Искам къща, бързо!

Честно казано, мъчение си е да продължаваш да живееш в София – точно през лятото, в жегата и прахоляка, при това под наем, след като твоето собствено парче земя с форма на усмивка ти се е ухилило раззеленено. Не ни се чака, ама никак. Мислех си, че с намирането и купуването на парцела сме отметнали по-сложната и бутникава част от работата, а се оказа, че тепърва започваме…

На сглобяемите дървени къщи сме хвърлили око отдавна. Харесвам дървото като строителен материал – има чудесни звуко и термоизолационни свойства, дървените къщи са устойчиви на земетресения, строи се бързо и чисто (около 2 месеца, като самото сглобяване на място е за не повече от седмица), няма остатъчна влага след завършване на строежа и можеш да се нанесеш веднага.  Харесвам и усещането, което ти гарантира една къща от истински дървени трупи. На пролетното “Стройко” попаднахме на едно моделче от 30 кв.м., сглобено отвън, пред НДК и адски ни хареса. Цената на Ерато не изглеждаше прекалено висока (350 евро/кв.м. с покрив и дограма) или поне не толкова непостижима за нас, колкото къщите на Хонка, но щом направихме една бърза сметка и проучихме каква разправия е да вземеш ипотечен кредит с обезпечение парцел… отказахме се. Следващата ни къща ще е такава, обаче 🙂

За съжаление и истинска пасивна къща не би била по джоба ни (голяма част от сглобяемите, които се предлагат у нас също, впрочем), но някои от идеите, залегнали в това понятие със сигурност ще се опитаме да използваме. И тъй като по ред причини (основно финансови) се спряхме на продукцията на завода в Брацигово (май това е сайта им… не, че има много инфо там), видяхме на живо построена от тях единствената къща в каталога им, която ни е по джоба, харесахме я и почти сигурно е, че ще строим такава, ще се опитам да анализирам нашата бъдеща къща, а не някаква хипотетична.

Южното изложение и прозорци изцяло на юг.

Парцелът е с перфектно разположение, за да спазим това условие, но изборът на готов проект за сглобяема къща ни връзва ръцете – на север остава миниатюрното прозорче на банята и евентуално едно кухненско със същите размери, но освен на юг, имаме по 1 прозорец на изток и запад. Чудя се дали ако от северната част на парцела засадим няколко дървета, няма да изиграят ролята на естествен климатик, щом пораснат? В смисъл… да спират неприятните северни ветрове.

Прозорци със стъклопакет от 3 стъкла, като вътрешното е нискоемисионно.

Това за момента ще ни е трудно да спазим. В цената на къщата влиза българска дървена дограма със стъклопакет от 2 стъкла, за нискоемисионно изобщо не говорим. Все пак дограмата не изглеждаше никак зле, винаги при наличие на средства може да се смени, а прозорците във всички къщи на завода в Брацигово са малки, т.е. предполага се, че ще влияят по-малко на топлообмена.

Компактна форма и добра изолация

Компактната форма я имаме (какво по-компактно от един грубо казано куб), но съм сигурна, че при цена 450 лв / кв.м. изолацията няма да отговаря на изискванията за пасивна къща, т.е. дебелини на изолациите около и над 30 см или казано по-технически: коефициентът на топлопреминаване на всички строителни елементи (под, стени, таван) трябва да е под 0,15 W/m2oC. Доколкото си спомням от разговора с представителя на фирмата в Своге – нашите стени ще бъдат наполовина на това. Надявам се, ще е по-добре от панелката, в която живеем в момента.

Дали не би могло да се направи допълнителна външна изолация на по-късен етап, примерно след няколко години? Доколкото четох, от вътрешна нямало голям смисъл, а и стаите ще станат още по-малки. Не харесвам винил-сайдингите (с това със сигурност ще може да се облече къщата и в последствие), но една дървена облицовка, дори и само от северната страна… може и да има смисъл.

Доставка на топла вода чрез използване на възобновяеми източници – слънчеви колектори или термопомпи

Това не е проблем да се направи и в последствие, когато имаме повече пари. Единственият въпрос е ще издържи ли конструкцията на покрива (както я правят стандартно от тази фирма) на едни слънчеви колектори на него… но ако се окаже проблемно, винаги може да се измисли една стойка в двора, до къщата от страната на банята и кухнята (хубаво си е да имаш двор).

Енергоспестяващи домакински уреди

Това също не е проблем да се прави поетапно. Всеки от уредите ни, на който живота му свършва, ще бъде подменян с по-нискоенергиен.

Пасивно предварително затопляне на свежия въздух

Това определено ще го пропуснем. Идеята изобщо да не си отварям прозорците, а подмяната на въздуха да става през някакви подземни тръби и почвата да топлообменя с тях, за да затопля въздуха, не ме радва изобщо, нищо, че звучи много ефективно. Обичам свежия студен въздух и отворените прозорци. Ще жертвам тази част (а и струва скъпо).

***

Във всички сайтове на производители на сглобяеми къщи, а и по форумите съветите на специалистите са: платете повече сега, за да имате качествена изолация, ниски разходи и комфортна къща. Добре де, но ако нямам възможност да платя сумата, която ми искат за това качество, трябва ли да се отказвам изобщо от идеята? Чудя се, като един обикновен потребител, защо не може в сглобяемата къща да добавям екстри поетапно, на модулен принцип и това да не оскъпява с много повече общата цена, отколкото ако се направи наведнъж, в момента на строежа. Знам, че много искам 🙂

Малко информация за пасивните къщи:

64 thoughts on “Искам къща, бързо!”

  1. Не е чак толкова зле източното и западното изложение – тъкмо слънцето ще грее в стаите от утрин до вечер.
    Ако съдя по моето жилище, в което съм ок и без климатик – дебелите стени и многото зеленина наоколо (дървета) са решаващи за добрия климат. Освен изложението, разбира се 😉

  2. За охлаждането през лятото е ОК, то в нашия климатичен пояс, че и в планински район кой знае какви жеги не очаквам.

    Но през зимата все пак отопляваш с нещо, нали? 🙂 Идеята на пасивните къщи е, че не се нуждаят и от отопление и за това е това стриктно изискване за разположението… но така или иначе сме далеч от това 🙂

  3. Здравей,
    Ориентирала съм се към earthbag buildings.
    http://books.google.com/books?id=5TLCbGmcGLUC&printsec=frontcover&dq=earthbag&
    ei=CmKESJeEJpy4iQGGkYXBCA&sig=ACfU3U3XbrS5qLtCLW1j7lE6UIKzMwdCJw
    Ето тук може да добиеш най-обща представа. Строи се бързо и лесно от 3-5 души, самата постройка е монолитна, с добра топлоизолация, издържлива е на земетресения над 7 по скалата на Рихтер, също както и на урагани, наводнения, гниене.
    Методът е разработен от Nader Khalili, самият той дълго време е работил за НАСА по този проект. Ето линк към сайта на института, който той е ръководил:
    http://www.calearth.org/EcoDome.htm

    Aко имаш въпроси, можеш да ми драснеш един e-mail, ще се радвам, ако мога да помогна.

    ПС – В youtube има трейлър:
    http://youtube.com/watch?v=WMNzoWkXTtc

  4. Здравей,

    извинявай за задържания коментар, на море съм и не поглеждам често компа, а с тези линкове… 🙂

    Идеята изглежда страхотна, мяркали сме нещо подобно (от пресована пръст и слама), но не беше в такива “чувалчета”.
    Със сигурност ще имаме много въпроси и щом може, ще досаждаме, като се приберем.

    Благодаря за линковете, захващам се да чета 🙂

  5. Здравейте!Аз също искам къща-и то бързо!Замислих се обаче как да постигна характеристиките на пасивната къща чрез материалите ,намиращи се на пазара, и се оказва възможно цената на къщата да е даже по-ниска от традиционното строителство. Например стените.Моето решение е трислойна зидария от блокчета с размери 400Х150Х200 мм изработени от вибропресован полистиролбетон с плътност 600кг/м3 .Нарича се трислойна ,но иначе представлява два реда блокчета ,успоредно зидани с 10 см въздух между тях-там точно се прекарват тръбите за въздуховодите ,арматура водопроводна ,кабели и т н.н.Общата ширина на зида е 40 см с 2 мм.мазилка от вън и отвътре-50 лв/ м2 излиза всичко.Коефициента на топлинно съпротивление на този зид би трябвало да е под U=0.09(W/м0С)Носещата бетонна гредова-скелетна конструкция се явява вътрешна,без термомост,защитена от вън от единия слой зидария и за радост на конструкторите може да бъде и с размери 25Х25 см ,каквито поначало си обичат да проектират.Системата за въздушно отопление/охлаждане се изгражда едновременно със зидарията в междуредието и става съвсем дискретна.В общи линии това е! Поздрави!

  6. Привет 🙂

    Късничко ни е да сменяме концепцията… имаме предварителен договор за ток и вода и вече сме на път да сключим договор за строежа. Малко вероятно да успеем да се преместим до края на годината, но поне ще направим опит.

    Но ще ми е интересно (а и не само на мен, сигурна съм) да споделиш твоите премеждия със строежа. Ако започнеш къща по такава технология, ще се радвам да споделиш повечко инфо.

  7. Здравейте! Технологията не предполага смяна на концепцията -а тя е пасивна къща!Сава въпрос за най-добрия избор за материял за изграждане на стените-а това е полистиролбетона,и дали е на блокчета/тухли/ или се излива в кофраж на място,не е особенно голяма разликата.Важното е ,че това е най-добрия материал ,като цена,като термосъпротивление,превъзхожда дървото по всички показатели.Целият ефект се дължи на равномерното разпределение на стиропорени топчета/4мм/в обема на стената-над 50%,споени с пясък и цимент.Въздуха,затворен в топчетата/затворени кухини/има в пъти по-добра изолация от Итонга/отворени кухини/.За изграждането на малка къща са необходими:една бетонобъркачка,строителен шперплат-предвиден за покрива се използва за кофраж на стените,цимент ,пясък ,стиропор на топчета и един общ работник и 30 последователно хубави дни с температури от+5-+30 градуса.Моят проект е различен,заради няколкото системи за климатизация и квадратура от 250 м2,затова съм се спрял на зидане с блокчета в трислойна зидария-това и класика! Успехи!

  8. За техническите подробности ти вярвам 😉 Мисля, че в някакво списание четох статия точно за нещо такова… единствено думата “бетон” не ми хареса. Опитвам се да избягам от бетона, доколкото е възможно 🙂

    Под смяна на концепцията имах предвид, че и двамата нищо не разбираме от строителство, повече от 5 дни от работа не можем да отсъстваме, а ще строим на 40 км от мястото, където живеем и работим в момента. Т.е. освен общия работник ще ни трябва и останалата част от строителната бригада с поне 1 технически грамотен човек там. Трябва да се вместим в 25000 лв. с плочата и евентуално довършителните работи. Ако се откажем от сглобяемата къща, ще трябва да предвидим пари (и време) и за проекта.

    Иначе видях сайтовете на производители на този материал (http://psb-bg.com, http://www.polybet.eu/?m=4&s=2, http://simprolit-bg.com), ще ги сложа и в секцията с връзки – полезно е да ги има.

  9. Полистиролбетон е едно от десетте /най-малко/ тривиални наименования на този строителен материал.Общото с бетона е свързващото вещество цимент и участието на пясък,разбира се .Удобството на този материал е ,че може да се леят на място по безкофражен метод/вибропесово/,по кофражен метод и използване на предварително отляти блокове.Първите два метода са по-евтини ,но изискват известен опит и познания.Вашият случай е интересен с това,че сте се спряли на сглобяема къща с ограничен бюджет.Вероятно са пропуснали да споменат,че тя се монтира върху предварително отлят ивичест бетонов фондамент/основи/и като количество той е няколко пъти повече от нормалните основи за размерите на тази къща.Така,че няма как да избягате от бетона-даже ще имате в повече!Може би тябва да потърсите архитект в района на тези 40 км.цените за проектиране средно за страната са 20-24лв /м2 и 500 лв.за “административни разходи”бягане по инстанции до разрешение за ползване,после си намерете майстор за грубия строеж/срещат се свободни електрони/

  10. Всъщност не пропуснаха, дори изрично повториха няколко пъти, че фундамента не влиза в цената. Фирмата може да го поеме, просто се калкулира отделно. Този тип сглобяеми къщи са леки, но предполагам, че в най-тежкия случай ще имаме плоча като за стандартна тухлена къща със същата квадратура и височина.

    А аз исках да е наколна, на крака… но за тази мечта се съмнявам, че и 1500 лв ще ми стигнат за проект само за основата 🙂
    Основата “на колчета” е много щадяща околната среда, евтина и спасява от много проблеми (влага, свлачища, земетръсно по-устойчива е)… просто не знам защо тук никой не проектира такива основи. Или поне аз не съм виждала къщи на крака.

    (Видях инфо за някакви инвеститори от ЮАР, които строят наколно ваканционно селище край язовир, но български архитект/строител за клиенти българи… тц.)

  11. “Колчетата” и “чувалчетата” са екзотика ,неприложима в наши условия.Проектирането и строителството се регламентират от много сериозна нормативна база.Страшно ми се иска да разсея и една заблуда-че термоизолацията трябвало да бъде външна!Трябва,ако ви е топло и пече директно.За да е топло зимата -изолацията трябва да е вътрешна!Запомнете-в къщата не влиза студа-а излиза топлото!Така е според втория закон на термодинамиката.”Да имам ума на българина,дето му идва отпосле!”

  12. Ако искахме да живеем както и досега, щяхме да си останем в панелката в София 🙂

    За термоизолацията съм съгласна, но при нашата борба за всеки милиметър, просто не виждам по какъв начин ще я сложа отвътре. А и самите панели на сглобяемите къщи имат термоизолация… нещо допълнително бих слагала само ако се наложи и то след 2-3 изкарани зими там. За мен здравословната температура в стаята през зимата е между 13 и 15 градуса – не мисля, че е непостижимо.

    А колкото до нормативната база и законите – мисля, че със сглобяема къща по узаконен проект и от фирма, сертифицирана по ISO, би трябвало да нямаме проблем с разрешението за строеж.

    А след това “бараките на колчета”, “насипи от пръст” и прочие временни постройки, които ако имам още мерак, ще си вдигна в двора – те се водят бараки, гаражи, временни постройки и разрешение за такова нещо се взима лесно.

  13. Честито!Вече сте убеден и щастлив кандадат за сглобяема къща!
    Човек наистина трудно се оправя с таблиците с разните там ламбди,и т.н.Като гледам обаче снимката на мястото с”форма на усмивка”ми се струва,че покрай усмивката минава сериозен път и да не провиснат Вашите устни след няколко дни прекарани в “сандвича”!Проверихте ли звукоизолацията на сандвича?Аз например правя съвсем прости експерименти.За температурно съпротивление слагам тухлата на котлона,котлона на 4 и един термометър отгоре.След 30-40 мин.нагряване може да се сравняват различните материали.Звукоизолацията ,или нивото на шум е субективно усещане ,но сравнение може да си направите с лекарска слушалка и драскане или почукване от другата страна на материала.Ще се опитам да разсея и друга Ваша заблуда-че сертификацията по ISO Ви дава качество!Знаете ли,че Община Разград също е сертифицирана по ISO ? Мислите ли ,че гражданите са по-доволни?В строителния бизнес това се нарича Система за управление и контрол на производството , и са номерирани Система 2 ,Ситема 4,което дава право да се издаде Декларация за съответствие и знака СЕ.Проверете може ли доставчика на сглобяемата къща да издаде Декларация за съответствие,т.е. на кои евростандарти,приети и от БДС отговаря продукцията му.Проверете и бъдещия статут на бараката да не се окаже имота нисколиквиден с паянтова постройка!Колкото и да са 25000лв.няма да е добре да се хвърлят на вятъра.Споменах вече,че българина е много умен ,ама отпосле! Успех!

  14. Всъщност сериозният път е на 200 м по-надолу… нашата уличка е крайна, на високо и по нея минават основно колите на живущите наоколо. Всъщност за 1 час в делничен ден не мина никой… може би в почивните е по-голяма навалица 🙂 Със съседския шум също не очаквам голям проблем – парцела не граничи с друг двор и физически няма как да граничи и в бъдеще.
    След 10 години, когато Своге стане световен център и започне да има проблем с трафика, ще му мислим 😀

    Не съм убеден кандидат за точно този вид сглобяема къща. Искаме къща от дървени трупи, като тези на Хонка, просто не са ни по джоба.

    Но точно този модел къща от точно тази фирма сме виждали на живо, вече построена, отзивите на собствениците са добри, постояхме доста време вътре, огледахме подробностите (почуквахме, лекарска слушалка нямам) и… става. Компромис е, но не много голям.
    Когато отидохме за виза и казахме на архитекта какво точно искаме да строим, човека реагира положително – в района фирмата е позната.

    Имота ще е точно толкова ликвиден и с 46 кв.м. монолитна постройка. Това е къща в двор… никой не купува толкова малки къщи, освен за вила. Един евентуален бъдещ собственик ще срине всичко и ще строи на чисто, защото българинът строи къщи, в които да вкара цялото домочадие до 9-то коляно 🙂

  15. Още веднъж поздравления!Убеденият клиент струва цяло състояние.Всичко,което си споделихме дотук,обаче няма нищо общо с пасивната къща.Това е цяла философия-а не просто енергоспестяващ проект.Мислех,че ще се включи и още някой и ще се получи интересна дискусия,с различни мнения и изненадващи гледни точки,но явно това е тема с нулев интерес!Благодаря за отделеното време и Ви желая здраве и успех в строителната авантюра!

  16. Благодаря 🙂

    При тази безплатна реклама, която правя на завода в Брацигово, ще е срамота баш нашата къща да о*ерат 🙂
    И ако нещо се окаже не както обещават, ще им отделя цяла поредица критични постове 😀

    Понятието “пасивна къща” е сравнително неизвестно, а поста е от преди месец… това е много време за един блог, не вярвам някой да подхване сериозна дискусия по стар пост.
    Но като гледам статистиките – темата се чете, значи все пак някой се интересува.

    Успех и от мен със сериозните опити!

  17. Здравейте !
    И аз като Вас, се интересувам от сравнително евтини, но без компромис на качеството къщи.Особенно такива, които се доближават до пасивните такива. Останах, като гръмнат, когато отидох на място и се запознах със строителството по ИБТ технология: http://www.ibt.bg
    Два дни присъствах на един обект в Банкя да се убедя със собствените си очи. При тази технология топлотехниката излиза феноменално – или казано по просто около 15 Вата за куб.метър.

    какво ли ни чака след две или три години с тези цени?
    Тайната са подовете,таваните и покрива, за стените се подразбира.За бързината да не говорим. Ако това е полезно за някого, моля.
    Успех на всички,които искат да имат собствен дом, и желаят да го ползват като бели хора.

  18. @Ivan
    Погледнах инфото в сайта – звучи интересно (благодаря за линка, на някой наистина може да е полезно), но честно казано тази метална мрежа, която присъства във всички елементи не ме радва изобщо. Купуваме парцел и строим къща точно за да избегнем подобен фарадеев кафез (в какъвто и в момента си живеем).

    За промишлено хале, за офис сграда, където “негрите” никой не ги пита в каква среда искат да прекарват половината от деня си – ОК. Но ако мога да избирам – предпочитам да живея и работя в сграда с по-малко бетон и желязо и по-близо до природата. Няма голям смисъл да спестиш пари от строежа или енергията и да ги ръснеш след 15-тина години за лекарства.

  19. @rosko, мерси за линка… чак сега успях да го разгледам в подробности… голяма лудница ни беше тези дни 🙂

    Цената наистина е изгодна, а точно такъв тип къщи гледахме на пролетното стройко и се влюбихме в тях 🙂
    Ако ни застрелят неприятно с новите цени на завода в Брацигово, непременно ще се обадим на този човек.

  20. Мда, доста късно се натъкнах на този пост… само да кажа, че привършвам строежа на нашата къща. Тя е сглобяема дървена и е производство на единия от заводите в Брацигово. Всъщност аз знам за три производства на такива къщи там – Бял Бор (първоизточника), Бял Бор Проект (по-късно отцепили се) и тези, които вие сте видяли. Моята къща я правят първите, пиша го не за да рекламирам, а за да информирам :).

    Ако мога да помогна с нещо – насреща съм. А-а, и за проекта – ние се сражавахаме с архитекта около… 1 година, но накрая стана почти точно както го искахме. Даже и конструкторите се справиха с конструкцията… горе долу. Колкото до наколното – далеч не е невъзмножно, нито пък е екзотично – съвсем реално е, не е трудно за проектиране и изработка, но е една идея по-скъпо. Ние минахме и по този път :).

  21. Ако не е някаква тайна, колко грубо ти излезе цената на кв. м? Че сме доста раздвоени (да не кажа почти отказали се) от сглобяема…

  22. Хм… много е спорно. Моята къща е двуетажна и доста сложна като конструкция, мисля че това, което искате вие трябва да е доста по-евтино. Моята я платих преди година, сега може и да е друга цената, но излезе 282 лв. на кв.м. без керемидите за покрива, без инсталациите (ток и прочее), но с вратите и покрива (покрива е от подови панели, а не с ферми, което би било по-евтино) и облицовка на две стени с дърво (другите две ще са с мазилка) прозорци си купих отделно. Фундамента е между 10 и 15к лв. за приблизително 100кв.м. плоча. Дано това да даде ориентир.

  23. А иначе – да, видях следващият пост за конвенционалното строителство. Между другото аз сега довършвам покрива, а къщата започнах средата на октомври.

  24. Цената на Брацигово-3 през лятото беше грубо 450 лв/кв.м. (с покрив – ондулин, инсталациите – според готов проект, без фундамент). От 1 септември се оказа, че са вдигнали цените и че всъщност и ДДС трябвало да се прибави… абе в общи линии 46 квадрата къща със 70 квадрата фундамент и покрив (заради 2 големи веранди, които искахме) излизаше почти 1000 лв на квадрат, без довършителните работи. Фундамента беше около 10-11к за 70 кв.м. (и аз споменявам цените за ориентир, ако някой иска да сравнява).

    Харесваме технологията, но при тази цена без кредит бихме се справили, а кредити дават вече трудно… за сглобяеми къщи е абсурд. Абе както и да го погледнеш, толкова пари за прост покрив над главата, без никакъв лукс и с големи компромиси относно големините на стаите и разпределението…

  25. Като спомена големината на стаите, в тези сглобяемите на Брацигово спалните бяха по около 8,5 квадрата. Което никак не ми се връзва с изискванията, споменати тук: http://homes.gruh.org/?p=129

  26. Вие вероятно сте гледали нещо друго. На мен голямото помещение е почти цял етаж без стени и е 42 кв.м освен това е проектирано от мой архитект, така че не бих винил тях, а себе си. Тези от Брацигово си направиха само конструкцията по проекта. Но пак казвам – в Брацигово има (проверих точно) 6 официални фирми за производство на къщи. От тях 3 са по-големи. Всички те са се образували след 89г. от напуснали тогавашната фабрика. Тогавашната фабрика по-късно е била приватизирана. Даже (без да съм ходил и проверявал) допускам, че е само една фабрика и има някакви вътрешни контакти с нея защото ми се струва невероятно в Брацигово да има 3-4 отделни големи фабрики. Не знам колко е голям града, но надали е ЧАК толкова голям.

    И не, нямам нищо общо с тях, обмислях идеята за тази къща поне 4 години преди да се реша, окончателно реших като видях къщата на кумовете ми (тя беше такава) и сега съм привърженик на технологията, определено много ми хареса и за мен поне има много предимства. Още не съм приключил строежа, но може би наистина като цена излиза като масивното строителство накрая.

  27. Е ние просто сме късметлии – уцелваме грешната фирма (тази с по-високите цени), в грешното време (когато току-що са вдигнали пак цените и на прага на финансовата криза) 🙂

    Нашата офанзива е от май тази година насам… по груби сметки в момента излиза повече от масивното (за съжаление, защото и на нас ни харесва идеята).

  28. Прасуне, изискванията за размери на стаите по наредба номер 5 вече не важат… номер 7 я отменя. В този ред на мисли – никой не може да ни забрани и спалня като тоалетна да си направим, друг е въпроса как ще си разпределим смените за спане 🙂

  29. Според мен най добрия вариант би бил комбинация от дървена сглобяема къща с стени и плочи полистиролбетон,само че цените на всякакви фирми за сгл къщи са си солени,а дървения материал е евтин,в такъв случай бих препоръчал стройте по ам стандарт дървен скелет на къшата и облицовайте с полистиролбетон,който както казва Румен е най добре да си приготви човек сам.За изготвяне на подробен план може да използвате някоя ам програма направи си сам проект пр.Home Designer 6.0 и тп доста са добри,оттам нататък дървен материал на кубик режеш,ковеш и тн ,за енергоспестявящи технологии в условията на Искърското дефиле е термопомпата подх дълбочина (за Искърското дефиле)е около 50 м едновременно се решава и водния проблем..
    PS Ако някой има идея къде се продава най изгоден полистирол на топчета да свирка.

  30. cheap jordans|real jordans|cheap jordan|cheap jordan shoes|cheap air jordans|jordans for cheap|cheap jordans for men|cheap real jordans|jordan cheap|jordans cheap|cheap air jordan|cheap retro jordans|cheap jordans for sale|jordan shoes for cheap|cheap jordan 1|cheapest jordans|jordan shoes cheap|cheap jordands|affordable jordans|cheap jordan shoes for men|authentic jordans|discount jordans|realjordansshoes|real jordans for cheap|jordan shoes|low price jordans|cheap authentic jordans|cheap jordan shoes websites|cheapjordans|cheap jordan 12|jordan 11 royal blue|cheap jordan 4|cheap jordan’s|cheap jordans online|air jordans cheap|real jordan shoes|cheap air jordan shoes|jordans shoes|jordan com|real air jordans|cheap jordan retro|air jordans for cheap|men cheap jordans|cheap jordan websites|jordan real shoes|jordan for cheap|jordan retro|jordans website|cheap jordan 11|cheap jordan sneakers|cheep air jordans|jordan retro cheap|jordan shoes cheap sale|cheap jordan 12|jordan shoes online|j
    jordan shoes for cheap https://www.bestretro-jordans.com

  31. Unquestionably believe that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to understand of. I say to you, I certainly get irked even as people consider concerns that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the entire thing without having side-effects , folks can take a signal. Will probably be again to get more. Thank you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *