Честита ни… кухня :)

Може да се каже, че бавно и славно напредваме с довършването на безкрайните довършителни работи. В края на юни измъдрихме концепцията си за кухнята, благодарение на Google Sketchup си поиграх да намествам наличната техника и желаните мебели на невероятно малка площ, наложи се да се откажем от някоя друга цивилизационна екстра, но все пак кухня вече имаме.

Отказахме се и от варианта да поръчваме кухнята в София, защото нито цените тук са кой знае колко по-атрактивни, нито имаме някакви супер претенции за цветове и материали. А и ни се щеше, след като ще живеем в Своге, да започнем да влагаме пари в местната икономика. Току виж започнало да ни се връща 🙂

Говорихме с 2 фирми, но първата не предлагаше монтаж и бързо се отказахме. За това пък втората ни беше препоръчана от нашия технически ръководител, видях на живо изработена и монтирана от тях кухня, ходих и в цеха да  избирам материалите… и някак си ми хареса всичко, което видях полуготово и готово там. Дърводелски цех – собственик и няколко души работници. По моят проект почти нямаше промени – принципно съм готова да приема всякакви смислени предложения, но нищо революционно различно не може да се получи при нашата площ, бяла техника и финансови възможности. Просто се съгласихме да заменим простия плот под прозореца до хладилника с пълнофункционален голям шкаф. И да се откажем от шкафчето над хладилника, което така или иначе щеше да е доста неудобно за ползване.

Да лепим плочки по гипсокартона ни се стори безсмислено занимание, за това на стените при кухненския ъгъл сложихме гръбче от ПДЧ-то. Мислех си, че искам кухня в тъмни цветове, но като видях новата на сестра ми – отказах се. Оранжевото ми е любим цвят, а комбинацията със сребристо е банална, но в склада нямаше нищо по-подходящо и неутрално като цвят и материал, което да ми хареса. Разни дребни аксесоари като ъглите в краищата на плота ме зарадваха много приятно – по различни мебелни изложения съм виждала доста дърводелски изпълнения за тези ъгли дори и при порядъчно по-скъпи кухни.

Само стискам палци да съм издиктувала по телефона точните размери на хладилника, пералнята и печката и уредите да си влязат точно на оставените за тях места, че иначе Прасунсен ще ме гони със сатъра из къщата… 😀

***

А, да… нищо do it yourself няма да има в кухнята. Навсякъде другаде съм готова да експериментирам, но откакто живея самостоятелно, все ползвам кухни, които са сбирщайн от пригодени забърсани от някъде / получени в наследство / заварени полуразрушени и многократно реновирани кухненски мебели. Този път реших специално за кухнята да огранича креативността си само до чертежите 🙂

9 thoughts on “Честита ни… кухня :)”

 1. Здравейте,
  можете ли да кажете поне грубо колко излезе цялата инвестиция за построяването без да броим обзавеждането.
  Вмомента сме пред дилемата за идейният на наша такава проект и може би ще се спрем на подобна квадратура, но за едноетажна.
  Мерси предварително!

 2. Честита кухня и от мен.
  Следя ви от време на време как напредвате със строежа…
  Бихте ли ми дали координати на фирмата, изработила кухнята.
  Приятно готвене и сладко похапване!

 3. @Stefan, драсни един мейл и ще ти дадем по-подробно инфо за разходите. Контакт форма имаме на входната страница на gruh.org

 4. Късметлии сте че сте сдандартнооразмерени 🙂 А да ти кажа в DIY няма нищо лошо – нашата кухня съм я правил от до, след като ни потрошиха мивката при монтажа на пералнята. Ама при нашите скромни габарити направих плотовете на 104 см и поне вече ен ме боли гърба като готвя по-дълго.

 5. Пипи, мястото на зурлестите е в казана. Виж Печено-прасе.ком :))

  Фори, абе то и ние ги пуснахме с 10 см отгоре стандарта, нищо че не сме двуметрови… ниски са ми магазинските. Обаче долните шкафове са на едни крачета на винт и могат да се коригират като височина, не знам с колко, ама ми хареса.
  А с преправянето на старите мебели ще имаме достатъчно разправия, като се преместим 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *