Честита ни… кухня :)

Може да се каже, че бавно и славно напредваме с довършването на безкрайните довършителни работи. В края на юни измъдрихме концепцията си за кухнята, благодарение на Google Sketchup си поиграх да намествам наличната техника и желаните мебели на невероятно малка площ, наложи се да се откажем от някоя друга цивилизационна екстра, но все пак кухня вече имаме.

Отказахме се и от варианта да поръчваме кухнята в София, защото нито цените тук са кой знае колко по-атрактивни, нито имаме някакви супер претенции за цветове и материали. А и ни се щеше, след като ще живеем в Своге, да започнем да влагаме пари в местната икономика. Току виж започнало да ни се връща 🙂

Говорихме с 2 фирми, но първата не предлагаше монтаж и бързо се отказахме. За това пък втората ни беше препоръчана от нашия технически ръководител, видях на живо изработена и монтирана от тях кухня, ходих и в цеха да  избирам материалите… и някак си ми хареса всичко, което видях полуготово и готово там. Дърводелски цех – собственик и няколко души работници. По моят проект почти нямаше промени – принципно съм готова да приема всякакви смислени предложения, но нищо революционно различно не може да се получи при нашата площ, бяла техника и финансови възможности. Просто се съгласихме да заменим простия плот под прозореца до хладилника с пълнофункционален голям шкаф. И да се откажем от шкафчето над хладилника, което така или иначе щеше да е доста неудобно за ползване.

Да лепим плочки по гипсокартона ни се стори безсмислено занимание, за това на стените при кухненския ъгъл сложихме гръбче от ПДЧ-то. Мислех си, че искам кухня в тъмни цветове, но като видях новата на сестра ми – отказах се. Оранжевото ми е любим цвят, а комбинацията със сребристо е банална, но в склада нямаше нищо по-подходящо и неутрално като цвят и материал, което да ми хареса. Разни дребни аксесоари като ъглите в краищата на плота ме зарадваха много приятно – по различни мебелни изложения съм виждала доста дърводелски изпълнения за тези ъгли дори и при порядъчно по-скъпи кухни.

Само стискам палци да съм издиктувала по телефона точните размери на хладилника, пералнята и печката и уредите да си влязат точно на оставените за тях места, че иначе Прасунсен ще ме гони със сатъра из къщата… 😀

***

А, да… нищо do it yourself няма да има в кухнята. Навсякъде другаде съм готова да експериментирам, но откакто живея самостоятелно, все ползвам кухни, които са сбирщайн от пригодени забърсани от някъде / получени в наследство / заварени полуразрушени и многократно реновирани кухненски мебели. Този път реших специално за кухнята да огранича креативността си само до чертежите 🙂

41 thoughts on “Честита ни… кухня :)”

  1. Здравейте,
    можете ли да кажете поне грубо колко излезе цялата инвестиция за построяването без да броим обзавеждането.
    Вмомента сме пред дилемата за идейният на наша такава проект и може би ще се спрем на подобна квадратура, но за едноетажна.
    Мерси предварително!

  2. Честита кухня и от мен.
    Следя ви от време на време как напредвате със строежа…
    Бихте ли ми дали координати на фирмата, изработила кухнята.
    Приятно готвене и сладко похапване!

  3. @Stefan, драсни един мейл и ще ти дадем по-подробно инфо за разходите. Контакт форма имаме на входната страница на gruh.org

  4. Късметлии сте че сте сдандартнооразмерени 🙂 А да ти кажа в DIY няма нищо лошо – нашата кухня съм я правил от до, след като ни потрошиха мивката при монтажа на пералнята. Ама при нашите скромни габарити направих плотовете на 104 см и поне вече ен ме боли гърба като готвя по-дълго.

  5. Пипи, мястото на зурлестите е в казана. Виж Печено-прасе.ком :))

    Фори, абе то и ние ги пуснахме с 10 см отгоре стандарта, нищо че не сме двуметрови… ниски са ми магазинските. Обаче долните шкафове са на едни крачета на винт и могат да се коригират като височина, не знам с колко, ама ми хареса.
    А с преправянето на старите мебели ще имаме достатъчно разправия, като се преместим 🙂

  6. Здравейте! Бихте ли споделили как изглежда вътрешността на шкафа под мивката? Най-вече ме интересува дали имате някакви механизми/издърпващи рафтове за достигане на вещите, които се намират в “глухата” част на шкафа?
    Благодаря!

  7. Един рафт разделя шкафа, няма механизми. В дъното, където е по-недостъпната част държим резервите вода, защото тук понякога спира и за по-дълго. Долу щайга с празни буркани, горе са препаратите. Планирам едни пластмасови кутии на колелца, за да измъквам по-лесно всичко за почистване. Иначе механизмите, които се продават са със стандартни размери, а този шкаф е нестандартен. Отделно тези в кухнята на майка ми за 10-тина години клеясаха и трудно се дърпат, а не бяха никак евтини. Отказах се да слагам… и за 8г поне в този шкаф не са ми липсвали.

  8. Благодаря много за отговора! Отдавна бях попаднала на вашия проект за кухнята и знаех, че един ден, когато се стигне да оправим нашата, ще е нещо подобно поради сходство в разположението и размерите. Идеята за кутии с колелца е чудесна. Благодаря за споделения опит!

  9. Ами тя кухнята претърпя малко промени в годините (махнахме хладилника от нея, защото спираше да работи през най-големите студове зимата и добавихме още шкафове на негово място), но… като че ли най-добрата идея беше този подвижен плот за индукционен котлон: http://homes.gruh.org/wp-content/uploads/2013/09/P4170115.jpg
    Благодарение на него 2-мата готвим едновременно без да си пречим 🙂

    В големия шкаф под мивката сега не бих сложила този дълъг рафт от край до край, много затруднява смяната на стоящия смесител. По-скоро половинка само за вътрешната част и точно под мивката да е свободно, за да може да се навре човек и да работи по мивката 🙂

  10. Thanks for the useful information on credit repair on all of this site. The thing I would tell people should be to give up a mentality they can buy today and pay later. As being a society we tend to do this for many things. This includes family vacations, furniture, along with items we wish. However, you have to separate your wants out of the needs. While you are working to raise your credit ranking score you have to make some trade-offs. For example it is possible to shop online to economize or you can look at second hand stores instead of high-priced department stores pertaining to clothing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *