Идея за парапет, навесче, пергола или както се казва

Когато имаш адски много неща за довършване в една къща, намирането на пресечената точка между финанси, подходящ момент, желания и нужди е особено важно. И понеже вече мъдрим с какво да облицоваме пода на балконите, цокъла на къщата и един бетонен кютук, на дневен ред се завърна въпросът: “Да затваряме ли долната тераса с нещо и с какво?”

съществуващо положение идея за парапет-навес

Спряхме се на идеята за проста дървена носеща конструкция от 5 Г-образни, свързани под прав ъгъл греди (и подходящите диагонали), евентуално с панели железен парапет между тях, повтарящ мотивите от горния (който още не е довършен, така че модела на картинката е примерен). Можем да използваме опита си от бараката и да потърсим помощ само за закрепването на гредите и евентуално навеса, покриващ разликите в ширината на горната и долната тераса, а с останалото да се справим сами или на някой следващ етап.

“Остъкляването” можем да направим по 2 начина, като най-лесния ще е тип “парник” с  прозрачни PVC ветроупорни завеси. По груби сметки един такъв панел 270/80 см излиза около 60 лв. В същия ценови диапазон е и варианта с поликарбонатните прозорци в дървена рамка, който вече експериментирахме при бараката. При това панелите могат да се направят на няколко части, като някои от тях да са отваряеми.

Обосновка

Парапет на долната тераса във всички случаи е нужен, височината е около 1,7м в най-стръмната част. Остъкляването с алуминиева или PVC дограма, въпреки изкушението “поръчваш, монтират, забравяш” отпадна заради високата цена и необратимостта. През лятото предпочитаме да е проветриво, в дъждовно време да е сухо, през зимата да не навява сняг чак до входната врата. Държим да влиза много светлина през зимата, но не и да е прекалено слънчево през лятото. Не ни се занимава отново с бюрокрация, така че навеса трябва да се води “паянтова/преместваема конструкция” или просто малко по-широка интерпретация на парапет за тераса.

Произволна част от навеса трябва да може да се разглоби и прекрои според новите ни нужди след някоя друга година, когато “усвоим” и полянката до терасата в покрита с декинг платформа за посядване/излежаване в приятна компания.

***

Идеята е само грубо нахвърляна, защото от опит знаем, че при нас всичко се променя в движение и често това, което ми е по-лесно да начертая не е съвсем това, което ни е по-лесно да направим с трион, чук и отвертка 😀

 

 

28 thoughts on “Идея за парапет, навесче, пергола или както се казва”

  1. На ваше място бих поставил “петите” на въпросните Г-та не на терасата – а долу – на двора – примерно колкото е бараката. Защо? Първо – визуално ще изглежда добре – бараката стърчи – и този “навес” ще стърчи. Като е по-навън – не е необходимо да остъклявате и отстрани. Аз лично бих си шльопнал отгоре едни битумни керемидки – и отстрани да си е отворено. Няма как да навее толкова навътре.

    Отделно отпред ще имате още няколко квадрата покрито пространство – което си е екстра все пак.

  2. Това беше първоначалната идея, обаче вертикалните греди се получават над 4 метра (след изравняване на терена отдолу) и освен, че трудно ще купим по-дълги, ще се налагат и повече хоризонтални греди и диагонали, за да е устойчива конструкцията. Чисто интуитивно, не съм смятала задачката с греди и опори 🙂
    Ще е необходим и парапет на самата тераса, че в сумрака вероятността да се пребиеш е по-голяма, т.е. вероятно гредите, стъпващи на терасата нямаше да се спестят.

    Отделно затваряне на терасата през зимата е необходимо, другата алтернатива е втора дървена врата. При много ниски температури металната ни врата се заскрежава и замръзва ключалката. Поликарбонатът ще върши работата на парник.

    Иначе идеята за пространството до бараката е някаква дървена платформа (декинг) с навес, т.е. в един по-късен етап ще навържем конструкциите горе и долу една с друга. Предимството на дървото е, че ще го направим много по-лесно, отколкото ако бяхме затворили терасата с PVC дограма или дори винкелна конструкция.

  3. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *