Уъркшоп по баракинг

Понеже стана много модерно всеки, който е успял да не съсипе даден проект, да учи и останалите как да не съсипват своите… решихме и ние да спретнем един уъркшоп за начинаещи и напреднали в баракостроенето. Или работилница, по нашенски.

Каква ще е ползата за курсистите?

  • Получават базови практически познания за ползването на чук, пирони и трион;
  • Научават се да завиват дълги винтове в дебела греда без винтоверт;
  • “Три пъти мери, един път режи” не е само народна поговорка, а и икономически инструмент за нередуциране на личното богатство;
  • Получават почти университетски познания по предмета “Съпротивление на материалите”;
  • Успяват да видят смисъла на задачите с греди и опори. Ако не са учили съпромат, ще добият усещането, че от тази дисциплина има смисъл дори и да си PR SEO филолого-маркетолог.

Галерията на отличниците

Малко снимки от уъркшопите ни миналия месец.

Програма по дни и модули

Ден 1:

  1. Избор на достатъчно количество качествен дървен материал
    Или защо 4-те вътрешни дъски ламперия в добре пакетиран сноп от 6 винаги са с чепове и/или дървояди.
  2. Вертикалът не е по-лесен от хоризонтала.
    Или защо няма значение в коя посока ковеш ламперията, понеже все ще ти е зор да направиш от нея стабилна стена.

Ден 2:

  1. За какво служи бащата на половинката?
    Или как да експлоатираме чужд труд
  2. Когато ръцете изпреварят ума
    Този модул ще разделим на двете му логични части:
    • Умът ми пречи: ролята на сутрешното кафе, биоритмите, от чакра в чакра и нумерологията (водеща Кот);
    • Ръцете ми пречат: абе няма значение дали уцелваме, важното е да размахваме чука (водещ Прасунсен).

Ден 3:

Успешно преминалите модулите от ден 2 могат по желание да минат и курса за напреднали:
  1. Какво да правим, когато котката (жената, детето, синигерчето) ни пречи?
    Желателно е курсантите да си носят собствени тежък чук или секирка (щото по нашите има достатъчно наши пръстови отпечатъци и капки кръв за ДНК анализ).
  2. Редене на тротоарни плочки 
    Или защо дори и жена може да се справи с тази работа по-бързо и читаво от наетите по проекта за оправяне на пътя по Искърското дефиле с европейски кинти.
Успешно преминалите всички модули ще черпят с бира и цаца. Ако са им останали и пръсти имат сериозен повод за почерпят, така че да не се ослушват.

 

52 thoughts on “Уъркшоп по баракинг”

  1. Eeeee ха ха ха – хи хихи

    Ама се получи накрая, а? 🙂 Само покрива не ми допада, но… Въпрос на вкус.

    Много авангарден вид има фронт снимката – разчупени “прозорци” ала – бала 🙂 Браво – да си я ползвате с кеф!

  2. А мерси, мерси 🙂

    Покривът има много по-сериозен проблем от външния вид – ниската му част е достатъчно ниска да си удрям кратуната 😀 Но е късно за промени.

  3. След точно два месеца ще разбереш, че ударите са най-малкото 🙂 При този наклон (почти няма) и прозорци отгоре – приятно ринене на сняг от тези вълнообразни панели 😛 хи хи – нищо де – това му е хубавото, че живеем в къщи, а не апартаменти – може и по 30 пъти да го правим 🙂

    И преди да ми кажеш, че е достатъчен (наклона) – пусни един cOREL! и виж колко са 18 градуса наклон (колкото трябва, а не е) 🙂

    Та като преправяш покрива пролетта (след риненето зиме) – тури си едни равни битумни керемидки – кеф ти червено – кеф ти зелено 🙂 ха ха

    Котарака ви е страотен бтв

  4. Мдам – сега загледах и фронталната снимка по внимателно – до джамовете има -няма 50 см – обшивка – ниенте (на фасадата) – на какво разчитате?! На стрехата на покрива да не трупа или на мека зима 🙂 Трябва да ми дойдете на гости – докато не съм оправил пораженията от моя навес да видите 50 см сняг ко праи на фасадата без обшивка 🙂 Взимайте мерки – има още време до снега

  5. Обшивка все още няма, защото все още се надяваме да намерим в тукашните няколко строителни бакалии… и да спретнем всичко с 1 доставка, ако може и в невалежен ден. Ако не намерим, ще търсим и огъваме ламарина и под нея от останалата мушама от покрива.

    Защото трябват още тротоарни плочки, бетонни тухлички, коминки, Г-образни дървени первази, 6-7 тръби за смяната на оградата… а всяко ангажиране на камион е 15-20 лв отгоре.

  6. Мдам, за цени не ми говори – все пак и двамата сме “на село”, ама мойто по-близо до кочината, та 🙂 цените по-високи.

    Виж сега – обшивката се слага ~ преди ~ покрива – това ти е ясно. Наклона е малък – ще задържа снега, Ако е – както споменах по-горе – като се затопли – ще пада тип лавина 😉

    Нищо от това, което казвам не е с лошо чувство – напротив – още някой се опържи в моя огин дет се вика 🙂 Просто се пържа по-отдавна и на по-голяма площ – ама онуй дет влиза – влиза все на едно и също място – уф – как да се изразя по-така – как се казва – градски?! 🙂

  7. Е не можехме да отлагаме слагането на покрива, докато тук се сетят да продават обшивки, нали :)))
    Майсторите за конструкцията бързаха да приключат, че имаха седмица време до другия обект.

    http://www.onduline.com/bg/uploads/images/fixing.ondu-6.jpg
    Това 17 в средата е обшивката за ондулин и доколкото схващам, май се слага отгоре, на вече наредения покрив. Т.е. ако намерим тук такава, не би трябвало да е голям проблем. Ако намерим.

    Доставката на какъвто и да е строителен материал от София е още по-скъпо начинание… 15 лв е един пич с камион да ти докара материалите от склад на 1 км от нас. За другия склад на 2 км не сме и питали, подозирам че ще отиде двойно 😀
    При това положение сме вечно в позицията да поправяме нещо, недобре строено, с кофти материали 😀

    Знаем, че критиките са конструктивни, ама такава е реалността при нас 😀

    Вечно сме в позицията да дооправяме и поправяме. Но покрива на бараката е много малък проблем – ниско е и можем сами да си оправим бъговете следващия топъл сезон.
    Виж покрива на къщата… един улук вече падна, като за начало. Надявам се да удържи този сезон и ще планираме ремонт с още изолация.

  8. 17 – 17 – как я виждаш да е “над” – тия вълните си седят. 🙂 Лошо е, че нямате едно пикапче – аз бих си купил на ваше място – ама нали сте много грийн 🙂 ха ха

    Не бе – сериозно – то е като да кодиш – може да е грозно, ама кат върши работа и без коментари може – разииш – нъл 🙂 Иначе да – може да се поправя, но скоро ще разберете, че е идиотия да се процедира така, щото живеете в КЪЩА – достатъчно неща се преебават, та да се занимаваме и с поправки на “новопостроени” екстри. И между другото – не ви знам с какви квалификации сте, щото моята определено не е строител-конструктор; но не е лошо сами да си сменяте бушоните, няма (ако) тука да не разбирате. Тва е – да сме фанали терминал 1 или 2 по-модерно – ама – аз изпуснах момента 😀

  9. Значи ето го нещото като отделен детайл, на снимка
    http://www.eshop.onduline-bg.com/product/3344/chelna-obshivka-ondulin-stena.html

    То е един цял детайл от 20-тина см вълнообразна “пола”, която покрива ондулина на покрива и една част под ъгъл от същия материал, ама без вълни, която се закрепва за стената.
    Гъвкаво е и си правиш наклона, който ти трябва.

    Видяхме в единия склад да продават такива, ама бяха за ондулин с друга бройка на вълните и нямаше да пасне на нашия точно (явно вълните са и с различен размер).

  10. Мдам – който каквото и да си говори – размера има значение 🙂 Е, ще кажете как е станало на финала – но наистина – Фнимавайте, защото снега не прощава 🙂 Поне при нас.

  11. Мисля да обуча котката да рине снега от покрива на бараката… и без това го ползва за ловно поле и място за срещи с другия пол нощем 😀

  12. Аз, като едно градско чадо, не ги разбирам много тия неща, но 18 градуса наклон за сняг пак ми се виждат малко. Ако снега е лепкав и при 30-40 пак ще остава нагоре. Все пак алпийските къщи са с доста по-остри покриви.

  13. 22 градуса е минимума по нашите ширини по принцип. Зависи от вида на покрива – ондулин, битумни керемиди, нормални, ламарини. Но да – прав си – всичко под 22 градуса е рисково (говорим за скатове под 9 метра).

    Оптимално дават 27 градуса до 9 метра скат и поне 31 – при по-дълги.

    Тука при колегите е пито-платено положението, така че – котака да му мисли 🙂

  14. Тука просто няма височина за по-голям наклон (все пак в бараката трябва да можем да влизаме прави, не да лазим… а “корито” пред нея ще генерира доста повече проблеми не само в сняг, но и в дъжд.

    Имаше мегдан за още 2 градуса някъде, но вече рискуваме снега върху покрива на бараката да затрупва и прозорците на дневната. Което ще е наистина неприятно.

    При ондулин по спецификация дават и по-малък градус, някъде мин 5… ама ще видим 🙂

Comments are closed.