За хавата с дограмата

“Имало едно време едно прасе и една котка, които искали да си живеят дълго и честито в дървена къщичка, с дървена дограма и сламен покрив…”

И малко по малко къщичката станала тухлена с бетонов фундамент, покривът от сламен се превърнал в битумни керемиди, а дървената дограма… е на път да се трансформира в PVC. Като основната причина за това, забележете, ще бъде не толкова непосилно високата цена на дървената дограма, а просто липсата на всякакво онлайн инфо за цената й… дори и ориентировъчно.

Един прост гугъл сърч изважда на пръв поглед достатъчно фирми, занимаващи се с производство на дървена дограма:

  • Коником – 3 странички, почти никакво инфо. 
  • Пинус – постарали са се да дадат достатъчно информация в сайта си, има за четене… има и страница за цени. Споделят как се прави ценообразуването. Формално нямам никакви забележки, но щях да съм щастлива, ако имаше поне 2-3 примера. Просто като порядък да се ориентира човек… дали да им губи времето, или е само за баровци. Сайтът е доста приятен, но от него човек не може да си прави изводи дали би могъл да си позволи да им стане клиент.
  • Камбера и син – същата работа, като Пинус. Богат на инфо сайт, но няма цени, няма ориентация за порядъка. “Изпратете ни запитване за желаната от Вас форма и размери сега!”… води просто до страницата с контактите. Но пък има едно доста практично решение – съчетание на алуминий (отвън) и дърво (отвътре). Със сигурност скъпо, обаче 🙂
  • Инос – единствената цена, която видях, беше на блиндирана врата. Иначе освен дървена дограма и врати имат и дървени капаци за прозорци… сладко изглеждат. И снимките на дограмите са големи и хубави. Иначе сайтът им изглежда ужасно, но поне го има.
  • Лима – Я! Има инфо, има съвети… има и страница за цени. Обаче е прекалено хубаво, за да е истина – линковете към word-овските файлове с цените не работят. Едва след това разочарование забелязах как изглежда сайта им, което е доказателство за това, че съдържанието е преди формата.
  • CV@TNO  изглеждат свежари. Сайтът им е богат. Имат и цени – на щорите. На дограмите – тц. Но ако искате богат набор щори, включително и дървени и държите да видите колко ще ви струват, още преди да се разходите до фирмата – това са вашите хора 🙂
  • Eurowood – производствена база Велинград – това май е единственото, което запомних, освен собствената им марка дограма “Ди Медичи”. Няма много смислено инфо, няма и цени. Сигурно произвеждат качествени продукти, но определено не са успели да ми го набият в главата.
  • Червенков – инфо… има. Разбрах най-сетне какво е отваряне тип “фоклсваген” :)) Разбрах и, че от външната страна може да се сложи една хитра джаджа – водобран, за да пази дограмата. Цени – няма.
  • Джи ес джи 1 – ако ползвате Chrome, може и да не видите страницата с дървената дограма. Другите излизат. Забавлявах се известно време в опит да разбера в какво е проблема, но кодът изглежда доста чист, въпреки ужасния дизайн. А, да… има някакво инфо, но няма цени.
  • Станев – под логото пише “луксозни врати и прозорци” – значи са луксозни, т.е. скъпи.  Всъщност идея нямам… никъде няма цени. Иначе поне снимките си личи, че са от техни проекти и дограмите изглеждат добре.
  • www.dogramata.info – няма никой… сайтът още се прави, фирмата е в Пазарджик. Иначе от някакъв форум изкопах инфо за цените им – средно около 330 лв/м2 с КА-стъкло и подпрозоречни первази. Най-сетне добих представа как грубо да си сметна цената на дограмата, в случай, че искам да ми е от дърво.

След тази разходка, това, което успях да разбера е как НЕ трябва да се прави сайт за производител на дограма. И понеже знам за един, в който има цялото необходимо ми инфо за PVC дограма (как се произвежда, какво представлява и какви аксесоари мога да добавя) – минах през него, за да си сметна удоволствието да имам прозорци VEKA с калкулатора за оферти на Мултитех.

В крайна сметка при PVC дограмите огромна разлика в технологията няма – набор от разнообразни профили с ен на брой камери, стъклопакети, уплътнения, възможност за цвят. Технически характеристики, които малко се отличават при различните марки от един ценови клас. Това, което отличава фирмите е производствената им база, служителите, които взимат размери (ако не са достатъчно компетентни и объркат нещо на този етап, чудесно произведените ви прозорци стават брак) и монтажниците, които също имат шанса да оплескат работата. Всъщност човешкия фактор е слабото звено при дограмите май…

Е, има време до дограмата и не знам какво може да ни хрумне или каква информация ще открием още, но където и да поръчаме дограмата си, задължително ще постнем отзив за фирмата, дистрибутора и оценката ни за свършената работа.

49 thoughts on “За хавата с дограмата”

  1. Най- краткият виц бил този: “Един българин станал бизнесмен”. И аз се сблъсквам с тази идотщина в ежедневната си работа. Налага ми се да оправям комерсиални сайтове, в които НЯМА И НЯМА цена! Е, как ще продадат нещо тази сайтове?!

    Лошото е това, че тази практика се среща и в много магазини- гледаш стоките, а цените ги няма. Те май са умишлено скрити. Това нещо е СТРОГО ЗАБРАНЕНО в ЕС, защото дава възможност за измами. Но!… България беше, е и остава страна на неограничените невъзможности.

  2. Ако ви трябва само _ориентировъчно_ колко струва, преди 2-3 месеца сменях 3 прозореца на моята скромна селска къщичка (край Трявна). Там с поръчката и доставката се занимаваше баща ми, но тъй като аз плащам, ще ви кажа, че за 3 прозореца (общо не повече от 2 – 2.3 м2), двоен стъклопакет с К стъкло платих към 580 лева, с мой дървен материал. Момчетата работят добре, доволен съм от това, което са направили. Само дето имат голям backlog, т.е. много се чака докато стане.
    Става дума за тревненска фабрика. Ако ви интересува, мога да изкопая телефон.

  3. Яворе, 10х за инфото… ако все пак успеем да съберем още пари до лятото, ще те питам питам пак за тези твои хора 🙂 Или пък направо постни някакви техни координати тук или в малките ни обяви, може да са полезни на някой друг.

    За момента изборът ни е между “дървена дограма, но без баня и електрическа инсталация” и “бюджетен вариант PVC дограма, но с електрическа инсталация и бюджетна баня”.
    Хубавото на дограмата е, че може да се сменя… като посъберем пари в последствие, ще я подменим с дървена поетапно. Фасадите на къщата позволяват 2 различни по визия етажи 🙂

  4. @Апостол
    Е то всъщност дограмата не е сирене или салам, че да лепнеш един етикет с баркод и да метнеш цената в сайта си… наясно съм, че се смята по формули и зависи от конкретните условия при клиента, т.е. без оглед, точни размери и уточнения кой какво си представя не става. Нещо като проектирането на къща е – няма как да стане изцяло онлайн. Дори и калкулатора на Мултитех е ориентировъчен… като отидеш на място при някой дистрибутор, цената може да се различава малко от полученото в сайта.

    Болката ми беше, че няма абсолютно никаква информация относно цената. Нещо като инфото на Явор дори – толкова и толкова като размери прозорец, с такова стъкло, без подпрозоречна рамка, с едикакво си отваряне струва едиколко си. И снимка на джама, да добиеш визуална представа за какво говорят. Няколко такива различни по размер и форма прозорци със снимки, описание и цени е достатъчно, за да добиеш представа за порядъка…

  5. Категоричното ми мнение е да не се занимаваш изобщо с дървото като строителен материал,освен ако нямаш 1000% сигурен човек,който достатъчно да разбира от дърво.Без нужните познания за самото качество на дървото,шансът да те изпързалят отива на 99% и това е още преди изобщо да говорим за обработка.
    За разлика от него и PVC и Al профилите са ясни като характеристики,а ако си вземеш профил и механизми от реномиран производител-и качеството е ясно.

    Следващият момент е,че дограмаджията ще ти иска завършена зидарска работа.Дограмите се правят по дупката,а не дупката по дограмите.Ориентировъчна цена ще ти дадат във всеки дърводелски цех,всяка фирма за дограма.Но това изобщо не ти върши работа,понеже след година,когато стигнете до дограми,цените ще са напълно различни,а фирмата,която сега ви дава цена,не е ясно дали изобщо ще съществува на пазара.

  6. За разбирането – имам такъв човек. Друг е въпросът, че не мога да го мъкна из цяла България да гледа материала на дограмаджиите…

    А за цената – трябва ми ориентировъчно порядъка, за да си правим сметка ще ни стигнат ли парите или не и до какъв етап можем да добутаме тази година. Груб строеж цяла зима не мисля, че е добра идея да оставяме незатворен с дограма…
    За след година и ние не можем да знаем колко ще струват парите ни и дали изобщо ще ги има, за тогава изобщо не го мисля. Опитваме се да сметнем какво можем да направим до есента, при текущото състояние на пазара.

    /* Edit */
    Мрънкането ми беше, че няма да тръгна да се разхождам из цеховете в цял свят, само за да видя ще ми стигнат ли парите за 16 кв.м. джамове… то е ясно, че като поръчва човек е добре да види за какво иде реч наживо, но за предварителните прогнози е достатъчно да отсее тези, с които по някаква причина няма да се занимава (примерно прекалено скъпите производители, в нашия случай). А при PVC-то това, което не ми харесва е, че след 10-тина години е добре да се сменя… това е.

  7. Съветвам те като дойдат да вземат размери за дограмата да им висиш на главите и да проверяваш всеки размер по няколко пъти. Много се дразня когато някой мързеливец само за да не се наведе и мръдне почне да гъне рулетката с чупка. Понякога може да избяга и със сантиметър размера, после чукове, запълване с разни пяни…Поръчах си аз преди година две метална врата за мазата, дойде един юнак, мери точно по тоя метод, после идват с вратата – тя бяга 3 сантиметра. А няма проблем, ей сега ще го издълбаем с дрелките. Я да си ходите да правите нова врата викам аз. И така, правиха наново. Ако трябва кротко им предложи – аз държа от единия край, ти гледай от другия. А най-добре предварително да измериш внимателно и на спокойствие, после да сравниш цифрите.

  8. ЗДРАВЕЙТЕ,
    Сайтовете за дограми Ви информират за продуктите и Ви насочват към контакт.А иначе цената се формира от много фактори, затова за да получите действителната цена за прозорците си е необходимо да дадете повече информация при посещение във фирмата или при попълване на съответната форма на запитване.Още нещо,фирмите за дървени дограми обслужват клиентите си по различен начин, защото това не са просто “търгашки”/извинявайте за израза/ фирмички , а хора , които искат да Ви предложат подобаващо продуктите , които произвждат с труд и любов.

  9. Относно критиката за страницата http://www.dogramata.info – е вече има някои. Благодаря за критиката, Все пак беше градивна надяваме се да сме полезни на бъдещи и настоящи клиенти с информацията (която доста колеги спестяват) в страницата ни

  10. пази боже от камбера и син, 4 месеца неможаха да ми дадат цена, прехвърляха си токата от един на друг!
    При дървено ПВЦ има доста разлика в изработката. Има едно обиране под 45 градуса в ъглите при което се вижда отдолу дюс пластмаса и се загрозява. единствените които имат машина за финно ониране са камакс или там както се казва фирмата им за прорози към холдинга, обаче пък продават по-скъпо от алупласт, т епък обират само половината тъничко останалото е дебело и пак се вижда пластмасата отдолу. Бе българска му работа ( да не обидя циганите)

  11. Благодаря за систематизирането на всички фирми със сайтове в нета за изработване на дървена дограма. Не бях успяла да открия всичките. Вчера им пратих запитване за оферти за нашият апартамент и офертите започнаха да пристигат. Ако все още се интересувате ориентировъчно за цените, пишете ми за да ви изпратя информация 🙂
    Поздравления за сбъдването на мечтата за къща, ние за съжаление се отказахме за момента и закупихме апартамент, но все още се надяваме един ден да имаме и желаната къщичка 🙂

  12. @Мария
    Благодаря 🙂
    Сложихме я дограмата още миналата пролет. Сега ще мислим за някакви защитни щори на долния етаж, че да е малко по-защитено от крадци все пак. Ама… колко неща има да се правят преди това, не е истина.

  13. Късно видях от кога са постовете… МОже ли да споделиш дали от някоя от горните фирми сте поръчали и ако да коя е и дали сте доволни?

  14. Никоя от горните… оставихме на нашия строител да намери, поръча и организира доставката и монтажа.
    Някаква световно неизвестна сливенска фирма (профилите са на VEКA, 3-камерни), но се вместиха в бюджета ни.
    Дограмата, която сложихме беше компромис – просто къщата трябваше да се затвори, за да се продължи строежа.

  15. И моето мнение се припокрива с това, че Eurowood няма много смислено инфо, няма и цени. Сигурно произвеждат качествени продукти, но определено не са успели да ми го набият в главата.Както и ти пишеш, явно не залагат толкова на рекламата.Което в днешно време е лукс да си го позволи човек имайки предвид колко много фирми имат и се бият за всеки клиент.Но е неприятно когато понякога може да се избяга и със сантиметър размера, после чукове, запълване с разни разправии така е.

  16. There are certainly numerous particulars like that to take into consideration. That could be a great point to bring up. I offer the thoughts above as basic inspiration however clearly there are questions just like the one you bring up the place the most important factor shall be working in honest good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, but I am positive that your job is clearly recognized as a good game. Each girls and boys feel the impression of just a second?s pleasure, for the rest of their lives.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *