Уъркшоп по баракинг

Понеже стана много модерно всеки, който е успял да не съсипе даден проект, да учи и останалите как да не съсипват своите… решихме и ние да спретнем един уъркшоп за начинаещи и напреднали в баракостроенето. Или работилница, по нашенски.

Каква ще е ползата за курсистите?

  • Получават базови практически познания за ползването на чук, пирони и трион;
  • Научават се да завиват дълги винтове в дебела греда без винтоверт;
  • “Три пъти мери, един път режи” не е само народна поговорка, а и икономически инструмент за нередуциране на личното богатство;
  • Получават почти университетски познания по предмета “Съпротивление на материалите”;
  • Успяват да видят смисъла на задачите с греди и опори. Ако не са учили съпромат, ще добият усещането, че от тази дисциплина има смисъл дори и да си PR SEO филолого-маркетолог.

Галерията на отличниците

Малко снимки от уъркшопите ни миналия месец.

Програма по дни и модули

Ден 1:

  1. Избор на достатъчно количество качествен дървен материал
    Или защо 4-те вътрешни дъски ламперия в добре пакетиран сноп от 6 винаги са с чепове и/или дървояди.
  2. Вертикалът не е по-лесен от хоризонтала.
    Или защо няма значение в коя посока ковеш ламперията, понеже все ще ти е зор да направиш от нея стабилна стена.

Ден 2:

  1. За какво служи бащата на половинката?
    Или как да експлоатираме чужд труд
  2. Когато ръцете изпреварят ума
    Този модул ще разделим на двете му логични части:
    • Умът ми пречи: ролята на сутрешното кафе, биоритмите, от чакра в чакра и нумерологията (водеща Кот);
    • Ръцете ми пречат: абе няма значение дали уцелваме, важното е да размахваме чука (водещ Прасунсен).

Ден 3:

Успешно преминалите модулите от ден 2 могат по желание да минат и курса за напреднали:
  1. Какво да правим, когато котката (жената, детето, синигерчето) ни пречи?
    Желателно е курсантите да си носят собствени тежък чук или секирка (щото по нашите има достатъчно наши пръстови отпечатъци и капки кръв за ДНК анализ).
  2. Редене на тротоарни плочки 
    Или защо дори и жена може да се справи с тази работа по-бързо и читаво от наетите по проекта за оправяне на пътя по Искърското дефиле с европейски кинти.
Успешно преминалите всички модули ще черпят с бира и цаца. Ако са им останали и пръсти имат сериозен повод за почерпят, така че да не се ослушват.

 

45 thoughts on “Уъркшоп по баракинг”

  1. Eeeee ха ха ха – хи хихи

    Ама се получи накрая, а? 🙂 Само покрива не ми допада, но… Въпрос на вкус.

    Много авангарден вид има фронт снимката – разчупени “прозорци” ала – бала 🙂 Браво – да си я ползвате с кеф!

  2. А мерси, мерси 🙂

    Покривът има много по-сериозен проблем от външния вид – ниската му част е достатъчно ниска да си удрям кратуната 😀 Но е късно за промени.

  3. След точно два месеца ще разбереш, че ударите са най-малкото 🙂 При този наклон (почти няма) и прозорци отгоре – приятно ринене на сняг от тези вълнообразни панели 😛 хи хи – нищо де – това му е хубавото, че живеем в къщи, а не апартаменти – може и по 30 пъти да го правим 🙂

    И преди да ми кажеш, че е достатъчен (наклона) – пусни един cOREL! и виж колко са 18 градуса наклон (колкото трябва, а не е) 🙂

    Та като преправяш покрива пролетта (след риненето зиме) – тури си едни равни битумни керемидки – кеф ти червено – кеф ти зелено 🙂 ха ха

    Котарака ви е страотен бтв

  4. Мдам – сега загледах и фронталната снимка по внимателно – до джамовете има -няма 50 см – обшивка – ниенте (на фасадата) – на какво разчитате?! На стрехата на покрива да не трупа или на мека зима 🙂 Трябва да ми дойдете на гости – докато не съм оправил пораженията от моя навес да видите 50 см сняг ко праи на фасадата без обшивка 🙂 Взимайте мерки – има още време до снега

  5. Обшивка все още няма, защото все още се надяваме да намерим в тукашните няколко строителни бакалии… и да спретнем всичко с 1 доставка, ако може и в невалежен ден. Ако не намерим, ще търсим и огъваме ламарина и под нея от останалата мушама от покрива.

    Защото трябват още тротоарни плочки, бетонни тухлички, коминки, Г-образни дървени первази, 6-7 тръби за смяната на оградата… а всяко ангажиране на камион е 15-20 лв отгоре.

  6. Мдам, за цени не ми говори – все пак и двамата сме “на село”, ама мойто по-близо до кочината, та 🙂 цените по-високи.

    Виж сега – обшивката се слага ~ преди ~ покрива – това ти е ясно. Наклона е малък – ще задържа снега, Ако е – както споменах по-горе – като се затопли – ще пада тип лавина 😉

    Нищо от това, което казвам не е с лошо чувство – напротив – още някой се опържи в моя огин дет се вика 🙂 Просто се пържа по-отдавна и на по-голяма площ – ама онуй дет влиза – влиза все на едно и също място – уф – как да се изразя по-така – как се казва – градски?! 🙂

  7. Е не можехме да отлагаме слагането на покрива, докато тук се сетят да продават обшивки, нали :)))
    Майсторите за конструкцията бързаха да приключат, че имаха седмица време до другия обект.

    http://www.onduline.com/bg/uploads/images/fixing.ondu-6.jpg
    Това 17 в средата е обшивката за ондулин и доколкото схващам, май се слага отгоре, на вече наредения покрив. Т.е. ако намерим тук такава, не би трябвало да е голям проблем. Ако намерим.

    Доставката на какъвто и да е строителен материал от София е още по-скъпо начинание… 15 лв е един пич с камион да ти докара материалите от склад на 1 км от нас. За другия склад на 2 км не сме и питали, подозирам че ще отиде двойно 😀
    При това положение сме вечно в позицията да поправяме нещо, недобре строено, с кофти материали 😀

    Знаем, че критиките са конструктивни, ама такава е реалността при нас 😀

    Вечно сме в позицията да дооправяме и поправяме. Но покрива на бараката е много малък проблем – ниско е и можем сами да си оправим бъговете следващия топъл сезон.
    Виж покрива на къщата… един улук вече падна, като за начало. Надявам се да удържи този сезон и ще планираме ремонт с още изолация.

  8. 17 – 17 – как я виждаш да е “над” – тия вълните си седят. 🙂 Лошо е, че нямате едно пикапче – аз бих си купил на ваше място – ама нали сте много грийн 🙂 ха ха

    Не бе – сериозно – то е като да кодиш – може да е грозно, ама кат върши работа и без коментари може – разииш – нъл 🙂 Иначе да – може да се поправя, но скоро ще разберете, че е идиотия да се процедира така, щото живеете в КЪЩА – достатъчно неща се преебават, та да се занимаваме и с поправки на “новопостроени” екстри. И между другото – не ви знам с какви квалификации сте, щото моята определено не е строител-конструктор; но не е лошо сами да си сменяте бушоните, няма (ако) тука да не разбирате. Тва е – да сме фанали терминал 1 или 2 по-модерно – ама – аз изпуснах момента 😀

  9. Значи ето го нещото като отделен детайл, на снимка
    http://www.eshop.onduline-bg.com/product/3344/chelna-obshivka-ondulin-stena.html

    То е един цял детайл от 20-тина см вълнообразна “пола”, която покрива ондулина на покрива и една част под ъгъл от същия материал, ама без вълни, която се закрепва за стената.
    Гъвкаво е и си правиш наклона, който ти трябва.

    Видяхме в единия склад да продават такива, ама бяха за ондулин с друга бройка на вълните и нямаше да пасне на нашия точно (явно вълните са и с различен размер).

  10. Мдам – който каквото и да си говори – размера има значение 🙂 Е, ще кажете как е станало на финала – но наистина – Фнимавайте, защото снега не прощава 🙂 Поне при нас.

  11. Мисля да обуча котката да рине снега от покрива на бараката… и без това го ползва за ловно поле и място за срещи с другия пол нощем 😀

  12. Аз, като едно градско чадо, не ги разбирам много тия неща, но 18 градуса наклон за сняг пак ми се виждат малко. Ако снега е лепкав и при 30-40 пак ще остава нагоре. Все пак алпийските къщи са с доста по-остри покриви.

  13. 22 градуса е минимума по нашите ширини по принцип. Зависи от вида на покрива – ондулин, битумни керемиди, нормални, ламарини. Но да – прав си – всичко под 22 градуса е рисково (говорим за скатове под 9 метра).

    Оптимално дават 27 градуса до 9 метра скат и поне 31 – при по-дълги.

    Тука при колегите е пито-платено положението, така че – котака да му мисли 🙂

  14. Тука просто няма височина за по-голям наклон (все пак в бараката трябва да можем да влизаме прави, не да лазим… а “корито” пред нея ще генерира доста повече проблеми не само в сняг, но и в дъжд.

    Имаше мегдан за още 2 градуса някъде, но вече рискуваме снега върху покрива на бараката да затрупва и прозорците на дневната. Което ще е наистина неприятно.

    При ондулин по спецификация дават и по-малък градус, някъде мин 5… ама ще видим 🙂

  15. I’m impressed by the quality of this content! The author has clearly put a great amount of effort into investigating and structuring the information. It’s exciting to come across an article that not only gives helpful information but also keeps the readers engaged from start to finish. Great job to him for creating such a remarkable piece!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *