Бараката, малък финал

Градинската ни барака за лопати и инструменти е вече готова. Финалът е малък, защото остана за довършване една малка плъзгаща врата в участъка “гардероб” вляво, където ще е склада за мотики, лопати, гребла и коси, т.е. всичко онова, което през всички сезони извън зимата ни трябва всекидневно.
Стана студено, нямаме повече материали, боята не съхне… и в крайна сметка заковахме парче ОСБ на отвора за врата, за да презимува.

Тротоарните плочки пред бараката също ще ги пренареждаме напролет. Пясъкът не стигна (плочките също), а с пръст от двора ми е трудно да направя подходящите наклони на пътеките и в същото време да не хлопат плочки :). Нахвърляхме ги, колкото да не газим в калта. Водосточната тръба е подпряна под някакъв шантав ъгъл, защото ще я местим в крайно дясно. Някога :).

Какво направихме дотук:

  1. Подробен проект кое как ще изглежда, с размери и количествена сметка (или поне аз така си мислех);
  2. Помощ от местна бригада за основите и конструкцията (след което доста неща се оказаха различни);
  3. Лятно-есенен лагер, в който се учехме сами да слагаме тротоарни плочки, да ковем ламперия и да напасваме двойни врати.

 И малко детайли,

от които като новобранци в баракостроенето сме някак доволни 🙂

       

  • Ъгълчето на прозореца, дограмата, закрепването и изобщо всичко около прозореца. Получи се изненадващо добре: поликарбонатен лист, монтиран при единия противоземетръсен диагонал, с помощта на дървени Г-образни первази за ламперия. Измислихме го и си го направихме сами… вместо предишната идея за прозорец, която отпадна по (хм) независещи от нас обстоятелства.
  • Ламаринената обшивка на покрива към стената. Не стана красиво, но отново ни е за пръв път да слагаме такова чудо. Към стената е захваната с едни дълги винтове и дюбели за стиропор, а към ондулина – със специални пирони за ондулин. Както винаги, оказа се, че нямаме подходящи бургии и подходящ инструмент за завинтването и се сещаме за това в събота следобяд. Все пак я сложихме сами.
  • Тротоарните плочки. Отвън не успяхме да ги наредим, но вътре в бараката станаха доста равни и здрави. Сефте бърках и бетон, на всичкото отгоре и “на око” (меренето на съставките не го обичам и като готвя), но се получи доста здрав, гладък и без шупли и ронливи участъци.
  • А изкопните работи след 5 месеца суша покрай това недовършено “стълбище” ми образуваха мускули на неподозирани места.
  • За двойната врата получихме солидна родителска помощ, но след чиракуването смятам, че със следващата ще се справим без проблеми 🙂
  • Оправянето на разни конструктивни недъзи, като например луфта между гредите на бараката и стените на площадката. На чертеж разстояние между тях не би трябвало да има, но… имаше и това щеше да създава проблеми. Спретнахме временно решение, докато обмислим с какво ще се облицова терасата и какво ще има пред нея. По-късно решихме в този ъгъл да е котешката къщичка (но за нея отделен пост, когато я довършим).

В общи линии всичко отне много повече време от предвиденото. Не вярвах, че едни первази за ламперия ще ми отнемат цял месец, но факт – доставките на подобни “екстри” в местните магазини са нередовни и случайни.

 

 

39 thoughts on “Бараката, малък финал”

  1. Не е зле, но кой измисли това зелено около приятната дървена ламперия?!?! Веднага да отива и да си посипва главата с пепел… ха ха

    Улуците са на деворекс или? И те – червени – има венге – пасва с дървото…

    Верно, че е въпрос на вкус, ама се пак… 😉

    Тва за плочите не го разбрах – там е груба сила (аз затова си купих бетон-бъркачка) 3:1 пясък цимент и вода на око или колкото ти е удобно според задачата 🙂

    Щото и аз съм от вашия бизнес си купих количка (строителна) – другия вариант е кофи – та – 2 колички пясък – 1 торба “цемент”

  2. Нищо не разбираш ти от дизайн… още не сме я завършили и някой вече ни копира цветовата гама със зеленкото 🙂
    https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/281025_10151086018821792_1772508644_o.jpg
    виж къщичката вдясно 🙂

    Улуците са каквито имаше в местните “строителни хипермаркети”, да не мислиш че са ни питали за цвят и марка 😀 Май от 2 магазина ги събираха, че нямаше всички сглобки в единия… то си личи по цвета на капаците и разклонението.

    Бетон на пътеките в двора не искам да слагам (поне за сега), защото може да ги местим нататък. Тротоарни плочки на пясък/пръст, без циментиране.
    Строителна количка бяхме взели назаем от комшията по друг повод и установих, че за мен специално е прекалено тежка и я обръщам, като се пробвам да я бутам.

  3. А откъде взехте поликарбоната? Че трябва да си пазаря едни парчета 50х50см, а хич не знам откъде…

  4. Абе ние поръчвахме от markita.net, ама излиза по-скъпо, че доставят от Пловдив. После видях че има и в местните железарии. Така че виж някой магазин за ремонти, строителни материали или железария.

  5. Лелеее, аз чак сега се загледах в основите и конструкцията. Имам толкова много въпроси/забележки – предполагам не точно към вас а към майстора – конструктор/ че предпочитам на живо…някой ден ще хвърля голямото ‘лапе в колата и ще ви дода на гости 🙂

  6. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *