Дървена градинска барака – проект

В началото бяха двата велосипеда, които заемат досадно много място в и без това малката хол-трапезария-работен кабинет. После започнаха да се появяват лопати, мотики, гребла, вили, коси, тримери, кофи, кухи поцинковани лейки, леки пластмасови лейки, маркучи за поливане и макари за навиването им. Разни бои, лакове, разтворители и четки за тях. Кашоните от пренасянето на всичко това. Саксии за разсад, бурканчета, алуминиевите кенчета за експерименталната соларна инсталацийка, която ще си правим някой хубав ден.

И изведнъж мястото в къщата свърши и започнахме да подритваме кашони с предмети навсякъде, а малкото 2 кв.м. складче (което по идея трябваше да е долната тоалетна) се препълни догоре и отвориш ли му вратата върху теб се изсипват камари вещи. Така де, крайно време е да спретнем и една барака в двора.

Мястото

Триъгълната форма на парцела доста ни ограничава откъм местоположение, но май открихме перфектното място: залепена за едната стена на къщата, където така или иначе имаше да се довършва една зарязана за по-добри времена стена при основата.

Другата причина да бързаме с бараката е, че ни писна от тази кочина отпред. Нямам снимка на фасадата, на която да няма някакви струпани материали или боклуци… неоправената стена ги привлича като магнит :).

Колкото и да не ни се иска да наливаме още бетон, за тази стена отпред ще се наложи, както и някакви прости ивични основи за бараката.

Идеен проект

Поради спецификата на терена и особените ни нужди, бараката е разделена на 2 части:

  • Голяма барака с двойна врата за велосипедите, в която ще наредим и полички за щайги с покъщнина (празни бутилки, буркани), както и за някакви останали материали и вехтории.
  • Малка барачка тип “гардероб” с отделни двойни врати, в която ще съхраняваме лопатите, мотиките, саксиите и т.н. – все неща, които трябва да са ни удобно под ръка за градината и ако ги оставим в голямата, всекидневното им вадене и прибиране ще предизвиква хаос.
 

Отваряем прозорец няма да има (излишно е при тези врати), но за да осигурим дневна светлина в широката част съм предвидила решетъчна стена (подобно на тази), от вътрешната страна на която ще закрепим цветен поликарбонат и ще изолираме по краищата, за да не влиза студ в бараката.

Покривът ще е с ондулин, а не с битумни керемиди… основно заради по-лесното му поставяне. Дали ще успеем да открием зелен ондулин в Своге е малко вероятно, така че и заради това крайния резултат предполагам доста ще се различава от идеята ми. Намерих някакъв онлайн магазин за подходящ обков на прилична цена (уж ковано желязо), така че и това няма да се наложи да търся в бедничките на асортимент местни магазини.

Направих по-подробен проект на конструкцията основно за собствено забавление и за груба представа колко материал би отишло. С майстора сме се разбрали да се стреми да се доближи до външния вид, а конструкцията, ако се налага, да си я преизчисли така, че хем бараката да е стабилна, хем да не я оскъпим с излишно количество дървен материал.

 
Ако на някой му е любопитно, SketchUp проекта на бараката може да се дръпне от тук.

Реализацията

Нямаме никакво свободно време, а и ни липсва опит, познания как да избираме читав дървен материал и още куп инструменти, за това се отказахме да си я правим сами. Препоръчаха ни местен майстор, почти съсед и работата вече започна – копа се мощно и се изля бетон на поразия. Ама за това ще пиша, като понапреднем в реализацията 🙂

66 thoughts on “Дървена градинска барака – проект”

  1. Че как нямате никакво свободно време ве – планинците 🙂 Ко става с краставиците, доматиту 🙂 Деа градските чавета дето сме 🙂 При мен има вече тиквички, репите ги изядохме, домати вързали доста – корнишончета излизат по 1-2 на седмица – що не стават едновременно – не знам. Нормалните краставици никви ги няма, ама може да е рано – не знам. Много комари в тревата тази година – пръсках – ефекта е нулев.

    Та споделете вашта градинка как е, градски 🙂

  2. Растат, растат :))
    Доматите са още зелени, а от корнишоните има 1 готово вече… ама ние от много неща по малко сме боцнали, за проба. Едни тикви, слънчоглед и царевица чакаме.
    Спанака го опасахме (има и малко във фризера), някакъв лапад още ни се мота, първия грах е обран и изяден, а първата тиквичка (с форма на летяща чиния) стана на китайско.

    Голяма суша е и поливаме с едни лейки всяка вечер почти. Догодина малко по-интелигентно решение за напояване ще спретнем.

  3. oooo, работите значи тц тц Чак грах – тва е малко куца култура сякаш… Аз си взех един хоризонтален разпръсквач и сутин/вечер го пускам за 10 мин – мързелива работа – но става. Верно голема суша, а и при нас спира водата – та програматор – нъц.

    Опита ми до момента показва, че най-вървят тиквички (не тикви), репи – винаги, лук, чесън – домати много – ама са малки още – зелени, куртова капия хе хе – слънчогледите са ток – ама това за красота основно, моркови – и това на мойто опитно поле 3х5 метра 🙂 Забавно е.

  4. Има следваща летяща чиния за клане, появяват се и още 🙂 Иначе дългите краставици и при нас ги няма, даже единия корнишон, който расте си мисля че трябваше да е дълга, ама на – корнишон 😀 Скромни са ни реколтите, че тяа година е учебна малко.

  5. Граха го садим щото го обичаме, а и обогатява почвата (пък нашата има нужда). И боб боднах по същата причина.
    Под репи имаш предвид репички ли? Че за зимни репи е рано още. А ние промваме и с големи тикви, ама ще видим дали ще излезе нещо 😀

  6. Репички, да – март засяхме първия път – излапахме всичко – оня ден засях противно на буквара – гледам – пак са тръгнали – да видим 🙂 Тиквички, не тикви – тях кой ги яде особено в количества. От 4 корена вече имам поне 20се тиквички – много им се радвам, нищо. че са като от магазина – тиквички – какви да са 🙂

  7. @Cyber/SAS грахът е много блага работа – не иска почти никакви грижи, излиза един сочен крехък грах за задушаване в масло, а самото растение било полезно за почвата.

    При нас водата не спира чак (само много намалява привечер… сещаш се защо), ама нямаме външен водопровод и все още никакви напоителни екстри не можем да ползваме.

  8. Срам ме е да снимам моето опитно поле 🙂 Че и на мен ми е за пръв път… Малко е, но да си набереш каквото се е родило – безценно. Не може само if (isset()) да се ползва хе хе.

    Ако станат доматите ще съм истински горд – бая им там, ама знам ли 🙂 Че и едни сортове – розов гигант и биволско сърце – напрао Grade A – няма ко да се лигавим, нали 🙂

  9. Според буквара репичките по това време ще ти изкуфеят и ще са люти, ама да видим, може пък да го опровергаеш 🙂
    Аз съм се наканил за зимни репи, че обичаме. Зимата става отлична кръчмарска салата с тях. А тук по кварталните дюкяни няма, пък в сняг и студ невинаги ми се слиза до центъра. (“До Своге” както казват тук в квартала, хъ-хъ)

  10. Аз се чудя защо вместо да изпадате в чак такива строежи не си купихте нещо готово, тип на Миг-03 къщурките, или пък гледам в Баумакс има едни дървени бараки симпатяжни за нещо като 3-4000лв, или просто нещо тип ‘контейнер’. Нито с майстори се занимаваш, нито някой услужлив комшия може да те наклепа, че строиш незаконно.

    Колко го смятате да излезе като пари тази барака дето правите?

  11. Гледахме ги готовите в Баухаус (имаше и под 2000 даже), но нищо като форма и размери не ни се вместваше на това място.
    Контейнерите ни идват прекалено скъпи.

    Отделно тази стена трябваше да се довърши (тя си е част от къщата и по-скоро можем да имаме проблеми, ако я оставим така), а и някаква основа за бараката (ако и стъпки само) пак трябваше да се направи – няма как да легне директно в пръстта, ще изгние дървото.

    Постройката се води навес за дърва, преместваема… не изисква проект и разрешение за строеж, поне това ни обясниха в общината.
    Материалите (без ондулина) излязоха около 500 лв, за труда още не знаем.

  12. Аха, добре звучи, особено това което са ви казали от общината.

  13. Няма разрешение това на чертежа – води си се временна постройка. Преместваема, паянтова и т.н. А за труда – като не сте сварили ракийка – ще плащате на майстора 🙂 хе хе – Догодина инвестирайте в пърцуца – няма грешка в нашия регион – по-конвертируема от лева и еврото взети заедно 🙂

  14. Абе малко трудно е с тези инвестиции в пърцуца в нашия край на дефилето, че всички с такива акции са се нагрухали и не купуват 🙂
    Нашия майстор такава джанковица изкара, като ходихме на преговори при него, че накрая се оказа, че сме се съгласили с всички условия, без изобщо да знаем какви са 😀

  15. Тъй, тъй – това имам предвид – влезли сте в боя с голи ръце дет се вика. И аз в началото се бърках – всеки има парцуца, ама и ти като имаш и те имат така – как да кажа – като за свой… Не че са умрели за още 100 литра 🙂 Друго си е – аз на тебе – ти на мене… Повярвай – и аз още го усмислям 🙂

    Лятно време про преговорите са важни три неща ми прави впечатление:

    1. Парцуцата – винаги трябва да имаш пърцуца – да те черпят – аз си имам – ако нямат – яда вииш ти аз каква имам;

    2. Стайлинга – джапанки (в краен случай – бос/боса). Жените с раздърпани блузи и отрязани дънки – мъжете може и по шорти – най – добре голи и потни, особено ако имат татуировки – ако не – по скромния вариянт (-10 кс) – по потник – става;

    3. Местния диалект. Няма аз – има Я. Няма какво – има кво и т.н.

    Всичко по-горе е без майтап. Изисква усилие, включително и пренастройка на естетическа основа, обаче резултатите са чутовни 😛

  16. хахах, е ти ме разби… ще трябва да се пробва тая тактика :))

  17. подкрепям идеята за варене на ракия. аз тая година варих за пръв път и вече имам приятели “от казана”, имам си конвертируема валута, а и влияе положително на реномето. охотно се приема от всякакви майстори, хамали, дървари, резачкаджии и други подобни 🙂

  18. Абе тез работници много изморени се прибират вкъщи нещо 😀

  19. абе то тези дни никакви ги няма, та май на друг строеж са се омагьосали… опс… уморили 🙂

  20. Подкрепям напълно теорията на Cyber/SAS (тя всъщност е практика, де 😉 )! Откак и аз я прилагам, без варенето на пърцуца, преговорите с всякакви мъже под наем вървят къде-къде по-гладко. Много е полезна и когато сама жена се изправи пред автомонтьора – тогава подходящия стайлинг в комплект с всичко небрежно подхвърлено в стил: “абе аз си мисля, че ми е изтекла спирачната течност, ама ти си пич, ще хвърлиш поглед и на маркучето на сервото” (примерно) върши чудеса :)))

  21. Aбе, как е постройката след снега, ‘щото аз моята я сглобих преди 3-4 седмици, ама преди 1-2 й слагах допълнителни колони, беше почнала да се огъва от тежестта отгоре?

  22. ми съвсем наред си е постройката 🙂
    Конструкцията е доста здрава и ще удържи и повече от 3-те сантима сняг отгоре. Наклона на покрива е достатъчен явно и при този нормален снеговалеж не се задържа много сняг на покрива.
    Ламперията все още няма признаци на гниене. За нея ще докладвам напролет де 🙂
    Само 1-то крило от двойната врата леко се е изметнало и не прилепва плътно към другото, ама това се очакваше.

  23. Today, considering the fast way of life that everyone leads, credit cards get this amazing demand in the economy. Persons throughout every area of life are using credit card and people who are not using the credit card have made arrangements to apply for just one. Thanks for sharing your ideas on credit cards.

  24. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any helpful hints for novice blog writers? I’d definitely appreciate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *