Искам къща, бързо!

Честно казано, мъчение си е да продължаваш да живееш в София – точно през лятото, в жегата и прахоляка, при това под наем, след като твоето собствено парче земя с форма на усмивка ти се е ухилило раззеленено. Не ни се чака, ама никак. Мислех си, че с намирането и купуването на парцела сме отметнали по-сложната и бутникава част от работата, а се оказа, че тепърва започваме…

На сглобяемите дървени къщи сме хвърлили око отдавна. Харесвам дървото като строителен материал – има чудесни звуко и термоизолационни свойства, дървените къщи са устойчиви на земетресения, строи се бързо и чисто (около 2 месеца, като самото сглобяване на място е за не повече от седмица), няма остатъчна влага след завършване на строежа и можеш да се нанесеш веднага.  Харесвам и усещането, което ти гарантира една къща от истински дървени трупи. На пролетното “Стройко” попаднахме на едно моделче от 30 кв.м., сглобено отвън, пред НДК и адски ни хареса. Цената на Ерато не изглеждаше прекалено висока (350 евро/кв.м. с покрив и дограма) или поне не толкова непостижима за нас, колкото къщите на Хонка, но щом направихме една бърза сметка и проучихме каква разправия е да вземеш ипотечен кредит с обезпечение парцел… отказахме се. Следващата ни къща ще е такава, обаче 🙂

За съжаление и истинска пасивна къща не би била по джоба ни (голяма част от сглобяемите, които се предлагат у нас също, впрочем), но някои от идеите, залегнали в това понятие със сигурност ще се опитаме да използваме. И тъй като по ред причини (основно финансови) се спряхме на продукцията на завода в Брацигово (май това е сайта им… не, че има много инфо там), видяхме на живо построена от тях единствената къща в каталога им, която ни е по джоба, харесахме я и почти сигурно е, че ще строим такава, ще се опитам да анализирам нашата бъдеща къща, а не някаква хипотетична.

Южното изложение и прозорци изцяло на юг.

Парцелът е с перфектно разположение, за да спазим това условие, но изборът на готов проект за сглобяема къща ни връзва ръцете – на север остава миниатюрното прозорче на банята и евентуално едно кухненско със същите размери, но освен на юг, имаме по 1 прозорец на изток и запад. Чудя се дали ако от северната част на парцела засадим няколко дървета, няма да изиграят ролята на естествен климатик, щом пораснат? В смисъл… да спират неприятните северни ветрове.

Прозорци със стъклопакет от 3 стъкла, като вътрешното е нискоемисионно.

Това за момента ще ни е трудно да спазим. В цената на къщата влиза българска дървена дограма със стъклопакет от 2 стъкла, за нискоемисионно изобщо не говорим. Все пак дограмата не изглеждаше никак зле, винаги при наличие на средства може да се смени, а прозорците във всички къщи на завода в Брацигово са малки, т.е. предполага се, че ще влияят по-малко на топлообмена.

Компактна форма и добра изолация

Компактната форма я имаме (какво по-компактно от един грубо казано куб), но съм сигурна, че при цена 450 лв / кв.м. изолацията няма да отговаря на изискванията за пасивна къща, т.е. дебелини на изолациите около и над 30 см или казано по-технически: коефициентът на топлопреминаване на всички строителни елементи (под, стени, таван) трябва да е под 0,15 W/m2oC. Доколкото си спомням от разговора с представителя на фирмата в Своге – нашите стени ще бъдат наполовина на това. Надявам се, ще е по-добре от панелката, в която живеем в момента.

Дали не би могло да се направи допълнителна външна изолация на по-късен етап, примерно след няколко години? Доколкото четох, от вътрешна нямало голям смисъл, а и стаите ще станат още по-малки. Не харесвам винил-сайдингите (с това със сигурност ще може да се облече къщата и в последствие), но една дървена облицовка, дори и само от северната страна… може и да има смисъл.

Доставка на топла вода чрез използване на възобновяеми източници – слънчеви колектори или термопомпи

Това не е проблем да се направи и в последствие, когато имаме повече пари. Единственият въпрос е ще издържи ли конструкцията на покрива (както я правят стандартно от тази фирма) на едни слънчеви колектори на него… но ако се окаже проблемно, винаги може да се измисли една стойка в двора, до къщата от страната на банята и кухнята (хубаво си е да имаш двор).

Енергоспестяващи домакински уреди

Това също не е проблем да се прави поетапно. Всеки от уредите ни, на който живота му свършва, ще бъде подменян с по-нискоенергиен.

Пасивно предварително затопляне на свежия въздух

Това определено ще го пропуснем. Идеята изобщо да не си отварям прозорците, а подмяната на въздуха да става през някакви подземни тръби и почвата да топлообменя с тях, за да затопля въздуха, не ме радва изобщо, нищо, че звучи много ефективно. Обичам свежия студен въздух и отворените прозорци. Ще жертвам тази част (а и струва скъпо).

***

Във всички сайтове на производители на сглобяеми къщи, а и по форумите съветите на специалистите са: платете повече сега, за да имате качествена изолация, ниски разходи и комфортна къща. Добре де, но ако нямам възможност да платя сумата, която ми искат за това качество, трябва ли да се отказвам изобщо от идеята? Чудя се, като един обикновен потребител, защо не може в сглобяемата къща да добавям екстри поетапно, на модулен принцип и това да не оскъпява с много повече общата цена, отколкото ако се направи наведнъж, в момента на строежа. Знам, че много искам 🙂

Малко информация за пасивните къщи:

61 thoughts on “Искам къща, бързо!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *