Към края сме…

Времето през последните 2 съботи беше дъждовно и не успях да направя хубави снимки на къщата отвън, но…

01

Довършена е мазилката отвън, покрива отвън, комина (без капака отгоре, който ще го пази да не влиза дъжд, сняг и дядо Коледа).  Имаме си дебела дървена греда, която подпира покрива откъм терасата и 2 под ъгъл от другата страна на покрива. Всички дървени части (OSB, греди и декоративни елементи) отвън са лакирани в тъмно и вече изглежда по-добре (освен, че дървото е и по-защитено така).

03

Имаме си улуци и вече ги тествахме в проливния дъжд. Функционират добре, но изливащата се вода мокри стената в основата… където още не сме налепили декоративната облицовка и не е ясно кога ще я сложим 🙂 Стената в основата е хидроизолирана и няма проблем, но все пак ще измислим нещо по въпроса по-нататък.

02

Коминчето остана неизмазано и малко скапва визията, но в момента имаме по-неотложни проблеми за решаване. Като например ВиК перипетиите ни… които направо си плачат за отделен пост.

05

Като споменах за ВиК… и понеже не казах изрично как, така са ни поставили тръбите за водата в кухнята. Тоест ще преработвам проекта за кухня, което и без това щях да правя.

04

Пространството под стълбата се получи по-голямо, отколкото ми се струваше преди да го декофрират и вече имам планове и за съседната му стена.

06

За покрива от вътрешната страна ми е голямата чуденка. Иска ми се да лакирам (или да намажа с нещо против гниене) гредите и OSB-то отвътре, преди да го затворят с ватата и гипскартона. В двете стаи горе е ниско и ще се справя и сама, само в коридора ще ми е проблем, че там е по-високо.  Просто се чудя с какво ще е най-добре и ще има ли полза или е излишен труд.

(Мокрото петно по замазката не е от течащ покрив – просто този участък при комина го затвориха накрая и отнесе доста дъжд. )

63 thoughts on “Към края сме…”

  1. Ако нямате идея дървото и плочите под керемидите да са “дишащи” може да ги намажете с водно стъкло.В днешно време се намира малко по-трудно,но освен ,че запечатва дървото против каквото се сетите,е и с много добра пожароустойчивост,което в комбинация с минералната вата и кнауфа е много добре.

  2. Ами те керемидите са битумни, а под тях осб-то е плътно намазано с една черна гадост – за хидроизолация. Съмнявам се, че покрива може да диша след всичко това, така че… 🙂

  3. ЕЕЕЕ малко “Честито” много свежо къще е станало!!!
    по въпроса с покрива: не знам против гниене но третирайте против дървояди преди да затворите гредите/представляват летящи бръмбърчета, които си снасят яйцата, от които се излюпват дървоядите и 3-4 годинки човъркат където са сесени/. Ако гредите не са били добре изсушени и влажността им е над нормата, това че могат да се изметнат е по-малкия проблем- при гниенето дървото отделя влага която да самоподхранва процеса на гниене. Затова не бързайте със запечатването на дървото и отдолу, особено щом отгоре не може да диша – ако е възможно оставете гредите поне до есента да си поизсъхнат.
    по въпроса с ВиК-то не си съобразявай разпределението на кухнята с това кой къде е пльоснал някакава тръба. неудобното и непрактичното става все по- такова с времето, но с всяка следваща крачка корекцията му се оскъпява. като гледам са кти полипропиленови тръбите- не е никакъв чак такъв проблем да се коригират.

  4. още нещо на тема ВиК:
    така какато са си тръбите голички на тухла, вземи една батерия и една кофа и пробвай всички изводи на тръбите, една по една за дебита им, ама като казвам пробвай имам предвид подлагаш кофата и пускаш на макс. Предполагам ще сте на боълер и ще се окаже че топлата вода не може да се пробва веднага- не се връзвай на това- с мека връзка подай студена вода и пробвай и тях. Полипропилена ако се пренагрее на сглобките може да се стесни доста отвора на това място. За мое огромно съжаление на мен това нямаше кой да ми го каже и преди години се оказа че при напълно готова баня с плочки и все и всьо трябва да се разбива и то неясно докъде и да се търси пренагрята сглобка заради която топлата вода от една от батериите не тече а капе и къпането е практически невъзможно…

  5. @oceanid
    Тавана сигурно ще остане така до есента – казаха ни, че ватата и гипскартона трябва да ги сложим след мазилката по стените… желателно е и тя да поизсъхне.
    А за дървоядите с какво се третира, знаеш ли?

    Иначе зора с кухнята беше, за да им кажем къде трябва да са тръбите, ама нещо адски заети бяхме този месец и комуникацията със строителите отиде на заден план. Не знам дали ще е неудобно така… в събота смъкнах наново размерите в кухнята, за да направя и други варианти на разпределение, точно и с всички корекции, обаче… забравих листчето там 🙂 Нищо, има време.

  6. Още не са ни вързали към водата и канала (това ни е в момента големия зор), но стане ли, ще пробваме.
    Няма да мажем, преди да сме тествали ВиК и електроинсталацията, със сигурност 🙂

  7. Още проучвам този въпрос, вероятно е най-правилно да се извика фирма, която да напръска /опасявам се от вероятността да има наскоро снесени яйца, докато се е правил покрива, които като затворите покрива да се усетят когато е вече доста напреднал процеса, особено предвид факта че ватата която смятате да сложите е чудесен шумоизолатор и може и да не чуете дали човърка нещо или не. Дотук установих че има такива препарати които унищожават самите дървояди, и такива ,които унищожават и тях и снесените яйца. Със сигурност има и някакъв нескъп стар български чалъм – боядисване или опушване на гредите с някакава гадост по дървоядните критерии, като превантивна мярка.
    За ВиК, и ние тествахме уж, но поради липса на бойлер не тествахме тръбите за топлата вода, затова го подчертавам- това да не ви спира, намерете начин да пуснете студена вода по тях, не приемайте че няма как да се тества още тогава като нас

  8. И още нещо: обмислете идеята мръсната вода от тоалетната да се оттича директно в канализацията, но канала от банята и кухнята да е паралелен, на този на тоалетната, до шахта в двора или до изхода от парцела така че в бъдеще да може да си монтирате пречиствателна система в градината /оказа се че не е немислимо скъпо, вид утайник с филтри/и да си направите примерно гравитачно капково напояване на градината с тази вода. Ако ползвате еко препарати, вероятно почти няма да има какво да й се пречиства за такива нужди, няма да харчите пари за вода за напояване, и т.н., което ако са смесени и фекални води вече става … абе немислимо с домашна пречиствателна минисистемка

  9. Абе точно днес гледах сайта на някакви пречиствателни станции за еднофамилни къщи… около 4000 лв излизаше за до 6 членно семейство. Няма нужда да отделяш водите, използва се вместо септична яма (просто не се налага да се вика лайнарка), а водата на изхода е годна за поливане.
    Ако нямаше канализация на улицата, сериозно щях да обмислям този вариант.

    Иначе за топлата вода – благодаря за съвета, непременно ще ги накарам да тестват и този щранг.

  10. За нашата вила обмислям варианта ако сведем до минимум вредните препарати дали тази вода, ако се отдели,както ти описах, да се ползва за поливане и без пречиствателна станция: да се разшири шахтата и да се събира в някакъв закрит водоем,подобен като устройство на септичната яма, но не попивен, а от бетон примерно, да заустя там и водосточните тръби и като по-нататък /след 4-5г/ успеем да отделим средства да си разцъкам една вкопана мрежа за капково напояване,из целия парцел, да ми остава само да отварям кранчето и цялата градина да се самополива и то хем едновременно хем икономично.

  11. Да, вижда му се краят! Браво на вас!

    Знам, че е недискретно и нахално, ама все ме сърби езикът да ви запитам: колко излиза горе- долу построяването на такава една къща?

  12. Можеби е малко рано за Браво, но все пак страхотно сте се справили!
    Не мога да ви давам съвети, само си водя старателни бележки, въобще цялото ви начинание ми служи като голямо вдъхновение и все по-сериозно си мисля, че е реалистично и ние да си построим нещо подобно, вместо да купуваме апартамент.

  13. Апостол, още е рано да кажем, защото предстоят и други разходи (вътрешно измазване, ВиК и ел инсталация, поне едната баня, подови настилки – в тоя момент ще считаме къщата за готова, другото е обзавеждане). Но накрая имаме намерение да публикуваме доста подробна разбивка за разходите по всичко, за да може и други да си правят сметката (естествено нещата варират според строителите, населеното място и момента в който се строи).

    Елена, мисля, че няма да сбъркате, просто трябва да се въоръжите с нерви и търпение 🙂 Но то и покупката на апартамент не е никак безпроблемна, а накрая получаваш кутийка във въздуха и със съмнително качество.

  14. Евтиният чалъм за унищожаване на разни гадини е да се запали сяра в помещението, естествено във подходящ съд и със съответните мерки да не се предизвика пожар, и да постои затворено за известно време.
    Също бих препоръчал да се изчака да изсъхне добре преди да се импрегнира, дори и една година. То и да не се импрегнира – гредите поне 50 години ще издържат, като гледам покрива на моя блок 🙂 А за OSB-то имам силни съмнения дали червеите ще го ядат. Доколкото съм запознат смолите с които се слепват парчетата отделят токсични (и за човека в много големи концентрации) миризми. Да си вдигне ръката този, който е видял OSB или ПДЧ проядено от червеи

  15. за пречиствателната станция…и тя се чисти.Има утайка която трябва периодично да се маха.

  16. Ако си купиш от тези с анаеробно пречистване или от българските ще ги чистиш не само ,а и ще ти мирищат.Но ако си вземеш качествена ,няма да имаш никакви проблеми.Знам го ,защото имам такава.
    http://www.hg-sons.com/- тука има снимки и информация.

  17. Мойта е от тези,които са 4-6 човека и е тип комфорт с най-голямата автоматизация и ми излезе 3500 евро без ДДС,(при мен ДДС -то се връща,защото е на фирмата).Може да ти се вижда доста, но си изплаща парите с времето,защото няма никакви разходи по нея. Слагаш и забравяш….
    При всички случаи внимавай какво купуваш и искай сертификат за технология, а не за бидоните и компресора.Защото има много ментета.

  18. Благодаря за инфото!

    При нас има канализация на улицата, но от местното ВиК се мотат вече цяло лято с включването и за това тръгнахме да мислим резервен вариант. Добре е човек да знае предварително колко би му излязло, ако реши да тегли една на бюрократщините 🙂

  19. А ако оставиме бюрокрацията и чакането,колко ще ти излезе включването към централната канализация,проучил ли си?

  20. Казаха към 1000 лв… не съм много сигурна ще включва ли това асфалтирането на участъка, който трябва да се реже или не. Още не са казали и крайна цена. Но това е общо за водопровода и канализацията… трябвало наведнъж.

  21. Ако е така-добре.Защото аз съм чувал за космически суми.
    Успех!!!

  22. Мога ли да попитам в крайна сметка доволни ли сте от качеството на строежа и от строителя? бихте ли строили с него отново ако сега почвахте? Интересувам се, защото търся строител в момента.

  23. От грубия строеж сме доволни – бюджета, сроковете и нужното качество бяха спазени.
    Довършителните (това, което решихме да правим тази година де, всичко няма да успеем) съвпаднаха с едно моткане на местното ВиК и после строителя ни катастрофира и дълго време беше със здравословни проблеми… така че там вината не е на строителя, а на лошия случай… не можем да го виним за това 🙂

    Ако почваме тепърва… вероятно да, пак с него бихме строили. В общи линии, всички съвети, които ни е давал относно строежа, са били доста смислени.

Comments are closed.