За хавата с дограмата

“Имало едно време едно прасе и една котка, които искали да си живеят дълго и честито в дървена къщичка, с дървена дограма и сламен покрив…”

И малко по малко къщичката станала тухлена с бетонов фундамент, покривът от сламен се превърнал в битумни керемиди, а дървената дограма… е на път да се трансформира в PVC. Като основната причина за това, забележете, ще бъде не толкова непосилно високата цена на дървената дограма, а просто липсата на всякакво онлайн инфо за цената й… дори и ориентировъчно.

Един прост гугъл сърч изважда на пръв поглед достатъчно фирми, занимаващи се с производство на дървена дограма:

  • Коником – 3 странички, почти никакво инфо. 
  • Пинус – постарали са се да дадат достатъчно информация в сайта си, има за четене… има и страница за цени. Споделят как се прави ценообразуването. Формално нямам никакви забележки, но щях да съм щастлива, ако имаше поне 2-3 примера. Просто като порядък да се ориентира човек… дали да им губи времето, или е само за баровци. Сайтът е доста приятен, но от него човек не може да си прави изводи дали би могъл да си позволи да им стане клиент.
  • Камбера и син – същата работа, като Пинус. Богат на инфо сайт, но няма цени, няма ориентация за порядъка. “Изпратете ни запитване за желаната от Вас форма и размери сега!”… води просто до страницата с контактите. Но пък има едно доста практично решение – съчетание на алуминий (отвън) и дърво (отвътре). Със сигурност скъпо, обаче 🙂
  • Инос – единствената цена, която видях, беше на блиндирана врата. Иначе освен дървена дограма и врати имат и дървени капаци за прозорци… сладко изглеждат. И снимките на дограмите са големи и хубави. Иначе сайтът им изглежда ужасно, но поне го има.
  • Лима – Я! Има инфо, има съвети… има и страница за цени. Обаче е прекалено хубаво, за да е истина – линковете към word-овските файлове с цените не работят. Едва след това разочарование забелязах как изглежда сайта им, което е доказателство за това, че съдържанието е преди формата.
  • CV@TNO  изглеждат свежари. Сайтът им е богат. Имат и цени – на щорите. На дограмите – тц. Но ако искате богат набор щори, включително и дървени и държите да видите колко ще ви струват, още преди да се разходите до фирмата – това са вашите хора 🙂
  • Eurowood – производствена база Велинград – това май е единственото, което запомних, освен собствената им марка дограма “Ди Медичи”. Няма много смислено инфо, няма и цени. Сигурно произвеждат качествени продукти, но определено не са успели да ми го набият в главата.
  • Червенков – инфо… има. Разбрах най-сетне какво е отваряне тип “фоклсваген” :)) Разбрах и, че от външната страна може да се сложи една хитра джаджа – водобран, за да пази дограмата. Цени – няма.
  • Джи ес джи 1 – ако ползвате Chrome, може и да не видите страницата с дървената дограма. Другите излизат. Забавлявах се известно време в опит да разбера в какво е проблема, но кодът изглежда доста чист, въпреки ужасния дизайн. А, да… има някакво инфо, но няма цени.
  • Станев – под логото пише “луксозни врати и прозорци” – значи са луксозни, т.е. скъпи.  Всъщност идея нямам… никъде няма цени. Иначе поне снимките си личи, че са от техни проекти и дограмите изглеждат добре.
  • www.dogramata.info – няма никой… сайтът още се прави, фирмата е в Пазарджик. Иначе от някакъв форум изкопах инфо за цените им – средно около 330 лв/м2 с КА-стъкло и подпрозоречни первази. Най-сетне добих представа как грубо да си сметна цената на дограмата, в случай, че искам да ми е от дърво.

След тази разходка, това, което успях да разбера е как НЕ трябва да се прави сайт за производител на дограма. И понеже знам за един, в който има цялото необходимо ми инфо за PVC дограма (как се произвежда, какво представлява и какви аксесоари мога да добавя) – минах през него, за да си сметна удоволствието да имам прозорци VEKA с калкулатора за оферти на Мултитех.

В крайна сметка при PVC дограмите огромна разлика в технологията няма – набор от разнообразни профили с ен на брой камери, стъклопакети, уплътнения, възможност за цвят. Технически характеристики, които малко се отличават при различните марки от един ценови клас. Това, което отличава фирмите е производствената им база, служителите, които взимат размери (ако не са достатъчно компетентни и объркат нещо на този етап, чудесно произведените ви прозорци стават брак) и монтажниците, които също имат шанса да оплескат работата. Всъщност човешкия фактор е слабото звено при дограмите май…

Е, има време до дограмата и не знам какво може да ни хрумне или каква информация ще открием още, но където и да поръчаме дограмата си, задължително ще постнем отзив за фирмата, дистрибутора и оценката ни за свършената работа.