Редя си аз един тетрис в кухнята…

тоест опитвам се да наместя стандартно кухненско оборудване в 1.8 на 2.9 метра бокс с 2 прозореца и врата. И псувам като хамалин, защото на всички стени ми липсват по няколко сантима, за да станат нещата по лесния и красив начин. Истински тетрис, ви казвам…

Сетих се за принципа на 4-те “П” на Стив Пери: “Правилното Планиране Предотвратява Препикаването”, докато си почесвах носа като препикано мушкато. Защото, ако си бях начертала планчето с обзавеждането  преди да ни вдигнат стените и да ни сложат прозорците, можехме да поръчаме на майсторите да ни мръднат малко кухненската врата и да не се навиваме да ни уголемяват единия прозорец.

Е… сместих (почти) всичко. Ето резултата:

кухня - поглед отгоре

За всички, които си лягат и стават с рулетката – спокойно, вкарала съм по 5 см мазилка към вътрешната част на стените  🙂 Ако са малко – има мегдан за още.  Вече и в кибритена кутийка мога да сместя кухня. За хладилника също съм предвидила, че вратата му ще се отваря – в ширината му са необходимите сантиметри. В краен случай ще намаля размера на плота с мивката още малко.

Цветовете и материалите за сега са чисто условни – в безплатната версия на Sketchup-a няма голям избор, а и нямам идея все още какво мога да намеря по магазините. Чисто дизайнерското решение ще гледате на снимки от вече готовата кухня 🙂 Горните шкафове ще продължават до тавана: за да използвам повече полезна площ и за да си спестя прахоляка, който винаги се събира над шкафове и гардероби.

k02

Бялата техника е наличната, която имаме – с нормални габарити. Ако по-нататък си купим модели, пригодени за тясна кухня, допълнителния “въздух” ще е добре дошъл, но държах да направя разпределението с това, което вече сме си купили и е на 2-3 години, т.е. има още живот. Хладилника го рисувах (нямаше подходящ в библиотеката)  и не се престарах много, пералнята, мивката, печката и дребните уреди взех наготово. Шкафовете също са от колекция готови, но с някои модификации от мен.

Миалната машина за момента я спестих, но принципно една малка може да се смести под мивката, вместо шкафа. Нашата се развали непоправимо, а за нова ще почакаме. За сушилня съвсем няма място, а и при 2 тераси, двор и град без смог… излишна ми се вижда.

k03

Защо печката и плота с котлони са на кон в г*а? Ами само там успях да ги сместя 🙂 Вратата на хладилника трябва да има на къде да се отваря, значи точно под прозореца отпада… а и от котлона много ще пръска по стъклото, когато се готви. Аспиратора можем да си го спестим – с 2 отваряеми прозореца и липса на място… поне в началото няма да го има.

k04

Обаче мястото за бързо хапване и допълнителния работен плот го измислих с това шкафче на колелца, което ще се издърпва при нужда, а когато не се ползва, сгъваемия стол ще стои зад вратата.

Принципно има място за един падащ плот и под другия прозорец, но предпочитам да остане малко повече празно пространство.

Файлът с чертежа (във версия 7 на Google Sketchup) можете да дръпнете от тук.

/* Ъпдейт */

Хм, ето ги набързо размерите на всички ниши и ъгли… в милиметри са, да не си помислите нещо друго ;))

kitchen

74 thoughts on “Редя си аз един тетрис в кухнята…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *