Колци

Това не е просто една гола поляна с някакви колци по нея. Това е нашата поляна с колчетата, които маркират къде ще се намира основата на къщата, а това, което се опитвам да кажа е, че задействахме процедурата “Откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво” и от следващата седмица започваме да строим.

Честно казано, очаквах колчетата да изглеждат по-впечатляващо… може би с някакви ленти вързани по тях… На живо изглежда по-миниатюрно, отколкото на чертеж и докато не се появят стени ще продължи да ми изглежда малко, но строителят ни  – Марсел, с чиято бригада сключихме договор в четвъртък, реагира спокойно на гледката, която заварихме, значи всичко е ОК и от общината са си свършили работата  🙂

От нас – наздраве! [~]) [~]) [~])

41 thoughts on “Колци”

  1. Искрени поздравления! 🙂 Аз съм още на етапа на мечтите или с други думи – почти знам как ще изглежда поляната, затова искрено ви се радвам 🙂

  2. Айде, на късмет да е, и да ви върви по вода. При нас нещата се забавят за неопределено време. Регулацията на парцела се забавя повече от колкото очаквах, но ще имаме повече време да обмислим внимателно каква къща искаме и можем да си позволим.
    Още веднъж, поздрави и ще продължавам да следя с интерес осъществяването на вашия проект 🙂

  3. поздравления!

    Би ли описал какво представлява въпросната процедура по откриване на строителна линия? Аз току що извадих разрешение за строеж, но се чудя дали изобщо да започвам тази година поради неосигурени средства. Може би ще открия линията и ще направя основи плюс първа плоча, пък останалото догодина живот и здраве.

  4. Благодаря за поздравленията 🙂 И не се отчайвайте, понякога забавянето е за добро (поне така засега изглежда при нас, ако изключим нервите, които все още не можем да прошнуроваме и оценим). Пък може и някой да дочака промените в нормативните актове, които да позволят постройка на сламени, глинени или други по-нестандартни къщи ;). Ние решихме все пак да действаме.

    @naughty, процедурата е сравнително проста, но е желателно първо да си намериш технически ръководител на проекта. Той ще има грижата заедно с човек от общината да постави колчетата и да зададе нивото. При нас това излезе 100 – 150 лв., не знам дали има значение размерът на строежа.

    Ако имаш кеш за основа и плоча, може би е добре да почваш, че след изборите я камилата, я камиларя, я бордът паднал. Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение 😉

  5. Обръщате прекалено голямо внимание на апокалиптичните прогнози,реещи се свободно из нета.Така е винаги преди избори,със или без световна криза.

  6. @Salvador, ако не обръщахме внимание, можеше да сме поредните с аратамент в Люлин на цена 1200 евро/кв.

  7. Можете ли да ни дадете информация за цените на тази фирма за строежа, тъй като и ние сме на етап започване на строеж. Разбрахме,че има два начина – само с бригада или с фирма, която поема всичко.

  8. Информацията за цената на нашата къща не е някаква тайна, но не знам дали ще ви е от полза – ние се договаряхме за цена само за груб строеж на етапи, по коти и сумата зависеше от това, което ни е заложено по проект и какво от незаложеното искаме да добавим. За цялата къща (РЗП 87 кв.м.) сумарно с покрива грубия строеж накрая се получи 30800 лв, като в цената влиза всичко (материали, труд, квартирни на работниците, транспорт, техника и т.н.)

    Ако някой тръгне да ви дава цена за строителство без да е гледал проекта ви, да е изслушал всичките ви желания и да е смятал… имайте едно наум, несериозно е просто. Прегледайте строителния форум в imoti.net, има теми за цена на груб строеж и доста полезни мнения.

    А с нашия строител можете да се свържете на marselkk(at)mail.bg

  9. Прасунсен…не се надявай при вас да излезе много различно от 1200Е на квадрат.Така ти изглежда сега.Ако записваш всичко и теглиш чертата след 3 години примерно…ще видиш как ще е там някъде.Разликата между собствена къща близо до града и апартамент в предградията е повече в качестото на живот,от колкото в цената.Дори дългосрочно къщата излиза много по-скъпа,нищо че спрямо някаква моментна позиция може да изглежда по-евтина.Те за това всички купуваха апартаменти,а не си строяха къщи.

  10. Салвадор… при положение, че няма от къде да извадим толкова пари накуп, просто няма шанс да ни излезе толкова скъпо 🙂

    Човек се простира според чергата си, а при нашата луксозни довършителни работи няма да има. Сигурна съм, че в крайна сметка ще добутаме и до 1200 евро на квадрат, но не за 3, а за поне 10 години. По една къща винаги има какво още да се направи – барачка за колелетата и “направи си сам” дейностите, настилка в двора, по-стабилна ограда… евентуално да подменим pvc дограмата с дървена при някой следващ ремонт… убедена съм, че ще изхарчим и повече пари, но не накуп. Не с кредит. Само когато и каквото можем.

    Иначе си записваме всички разходи, част от бъдещите, за които вече сме взели оферта, цената на парцела също не я забравяме, но сме много далеч от твоята сума все още.

    За качеството на живот си много прав. В Люлин можехме с много зор да си купим гарсониера, преустроена в двустаен, с усвоен балкон. Или ново строителство със същата квадратура, но на шпакловка и замазка. А къщата е не близо до града, ами е направо в града… просто този град е на 37 км от София, а не е София 🙂

    П.С. Хората купуваха апартаменти, защото за апартаменти нямаше проблем да вземат ипотечен кредит доскоро. За къща… питали сме… ако е в София, вече е построена и е на приемливо място – може, но кредит за строеж на къща в провинцията – казаха ни да забравим. Още миналата година пролетта. Иначе готови къщи ново строителство в Своге можеха да се намерят на доста по-тънки цени от аналогични като квадратура апартаменти в София – просто бяха прекалено големи за нас. Там хората като строят не знаят мярка – и за всеки внук по един етаж… бляк 🙂

  11. Така е прието у нас.Къща се прави веднъж,за това се прави голяма.Поне в това отношение западняците има да ни дишат прахта още дълги години.

  12. Е… що само веднъж… тъкмо започна да ми става забавно 😛

    Сериозно, не виждам никаква логика в това окопаване на едно място. Може да си си построил супер яка огромна къща на хубаво място, което след 30 години да се окаже в центъра на гето или цигански катун.
    Може пък мястото да си остане хубаво, но къщата да ти е омръзнала до смърт, по някаква причина да не ти е удобна вече или просто да нямаш време и сили да я поддържаш… защо човек да не си мени местоположението и местообитанието според нуждите?

    А, да… забравих, че цялото домочадие трябва да е сбрано около родоначалниците. Е, мерси… имам огромно семейство, много си ги обичам всички, но предпочитам да не живея с роднини 🙂 След като няма да обработваме заедно нивята, няма особено голям смисъл да обитаваме една къща.

    По-разумно ми се вижда няколко миниатюрни симпатични имотчета, пръснати в различни страни… само пари да има 🙂

  13. Като стана дума за роднини… ей ме на 🙂 Честито и от наш’та къща! Като намериш време, отскочи насам да поогледаш в мазето и тавана ми – има разни неща, които могат да ти влязат в употреба скоро или не чак толкова скоро (но поне да знаеш, че ги има).

  14. А, че то аз не го ли изпразних веднъж твоето мазе? 😀

    Ще намина… поне от теб пренасянето е по-лесно отколкото да взема 25 годишния добре изсъхнал чамов материал от тавана на бащата :))

  15. Ииииии, ето, даваш прекрасен повод да ходя с колата да им връчвам внука околовеликденски.

  16. Thanks , I have just been searching for information about this topic for a while and yours is the best I have discovered till now. However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the supply?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *