Редя си аз един тетрис в кухнята…

тоест опитвам се да наместя стандартно кухненско оборудване в 1.8 на 2.9 метра бокс с 2 прозореца и врата. И псувам като хамалин, защото на всички стени ми липсват по няколко сантима, за да станат нещата по лесния и красив начин. Истински тетрис, ви казвам…

Сетих се за принципа на 4-те “П” на Стив Пери: “Правилното Планиране Предотвратява Препикаването”, докато си почесвах носа като препикано мушкато. Защото, ако си бях начертала планчето с обзавеждането  преди да ни вдигнат стените и да ни сложат прозорците, можехме да поръчаме на майсторите да ни мръднат малко кухненската врата и да не се навиваме да ни уголемяват единия прозорец.

Е… сместих (почти) всичко. Ето резултата:

кухня - поглед отгоре

За всички, които си лягат и стават с рулетката – спокойно, вкарала съм по 5 см мазилка към вътрешната част на стените  🙂 Ако са малко – има мегдан за още.  Вече и в кибритена кутийка мога да сместя кухня. За хладилника също съм предвидила, че вратата му ще се отваря – в ширината му са необходимите сантиметри. В краен случай ще намаля размера на плота с мивката още малко.

Цветовете и материалите за сега са чисто условни – в безплатната версия на Sketchup-a няма голям избор, а и нямам идея все още какво мога да намеря по магазините. Чисто дизайнерското решение ще гледате на снимки от вече готовата кухня 🙂 Горните шкафове ще продължават до тавана: за да използвам повече полезна площ и за да си спестя прахоляка, който винаги се събира над шкафове и гардероби.

k02

Бялата техника е наличната, която имаме – с нормални габарити. Ако по-нататък си купим модели, пригодени за тясна кухня, допълнителния “въздух” ще е добре дошъл, но държах да направя разпределението с това, което вече сме си купили и е на 2-3 години, т.е. има още живот. Хладилника го рисувах (нямаше подходящ в библиотеката)  и не се престарах много, пералнята, мивката, печката и дребните уреди взех наготово. Шкафовете също са от колекция готови, но с някои модификации от мен.

Миалната машина за момента я спестих, но принципно една малка може да се смести под мивката, вместо шкафа. Нашата се развали непоправимо, а за нова ще почакаме. За сушилня съвсем няма място, а и при 2 тераси, двор и град без смог… излишна ми се вижда.

k03

Защо печката и плота с котлони са на кон в г*а? Ами само там успях да ги сместя 🙂 Вратата на хладилника трябва да има на къде да се отваря, значи точно под прозореца отпада… а и от котлона много ще пръска по стъклото, когато се готви. Аспиратора можем да си го спестим – с 2 отваряеми прозореца и липса на място… поне в началото няма да го има.

k04

Обаче мястото за бързо хапване и допълнителния работен плот го измислих с това шкафче на колелца, което ще се издърпва при нужда, а когато не се ползва, сгъваемия стол ще стои зад вратата.

Принципно има място за един падащ плот и под другия прозорец, но предпочитам да остане малко повече празно пространство.

Файлът с чертежа (във версия 7 на Google Sketchup) можете да дръпнете от тук.

/* Ъпдейт */

Хм, ето ги набързо размерите на всички ниши и ъгли… в милиметри са, да не си помислите нещо друго ;))

kitchen

82 thoughts on “Редя си аз един тетрис в кухнята…”

  1. Систъре, а фурната (с котлона отгоре) не се ли побират на мястото на хладилника? Т.е. няма ли начин да размениш местата им? Вярно, че от мийката до печката е стъпка и половина, но често и тя е проблем, особено ако нещо започва да загаря ;))) А и така пода вечно ще е в пръски и капки докато се готви. Не, че се скъсвате да готвите по цели дни, но все пак… Не би трябвало да има проблем да има фурна до пералня – моята фурна е до хладилника и си живеят щастливо така вече 8 г. Ширината на хладилник и печка не са ли еднакви?

  2. Ми то това ми беше първата мисъл, ама… тц, не се събира 🙂
    Хладилника има отзад една решетка, през която извежда топлината навън… заедно с тази решетка и малкото място, което трябва да остане отзад е 64 см. Нямам толкова място в оня ъгъл, освен ако не искам да си гледам хладилника през прозореца – това беше вариант, ако по никакъв друг начин не става.

    Реално и в сегашната ми кухня печката е отделно от ъгъла с останалите уреди. И готвим доста често (т.е. Прасун готви, а аз се моткам около него и чистя прасунщините), така че има начение, просто няма място 🙂

  3. И ние решавахме подобна задача преди две-три години за нашето ателие в стил 3 в 1 + баня… Тежка задача, ами да е жив ArchiCAD. И вие добре ста се справили, браво! Няколко коментара:
    – Без абсорбатор в тази малка кухня… като отвориш прозореша за проветряване, ще ти навява сняг в чиниите 🙂 Аз бих изхвърлил с лека ръка нещо друго.
    – Какво (и как) ще сложиш в ъгъла под сушилката за чинии?
    – Мястото за бързо хапване е прелест, особено, ако имаш гледка през този прозорец 🙂
    – Установил съм, че от доброто разпределение в кухнята много зависи къде и дали ще се събира влага. Много гаден проблем. Имайте си едно наум.
    – Горното ми подсети – как ще се топлите там?

  4. Да те предупредя, че вратичките на горните шкафове не може да са много високи, максимум 75 сантиметра ги правят. И понеже и аз като теб исках шкафове до тавана (при права кухня, дълга само 3 метра, всеки сантиметър беше важен) — решението се оказа да ги направя два реда. На по-долния са вратички, които се отварят нагоре, на горния са стандартни странично отварящи се. Оказа се много удобно. Следващата ми кухня пак така ще я направя 🙂 Не мога в момента да си намеря мойте модели, кой знае къде съм ги затрила. Имам единствено една много груба скица, която бях правила отначало да илюстрирам идеите си на мебелиста, но мисля, че ще е ясно и от нея. На долния ред съм побрала: чекмеджета, шкаф с мивка, шкаф с пералня, чекмеджета, фурна. Горният ред е ясен, нали. Най-десният шкаф е “обърнат”, защото има аспиратор монтиран. А отделната структура е шкаф, в който са вкарани диспенсер за вода (по-тясната врата) и хладилник.

    Струва ми се, че на твоите планове малко разпокъсано е подредено всичко… Наистина е добре котлонът да е по-близо до мивката и между тях да има работен плот. Аз бих сложила печката до пералнята, а за хладилника бих потърсила друго място. Помисли за микровълновата също. В момента ти изяжда единственият работен плот. Има специални поставки, които се монтират на стената, може би ще е добро решение? Когато направихме нашата кухня установих, че няма да го преживея плотът ми да е превзет от уреди. Оставих отгоре само кухненския робот и кафемашината, микровълновата я подарих (и без това се твърди, че са вредни), отказахме хляба (и тостера съответно), а дребните уредчета (като яйцеварка, миксер и т.н.) ги прибрах в шкафове. Дори сушилката за съдове е портативна и често я сгъвам, да не ми се пречка. Обичам да е широко там, където готвя 🙂

    Какви са размерите на мястото, дето в момента има етажерки? Струва ми се, че шкафовете са наистина твърде малко. Може там да поставиш бюфет — за по-фините съдове например. В общи линии 30 см дълбочина ще ти стигнат, ако го направиш в стил “библиотечен шкаф” ама с вратички.

    Леле, върнах се с една година назад, когато бях луднала покрай правенето на нашето жилище 🙂 Понеже и ние сме натясно — налагаше се да жонглирам с пространствата направо, изтисквах всеки сантиметър. Отначало мислех за обособяване на ниши и кътчета, което се оказа адска мисия. Затова в края на първата седмица просто бутнах всички преградни стени и изградих всичко наново и то точно както на мен ми се искаше да бъде. Малко по-скъпо излезе като ремонт, ама пък сега е функционално.

    Успех!

  5. Кълна се, че си затворих тага! Не знам защо се е “изял” така и е прелял към целия текст. Извинете 🙁

  6. Споко, оправихме го тага 🙂 За размерите на етажерките Кот ще коментира, че тя в момента сигурно ги знае наизуст 🙂

  7. @Иво, имам място за абсорбатора, ако печката е на това място, ама… 6 години карах в кухня с прозорец и без абсорбатор и честно казано свикнах. А и това е отделна кухня, не бокс в дневната, не е фатално, ако съм пържила риба… до спалнята на горния етаж няма да стигне :))

    Ъгълът под сушилнята е мъртво пространство при стандартни шкафове, купени от Комо или практикер, обаче ако се напъна, току виж съм го измъдрила 🙂 Примерно плота не е цял, а е на парчета и на панти и се вдига нагоре… така мислех да направя плота над пералнята, за да е достъпна за обслужване в случай на нужда… по-лесно ще се сваля капака й за ремонти и маркучите ще са достъпни без да се налага да се изтегля напред. Във всички случаи в този труднодостъпен ъгъл ще слагам неща, които няма да ми трябват по-често от веднъж на 5 години :))

    Гледка имам, за влагата още не знам. А кухнята ще я топля точно както и сегашната ми кухня – с халогенна печка или с духалка и то когато не е пуснат котлона или фурната. Кухнята е единствената стая с чисто южно изложение и прозорец на юг… не очаквам да е по-студена от сегашната ми северна.
    Абе кой прекарва повече от 1 час в кухнята :))

    с ArchiCad имах кратка близка среща преди 12-тина години, ама почти не помня как се бачкаше с това чудо… аутокададжийка съм по принцип и когато тръгна сериозно да си проектирам мебелите, минавам на кад, но Sketchup-a е идеален за бързи скици и има доста готови модели на мебели и техника от марки, които се продават и по магазините, а това улеснява доста 🙂

  8. @Антония, идеята за 2-та реда вратички наистина е много добра, със сигурност ще се възполвам 🙂

    Скицата ти е чудесна, ама аз просто нямам толкова голяма стена, да не говорим, че и наличните са ми разпокъсани от отвори (прозорци и врата). То за това си скубах косите, че не съм се сетила по-рано да седна да го мисля това… с 15-тна сантиметра да беше преместена вратата, щях да имам 1 неизползваем ъгъл по-малко и по-дълга стена за реда уреди.

    Май ще трябва да постна оразмеряването, явно само на нас е ясно, че кухнята е с размери на малка баня 🙂

    Етажерките са с размери 45 на 33 см, а размерите на ъгъла: 58 на 38 см… има място за шкаф като от другата страна почти, но тогава ще имам проблем с отварянето на прозореца, струва ми се. Просто се страхувам, че ще ме налегне клаустрофобията, иначе в краен случай ще наместя още един там :))

  9. Намери място и за миялна. Моята е почти както при теб на мястото на пералнята. Няма да съжаляваш. Аз си мислех, че ще е излишна покупка, но се оказа най-полезната. Особено при мен – с две порастнали деца.

    Нашата пералня е в банята. Вярно, че малко е влажно за пералнята там ( e имаме и душ-кабина),но не всичко е вечно:)

  10. Петя, знам че си е много хубаво… 6 години съм ползвала миална и бях свикнала. Просто откакто нашата се развали, свикнахме да мием всичко веднага след ползване… просто аз хабя много повече вода при миене от миалната, това ми е съображението ЗА, стига да й намеря място.

    А пералнята няма как да сложа в банята, то там и ние трудно ще се обръщаме 🙂 Може, ако банята стане мокро помещение и там е само пералнята… но пералня и тоалетна примерно трудно ще сместим.

  11. Уф, ъпдейтнах го поста – вече има и чертеж с размери.

    Зачетох се пак в коментара на Антония за уредите и в забележките на всички за разположението на печката и мивката и се замислих как начина на живот и навиците на всеки оказват толкова голямо значение…

    Аз примерно не използвам кафе машина, правя си гръцко кафе, а от скоро ползвам френска преса. Мек хляб избягвам, но без сухари не мога… а за готвенето – обичаме да се бутаме двамата в кухнята и обикновено аз съм на мивката, а Прасунсен – пред печката. За разнообразие се сменяме понякога 🙂
    За това не ни пречи да са на различни стени.

  12. без да претендирам че са добри идеите, само ти ги нахвърлям
    първи вариант:
    пералнята отива в ъгъла под сушилника за съдове, обърната към хладилника, а на нейно място един такъв шкаф на колелца като този под масата/може и самия той с някакава промява в размерите евентуално/. като решиш да переш дърпаш шкафа, пълниш и готово. тя перито и без да я гледаш пак ще пере, а рече ли да тече- кранчетата и мръсния канал ще са на по-достъпно място, отколкото биха били сега – под мивката. микровълновата- на хладилника /ако е 140, не 180 см де/
    втори вариант:
    винаги съм си мечтала за мивка пред прозореца-пералнята може да дойде зад вратата, барабар с микровълновата, а до нея, пред по-малкия прозорец-нейно величество мивката. тогава котлоните и фурната могат да се строят на отсрещната страна в края, а по средата да е шкаф и плот на панти коюйто се отваря и подпира с крак /имаше едни такива соц маси дето се отваряха и от двете страни и ще има даже 3 места за сядане/

  13. освен това епрестъпление в такова малко помещение вратата се отваря навътре а не обратното или да е плъзгаща се 🙂

  14. Ми то и антрето е символично, там съвсем няма накъде да се отваря. А за плъзгаща мислих, но приключваме с финансите и няма да е на този етап… читавите са скъпи.

