Диванчето в дневната

Първоначално тормозихме гостите си с две надуваеми легла, после ги заместихме с фотьойли Смарти на ТЕД, добавихме подматрачна рамка, за да не лежат съвсем на земята, уших тлъсти възглавници за разкош и известно време имахме нещо като диван. Вършеше чудесна работа, харесваше ни, но имаше нещо недовършено. А и беше прекалено нисък.

Покрай традиционните летни проекти с дървении купихме допълнителни греди и Прасунсен спретна конструкция за дивана от 2 отделни рамки, сглобени една над друга с дюбели.

Искахме конструкцията да се крепи само на дървени сглобки (длаб и чеп) и лепило, но накрая решихме да не рискуваме здравето на гостите си и добавихме метални ъглови планки :).
За подматрачната рамка в горната рамка е издълбан фалц.

Получи се доста здраво (вече изпробвано няколко пъти) и удобно диванче. За да не надира ламината при местене, на долната рамка залепих от онези мъхнати самозалепващи се кръгчета, които се продават за подлепване на краката на столовете.

Откъм дизайн търпи известна критика: 2-те отделни основи и 2-та матрака някак ми стоят като 2 легла, сложени едно върху друго. По-красиво щеше да е с една основа, но пък ще е ниско. В тази си версия диванчето побра и прилично количество багаж.

Цветът също се размина с представите ми (и лакът този път се оказа много смотан – прекалено рядък, разтичаше се и съхнеше бавно), но това може да се коригира. Някой ден.

7 thoughts on “Диванчето в дневната”

 1. Честито! Все хубави гости да посрещате на този диван!

 2. Благодаря 🙂
  Гостите да не се ослушват, а да заповядат :))

 3. Много яко. На моменти се чудя как не ви мързи да се занимавате с такива неща, но сигурно е приятно малко разнообразие )))

 4. А, релакс е… това е почивката от компютрите 🙂
  А и е голям кеф да ползваш нещо, което сам си направил (за пръв път в живота и се е получило прилично).

 5. Доста ниско ми се струва и в тоя вариант, а и не разбирам играчката със сглобката при ползване на планки все пак… но ламперията продължава да ме кефи и доста съм се замислил и аз за такава, един ден…!

 6. 40см е височината за сядане, заедно с матраците отгоре – нормален диван се получава така.
  Адашът ти искаше да опита да направи този вид сглобка… смисълът е чисто учебен 🙂
  Планките решихме да ги сложим накрая, защото сглобките не станаха много чисти, а и гредите не са сухи и ще се измятат.

  Ламперията и ние много си я харесваме, замислили сме същата и в спалнята, с малко шкафчета/полици за моите джунджурии по нея, че все не ми стига мястото 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *