За блога

В някой момент на 2008, може би точно докато четеш това, половината от световното население ще живее в градове (виж тук). Големите градове ще стават все по-големи, по-задръстени, по-скъпи и по-изнервени.

Само преди няколко години в София можеше да си уговориш среща на Попа в 8 и да знаеш, че ще пристигнеш навреме дори ако тръгваш от Надежда. Ако решим да се срещнем този петък в 8, колко часа по-рано ще трябва да тръгнеш?

Ти искаш ли да живееш така?

Трийсет години да изплащаш строен набързо апартамент от 55 квадрата, да слушаш чалгата на съседа всяка сутрин, да се лекуваш от алергии, да пътуваш час и половина до работа всеки ден и да плащаш всичко по-скъпо заради “привилегията” да живееш в София?

Има и други възможности.

Може би можеш да се измъкнеш от голямото сметище и да живееш в хубава къща с двор в предградията както отдавна правят в САЩ, Европа и големите градове на Азия. Може би можеш да имаш модерно, достатъчно широко и екологично жилище на приемлива цена, да бъдеш по-близо до природата и все пак достатъчно близо до инфраструктурата и развлеченията на града.

Защо това не става у нас?

У нас ги няма типичните предградия с хубави еднофамилни къщи и добра инфраструктура. Но по-същественото е, че у нас го няма мисленето за такъв начин на живот – все още “село” е мръсна дума, а най-престижно е да се живее в 90 годишна кооперация с ниски тавани на “жълтите павета”.

Благодарение на безумните цени на имотите в големите градове обаче, тенденцията да се живее в предградията започна да се оформя и е добре да се замислиш, преди всички да те изпреварят.

Целта на този блог е да ти помогне в търсенето на място за живеене около София или в близост до друг голям град. Тук ще намериш личните ни впечатления и преживявания в опитите ни да се сдобием с крайградска къща или парцел на добра цена. Ще намериш и информация и съвети за цени, места, екология, инфраструктура, интернет достъп и всичко, което има значение за местата наоколо. Ако не си от София, обърни внимание на материалите за алтернативни методи на строителство, за начините да осигуриш сам електро и водоснабдяването в къщата си, за проблемите и честите грешки при покупка на къща или парцел.

За няколко месеца търсене видяхме, че всеки проблем има решение. Няма невъзможен терен, няма недостъпно място, няма скучни или грозни селища. Каквито и да са финансовите ти възможности, има по-добри алтернативи от панелната кутийка, от която вероятно четеш тази страница – стига да искаш да мислиш малко по-различното от “средния българин” (ти среден ли си всъщност?)

 


 

 

За контакти с нас

Профилът във Facebook на Dani Velkova  Профилът във Facebook на Bobby Handzhiev