    Мивката пред прозореца поставя проблема с водата (водопровода и мръсния канал), т.е. възможно е, но също оскъпява.

    Иначе аз за пералня, комбинирана с мивка се замислих… ако има и миална, комбинирана с мивка ще е още по-добре. Виждала съм по списанията, но не знам продават ли се тук и подходящи ли са за кухня.

  15. oceanid, първата ти идея с пералнята и шкафа на колелца май е изпълнима… ще си поиграя да я начертая, но не тази вечер, че дремя вече 🙂

  16. Здравейте, събрала съм интересни идеи в снимки и с удоволствие бих ги споделила. Те не са само за кухня, а изобщо за разпределение на пространството. Но не знам как да ги кача тук. Моля, някой да си даде еmail да му ги пратя и ако реши, че може да са полезни да ги качи.

    Поздрави и успех с тетриса 🙂

  17. И един съвет. Погледни колко пространство губиш над микровълновата. Ако няма грил микровълновата спокойно можеш да я качиш на стойка и да я вдигнеш до горния шкаф. А отдолу ще ти остане пространство, което можеш да запъниш с тостер тип “парти грил”. На самата стойка сложи 1 плочка от гранитогрес да ти стане като рафт, пък и ще предпазва микровълновата от топлината на тостера. В къщи е така и ми е много удобно. А и ние обичаме да ядем принцеси и филийки от този тип и доста често използваме тостера.

  18. А, те микровълновата и тостера са сложени основно за да маркират какво може да се смести на плота… иначе какво точно ще слагам по плотовете не мисля да обозначавам чак на чертеж 🙂

    Станислава, метни снимките в snimka.bg, в picasaweb.google.com или някакво такова място за онлайн албуми, където имаш акаунт и пусни линк като коментарче. Май ще е най-лесно и удобно и ще можеш сама да добавяш и махаш каквото решиш от там.

  19. @Станислава
    10х за снимките!
    Има добри идеи (ъгъловия кухненски шкаф като че ли е най-подходящ за нашия случай, направо ще се пробвам така да го измисля, стига да може да се изпълни). Тесния дърпащ се шкаф също може да уплътни някакво пространство, ама не знам ще има ли такова долу… при мен място за шкафове има само на високото 🙂

  20. ох как чакам да имам същите “ядове” кат’ вааас ;)))))))))))
    ама поне още 20 дни ще устискам. ние ще купуваме една изоствена от 7-8 години кочинка, и целия си опит от 7-тях местения и ремонта от последните 10 години ще се излеят там… като вулкан.
    сори за спама- размечтах се.
    п.п. за банята при нас, се оказа голям късмет че сложихме не плочки, а тапети за баня първоначално/не стигнаха парите с си ги налепихме сами/- като се оказа че 1-2 сглобки на полипропиленовите тръби са пренагряти и няма дебит,и трябваше да се къртят исменят, не се наложи да къртим и сменяме и плочки

  21. 🙂
    Ех, по скоро аз мечтая да съм с вашите ядове. Та аз съм още на гола поляна, надявам се някой ден там да е мойта къща 🙂

  22. @oceanid
    Е то ако не стигнат парите и ние ще опрем до тапети за баня 🙂
    В тази връзка – един въпрос:

    Как се справят проклетите тапети с влагата, защото в тясната ни баня просто е абсурд да не мокрим яко стените с душа?

    Останала съм с убеждението, че са подходящи за огромни помещения (като банята, която Станислава показва), където и дървения под си е на място, има душ кабина и по стените не се лее вода.

  23. ами настоящата ни баня е метър и малко на метър и много и са си ОК тапетите вече трета година. всъщност само една лента поддаде- защото реших да си направя експеримент и я залепих не с лепило за тапети а с хелметекс.
    в предишната ни баня също имаше такива тапети и тя беше малка, там се наложи малък ремонт… ама то като дадеш нещо на наематели студенти и те като си вземат котка, която оставят по цял ден в банята и тя си точи ноктите на тапетите… едва ли могат да бъдат обвинени последните :))))) там стана страхотно защото купих от онези мушами за маса с тропически риби, разрязах по средата /шарката е огледална/ и ги залепих с С200 върху тапета за баня. стана страхотно.
    с тапетите за баня има няколко тънкости: добре е цокъла да е от цяла плочка и горния ръб да не е отсечен а плавно да се слива съсъ стената зщото тапета етвърд и при огъване има голямо съпротивление на материала и не се залепва добре. и след като се залепи между лентите се минава със безцветен силикон, който хубаво се заглажда със сапунена вода, за да не почне след време да се бели. можеш да ги заливаш с вода колкото си искаш и особено зимата са много по-приятни на допир, защото остават много по-топли от плочките. всъщност по-същественото е да се пазят от надраскване, защото са меки и да се мият достатъчно често с мека гъба, а не основно на 100години, защото тях не можеш да ги търкаш кой знае колко силно. една робка е около 20лв, лепи се с лепило за тежки тапети. ако искаш да си съвсем спокойна, минаваш стената отдолу с някакъв импрегнанат слещу влага.

  24. 10х за инфото 🙂
    На стените ще спретнем хидроизолация така или иначе, имаше в “Мисия моят дом” инструкции как се прави…

  25. На мен ми харесва разпределението. И то точно защото сте го съобразили със себе си и с навиците си в кухнята. Единственото което аз бих променил е пантите на вратата да са откъм мивката. При отворена врата ще може да се вижда цялата кухня, включително и през всички прозорци, а ще се закрива само мивката. При сегашния вариант кухнята е разсечена през средата от отворената врата.
    Искам да ви дам една идея, нали съм кемперджия. Един ден като имаме къща на село (дай Боже) мисля да си взема една каравана да седи в двора. Не се искат разрешения за нея, а в същото време може да ти даде едни 10-15 квадрата отгоре. Можеш да си изнесеш там някоя дейност – примерно да стане на кабинет, или пък перално. Една такава каравана, която не се налага да се мести може да се намери за 2000лв например, а вътре си има ел.инсталация, отопление газово, даже баня и тоалет. Не е лошо като за тези пари, пък и не е лошо да разтовариш къщата от някои дейности.

  26. 10х 🙂
    Това за караваната е добра идея, ще хвърля поглед и на програмката, просто вчера и днес се струпа доста работа и дори и снимките от покрива не успях да постна 🙂

  27. Коте, имаш вариант да прибереш пералнята под стълбите. При мене е така с тенденция всичко един ден да се придобие вид на вграден шкаф. Мисля, че и при тебе може да се получи заедно с един рафт над пералнята за препаратите. Не се отказвай така лесно от кухненска мивка под прозореца. Цяла западна Европа е така, едва ли са им замръзнали тръбите. А и твоя голям прозорец изглежда е на изток, можеш спокойно да побереш едногнездна мивка с тенденция и за миялна машина.
    И не ми казвай, че ще търсиш готови кухненски шкафове. Мини-вариантите са винаги бутик, не прави компромиси, не е чак толкова скъпо. Всъщност скъпи са механизмите и аксесоарите.
    Виж и тук : http://www.salex.bg Ако не забравя, ще ти метна малко идеи в архив на мейла.

  28. P.S. Извини ме за правописа и лошата стилистика.

  29. Малина, мъдрих го този вариант с пералнята под стълбите (мярнах го в някакво списание), дори и стената на банята граничи, технически е възможно, но нещо ме притеснява да омешвам така помещенията. Мястото под стълбите е доста, но сложа ли там пералнята – става само за мокро помещение, като гардероб няма да мога да го ползвам – тя ще запуши високата част. И тогава ми остава висящ въпроса къде да си държа якетата, палтата и обувките… в кухнята няма да върви, а спалнята е чак на втори етаж 😉

    Не търся готови шкафове за кухнята, ще си направя точен проект като му дойде времето и по поръчка. А кухненска мивка под прозореца не искам заради тръбите – ще трябва да се прокарват по пода разни канализации и за това ще отидат още пари сега + риска да къртим теракота (или каквато подова настилка сложим там), ако нещо протече или се запуши в последствие – проблем, който се избягва лесно, ако оставя мивката на стената, която граничи с банята.
    btw големия кухненски прозорец е на юг.

    Това са ми съображенията… и след всички водопроводни проблеми, които имаме в квартирата (от 6 години се борим с течове, запушени тръби и мухъл заради кофти вентилация и всичко за наша сметка), гледам за къщата така да направим нещата, че да сведем бъдещи такива разправии до минимум.

    10х за линка и за предложенията 🙂
    Далеч сме още от обзавеждането, но си поствам варианти точно с мисълта, че като поотлежи малко повече една идея, се виждат всичките й предимства и кусури по-добре.

  30. P.S. Аз като гледам колко правописно и стилистично коментирам… не е истина просто 🙂
    Но нета в офиса е толкова ужасен днес, че не съм сигурна ще успея ли изобщо да постна нещо.

  31. изобретили са умивалник специално за над пералня. скачването на мръсния канал е такова че не губиш никакво пространство между тях.
    за съжаление не мога да ти дам линк

  32. видях го в някаква рекламна брошура и в един магазин из центъра, който се мъча да се сетя къде точно беше.
    цената беше 100лв и малко, т. е. сравнима с обикновените умивалницибял фаянсов квадратен около 60см на 60см,

  33. Ох, аз съм виждала такова чудо по някакви италиански списания, но си мислех, че самата пералня е някакъв такъв модел с умивалник.

    Благодаря ти, щом вече има такова нещо и тук, ще обикаляме магазините и ще питаме 🙂 Определено си струва такова нещо при малка площ.

  34. жокеееер, поразговорихме се с баща ми и си спомних: за умивалника де- във фирмен магазин на видима сме го гледали

  35. И вече имаме резултат :)))
    http://vidima.bg/index.php?option=com_vidima_products&Itemid=66&sid=9&sgr=0#

    Моделът е W403801. Има схема на свързване и cad-ски чертежи. Цената е нормална.
    Обаче има един съществен недостатък – не е кухненска според мен… т.е. не е много удобна за миене на чинии. По-скоро може да се ползва за мивка в баня, където е сложена и пералнята.

  36. здравей
    мдааа, ходих да я видя на живо и е овална а не паралелепипедоподобна… какато си му е реда за да не се търкалят чашите из нея.
    колебая се, все пак дали да не изекспериментирам да си я сложа в кухнята, и да боцна миялната под нея. мойта миялна е от евтинките, мъничките мидея. и без друго се чудех как да я кача маалко по-нависоко за да не й се покланям доземи…
    при мен на практтика изобщо не се трупат съдове в мивката защото от масата ги паркирам директно в миялната и мивката всъщност е главно декоративна или за някоя тава, която и така и така не влиза в никоя мивка.
    ако се реша на този експеримент непременно ще споделя доколко върши работа в този си вид.

  37. при мен нещо не се отварят тези чертежи, но май забелязах /ако може да погледнеш на чертежите сифона плс и да потвърдиш/ още един минус – има забележка че не е със стандартните сифони които правт воден буфер и са отвиват за почистване…
    има ли изобщо сифон който да прави водна бариера за канализационните ухания или е просто по-дълга мека връзка, от която ние трябва да си спретнем полегнало “S”, който да играе тази роля.

  38. Сифона е някакъв специален… WW965423 е модела, “с накрайник за перална машина и отвеждане към под или стена”.

    На чертежите сифона го няма нарисуван.
    Иначе ако нямаш AutoCad, можеш да ползваш някакъв viewer (аз имам DWG TrueView 2009) или да ги импортнеш в GoogleSketchup – безплатни са и двете, но искат инсталация все пак.

  39. ще им пиша едно пИсмо на Видима леекинко да видоизменят модела, да става за кухня хихихи
    ако съм достатъчно убедителна току виж ми подарили някоя от експерименталните бройки
    така де сигурно 70-80% от пералните са в кухнята, след като са си направили труда да пуснат модел за надграждане в баня, няма да коства толкова много да паралелепипетизират умивалника, така че да става за кухня. и без друго вече масово хола е съчетан с кухненския кът и пестенето на място вече е приоритет на всеки

  40. I believe this is among the so much significant information for me. And i am satisfied reading your article. But wanna observation on few basic things, The site taste is ideal, the articles is really nice : D. Excellent task, cheers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *