Очите на къщата

Така де, още нямаме покрив, но вече сме с дограма 🙂

Зад този на пръв поглед странен ход стоят поредица логични доводи, така че не бързайте да споменавате строителя ни – маневрите, които направи Марсел, за да нацели пресечената точка между бюджета и желанията ни направо си заслужава един наръчник: “Как да строим в условия на световна криза” 😛

d01

Прозорецът на спалнята е единственият, който не ми хареса – трудно ще го чистя. Втори етаж, единствено малко отваряемо крило и няма достъп откъм терасата. Но след като скосените прозорци ги оставихме да ги измислят от фирмата с единственото условие да е кретеноустойчиво и евтино – нямам право да мрънкам 🙂

прозореца на спалнята

С входната врата Марсел ни изненада много приятно – метална, с хубав фурнир, шпионка и незнам си какво заключване… това на мястото на най-евтината дървена и годна за външна врата на къща, която му бяхме поръчали.

входна врата

Коминът също беше изненада за мен. Честно казано не знаех, че има готови коминни тела… представях си го от тухли, като на старите къщи 🙂 Супер, по-малко разправии и по-бързо ще стане. И струва ми се ще яде по-малко място от спалнята.

pict0048

Е, за тази неделя – толкова. Гадното време пак ще е спирачка, защото почти всичко, което остава да се прави, изисква поне да не вали. А аз ще използвам малко по-свободния следобед утре, за да измисля кухненското разпределение.

11 thoughts on “Очите на къщата”

 1. Има “супер” бе, Апостоле, а наблизо има и малко магазинче, и бензиностанция с денонощен магазин.

 2. Вратата наистина е много хубава. Майсторът нещо много присърце е взел строежа 🙂 Ще се радвам за вас като приключите със строителството и започнете обзавеждането.

 3. Чудна къщичка! Поздравления!
  Една вечер попаднах на вашият Сайт и се прехласнах…
  Евала за отказа от “кенеф с тераса”! На мен не ми стиска(оправдавам се с детето).
  Навремето построихме къща и да ви кажа честно вторият етаж е трудно използваем. Проблемът е в покрива и изолацията му. Зимата-студ, лятото-жега. Надявам се да сте предвидили 30-на сантиметра изолация.
  Успех!

 4. 10х 🙂
  Изолация ще има, но колко и каква – не помня. Разчитаме на строителя ни, за сега съветите му се оказват доста добри.

  Иначе… децата растат, а щом вече имате къща – маломерното градско жилище е просто етап от живота 🙂

 5. Щом има магазин наблизо, купувайте пиене и празнувайте! Защото му се вижда краят!

  Можехте да си спестите всичките патила, ако се познавахме. Защото аз моята къща в Бистрица я продавам. Не мога да живея извън София, далеч от асфалта, неона, лъскавите коли, трафика… Аз не живея зелено и не съм веге. Този начин на живот никак, ама никак не ми допада.

 6. В Бистрица е доста скъпо и вероятността да попаднеш на мутросъсед е голяма… едва ли щяхме да стигнем до сделка 🙂

  Иначе срещу асфалта не протестирам (и срещу всичко, което гарантира нормален живот – примерно ток, вода, канализация и интернет), но неона, лъскавите коли и трафика определено не ме блазнят. Минах го този период от живота си още в пуберитета. Също така държа да знам какво точно ям, защото си имам родители нефтохимици и наследеното от тях стига и за поколението…
  Ако това е зелено и веге – ок, такива сме 🙂

  Ще празнуваме като приключим с всичко, че краят далеч още не се вижда :-/

 7. Здравейте , поздравявм ви за начинанието . Бихте ли споделили какви са по-точно размерите на къщата – най -добре някой план .

 8. Здравей, част от чертежите сме ги постнали тук: http://homes.gruh.org/?p=242

  Иначе къщата е РЗП 87 кв.м., 2 етажа, като втория е подпокривен, със скосени тавани. Дневна, кухня, спалня, кабинет и 2 бани – всичко е маломерно, но годно за обитаване от нормални по размер хора 🙂

 9. Много добре, но тия коминни тела не ми харесват, при един комшия пропускат след години и пожълтяват стените около, има едни други тухлени КЕВЕ 250х250х330 доста по-добри са и не пропускат. Комина трябваше да го иззидате с малки тухли около телата. Аз също съм го подсилил допълнително със арматура пръчки втора употреба ф6-8 на бутани в отворите на всяка тухла по 4-ри и заляти с малко бетон. Всяка свръзка е лепена с бетон(само пасък и цимент) и после мазано отвътре във мястото на свръзката пак със същото. По високите комини при земетръс падат първи затова го подсилих, защото всички по стари от 77-ма къщи наоколо са с килнати настрани комини от земетресението в района оттогава.

 10. уффф, късно, бате 🙂
  Иначе комина после е иззидан с малки тухли около коминните тела, обаче за арматурата – късно се обаждаш, свърши вече 🙂
  При следващия ремонт (надявам се да не е скоро).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *