Отново електрически проблеми

Тъй… няма пълно щастие, тъкмо човек се зарадва, че всичко върви добре и тутакси изскача някакъв проблем.

Строителството в по-съвременния му вид е потребител на електроенергия. Машините бачкат на ток, а хората работят по-добре с машини. Според договора ни с ЧЕЗ, ток ще имаме след 2 месеца, тоест в края на май. Съседите в близост не желаят да помогнат (тоест да вземем ток от тях) и дори предложението да получат парите за цялата предишна сметка предварително и в последствие колкото кажат не ги устройва. Разбирам ги донякъде – не знаят колко ще изконсумираме и нямат вяра на увещанията, че няма да е много повече от обичайното. Пък и от какъв зор трябва да помагат на непознати? От друга страна ние няма да отлетим след строежа… нали там се каним да живеем все пак. Нямаме намерение да ги прецакваме в сумата и да си създаваме кофти взаимоотношения.

Както и да е, съседския ток отпада като вариант. Остават по низходящ ред:

  • Дизелов генератор втора употреба;
  • Дизелов генератор под наем;
  • Нов дизелов генератор;
  • Чакаме 2 месеца, докато ЧЕЗ се намотат.
Някакви други идеи? Ще се зарадваме на всякакъв акъл.

28 thoughts on “Отново електрически проблеми”

  1. Ако не сте се присъедили вие към ЧЕЗ и очаквате те да го направят до два месеца, може и да станат две години. И по вътрешна и по външна (медиите) информация са орязали парите за инвестиции и като цяло чакат ти да се вържеш за тях, те да ти обещаят да ти платят нещо и да си изчакаш чакането и в крайна сметка да си остане за твоя сметка. Ако това е вашият случай се решава по принципа “което не се решава с пари, се решава с много пари”. Иначе за дизел генераторите, ако си имате един никога няма да ви е излишен (стига да можете да си го позволите), но пък за да си вземете такива, който да стига за строителните дейности ще трябва да инвестирате доста.

  2. Според мен помислете още веднъж за варианта със съседите. Занесете им една бутилка ракия, седнете да говорите, и т.н.
    Предплатете им повече пари като аванс за тока, обещайте че ще платите цялата сметка. На края на месеца направете изравняван, ако сте платили повече, оставете ги за следващия месец.

  3. @Момчил
    В двора ни има 2 електрически стълба. Платили сме им и 700 лв такса присъединяване, така че някакви грандиозни инвестиции от тяхна страна не се очакват. В общи линии едно табло и кабел до къщата. Всеки жител на Факултето ще се справи с този проблем за половин час, ама… нали сме почтени сметкоплатци, няма как 🙂

    @Марин
    Говорихме вчера, уж едните нямаха нищо против… и парите отказаха… идея нямам защо днес са размислили. Ще говорим пак де, ама не можем през ден да търчим до Своге по дипломатически задачи, работим все пак.

  4. Други съседи нямате ли? 100, 200 метра кабел излиза по-евтино от агрегат, и много по-евтино от агрегат за работа със строителна техника.

  5. Ми… има 5-6 къщи в радиус 200 метра, но доколкото разбрах, всички попитани (от строителите) са отказали.
    Ще се пробваме отново в събота с някаква дипломатическа совалка… иначе кабела не е проблем… явно до лайфстайла на хората в Своге е нещо или до нашето неумение да общуваме с местните.

    И с квартирата за работниците ударихме на камък – къщи прогимназии, всеки се оплаква от ниски заплати, но идеята да дадат стая под наем за 1-2 месеца ги потриса.

    Май ще се наложи да вземаме уроци на тема “бит и душевност на свогенци” ;)) Ясно е, че в нас е проблема, трудно се вписваме явно в атмосферата, ама… хора сме, учим се – само някой да ни подскаже къде грешим 🙂

    Иначе са усмихнати, учтиви, помагат дори в някои неща… идея нямам що така не искат да им се заплати за определена услуга.

  6. Съседите искат да помогнат без пари (до този довод стигнах преди да прочета последното изречение на Кот) и да им бъдете задължени. Същевременно се стряскат като видят колко труд (пари) отделяте за да могат строителите да работят нормално и бързо (местните са свикнали да работят бавно, без инструменти и при първобитни условия). Това на местните им действа като шамар, сигурно искат те да участват в строителството (и да им се плаща). Повече трябва да ходите там и вие да говорите с тях, не строителите. Кажете, че планирате да живеете там, че не е вила.

  7. Така…

    Първа стратегическа грешка!Един уважаван от мен човек,генерал Ервин Ромел,е казал,че никой не може да замести генерала на бойното поле.Т.е. да пратиш строителите да искат ток от съседите е напълно погрешна стратегия и води към изначално загубена кауза.Това се прави само лично и след опресняване на знанията по дипломация. 🙂

    Втора стратегическа грешка-ДИЗЕЛОВ генератор???????
    Трябва ти генератор около 1500-2000 вата,малък,лесно преносим и евтин…което изключва варианта за дизел,понеже само маслото и водата му тежат 10 килограма.Генератора е бензинов,двутактов…четиритактов като компромис.Дизела е ако ти трябва и компресор за сгъстен възудух или електрожен.Реално четиритактов генератор с тегло под 40 килограма е труден за намиране,та бил той и с въздушно охлаждане.Само маслото му е около 5 кила.Дизела едно дето тежи двойно на това,второ дето поддръжката му е по-сложна.За целия период на строежа едва ли ще му се съберат и 10 пълни часа работа.Имайте го това предвид.Проблемно е ако в бригадата няма човек,способен да работи с оксижен…ма това вече е друг филм.Съседа си изкара целия строеж с 3 кВ генератор и 2-3 зареждания на оксиженските консумативи.

  8. Дизеловите генератори по принцип са с голяма мощност и се използват за захранване на големи обекти или техника на трифазен ток, например кранове. Сигурни ли сте, че бензинов генератор няма да ви свърши работа? За захранване на ръчни инструменти е достатъчен монофазен ток.

  9. gezatop, най-вероятно си прав 🙂 Аз толкова отбирам… 🙂 Ще питаме точно каква мощност им трябва, за да не правим тъпи изпълнения, в случай, че няма друг изход де.

    Илийка, точно промишлен ток чакаме от ЧЕЗ. Иначе на нормална тарифа минаваме след акт 16. Ама реално само ще ни сменят тарифата… никакви нови грандиозни съоръжения няма да изграждат там 🙂

    Марин може и да е прав донякъде, знам ли… но доколкото проучихме предварително, местните строители излизат по-скъпо, а и нямаше свободни бригади до есента.
    Нямаме нищо против да ходим и по-често (харесва ни), но ходенето до Своге отнема половин ден в най-добрия случай, а варианта да успеем да срещнем някой от съседите там е чист късмет.

  10. Салвадор, огромни благодарности за инфото 🙂

  11. Тя Кот така или иначе за бензинови си мислеше, видяхме едни в Кауфланд за около 500 лева 🙂 Нямам представа дали вършат работа, следващия път ще погледна параметрите, ако опрем до тоя вариант.
    Благодаря и аз на всички за инфото.

  12. Аз ще поразпитам познати ми строители и прочие бачкатори за някой втора ръка, поне като за начало. Че принципно няма да ви е излишен един собствен – така е, но поне докато си изясните какъв и с каква мощност ви трябва, да не хвърляте повечко пари.

  13. Обяснете им на хората. Първо генераторът ще им бръкне и в ушите и в дробовете.

    После парите за генератор, могат да ги вземат те – на вас ви е (грубо казано) все едно дали за ток или за генератор от финансова гледна точка. Уговорете се да сложите електромер и да си го плащате ежедневно. Не платите ли – да режат.

  14. Ако вземате генератор непременно се консултирайте с разбиращ човек, защото доколкото знам има разни разлики в синусоидите на тока които излизат, съответно проблеми при работа на някои уреди, особено пък промишлено/строителни. И според мен основната ви грешка е че не сте отишли лично да говорите с комшиите.

  15. Абе не знам защо всички си мислят, че ние се справяме по-добре в преговорите лице в лице 🙂

  16. Аз съдя по себе си. Ако на мен ми звънне строител с такава молба може би точно аз вместо да го отрежа ще му кажа да дойдат собствениците да си говорим с тях. Други просто биха го отрязали. А предполагам че в отговор строителя ще свие рамене незаинтересувано. Дали няма магазинче или барче в района да пуснете 100-200 метра кабел до него? Обикновено бизнесмените приемат бизнес предложения. Разпитайте ако имате познати с каравани, те обикновено имат генераторчета, особено рибарите.

  17. Имам наличен 650 кв /пикова мощност 850кв/ бензинов двутактов. Използван е около 20-30 часа, все още работи. Мога да ви го дам безплатно докато трае строежа.
    Ако ще купувате недизелов генератор по добре Дани да се свърже с мен да ви взема някой от Косово – горният е на цена около 240 лв в България /от Метро/, аз го взех от Косово на цена 35 евро.
    Мога и по-голям/дизелов/над 1-2 киловата да ви взема, но транспорта става проблем.

  18. Абе за момента проблема е решен (строителите са намерили ток от други съседи), ама не смеем да се похвалим, че кой знае какво пак ще стане 🙂 Има магазинче на около 300м, за него не бяхме се сетили, честно казано… това е вариант.

    Керът, тази оферта за 35 евро / 650 кW много ме блазни… за нататък, за бекъп захранване, че с режим на ток трудно ще бачкаме, а знаеш как е по малките населени места… 🙂
    Ама за строежа не знам дали има смисъл, особено ако инструментите са по-киловатни.
    И този път, като се прибереш, свирни да пием по някоя бира, не се ослушвай 🙂

  19. Май месец се прибирам окончателно. И аз имам да обзавеждам апартамент с ВИК майстори, но мисля да изчакам до есента за да поогладнеят и да станат по нормални. Тукашния Женски пазар е нещо уникално – туба за бензин метална, от зелените военните, за 14 лв – аз си взех две :))) , синя полицейска /истинска служебна/ лампа за 20 лв, камуфлажите – панталон и елече – 40 лв, за якето също 40 /и гадта отказа да се пазарим затова ще си ги купя на същата цена но следващият път :))/, външна антена за 14 лв /не знам защо толкова много тук харесват цената 7 евро/, добре направено “оригинално” SONY с USB за колата – 180 лв – /виждал съм и ментета SONY, това не е от тях/, наистина здрави и остри турски ножове по 10 и 14 лв. Един ме хареса и ми предложи ръчна бъркачка за 70 евро а ми по показа фактурата че я е купил за 75…и тн и тн
    И няма хора, което е плашещо – рецесията явно идва и e много …

  20. Относно backup-a има два варианта – т.нар инвертор и генератор. По къщите ползваме 500-800 киловата генератори- стигат за 3-4 крушки, сателитния приемник, телевизора и разбира се модема с лаптоп-а. Предимствата е че електричеството е достатъчно за домакинство /600 кВа/ и генератора може да работи с часове – зарежда се с бензин даже и да работи. Недостатъка е че е доста шумен и трябва да седи някъде отвън, изгорелите газове миришат и тн. Също така мрежата към която е вързан обикновено дублира основната ел мрежа, напр – в хола си имаш нормален полюлей и една крушка за генератора. Другото което е че някой трябва да излиза навън да го пали и гаси, което е безсмислено при кратки спирания от порядъка на 15-30 мин. “Инверторът” е по удобен за тях – по същество представлява нещо като голям UPS с акумулаторна батерия. Според мощността му е и цената май беше нещо като 115 евро за 800 кВа. Лично аз побългарих един UPS, но мисля че тези които се продават са по удачни защото имаш датчици и защити, докато моят е много чувствителен спрямо ниското напрежение по ел мрежата и по същество трябва да го зареждам със зарядно за кола.
    Така че ако се готвите за края на света 2013 – генератор, ако очаквате шокове от 15 мин до 3 часа на денонощие – инвертор.

  21. На табелката пише kVA, което всъщност е “кило волт ампера”, а не киловата. От това идва объркването… и аз се кьорих няколко минути на табелката на генератора в Практикер.

    Това е пълната мощност… позабравила съм електротехниката и аз, та правих справки 🙂
    Ей в тази тема има малко инфо:
    http://forum.setcom.bg/index.php/topic,34968.msg280442.html#msg280442
    (т.е. 1kVA е равностоен на около 600W, според инфото там)

  22. Да, приемам поправките – W = ватове, в това отношение аз съм пълен ламер – ползвам го, имам идея за логиката кое как работи, но никога не се заглеждам в дребните букви. При генератора важно е да знаеш да можеш да изчистиш карбуратора като се задръсти, да смениш свещта или да налееш точното съотношение масло-бензин в резервоара. Аз не знам, но хазяйна ми знае, обикновенно аз само му държа фенера докато той свещенодейства:)) Но не съм решил не съм се научил.
    Пл_с това спирането на тока има и доста положителни моменти напр- предразполага хората независимо от кой пол съм към близост, не само интимна 😉 аз съм с двама съквартиранти и не бих казал че ни е скучно по време на режима на тока, винагаи има кой какво интересно да разкаже без наличието на паразитните звуци от телевизор или разсейките от лаптопa 😉

  23. От няколко месеца ми се върти в главата да обявя веднъж седмично вкъщи вечер без ток. Свещ, карти, не се сърди човече и чаши вино. Може някой път да се престраша.
    Извинявам се че подпитвам абсолютно извън ток темата, но ми е интересно как мислите да се справите с най-основния за мен проблем в живота извън големия град – защитата от кражби. Не че в града сме много защитени, но все пак човек се позагубва в анонимността на масата, а и от една къща с двор винаги има какво да се прибере, не може всеки път да се прави пълна оборка като се излиза.

  24. Ами то къщата не е извън града, а в самия град – Своге. Квартала е с постоянно живеещи хора, не е вилна зона… и както във всеки малък град – хората се познават и гледат с повишено внимание приходящите.
    Още докато разглеждахме града (а и преди това в селцата по дефилето) миналата пролет ми направи впечатление, че където и да се поспрем да разгледаме и да снимаме – интересна къща, стръмна улица, странна ограда… веднага се появяваше някой съсед, с репликата “Добър ден, откъде сте, какво ви води насам, да ви помогна с нещо”… много мило и учтиво, но и много категоричен намек, че имотите се наблюдават, дори и собствениците да не са си в къщи 🙂
    Май анонимността на големия град повече предразполага към кражби… преди няколко години обраха съседите до нас, а ние нищо не усетихме. През панела се чуват толкова шумове, че и да вика някой за помощ, ще си помисля, че съседите пак са набримчили телевизора и в 99% от случаите ще съм права.

    Но къпинак на оградата, евентуално камерка и проста аларма предполагам ще откажат желаещите да ми свият копралята от двора 😀

  25. Green repair shops are now using biodegradable cleaners to
    clean up their spills. Oils with poorly designed additives or low quality viscosity index improvers will also have this problem.
    Ground water that is contaminated by only one quart of oil affects up to 250,
    000 gallons of drinking water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *