Ура! Имаме разрешение за строеж :)

Е… стигнахме най-сетне и до тук. С Прасунсен вече сме горди инвеститори. Почти 1 година след хрумването ни да имаме къща и 4 месеца след като поръчахме да ни изготвят проект, в петък се сдобихме със заветното листче хартия, което ни дава правото да строим двуетажна жилищна сграда V-та категория, РЗП=87 кв.м. или иначе казано – къщурката ни.

Благодарим на всички служители в община Своге, които бяха търпеливи, дружелюбни и услужливи спрямо нас. Не бях срещала такова чудо до сега 🙂

Проектът

не е нещо особено… по визия и разпределение – типичната вила за района. Най-вероятно по подобен на този проект са се строили стотици на конвейр. Но отговаря перфектно на нашите нужди като разпределение на жилищната площ, не надвишава с много квадратурата, която бяхме определили, а и предварителните проучвания сочат, че имаме шанс да се вместим в определените за строежа пари. Мисля, че ще се получи доста симпатично… нищо, че няма шанс да спечели някой архитектурна награда 😀

Къщата не е завъртяна на юг, както беше моето първоначално желание по 2 причини:

 1. Гледката. Фантастична е! Освен ако не построят 5 етажен блок на отсрещната улица, скоро няма да има какво да я запуши, а в тази част на квартала е разрешено само ниско строителство. В общи линии повечето прозорци и терасите са ориентирани към по-красивата част на двора и по-хубавата от улиците.
 2. Двата електрически стълба (единия в парцела, другия на границата му) не позволяват широк покрив на двуетажна сграда. Така завъртяна, сградата е на най-голямо разстояние от жиците… О, да, казаха ни, че можем да пуснем молба и да преместят и другия стълб извън парцела. Прекалено сложно ми се струва, по-лесно ми е да завъртим къщата преди да е построена 🙂
Етаж 1

Дневна (19,5 кв.м.), кухня, мини баня, антренценце и голяма тераса. Стълбище към горния етаж.

Все още нямам идея какво ще е разпределението в дневната… знам само, че там трябва да сместя своя кабинет, трапезария и някакъв кът за разплуване по дивани за четене /гледане на телевизия / слушане на музика и т.н. Стаята не е много голяма, така че ще се наложи да се откажа от конфекцията и да си проектирам мебелите 🙂

Етаж 2

Голяма спалня (15.5 кв.м.) и кабинет за Прасунсен (8.2 кв.м.). Втора мини баня и тераса.

Спалнята е прилична по размер, така че обзавеждането ще ми е по-лесно, отколкото в предишния вариант. Все пак скосените тавани задължават… пак ще чертая 🙂

Фасади

О, дървената облицовка на 2-ри етаж определено ще я изпълним 🙂 Поне нещо от мечтаната дървена къща да остане… а и ми се струва добра топлоизолация.

Какво съдържа един проект

 • Архитектурна
 • Конструкции
 • Трасировъчен план и вертикална планировка
 • ВиК
 • Ел инсталации
 • План за безопасност и здраве
 • Още нещо, според изискването на общината, главния архитект или просто според спецификата на проекта – примерно проект за топлоизолация.

Етапите

Хм, не знам доколко е полезна тази информация, но ако на някой му е за пръв път да строи къща (като на нас), особено извън населеното място, в което живее, може би ще е добре да знае, че нищо не става толкова бързо, колкото му се струва в началото.

Разбивката по време и пари е следната:

 • Срещи с човека, който ни движи проекта (и който надявам се ще ни стане технически ръководител на обекта) – 2 пъти, първо с мен, после и с двама ни с Прасун… обяснихме си какво искаме един на друг, платихме капаро на втората среща (малко повече от половината сума за проекта) – общо 10 дни.
 • Технологично време за изработване на проекта – месец и половина. На 19 ноември си получихме папките. Можеше и по-бързо, но ние също работим… 2 седмици ту ние отлагахме среща, ту проектанта, докато успеем да си стиковаме програмите.
 • Среща да си получим проекта и да доплатим остатъка.
 • Ходене за подаване на документи в общината (проект, копие от нотариален акт, оригиналната виза за проектиране, копие от предварителния договор с енергото и ВиК). Такса за разглеждане на документи – 50 лв.
 • Ходене да оставим и другите 2 комплекта папки в общината (понеже не знаехме, че трябва и не ги носихме с нас първия път), както и да се разписваме на сума ти места по тях, както и да платим следващите такси (Проекти за ПУП и изменения за ПУП – 100 лв + одобряване на инвестиционни проекти – 174 лв).
 • Технологично време за разглеждане на проекта на съвет. Това сигурно зависи от общината, в нашата съвет има на всеки 2-ри петък в месеца.
 • Получаване на известие и 2 седмици срок за обжалване. Там също се разписвахме двамата.
 • Получаване на разрешението за строеж след тези 2 седмици.
Та значи – започнахме на 3 октомври и получихме документа на 23 януари. Естествено успяхме да хванем и голямата почивка около коледните и новогодишни празници, но и без това не се канехме да строим през зимата. Всеко ходене от София до Своге във връзка с проекта ни изяжда по половин работен ден и на двамата, така че се стараехме да ги редуцираме до санитарен минимум.

Следващ етап

Е… това вече е ясно.
Търсим си строители.
Да са опитни, съвестни, да си обичат работата, да се радват на майсторлъка си, да не попиляват материалите, да ценят труда и на другите. Ние с Прасунсен гарантираме, че ще сме коректни, както сме били с всички преди тях. Обещаваме, че няма да сме капризни 🙂 Това, на което държим е, проектът да се изпълни точно, да получим оферта по етапи и точен разчет за изразходваните материали и труд.

24 thoughts on “Ура! Имаме разрешение за строеж :)”

 1. Горките :), сега е времето да изгледате всички епизоди на Баш Майстора, да си купите хапчета и мнооогоо спокойствие.

 2. А, наизустихме вече малко литература по въпроса 😉
  Покрай кризата има по-голям шанс за свободно шляеща се читава работна ръка… а по форумите хората не се притесняват да се оплачат от кофти майстор и да го назоват поименно. 😛

  Мисля, че ситуацията не е като преди 1-2 години.

 3. Ъъъъ…кви са ти ПУП-ове??? Извън регулация ли бяхте?

  Чисто практически съвет-всички настоящи показатели сочат,че цените на строителството падат и ще падат с месеци напред.Исках да правя изолация на вилата и да сменя дограми…миналата седмица ми пратиха оферта точно на 50% от това,дето ми пратиха септември месец…

 4. Много полезна информация. Направи ми впечатление и това: и вие сте се подразнили от нашенсктата леност. Тя направо вбесява енергични бързаци като мен. Затова аз постоянно се успокоявам сам с думите: “В Ориента всичко става бавно.”

 5. @Salvador
  в регулация беше парцела. За таксите – каквото поискаха в общината, това платихме… точните наименования на таксите ми се губят, гледам от някаква квитанция, а там може просто да са написани формално наименованията, знам ли.

  Иначе за цените – забавянето определено е в наша полза за сега 🙂 Но все пак за следващата нова година много искам да празнуваме у дома. В новия дом 🙂

 6. Здравейте,
  харесвам блога ви и го следя, макар и не редовно.
  И ние се замисляме за строеж на къща, но още сме съвсемммм ранен етап. Искам да ви попитам какъв тип къща ще строите – монолитно, традиционно строителство шили нещо друго. За сглобяеми къщи мислили ли сте?

 7. @Elena
  Здравей… предполагам е доста объркано за всеки, който не е чел тук от самото създаване на блога, но минахме последователно през:
  – идеята за дървена къща от трупи (излиза доста скъпо за качествено изпълнение, годно за целогодишно живеене),
  – супер нетрадиционни и революционни идеи от сорта на къща от слама, от трамбована пръст и глина (трябва да минеш през курс и да си я строиш сам, но вероятността да получиш разрешение за строеж на парцел с регулация в град е почти нулева)
  – и сглобяема къща (това почти го бяхме направили, просто се оказа, че цената в крайна сметка излезе около 1000 лв на квадрат без довършителните работи – доста нерентабилно, а го водехме бюджетно решение)

  Това разрешение за строеж е за монолитна, тухлена къща. По груби сметки ще излезе колкото сглобяемата, но за двойно по-голяма квадратура. Просто от лятото до сега цените на конвенционалните строителни материали (и труд) паднаха доста и за момента монолитното излиза повече на сметка.

  Ще се радваме, ако можем да помогнем с още някакво инфо, но все пак това, което пишем тук са наши наблюдения и анализи… понякога е възможно да бъркаме, друг път – ситуацията се променя след няколко месеца и инфото е неактуално.
  Както се казва “не е препоръка за купуване на акции” :D. Проверявайте и засичайте информацията от повече независими източника и винаги имайте едно наум.

 8. Кот, благодаря за разясненията.
  Изненадва ме информацията ти за цените на сглобяемите къщи. Ние се замисляме за вариант с панели (http://www.ibt.bg/index.php). Цените изглеждат по-ниски от традицонното строителство, а и срокът е доста по-кратък.
  Основният ни аргумент против традиционния строеж е именно срокът – най-малко две години, а на мен ми се струва прекалено дълго. От друга страна, тухлената къща си е тухлена …
  Продължаваме да събираме мнения, пък ще видим какво ще стане на края 🙂

 9. Е… че то това на IBT май не се води сглобяема къща, или поне не е това, което тук се разбира под сглобяема (тип американска, панели от дървесни частици и изолация, дървена конструкция, всичко се произвежда в завод и на място само се монтира).

  Тези на IBT доколкото схванах от обясненията в сайта им се изливат на място, на обекта, в арматурната мрежа.

  За цената:
  Сравнение мога да правя само с първата и втората от списъка с готовите им проекти, нашата по квадратура е по средата…
  http://www.ibt.bg/pages/ready_projects_bg.php?p=1
  – в цената не влиза основата, значи още между 12000 и 15000 лв… зависи от хидро, топло и т.н. изолации, които се слагат.
  – не влизат електро и ВиК… тук не знам още, ама е поне 2-3000 лв – като много “тънък” вариант.
  – Финишно покривно покритие, т.е. керемидите също не влизат. Много груба сметка – още 2000 лв.
  – не можах да разбера цената с ДДС ли е, но това е важно да се пита, защото и ние си мислихме, че ще имаме почти завършена дървена къща за 25000 лв + още 10000 за основата, но се оказа, че това било цената без ДДС.
  – спестявате част от сумата за проекта и разправиите около него, ако изберете готово решение (1500 лв за целия проект при нас), но имате ли някакви промени, те се плащат.
  – спестявате от изолацията.

  Това е, което се сещам за парите… колкото до сроковете: за 2 години могат да ви построят МОЛ. Всички строители, с които сме говорили, са на мнение, че къща с РЗП 87 кв.м. се вдига до груб строеж за максимум 2 месеца, ако синоптиците и чиновниците позволят. За довършителните работи системата на IBT не помага особено, т.е. те ще си фигурират и като допълнителни пари, и като допълнителен срок.

  Тази система наистина спестява пари и време, но при малко по-големи и сложни проекти… при еднофамилни къщички с размерите на стандартен апартамент май няма голям ефект. Не искам да ви отказвам, просто проверете всички тези подробности с нещата, които не влизат в цената… поискайте поне ориентировъчно да ви кажат колко би излязла цялата къща с основи и завършен покрив.

 10. Здравейте, ние също може да изготвим подробна оферта, но за целта ще ни трябват архитектурен, кофражен и арматурен план.Ако имате интерес моля да ми пишете на office@radistroi.com

 11. @Мартин Тодоров – всъщност поста е от преди 2 години и къщата вече е готова… иначе благодаря за предложението 🙂

 12. привет
  предполагам към момента в който ти пиша си в напреднала фаза на строителство или дори завършено и вече обитаваш построената къща след многото ходения по мъките. понеже и аз съм във фаза на строеж бих искал да те попитам за дървената облицовка която смяташ да направиш

 13. @Сашо
  Отказахме се от дървената облицовка и минахме на варианта изолация със стиропор и мазилка отгоре.
  Причини: финансови, а и заради поддръжката… доста от околните къщи са с дървени облицовки и изглеждат много занемарени, а не са стари. Решихме, че щом няма да можем да я направим с качествени материали, да не си набутваме допълнителни проблеми.

 14. Zdraveite na vsi4ki!!!
  Iskam da popitam ne6to no nezanam dali nyakoi 6te moje da mi otgovori na vaprosa…?
  i niye si mislim ot mn vreme da stroim etaj i polovina no nemojah da nau4a s to4nost ot kolko do kolko vreme 6te 4akame za razre6enieto?
  posledno byah 4ula 4e dosta vreme sa e 4akalo za razre6enieto…nqkoi ako moje da mi otgovori mn 6te se radvam…
  Blagodarq vi mn mn ot sega 🙂
  i uspehh na vsi4kii koito mislqt da stroqtt :))

 15. @galya
  ние чакахме 3-4 месеца… но зависи от конкретния проект, архитекта на общината, множеството странични фактори и късмета 🙂

 16. nie iskahme na 2-3 etaja no nyama da se stroi tolkova a samo etaj i polovina,no barzahme mn zna4i moje da se kaje 4e e ne vazmojno da izlezne razre6enie za 4-5 mesecha 🙁
  Blagodarya vi mn za vnimanieto i otgovorite vi )(

 17. Здравейте, какво е мнението ви за строителите и дали бихте могли да ги препоръчате. Вече сте поживяли в къщата и имате по-пълни впечатления. Интересувам се също и от свестни проектанти за бюджетна къща.

 18. @Стоян

  О, доста кусури намираме, но проблемите идват основно от проекта. При самото строителство – битумните керемиди на покрива не са сложени добре (улуците са по-скоро декоративни) и дограмите (врати и прозорци). Поправимо е, ама…
  С ВиК инсталациите традиционно имаме проблем, щях да се учудя, ако тук всичко беше идеално.

  Иначе за една голяма част от нещата, които ни нервират в момента, сме си виновни сами. За доста неща майсторите споменаха, че няма да е добре… ама когато не разбираме добре материята и се притесняваме, че не можем да поемем финансово (и документно) промените, отговорът ни беше “Абе карайте по проекта”… и така 🙂

  Все още не сме преживели земетресение, наводнение, ураганен вятър и пожар (и не държа да минаваме през това!), за да обсъдим по-важните подробности… но при добър проект и читав надзор, мога да препоръчам строителите.

  Замислили сме серия постове за проблемите вече в експлоатационния етап на къщата, но все пак трябва да мине поне половин година активно ползване, за да сме по-обективни… 🙂

  “Свестни проектанти за бюджетна къща” – ако имахме желанието и финансите за втори опит, бих се обърнала към хората от transformatori.net или whata.org за съвет.
  Всъщност въртеше ни се такава мисъл още преди 4 години, но тогава архитектите бяха още студенти, а ние нямахме къде да живеем 🙂

 19. Здравейте на всички, ние със съпруга ми се спряхме на сглобяема къща и вече подписахме договора със строителната фирма. Ще ви нахвърля на кратко актуални цени. Едноетажна, 111 кв. Дневен тракт, 3 спални, 2 бани, коридор,веранда,котелно и килер. Проект, фундамент и терасиране на терена, строежа на къщата без компромис на качеството на материала т.е. изолация, дограма, покрив. Ел и ВиК системите,септична яма. Обща цена 102 хил.лв.От нас искат само да си купим теракота, гранитогреса и обурудването за баните по наш избор и вкус. Оградата също не е включена в цената. Срок на изпълнение до ключ 4 месеца, плащане на 3 транша.

 20. @nevena
  Ще е интересно да споделиш след няколко месеца, след като се нанесете, какви са ви впечатленията. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *