Тетрис в кухнята – 2010

Мина една година, след онзи оспорван турнир по наместване на кухненски мебели в помещение с размер на тоалетна, в който победител не излъчихме. Просто преценихме, че с довършителните работи ще се мотаме повече от очакваното и докато стигнем до кухнята, промените могат да направят предварителните разпределения напразни.

Е, в момента кухнята е с размер 1.86 на 2.94 м преди боядисване, ВиК инсталацията остана както по проект, т.е. по стената, която бях “заплюла” за хладилника и положението е още по-сложно от миналата година. Обаче благодарение на добрите съвети на Антония, oceanid, Станислава, Иво, Титинчо, Малина… изобщо на всички коментирали, в резултат събрах повече мебели на същата безумно малка площ 🙂 .

Размерите

Това е ситуацията, която показа рулетката миналата седмица. Всички размери са в сантиметри.

Честно казано, много се съмнявах, че ще сместя хладилника някъде при тази ситуация. Мислихме най-различни компромисни варианти:

  • Изнасяне на пералнята в банята (която така или иначе ще ползваме само като тоалетна и мокро помещение, понеже баня имаме горе). В този случай се налага да си купим друг модел пералня (от тесните, с горно отваряне), понеже сегашната ни (на близо 4 години) просто не влиза през вратата на банята, а и ще заема прекалено много място. При този вариант не можем да ползваме комбинираната система “мивка над пералнята”, за която Малина ми подсказа. “Пералня в кенефа” остава възможен вариант при някой следващ етап (примерно като ни се развали сегащната пералня).
  • Къртене на общата стена между банята и кухнята и спретване на една по-голяма кухня – ще струва скъпо, ще се наложи да се преправя цялата ВиК инсталация на долния етаж… и естествено лишаваме се от тоалетна долу. Обмислихме го сериозно, но за сега отпада – освен парите, има един такъв момент с един проект за промените, който ще трябва да се направи от специалист и да се замъкне в общината… и после едно чакане за одобрение. Ще загубим още 1 година по този начин.
  • Понеже освен в пералнята, проблемите идват основно от хладилника – проверих за ниски хладилник и фризер за вграждане. Има с подходящи размери, цените не са непоносими… просто се съмнявам, че ще ми се кляка и навежда всеки път, когато поискам да си извадя бира :). Така де – за фризер няма проблем да е в ниското, но за хладилник не е особено удобно според мен. Иначе ниските версии могат да се сместят под някой от прозорците и проблема “не мога да си отворя прозореца, защото хладилника пречи” отпада.

Решението

Или версия 2.2. При версия 2.1 печката и хладилника бяха разместени и тя отпадна още щом Прасунсен видя новата- понеже той е глаДния готвач в къщи, мнението му къде е най-добре да бъде печката е решаващо.

Поглед отгоре

Тутакси изяснявам някои невидими положения, понеже съм сигурна, че за това ще търпя критики :))

  1. Ъгълът между мивката и пералнята не е изгубен. Не съм сложила ъглов шкаф, защото там планирам да монтираме малко тумбесто 15 или 30 литрово бойлерче за кухненски нужди и да има топла вода за миене на ръце в тоалетната. Принципно бойлера трябваше да е в банята до кухнята, обаче… там освен, че също няма място, няма и извод за него за вода, т.е. преправянето на нещо (ВиК или електро) не ни мърда. В кухнята може да стане по-лесно, а тоците за бойлера ще ги прехвърлим от едната страна на стената (в банята) на другата (откъм кухнята). Достъп до бойлерчето (когато се наложи) ще има през вратичката на шкафа под мивката.
  2. Полукръглата масичка е сгъваема и се прибира плътно към стената. Събира колкото да хапнем по сандвич сутрин и да си изпием кафетата и чая. Столовете може да са или сгъваеми, или леки табуретки на колелца, които ще се прибират под плота до хладилника.
  3. В този случай единия прозорец се отваря изцяло, другия… колкото да може да се проветри малко (точно това крило е отваряемото, да го…). Вратата се отваря на малко повече от 90 градуса, т.е. може да се ползва. С отварянето на хладилника няма проблем, особено ако масичката е прибрана и никой не се е разплул на стол точно там 🙂
  4. Оставих място за абсорбатор над печката, ама акъла ми не стига от къде ще се извежда въздуха. Комин в тази част на къщата няма… евентуално въздухоотвода над шкафовете до стената с прозореца – и оттам – дупчене на стена и т.н. Прекалено голяма галимация, която на първо време ще спестим.
  5. И за миална машина нямам място… освен, че отвикнах, откакто нашата се скапа.

Ъгъл с мивка и печка

Цветът на мебелите на рисунките е условен (за всички горни шкафове и 2 долни ползвах готова библиотека), размерите – стандартни, в по-голямата част. Т.е. когато решим да поръчваме кухнята има шанс да спестим някаква сума само от това, че съм използвала стандартни модули кухненски шкафове. Единствено откритите полици са с “плаваща ширина”, т.е. ще oбират луфта межу шкафовете в зависимост от конкретната ситуация.

Ъгълчето на хладилника

Е… не е особено красив, ама такава е ситуацията. Все пак в някой хубав бъдещ момент пералнята може да освободи мястото в другия край и този хладилник да отиде там, без да се налага да се демонтира цялата кухня. Вариантът с ниски отделни хладилник и фризер също може да се реализира лесно, без промени в отсрещния ъгъл.

И все пак за дизайнерските ми мечти: вратичките на шкафовете предпочитам да са тъмни, матови и абсолютно гладки (без разни орнаменти и заврънкулки)… просто за да ги чистя по-лесно (примерно нещо такова е OK). Същото важи и за дръжките. Шкафовете – до горе или със затваряща лайсна, за да не се катеря да чистя прах и там. Къде точно ще има витринки и къде – открити полици или различни варианти на отваряне на шкафовете е въпрос, който ще решаваме с човека, който ще ни проектира кухнята при поръчката. Вероятно ще ни предложи и по-добри идеи, все пак това им е работата… за мен беше важно да знам събират ли се уредите ни и налагат ли се някакви съществени промени по стени, прозорци  и инсталации преди да сме поръчали кухнята, че после ще е късно.

И едно видео

За тези, които трудно се ориентират или искат да видят повече подробности :). Google Sketchup 3D модел на кухнята ни може да се дръпне от тук.

50 thoughts on “Тетрис в кухнята – 2010”

  1. НЕ си спестявайте галимацията с въздуховода на абсорбатора. Живял съм в апартамент, където абсорбатора само въртеше въздуха през филтър и го връщаше пак в кухнята – имаше влага и смърдеше лошо. Всичко това се оправи в момента, в който го изкарахме в комина.
    Вече има хубави пластмасови въздуховоди, които можеш да боядисаш, налепиш тапети отгоре или какво ли още не – подобно нещо ще ти излезе не-повече от 100 лв, което е смешна цена да се се спасиш от гъбички и мухъл.

  2. Ама то проблема е извеждането на въздуха извън къщата (защото е къща, не апартамент)… за вътре съм го измислила – горе над шкафовете към стената 🙂
    Просто нямаме комин в тази част (в апартаментите задължително има в кухненската част, за това на теб проблема ти е само въздухопровода), т.е. нямам идея къде и как да отведем въздуха извън стените на къщата.

    А имам 2 прозореца, на които не е лошо да намеря някакви функции, освен да ми пречат 🙂
    Освен през дограмата, друго място за отвеждане не ми хрумва.
    Не ми се дупчат стените.

  3. Изказвам се абсолютно лаишки, но няма ли начин за пробив на стъклото на прозореца? Все пак не е печка. Виждал съм по разни сгради как има вградени в стъклото вентилатори за вадене на въздуха навън, то това е същото май.

  4. Точно това ми е спасителния вариант за абсорбатора 🙂
    Но подозирам, че с този профил и стъклопакет няма да стане, т.е. абсорбатора ще го сложим при подмяна на дограмата след някоя друга година.

    При положение, че в квартирата нямаме абсорбатор в кухнята и 7 години нямаме никакъв проблем с изпаренията и мухъла (мухъл има в банята, но не и в кухнята) – мисля, че известно време можем да изкараме и тук така.

    Провертяване му е майката и качествено течение 🙂
    Прозорецът в кухнята на квартирата се отваря през май и се затваря през октомври (основно защото адски трудно се отваря и ни мързи да го обслужваме след всяко готвене). През зимата го отваряме само когато из кухнята се стеле гъст дим :))

  5. Късно е да се намесвам, знам… 😀

    Все пак, щях да кажа, че би било може би по-добре, ако кухнята “си говори” с трапезарията или някакво друго подобно помещение, а не да е така изолирана (и малка).

    Примерно, в кухнята, вместо врата и стена, врата и нещо като барплот по средата (където е стената), или пък вместо врата и стена, просто вход (със завеса) и бар пак… Така като се готви, има контакт с хората в другото помещение (където пък ще се хапва или има парти;) и става много по-приятно. Отделно, кухнята ще изглежда по-голяма, ще има повече “въздух”. А и нищо не пречи една завеска към кухнята и над бара също да има нещо…

    Иначе, хитро сте го измислил… аз на такава площ не бих успял да разчестя толкоз мебели и техника!

    PS Още един глас за аспиратора — просто изведете 100-120 mm тръба през стената на кухнята, някъде на височина 2-2.2 метра и готово… 🙂

  6. Мишел, разбирам ти съображенията – това са доводите на всички нормални семейства :))

    Точно контакта на кухнята с дневната държахме да избегнем… по съвсем други причини, не че искаме изолация на домакините от купона 🙂

    Просто нямаме възможност за по-голяма къща, а ни трябват 2 кабинета, за да можем нормално да си работим в къщи на цял работен ден, което при нас понякога е и повече от 10 часа.

    В спалнята постоянно работно място не трябва да има – сега работя в стаята, в която спим и понякога се налага да прекъсвам тъкмо, когато ми е дошла музата, защото вече е 2 посред нощ, а на половинката му се затварят очите и иска да спи.

    В новата къща Прасунсен ще си има малко кабинетче-стая, а аз ще си спретна ъгъл в дневната. Той е майсторът-готвач в къщи, аз предимно оправям кочината след неговите кухненски набези :D.
    На мен ми трябва ми тишина, спокойствие, около работното ми място да е разтребено, че иначе трудно се концентрирам… и задължително да не ми мирише на разни вкусни работи, че само ще надничам в тенджерата през 5 минути и ще опитвам 🙂

    Иначе за парти приготвяме всичко предварително… не, че в Своге ще се случва често де :)) И приятелите ни са се поуседяли като нас и трудно човек ги измъква от къщи. Та заради нещо, което ще се случва максимум 6 пъти в годината да планираме всекидневието си различно… не виждам смисъл.

  7. Привет,

    Айде и аз да се изкажа.

    Идеите за бутане на стени в новопостроена и недовършена къща не говорят никак добре за планирането?! Стена на 1 година и ще я бутаме?! Айде пак!

    Вижте, (лично мнение) – според мен – забравяте, че говорим за КЪЩА – не апартамент. Имате собствен парцел, нямате съседи (в рамките на имота). Казвам го, защото знам, колко е трудно човек да превключи от урбанизацията – към свободата 🙂 Вместо да рушите… Не е ли по-лесно просто да добавите от външната страна на кухнята още 5-10 м2? Прозореца да стане “свод”, плъзгаща врата и т.н.? Сложете там каквото искате – очевадно сте сгрешили с това малко помещение?

    Друг вариант е т.нар. зимна градина – залепете една конструкция само от PVC дограма за тая кухня и сложете там част от уредите – като е топло – отваряш PVC-то и си на двора – като е студено – зимна градина? Разширявайте – не се чудете как да се сместите – то си е ваше 🙂 Може да отложите с 1-2 години – ползвайте по-малък (временен хладилник) и като съберете $ – достройте 🙂

    Какъв е смисъла на цялото упражнение “къща”, ако ще Ви е тясно? Пък и мислете за бъдещи членове на семейството – все могат да се появят – по един или друг начин…

    Поздрави,

    Cyber/SAS

  8. @Cyber/SAS
    Идеята за бутането дойде от това, че ВиК инсталацията е изпълнена много кофти, особено на долния етаж. И тогава от родителското тяло дойде въпросът: “Абе вие така и така ще къртите, какво би станало, ако не е само мазилката, а направо част от стената?”. Обмислихме го, защото претегляме за и против всички предложения, които получаваме.

    Иначе помещението е достатъчно като площ, но с прозорците сгрешихме, особено с този, на който дограмаджиите му сбъркаха размера с по-голям и… като те питат по телефона дали имаш нещо против малко по-голям прозорец, дали се сещаш ще имаш ли място за хладилника?
    Аз се сетих на другия ден, когато всичко беше свършило вече.

    Бъдещи членове у нас – само ако са с изкуствен интелект и имат бутон за изключване 🙂

  9. @Кот

    ВиК инсталцията при мен се преправя 11 (единадесет) пъти – чисто нова – това да не те притеснява – предполагам, че и при вас е с полипропиленови (или както са там) тръби, тъй че това едва ли е проблем;

    Аз съм изп. дир. и съм свикнал да си налагам мнението 🙂 във вашия случай – с доводи 🙂 хе хе – Махнете прозореца и си направете доп. помещение – ако ще цялото с дограма – тогава няма нужда от узаконяване и пейте 🙂 Съвет, де и храна за мозъка.

    Това да буташ – винаги блазни, но май не е решение във вашия случай – трампите един проблем с друг – полезната ви площ е константа при бутане, т.е. за да получиш нещо = губиш друго.

    Относно бъдещите членове – аз съм на 34 и имам вече два съвсем реални члена (мъжки), ако ме беше питала преди 5-6 години – и аз щях да кажа, че няма да ги има. И да – определено НЯМАТ бутон за изключване 🙂

    Предварително се извинявам за всякакви правописни и др. грешки, ама счупих ключица (от колелото) и сега пиша с два пръста 🙁 Моя строеж е замразен по тая причина и ще досаждам с мения по вашия поради липса на други възможности за изява 🙂 Ако не се сърдите, разбира се :_

    Успехи,

  10. @Cyber/SAS

    Съжалявам за контузията 🙁
    И не се притеснявай за грешки, сбъркани букви и т.н. – ако се налага, ще поправяме 🙂

    Коментарите ти винаги са много полезни, така че не се притеснявай – казвай си каквото мислиш 🙂 Дали ще се вслушаме не мога да обещая (дървени глави сме си и двамата), но да те прочетем внимателно и задълбочено – това е задължително 🙂

    Мисля, че за момента успях да сместя всичко и без бутане или дострояване… площта на човек, която получаваме с тази къща е доста повече от това, в което сме живели винаги така или иначе. Проблемът беше ще успея ли да сместя бялата техника, която в момента имаме, без да се налага да купуваме нови хладилник и пералня с по-нестандартни размери… за това беше целия зор 🙂 Иначе с малко пари отгоре винаги може да стане и по-широко, и по-удобно.
    Бързаме, за да си вземем акт 16, да получим адрес и адресна регистрация в градчето (трябва да си сменям личната карта до края ня лятото и не искам да е на адреса на квартирата или на някой роднина по ред причини)… та така 🙂

    Колкото до децата – виж, аз съм жена на 40 (добре де, ще ги чукна след 5 дена) и имам син-студент, така че при мен проблемът с детската стая и настаняването на цяла орда дечурлига на кухненската маса за вечеря вече не стои на дневен ред. Участвала съм в отглеждането и на 3-ма от 5-мата си племеници, знам какъв проблем е, че нямат бутони за изключване, за това се и помайтапих – един 20 годишен физически, финансов и емоционален ангажимент ми стига :)).
    А при половинката този въпрос все още не стои на дневен ред, така че когато поиска деца, най-вероятно ще му се наложи да смени и жената. Новата гарантирано ще има свои идеи за кухнята и разпределението на стаите… дай да не го стресираме от сега Прасунсен, още аз не съм приключила с тормоза 😀

    Тази тема с детската стая редовно някой я подхваща тук, като пусна чертежи… половинката тактично мълчи за възрастта ми, аз дипломатично си трая, за да не го излагам, че не съм някое младо гадже… та викам дай веднъж завинаги да го уточним тоя въпрос, че да не вкарваме хората в заблуждение 😀
    Не сме неориентирани младежи, знаем точно какво искаме от съвместния си живот 🙂

  11. Така… Понеже сама си каза – ще ти викам – како 🙂 хе хе. Виж сега… Аз пак казвам – не става въпрос за някакви сложни мисли… Все пак си кака 🙂 Не е необходимо да се “набутваш” в това, което имаш – разшири го. Макар и след време. Важно е там да светне лампата 🙂

    Т.нар. детска стая (поради липса на информация това бе хединга) много лесно разбирай “стая за гости” 🙂 хе хе. Далече сте. По БГ стандарта. От лайното (без извинение) София. Ще идват гости. Приятели. Роднини. Винаги трябва да имаш къде да сложиш да спят “скъпите гости” (е.г. мъртво пияните :))

    Гледайте сега (и двамата)… Пак казвам – убеждението ми е в кръвта 🙂 Плоча 3х3 метра х 30 см е около 200 лв (мат+труд). Зависи каква дограма се избере, но да речем от омразните Ролпласт – трокал – значи + 900 лв. И получаваш +10м2 – зиме – лете, нямате такава концепция в къщата за сега – all seasons 🙂 Може да отложите разходите, а като ги направите – имате мейла – ще го полеем.

    Ако все още не сте убедени: Сега живея в една къщичка в центъра на СФ – оборище. В началото бяхме двама – лесно – нямаше борби – недостиг и т.н. След първия все пак беше добре – просто изгоних кучето на двора. След втория – ауууу… Реализирах предложената идея; спечелихме 1 стая +; жената така и не ме ухапа 🙂

    Основното, което искам отново да кажа (мисля, че вие сте разбрали, но за широката публика) – когато си имаш собствена къща, дом, в който живееш и планираш; ВИНАГИ има място за РАЗШИРЕНИЕ. След 1,3,5 години – да сме живи и здрави 🙂

    Другото, което ми прави лошщо впечатление (може да съм рязък) – вие не сте инвалиди – предполагам?! Догодина ИКЕА е тук, има Баумакс, Практикер, МР Бриколаж?! Оставете мишките – запретнете ръкави и сами ще се изненадате колко много от мечтите си може да реализирате без чужда (или съвсем малка) помощ.

    SAS. Out.

  12. А, барака/работилничка с разни инструменти сме замислили да си спретнем. Когато му дойде реда.
    И остъкляване с дограма на площадката пред входната врата – това ще ни спечели освен зимна градина и едно малко по-комфортно преддверие.

    Иначе, не казвам, че идеята ти е лоша, а просто че за нашия триъгълен парцел не е чак толкова просто да добавим още 9 квадрата до кухнята. Имаме задължителни отстояния от улицата, в които едва сме вместили къщата…
    Каквото и да добавяме (включително и бъдещата си къща за гости, хех) – ще е от другата страна.

    Иначе свободното време е най-недостижимия ресурс за момента. Ето, пиша от офиса… пуснала съм една машина да се върти и имам 15-тина мин. Ама не мога да ги използвам да изтърча до Своге и да сглобя 2 секции примерно. Имам възможност само да спретна чертежа за тях 🙂

  13. Ама че сте се разписали 😀 Мерси за включването и идеите, Cyber/SAS, а и на другите.

    Аз като глаДен готвач одобрявам кухнята и всъщност се надявах Кот да измисли точно нещо, което няма да изисква големи реорганизации.

    Предполагам това че сме отделили цял блог почти само за къщата създава впечатлението, че й отдаваме много голямо значение (както повечето хора правят), но всъщност целта ни е да имаме удобно жилище без работата/разходите/мисленето по него да обсебват живота ни. Имаме други интереси и проекти, които известно време бяха на заден план заради жилището, но мисля, че периодът вече приключи – така че мене ме интересуват най-вече решения, които ще станат бързо, евтино и с минимална ангажираност от наша страна.

    Което пък обяснява защо най-често предложения как да направим още нещо по-голямо, по-добро и т.н. си остават само идеи в блога. Но те пък може да са полезни на други, които имат подобни планове 😀

  14. Бях обещала телефона на майстора: Бисер, 0888755830 или 0899902863. Дотук забележки към него нямам, освен тази, че май прекалено се съобразява с мен, а като му дам телефона на някоя закъсала за майстори приятелка, хуква да бачка при нея и затова още не ми е надупчил стените да си наредя книгите на полици :))
    Той ще ми монтира и кухненските шкафове, когато от “Явор” благоволят да ги доставят, та може и затова да ви е полезен. Само му кажете че аз съм ви дала телефона 🙂

  15. Ааа… 10х, Бил… надявам се човекът няма нищо против тази публичност 🙂

    А като си подхванала темата… каква е хавата с “Явор”? Читави ли ти се сториха кухните им? Че аз ги загледах само за да сверя размерите с тези от библиотеката, дето си дръпнах, ама на цени и визия изглеждат прилично на сайта и се замислих…

    Или първо да ги видя при теб, а? 🙂

  16. Хавата с “Явор” е като с асансьор – горе-долу 🙁
    На живо в магазина кухните изглеждат прилично, дори доста прилично. Е, има и ужасно порнографски на вид, но… нали знаеш приказката за вкуса 😉 Моделът, която ние си избрахме, е: http://shop.yavor-bg.com/showimageprod.php?id=6234&typeS=big с тази мивка към нея: http://shop.yavor-bg.com/index.php?action=showprod&prodid=3676&q=&catid=263&subcat=46&subsubcat=&show=.
    Мивката беше последната, капарирахме я вече, но ти можеш да попиташ за нея в няколко магазина, да се създаде видимост за голямо търсене, та да я внесат пак 😉 Единият магазин е до Комо, не се мързеливи чак толкова 🙂
    Обслужването докато да ни вземат парите беше много добро, особено едното момче много ни търча. Оообаче сега пада едно чакане от 30 дена за стандартни модули, писна ми на тутурутката 🙁 Ще видим като дойдат, ще докладвам материал за цяла статия.

  17. масичката може да е триъгълна. тогава ако сте двама ще е с страната към стената, ноако дойде трети може да застане с ъгъла към стената и да могат да седнат трима

  18. Дам от личен опит мога да кажа, че къртене на общата стена между банята и кухнята и спретване на една по-голяма кухня – ще струва скъпо, ще се наложи да се преправя цялата ВиК инсталация на долния етаж и естествено лишаване от тоалетна долу. Но пък за пространството,което се отваря си струва, става много по просторно и практично поне за нас бе така и е все още де.Статията ви е страхотна.Благодаря за интересното клипче което споделихте с нас.

  19. It?s really a nice and helpful piece of info. I?m glad that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *