Джаджи за контактите

От време на време имам навика да преглеждам и спама, особено ако е български. Този път имаше мейл от някаква пловдивска фирма Х10 ООД и инфо за устройство, което намалява сметката за ток, като оптимизира работата на електрическата мрежа. Заинтригува ме и цъкнах на сайта. Харесах си и още една джаджа за контакта, която защитава от токови удари и мълнии.

Та въпросът ми е: някой ползвал ли е подобни или тези уреди? И изобщо… малко повече инфо от потребителите 🙂

Отзивите на сайта ги четох, вярвам им, ама все пак никой няма да ръгне отрицателните във фирмения си сайт.

32 thoughts on “Джаджи за контактите”

  1. Прекалено е дълго за обяснение, но накратко отговорът е: няма устройства, които намаляват сметки за ток. Освен ако не си промишлен потребител и не заплащаш реактивна енергия 🙂 Също така няма устройство, което разпознава енергия от възобновяеми енергийни източници от енергия от невъзобновяеми. Не можеш и да излъжеш микропроцесорен електромер. Намаляването с малко на сметката става като не държиш включени в контактите електроуреди, независимо, че са изключени или в stand by и като използваш ключове без вградена лампичка.

    Защити от токови удари има. Хубавите, т.е. вършещите работа са доста скъпички, но си заслужават парите. Не се полъгвай по евтини китайски ментета.

  2. Интересно, какви са тия отзиви, при положение, че в сайта няма форма за изпращане на такива…

    А на електрически ток няма какво да му се “оптимизира”, което да намали сметката. Има две характеристики – честота и волтаж, и единственото което може да се прави, ако той е некачествен е волтажа или честотата да не са стабилни. Поради недобрата ел. мрежа в България, има много райони, където волтажа например не е стабилен (с честотата рядко има проблеми). И единствените уреди които могат да помогнат са токостабилизатори – т.е. независимо дали по мрежата идва 180, 190, 220, 250, или 300 V, за уредите на които се подава ток след стабилизатора, волтажа си е 220 V. И това го прави другия уред който рекламират “Универсален уред за защитата от токови удари и мълнии” (който, пък има абсолютно ненужен:

    “автоматичен предпазител на 250V / 10A с висока скорост на реакция (0,2ms)”

    По човешкиму, бушон. А тока след като влезе в блока минава минимум през 3 бушона така или иначе – таблото на входа, главен бушон за апартамента, и бушон за стаята в която е уреда. За къв чеп, трябва и трети бушон ?!

    Това недоразумение, което е за оптимизиране на тока, така и не разбрах как работи:

    [i]Напротив, той подобрява качеството на доставяния ток, изчиства паразитните смущения, които внасят електроуредите от работата си, и удължава техния живот. По този начин се постига икономия на електричество, крайният резултат от което е по-ниски сметки за ток.[/i]

    Каква връзка има оптимизирането (това, че ако тока не играе, уреда ще издържи по-дълго си е така, но все пак зависи и той колко е чувствителен) на мрежата и удължава техния живота на уредите, със сметката за ток? Да пералнята, ще работи вместо 60 месеца, 61, обаче така или иначе, ще използва същото количество ток за работата си.

  3. Е то на мен първата мисъл ми беше за реактивната и подобряване фактора на мощността, ама не знаех за домашните електроуреди има ли някакъв ефект…

    А за втората джаджа се замислих, защото миналото лято на баща ми (в Бургас) от ЕОН му спретнаха един номер с ниско напрежение, та го накараха да търчи до бушоните…
    В крайна сметка само дъното на компа пострада – цъфнаха 2 кондензатора. Ама си е достатъчна разправия и ако това за 25 лв върши работа, защо не 🙂

  4. Няма такъв уред! Ако някй измисли – да даде технически грамотно обяснение преди да го продава.

  5. Здравейте,

    Ние внасяме подобни устройства, работят по протокол X.10. Икономията се състои в това, че цялата електрическа мрежа се програмира (вкл. алгоритми) и по този начин се пести ток.

    Примерно – 1 час преди да се прибереш – пускаш през интернет Бойлера, за да се изкъпеш като се прибереш. Същото с отоплението. Друг пример – софтуера знае кога е тъмно и кога светло – от координатите на инсталацията и не допуска светене на крушки в определени времеви интервали и т.н.

    Т.е. икономията идва от оптимизация. Отделно се е кеф да си спреш лампата (или поне да я намалиш) с дистанционното от дивана/леглото, нали 🙂

    Поздрави за чудния сайт.

  6. @HybSys
    Интересни продукти имате, поразцъках и аз 🙂
    10х за инфото 🙂

  7. Това с пестенето на енергия мога да заявя, че са пълни лъжи. Аз скоро бях попаднал на едни подобни http://www.stetzerelectric.com/filters/filter_faqs.html, само дето не твърдят, че пестят ток, а премахват главоболие, умора, не знам си кво още. В крайна сметка, в едно изследване независима лаборатория установява, че тези “филтри” не само не намаляват, ами доста увеличават шума в мрежата.

    Предположението ти, че фукнцията на този уред е да подобрява фактора на мощността надали е вярно. Но дори и да го прави това само може да зарадва енергото – нищо друго. Домашните абонати се таксуват единствено за потребена активна енергия, и това е което електромерите отчитат.

    Ако продаваш продукти с такива твърдения трябва да те арестуват или поне да ти наложат големи глоби. Безплатна (в смисъл спонтанно да се появи) енергия няма – тя трябва да дойде от някъде.

    Относно качеството на тока, ако товара е променливотоков двигател, то да може да има значение. Да ти е изгорял компютъра от ниско напрежение бих казал обаче, че е много малко вероятно. В момента повечето електронни устройства използват т.нар импулсни захранвания. Това означава, че първото нещо което се прави на входа е преобразуване от променлив в прав ток. Следователно честотата няма никакво влияние (стига да не падне да речем до някаква много малка стойност). След това изправеното напрежение отново се преобразува в променливо, но с много по-голяма честота, и минава през трансформатор. Голямата честота е с цел малък размер и цена на трансформатора. Обикновено, целта е понижаване на напрежението, като изходното напрежение се регулира чрез обратна връзка. Примерно ако ти трябват на изхода 20V има нещо, което постоянно следи колко волта има на изхода и регулира за колко време се отваря един ключ (транзистор), като ако напрежението е по-ниско от зададеното се увеличава времето в което ключа е отворен, за да се повиши. Ако напрежението на изхода е по-високо се намаля времето през което е отворен ключа, за да се понижи – или с други думи широчинно импулсна модулация (ШИМ/PWM). Времето през което ключа трябва да е отворен, за да се постигнат 20V на изхода зависи от две неща – напрежението на входа и колко ток черпи товара.

    Изводът от всичко това е, че модерните импулсни захранвания автоматично компенсират почти всички възможни аномалии в захранването на входа, стига да го има. Обикновено ако на входа има напрежение в диапазона 90-250V и честота 50-60Hz на изхода винаги ще получиш напрежението, което ти трябва.

    Виж от прекалено високо напрежение, по-може да има някакви щети. Макар че, ако захранването не е някакво супер инкономично, в него трябва да има вградена защита. Тя или ще предотврати всякакви дълготрайни повреди, или поне ще ги ограничи до самото захранване.

  8. Кот, кондензатори на дъното си бяха цъфнали още от както ти си го ползваше 😉

    От по-ниско напрежение няма големи проблеми за повечето ел. уреди, но от по-високо всички имат проблеми.

    Онова утройство за намаляне на сметката на ток ми се струва много безпочвено.
    Тези за които HubSys пише са по-смислени и полезни.

  9. Мдам… щом всички са на едно мнение, ще си спестя 60-те лв за пробата 🙂

    Но за домашна автоматика като на HubSys съм навита… виждала съм подобни системи “на живо” (т.е. в демонстрационна зала), но контролираха абсолютно всичко, което може да ти хрумне в дома – от осветлението до влажността на въздуха и музиката в кенефа. Естествено изобщо и не попитах за цената :))

  10. Само да вметна, че сме HybSys (не HubSys 🙂 ) идва от Hybrid Systems – хибридни системи (конвергентност).

    Цените са от производителя – като за европейци 🙁 Лично мога да споделя моя опит. Живея в къща, в централен район в София. Въпреки, че съм от фирмата, силите ми стигнаха само за контрол на осветлението, бойлера и отоплението. Смело твърдя, че спестих над 70% от сметките си за ток, като слагам един доста висок процент +/- 15% грешка, защото толкова пъти увеличаваха тока / сменяха отчитането / правиха изравнителни сметки, че леко им загубих спатиите на CEZ,което може би е било и целта…

    Има няколко положителни неща:

    a) Чувстваш се като в Star Trek 🙂
    b) Децата умират от кеф;
    c) Пестиш енергия и се кефиш (малко мазохистично), че прецакваш монополист;
    d) Всички гости ти завиждат, а половината се чудят How do they do it 🙂
    e) Имаш пълен контрол (най-вече дистанционен) над всичко;
    f) Можеш да си шашкаш половинката като й спреш тока от офиса, докато е в банята 🙂

    Има и минуси:

    a) По-особено окабеляване;
    b) По-висока цена спрямо стандартното изпълнение (без автоматизация) – това е ясно;
    c) По-голям риск от злоупотреба – security measures – достъпно е отвън;
    d) Бабите и дядовците не могат да разберат как да се оправят с всичко;
    е) Винаги излизат нови модули и лигите ти постоянно текат, а е скъпо 🙂

    Като цяло съм много за (не, че това ми е част от работата). За мен това е прогрес в чистия му вид. Всеки сам преценява колко и кога да пести от енергия и да си доставя удобство. Хора различни – чувства различни. Важното е, че вече има алтернатива.

    Успех и снижаване на разходите до завършване на проекта желая,

  11. @HybSys
    сори за ника, грешката е моя: копи-пейст от предния :))

    Иначе и аз съм силно ЗА такива автоматизации (най-малкото кефи ме да се чувствам като в стар трек :)), ама тази инвестиция ще я броя на друг етап… не сме направили още електрическата част и окабеляването, ама няма да ни е по джоба сега да добавяме екстри.

    Иначе инфото е доста полезно 🙂

  12. @HybSys и аз се извинявам за ника, уж гледам да не греша такива неща, но се случва понякога 🙂

    Плюсовете превъзхождат минусите многократно според мен, но системата си е скъпа. При възможност това е добра домашна инвестиция.

  13. @Tvel:

    Е, не е чак толкова скъпо. Т.нар. стартови китове са по 299 EUR, но включват всичко необходимо за едно малко къще 🙂 Дистанционно, трансивър, три модула за контрол на лампи, два за силови уреди, модул за програмиране и връзка с компютър по USB.

    Аз съм с два такива кита на 140 м2 и общо взето е ОК. Освен това с дистанционното си управлявам телевизора, сателита, DVD-то и климатиците – безценно. Преди това с жената се замеряхме с дистанционни, а сега всеки си има свое 🙂

    Ето за този става дума: http://www.hybsys.info/Products/HouseAutomation/X10ComboPacks/CK17Kit/

    Ако мислите, че е реклама – махнете линка.

    Поздрави

  14. @Кот

    Е, това е лошото – ако искаш да “скриеш” модулите – трябва да се направи малко по-различно електрическата инсталация – примерно на ключовете на лампите не трябва да се прекъсва само фазата, а трябва да отива и нулата.

    Аз затова в къщи съм тези модули, които се слагат в контакта… Малко е грозно, ама до следващ ремонт (неясно кога) ще е така… Спасява ме, че съм с окачени тавани и поне модулите за контрол на осветлението съм нахакал над тях… Тези за бойлери и печки, обаче, си се виждат 🙁

  15. А, линка си е много полезен – няма да го махам 🙂

    Иначе цената не е убийствена… аз си представях нещо четирицифрено и че освен това цялата ел. инсталация трябва да се преработва 🙂

  16. Търся Компютърен Специалист в София който разбира и може да промени Софтуера на електромера ми Спешно високо заплащане Тел. 0878822434 |Велков

  17. Thanks for your post on the vacation industry. We would also like to include that if you are a senior thinking about traveling, it really is absolutely essential that you buy travel cover for retirees. When traveling, golden-agers are at biggest risk of getting a health-related emergency. Having the right insurance package to your age group can protect your health and provide you with peace of mind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *