Проект за спалня

Годината изтече бързо, а покрай всички неотложни задачки все не ми оставаше време да обмисля обзавеждането на останалата част от къщата. Обаче от кухнята, правена по нашия проект тук, сме доста доволни като изпълнение и решихме същия майстор да направи и два вградени гардероба: под стълбището и в спалнята. Човекът се обади преди празниците и даде зор, защото през зимата принципно му е мъртав сезон… и аз се разбързах да измисля някаква концепция. Защото идеи по списания и магазини колкото искаш, но като тръгна да намествам готови мебели в нашето пространство – оказва се, че нищо не ни е удобно и нищо не се събира.

Спалнята

Стаята е със скосени тавани и останаха доста чупки, греди и всякакви трудни за чертане в Sketchup детайли, заради което все отлагах визуализацията. И вдигането на стените ми изяде почти цялото заделено време, за това обзавеждането малко го попретупах. Така или иначе в момента ще правим само гардероб, останалата част от обзавеждането ще е на етапи, след като се пренесем. Най-ниската част от стаята е 1.67, а най-високата – 2.44 m.

Съображения

Освен за спане и за обичайните приятни занимания, обикновено ползваме леглото и за:

  • Търкаляне в почивните дни и вечер с по 1 ноутбук и кротка лежерна работа, блогване, чат с родителите и четене на онлайн пресата.
  • Четене на книги и списания. Вредно е, но четем в леглото… вероятно 8 годишен навик от квартирата, в която няма място за диван.
  • Гледане на телевизия. Пак поради липса на диван. Навиците са трудни за изкореняване.
  • На леглото пием чай, понякога похапваме… в общи линии го ползваме като диван.

Т.е. в спалнята трябва да има всички удобства и за работа, и за почивка. Нямам навика да ползвам тоалетка, т.е. за мен тази мебел е излишна и само ще отнема полезна площ.

Гардероб

Първоначално имах идеи за плъзгащи се врати и нещо почти като дрешник в спалнята, но помещението не е голямо и дълбочината от само 70 см в чупката обезсмисля проектирането на нещо повече от гардероб. Концентрирах се да измисля кое от дрехите и завивките къде ще сложа и се оказа, че огромния на вид 8 крилен гардероб може и да не ми стигне 🙂

Вратичките в бяло спасяват стаята да не стане твърде мрачна, а и стените са бели. След разговор с майстора се оказа, че няма проблем да направи вратичките да повтарят терена откъм скосяванията, т.е. гардероба ще е без отделна надстройка и със странни врати 🙂

Легло

Височината на леглото е само 20 см, защото тавана в тази част на стаята е по-нисък. Освен това двойното легло е от 2 части, съединени така, че и двата отделни матрака да се допират без твърд ръб между тях.

Не че се каним да спим разделени, но в тясната ниска стая мърдането на леглото без да го разглобиш ще стане по-лесно, ако не е монолитно. Обръщането и подмяната на матрака става също по-лесно, ако са 2 отделни.

Това е концепцията за момента, но не пречи да я променим в последствие. В общи линии можем да сложим матраците и директно на земята, но се цапат, а и робота-прахосмукачка захапва чаршафите.

Ракла, нощни шкафчета и етажерки

Раклата като мебел в спалнята може и да звучи старомодно, но при ниско легло, под което не може да се слага багаж и без излишно пространство за допълнителни гардероби в коридора – идеята между северната стена и леглото да има мебел може би не е чак толкова лоша. Раклата ще е прост сандък с капак, височина максимум 80см и ще побере някакви възглавници и завивки, които се ползват от време на време и е хубаво да са на удобно място, лесни за вадене. На страницата откъм леглото ще закрепя 2 квадратни дунапренови възглавници – за облягане.

Нощното шкафче при нас е мебел, която вечно не е достатъчна. Просто прекалено много вещи държим до леглата си: нощни лампи, огледалца, фенерчета за четене, малко козметика, много книги и списания, лекарства… По едно нощно шкафче на човек ни е крайно недостатъчно… опитах се да запълня пода с една редица от тази полезна мебел 🙂

Нощните шкафчета ще бъдат 3 модела: във вид на сандъчета с капак, чекмеджета или етажерки и ще наредя и от 3-те вида, максимално удобно за нас.

Етажерките (открити и с вратичка) на стената зад главите ни отново има 2 функции – да прибере максимално количество дреболии и да изолира допълнително част от северната стена.

***

И в този проект, както и кухнята ни, няма нищо революционно, нищо дизайнерско и никаква еклектика. Критериите са основно:

  1. максимално удобство и практичност;
  2. по възможност ниска цена;
  3. лесна поддръжка и подмяна;
  4. възможност сами да изработим част от мебелите, както и възможност да се добавят на модули, според възможностите и потребностите ни.

Анимация с разходка из стаята има тук, а ако на някой са му интересни подробностите, може да си дръпне Google Sketchup файла с проекта.

27 thoughts on “Проект за спалня”

  1. “На страницата откъм леглото ще закрепя 2 квадратни дунапренови възглавници – за облягане.”
    Дали не е по-добре тия облегалки да не са точно перпендикулярни на леглото, а малко полегати назад, защото не е удобно да се облягаш на облегалка под 90 градуса.

  2. @Павел Танков
    По-добре е. Обаче имах 1 ден за чертежите и не ми се занимаваше с подробностите… така или иначе сега правим само гардероба.
    То ако на облегалката може да се мени наклона, ще е най-добре 🙂

  3. Привет. Защо не помислите спалнята (като стигнете до нея) да е с механизми за повдигане на матраците? Става супер-голяма ракла. Преди 10 дни пристигна моята и съм много доволен, като се изключи, че понеже матрака е общ е доста тежък за вдигане от финната ми мадама 🙂 Предполагам, ако са два отделни – ще е много по-лесно? Ракла 1,60 на 2 метра си е доста… Ще съберете завивките със сигурност.

    Успехи желая!

  4. Упс, чак сега зацепих, че при височина 20 см (ако е с все матрака) ще можете само карфици и евентуално куки за плетене да държите отдолу 🙂 Игнорирайте шедьовъра по-горе или направо изтрийте и двата 🙁

  5. А, няма да трия, коментара ти може да е полезен на някой друг.
    Иначе съм си го мислила това… но при нашата височина на стаята в тази част не смея да вдигна леглото повече. Става доста клаустрофобично.

    Имах и един вариант раклата зад леглото да е по цялата стена – тогава ще събира повече багаж. Но визуално някак си не ми хареса 🙂

  6. сори за оффа, но вашият покрив с дървени греди и летви ли е правен? Имате ли снимка на покрива преди да го покрият с керемидите?

  7. След като сама си признаваш че сте толкова хищни на тема нощни шкафчета, предлагам да промениш малко раклата – да се отваря не нагори /както само предполагам че се отваря всъщност/, а зад възглавниците – два отделни вратички /за да не разбутваш другарчето ако искаш да си вземеш нещо/. Може да е с клавирни панти отдолу по цялата дължина,ида се отваря напред като едновремешните барчета, но трябват и стопери за да е стабилна за облягане.
    Всъщност ако тапицираш въпросния дунапрен на тръвд гръб може и да я оставиш отворена, като самата възглавница играе и ролята на капак, и така ще се отваря с едно движение.
    иначе може да стане неизползваема по начина по който си го представяш – ако започнете да слагате ккаво ли не върху нея, постепенно ще се откажеш да махаш всичко зада извадиш нещо отвътре и на практика няма да я ползваш по начина по който искаш а 2-3 пъти годишно за смяна на топли и тънки завивки.

  8. @oceanid
    идеята ти е добра, ще го обмислим…

    Всъщност трябва да обмислим и какво ще държим там – ако са резервни възглавници или одеяло за кучи студ, няма да е толкова фатално, ако се отваря нагоре.

    Другите ми съображения са, че не искам да държа разни неща по рафтове… писнало ми е от опити да разкарам прахоляка от дребни ситни вещи. На откритите повърхности мисля да държим само нещата, които ще трябват за през нощта – книга, шишето вода… всичко останало ще се мята по чекмеджетата или поне така си мечтая 🙂

    Но във всички случаи твоята идея ще е по-удобна, стига да успеем да я реализираме 🙂

  9. Ами то идеята не е моя – спалните приста от едното време са така, но нямат възглавница а си е само вратичката. Свекърва ми има такава и са си сложили телевизора на раклата, а нашата в детската е с горно отваряне и доста им “завидях” последния път.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *