Торбичките за пазаруване

С Прасунсен ползваме текстилни торбички за пазаруване по-редовно от около 3 или 4 години – когато започнаха да се появяват достатъчно големи и евтини в кварталните супермаркети. Преди този момент основно ги колекционирах: поредната месторабота, връчваше ни се нещо рекламно в брандирани текстилни торби, които някак си се оказваха в моите ръце (колегите обикновено не проявяваха никакъв интерес към тях). Аз ентусиазирано си ги мъкнех в дамската чанта до първото им пране и после забравях за тях. И така до следващата.

После във “Фантастико” се появиха едни огромни пазарски чанти от нетъкан текстил с дълги дръжки, които се оказаха удобни за носене на рамо и побираха всичките ни покупки… и изведнъж се оказахме затрупани с такива. Защото струваха левче едната и в общи линии напълно си изплащаха парите за срока си на ползване. А и при тази цена, като забравиш да си вземеш от къщи, винаги можеш да си купиш нова.

Е, в Своге освен една умряла “Европа”, други супермаркети от калибъра, с който бяхме свикнали няма… и торбички за многократна употреба в местните магазинчета за хранителни стоки не се продават все още. И понеже не сме склонни да даваме суми от сорта на 16 лв за пазарска торба, потърсихме си онлайн не чак толкова “уникални, ръчно изработени” и т.н.

Изисквания:

  • здрава, по възможност да даяни на пране;
  • достатъчно голяма, за да събере половината от седмичните ни нужди;
  • дълги дръжки, защото и двамата предпочитаме да носим тежко на рамо;
  • като ще даваме малко повече пари от 1 лв, поне да не правим безплатна реклама на някоя фирма, т.е. да не брандирана;
  • да не струва повече от 5 лв.
Оказа се, че торбата-мечта не съществува, но понеже напазарувах 3 броя различни чанти, които ми се сториха интересни…
(чантите са закупени от www.decorbox.bg, продуктовите снимки по-долу са техни)

Чанта с отделения за бутилки

 

Плюсове

Оказа се здрава, добре ушита, с много приличен външен вид. Събира перфектно 6-те малки бирени бутилки в голямото си отделение и 3 бутилки вино в отделните джобове. Струва си цената от 3.50 лв.

Минуси

Малка е за обичайните ни покупки, а и на дръжките им трябва още малко дължина, за да се носи удобно на рамо, когато си със зимно яке. Май ще има повече важната роля да решава проблема с хаоса от бутилки в къщи, отколкото за пазарска чанта.

Карирана чанта с 2 вида дръжки

 

Плюсове

Два вида дръжки: за носене в ръка и за през рамо. Малко джобче за ситни неща/пари. Подсилено двойно дъно и почти достатъчен за нас размер. Доволно евтина (2,80 лв).

Минуси

Дългите дръжки отново не са достатъчно дълги. Чантата трудно може да се носи през рамо, особено ако си облечен с дебели дрехи и ръката, с която придържаш дръжката остава неудобно високо.

Ултра сгъваема чантичка за забравани

Обикновено аз имам задачата да набутам пазарските чанти в раницата си и също така често ги забравям. Връщането за торбите дори и когато сме почти пред двора е досаден процес, включващ отключването на 2 броя врати и спъването в 1 брой котка, която тренира цирковия номер “зигзаг около краката им”. По тази причина се изкуших за една малка сгъваема торбичка, която да спасява положението в такива случаи – мисля да я забравя някъде по джобовете на якето си.

 

Плюсове

Заема наистина ужасно малко място в сгънато състояние. Много лека и компактна, има карабинер за носене на колан или може да се ползва като ключодържател. Приятно голяма (на живо повече, отколкото изглежда на снимката). Идеален заместител на найлонова торбичка тип “потник”.

Минуси

Като изключим това, че не става за носене на рамо… май няма. Но пък и в описанието никъде не пишеше, че е с дълги дръжки. Малко по-скъпа (3.90 лв), но отново влизаше в предварително зададената финансова рамка “оправдана цена за 1 брой”.

 И в крайна сметка…

Експериментът ми струваше 10.20 лв за трите чанти и 3 лв за доставката. Не съм разочарована, днес дори ми харесват повече от вчера. Ще ги ползваме и не струваха скъпо, но… май следващия път торбите ще си ги шия аз. Или поне ще им добавям по един комплект дълги дръжки 😀

 

43 thoughts on “Торбичките за пазаруване”

  1. 8те бутилки си ги направила на 6, за да помислят хората, че пиеш по-малко бира ли 😀

  2. ъххх, 8 ли бяха? 😀
    Добре де, 8 се събират без да се кандилкат… чудех се къде отиде баланса в тази торба 🙂

  3. Не ми казвай, че не можеш да зашиеш едни по-дълги и здрави дръжки на “бирената” торба, за да я носите на рамо с яке. Ако си закършила откъм отпадъчни платове, свирни да ти пратя едни стари дънки или нещо друго здраво за целта 🙂

  4. Мога, но нямам време. То човек си купува нещо за 4 лв, защото сядайки да си го прави сам ще загуби време, което се оценява на повече от 4 лв.

    Стари дънки имам, но не мисля, че са добра идея за дръжки. Стават прекалено груби и дебели. Не е добрe да добавяш тежест към торбата за покупки, ако си пешеходец като нас 😀
    По-скоро от онези ленти, с които се правят ремъчетата на раниците, но за това ми трябва или поръчка онлайн, или да се разходя до София. Тук магазинчето с шевни принадлежности е пълна скръб.

    Демек зимата ще е шиенето, когато селяни като нас традиционно нямат работа в градината 🙂

  5. В Германия са доста разпространени едни които представляват голяма торба тип чувал с дръжки и рамка с колелца. Ако ще носиш нещо малко просто махаш рамката и си я

  6. носиш в ръка, а иначе я влачиш след теб. Достае удобно ако мъкнеш повече храна/пиене наведнъж. Бабките по софийските пазари и градския транспорт също са им големи фенки.

    П.С. Без да искам събмитнах по средата на писането и станаха 2 коментара (

  7. @Илиан Илиев
    абе имаме такава (солидна метална конструкция на колелца и доп. чанта, която се закрепва на нея), ама честно казано по свогенските улици не е много удобна за ежедневно пазаруване.

    То тук половината малки преки улици са стълбища или черен път. Ползваме я като мъкнем нещо наистина тежко и неудобно (оградна мрежа, торба цимент… такива неща), но така обикаляме повече и се пречкаме на колите.

  8. В такъв случай може да пробвате и изключително екологичната и торяща алтернатива известна като “една магарешка сила”. Предлага се и допълнителна екстра рандъм будилник )

  9. “То човек си купува нещо за 4 лв, защото сядайки да си го прави сам ще загуби време, което се оценява на повече от 4 лв.”

    Хе хе – ай ся – то по тая логика само по форекса да цъкаме денонощно 😉 Нимой с лошо – не е загубено време това да измайсториш нещо. Иначе си оставаш просто консуматор 🙂 Което ме флустрира…

  10. Е ти пък сега… цяла барака + къщичка за котки измайсторихме тази есен. Освен грижите по градината. И 3 комплекта пердета за трапецовидни прозорци миналата зима + сваляеми калъфи за дунапренови възглавнички и “ботуши” за топли крака за под бюрата (това за да не кажеш, че не мога да шия :D).

    Като кажа, че съм склонна да дам 4 лв за нещо готово, това е защото се опитвам да спестя 400 от друго, което също можем да направим сами 🙂
    Една дървена ламперийка в 2 стаи се очертава за догодина. Че вече имаме известен опит и няма причини да не се справим.

  11. Мдам, много ви ниски оборотите – аз затова се бъркам 😛

    Докато не се правя на шеф, успях тази година да завърша сам 3 стаи – ГК, жичкаджийство, паркети + обзавеждане и планирам до нова година да завърша два коридора и входа. Та явно щот съм луд си мисля че и другите са. И пак казвам – не е до парите – слава богу – има за сега – ама нещо не ме кефи как работи тая пасмина по нашите села… Нищо не отбират. Та така… За това време дето утрепах, сигурно не, ами съвсем сигурно щях да изкарам много повече пари, но пък парите вече не са ми всичко – удъртявам ли – оглупявам ли – ма на 🙂

  12. Е то и ние отвътре още стягаме де… ама щото не е нещо невиждано по тези земи и за това не го и блогваме 😀
    За майсторите си прав, нещо все недоискусуряват нещата. Но не знам как се справяш с времето. На нас традиционно не ни стига за нищо с това ненормирано работно време, а откакто сме тук – въобще.

  13. С времето? Ами всеки петък пшропускам да ходя в офиса и събирам 3 дни за работа и те така… После 4 дни ходя на работа “да си почина” 🙂

  14. Another important issue is that if you are a mature person, travel insurance regarding pensioners is something you need to really look at. The old you are, the harder at risk you might be for making something awful happen to you while in another country. If you are certainly not covered by a few comprehensive insurance, you could have a number of serious issues. Thanks for giving your good tips on this weblog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *