А тротоарите за кога оставихте?

От пролетта е започнал ремонт на пътя София – Мездра през Искърското дефиле. Чудесно, живо ни касае, още повече, че част от пътя минава и през Своге. А голяма част от маршрута ни до центъра на търговията, културата и банковото дело в градчето е по същия този път.

Някъде в началото на лятото разкопаха тротоарите и зачакахме с трепет новата пешеходна зона. И понеже все ми се сопват: “Е какво толкова хейтиш, ремонт тече, нормално е да ти е леко неудобно”… малко фото разходка от вчера следобяд – 18 октомври.

Добре дошли в Своге, предстоят ви 2 км приключения. Докато се чудите кой “тротоар” да си изберете, се натъквате на усиления и самоотвержен труд на работниците, които имат реалния шанс да преизпълнят петилетката за 6 години. Какво пък, 14 часа е.

На местните мами не паркираните коли по тротоарите им пречат да не бутат детските колички по улицата, а самите тротоари.

За инвалидните колички ситуацията едва ли се е променила драстично – и преди, и сега на тротоара за тях място няма.

Докато ентусиазирано щраках улицата и подскачащите на дама пешеходци, за малко да хлътна в ей тази шахта:

И тази далеч не е единствената, малко по-нататък се натъкнахме на друга. Ако “снегът отново ни изненада” ще трябва да излизаме до магазина с куче-водач и щеки.

Сега… ясно е, че има ли ремонт на тротоар, ще има отворени шахти, но поне някакво обезопасяване би следвало да има. По този път нощем е доста тъмно и уличното осветление почти не засяга тротоара. Въпрос на време е някой да се пребие в тези дупки. Минаваме поне веднъж седмично оттук и цяло лято точно тези 2 дупки са си все в този вид.

И този ръб не успях да разбера ще се маха ли, още асфалт ли ще се полага и какво ще става във високата част, но в този си вид е предпоставка за ПТП-та нощем.

Три часа по-късно работниците си почиваха от обедната почивка. Или чакаха материали. Или пък заплати, не разбрах. Но щом работниците се подпират на мотиките, значи шефовете им и за чеп за зеле не стават.

А аз го гледам това и се опитвам да си представя проходимостта му след проливен дъжд. Средата на октомври е…

***

Преди време щях да включа в текста фрази от сорта на “престъпна небрежност” и “управленческа некомпетентност”. Всъщност “малък провинциален град” като ключова дума си съдържа всичко.

А, да… пътят се ремонтира с финансиране от европейски фондове. И вероятно има някаква логика в това да разрушиш 2 км тротоар и да го оставиш за довършване идната пролет, но аз не я разбирам.

34 thoughts on “А тротоарите за кога оставихте?”

  1. За сметка на това по пътя София-Своге, минах по него тази Неделя, има участъци с нов тротоари, но с незавършен ремонт на пътното платно. Следващия път мисля да пробвам обиколния през костинброд, не по дефилето.
    Между другото наистина не разбирам, защо трябва всичко а е разкопано и тук таме да има по 200 метра асфалт. Разкопаваш участък Х, асфалтираш го, слагаш тротоарче и тогава минаваш на следващия. Нещо не им го разбирам алгоритъма на тия от пътното.

    От друга страна ей сега като завали дъжд си представям местните моми как излизат и се започва една борба в кал. Ако го направят организирано, може и да се съберат пари да довършат ремонта.

  2. а, пътят през дефилето от пролетта не става за ползване. Околният е ок.

    Нищо не разбирам от пътно строителство, но се съмнявам точно по този начин да се прави в нормалните страни.
    И да… при нас в събота имаше вече цели 20 метра положен тротоар – в участъка на последната снимка. Не смея да се зарадвам 😀

  3. Тротоарите са за следващия програмен период-до 2020г.
    :))))

  4. Наблюдавам този европейски проект от пролетта – често пътувам основно от София до Владо Тричков. Това в Своге си е як напредък направо.
    Няма такова изпълнение, имаше всякакви изстъпления като рязане на асфалт, кърпене, после пак рязане, после малко бордюрче, после пак рязане и така безкрайна приказка.
    Проектът се изпълнява от една доста популярна фирма, която напоследък прави 80% от пътищата в БГ. Най-забавното, фирмата наема поддоставчици като разделя цялото трасе на по 2 км за всеки от тях. Смятайте колко на брой са и колко се координират. Лично срещнах едно “майсторче”, който се тюхкаше, че трябвало да правят канавки, а те такива съоръжения не са строили 🙂
    Като вас бях на няколко крачки да снимам и да подам сигнал. Още съжалявам, че не го направих, защото без оплаквания, тая простотия ще продължи да се шири навред.

  5. Цвети, оплакване официално не съм подавала… просто като човек, далеч от материята на пътното строителство, все предполагах, че има някакви технологични основания да се преасфалтира точно така, а не по някакъв логичен за мен начин. Когато лятото отмина, без нещата да мръднат напред, започнах да се съмнявам в чуждата логика :))

    Иначе сигнал до общината за едно микросметище до двора ни подадох малко след като се нанесохме. И понеже нямаше никакъв отговор, накрая отидохме до офиса на сметоизвозващата фирма (вече бивша, доколкото разбрах), говорихме с някакъв човек и на другия ден ни събуди една фадрома, която го изгребваше 😀

    Та така… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *