Вино от глухарчета

Очаквахме този момент още от есента, когато дойдохме тук. Грижливо пазихме недокосната ливадата глухарчета в задния двор: от градинските ни ботуши, от косата, от съседските кози и кокошки. Дълго се опитвах да стана рано, докато по цветчетата има роса и накрая просто излязох с кошничката в жегата и набрах количество за около 1 литър. Внимателно спазихме етапите от рецептата и този път се сетих да ги заснема всички.

И идилията беше дотук

Чудех се дали да пускам този пост, но понеже мернах в блогосферата, че и някой друг е правил такова вино – вече мога спокойно да си призная: нашето за директна консумация не става. Кисело е като оцет :D, а алкохолния градус не мога да измеря – явно има малко по-едра утайка, която е минала през тензуха и задръства виномера ми.

И понеже не знам дали догодина ще се опитвам отново да правя алкохол от глухарчета (химиците в семейството здраво ме наплашиха с разните съединения, които се получавали при неправилна ферментация и ефектите върху различните органи на тялото, ама те моите по принцип така могат да те откажат от всяка храна) – замислих се за всякакви

Алтернативи за консумация на глухарчета

  • Салата от млади листа на глухарчета: ползват се като марули, води се доста полезна пролетна храна. По-старите листа нагарчат, но на мен това не ми пречи.
  • Панирани цветове на глухарчета: идеята за това (заедно с уверенията, че е много вкусно) дойде от @Roguegater. Ние за по-бързо си направихме омлет с последните жълти глухарчета, които успяхме да наберем в двора и беше доста приятно ястие. Догодина ще е сред основните ни мезета за април 🙂
  • Запарка от цветове (рецептата взех от блога на Късна Пролет): заливат се 15 цветчета с около литър вода, похлупва се и като изстине се пие като вода.

И идеи за какво да ползвам моя киселяк (понеже след толкова чакане и труд ми е жал да го изхвърля, а Прасунсен опита една глътка и се отказа, така че съм сама в усилията си да изпразня бутилката):

  • Коктейл Бредбъри: 1/3 от много киселото ми вино от глухарчета, 2/3 тоник, лед, коктейлни аксесоари според вкуса.
  • Глътка от виното чудесно ароматизира и прави приятно кисела газираната вода, която пия вместо безалкохолни. Знам, че газираното не е полезно, ама ми писва голата вода и чая, а разните фрешове са си калорични.
  • И естествено – вместо лимон или оцет в салатата.

 

35 thoughts on “Вино от глухарчета”

  1. Точно тази видях оня ден… ама чак другата пролет ще има пак глухарчета при нас.
    Май на омлет ще ги консумирам вече глухарчетата, шипковото вино и сайдера ми се получават по-добре 🙂

  2. Навремето баба ми правеше такова вино.Аз не съм се пробвал,но нейното се получаваше доста добро.Прави се с дрожди за бяло вино.Ако се ползва хлебна мая,не се получава-става си дирекно на оцет.

  3. Абе уж винени дрожди ползвах, ама нещо количеството не е баш както трябва.
    На опаковката пише, че 5-15 грама са за 100 литра вино, а аз правих 1 литър, лабораторен опит. Та от там вероятно е сакатлъка, просто нямаше с какво да премеря прашеца и карах на око 🙂

  4. хммм за вино ще трябва да сложите към 20 процента захар към прибавената вода,по рецептата е 3 паунда на 2 галона,за 1 л 200 грама,вие сложихте ли,явно след алкохолната ферментация поради слабия градус на винцето е тръгнала оцетно кисела такава,а иначе от вредни продукти не се страхувайте,глухарчето е основна суровина за добив на силимарин основния и единствен хепатопротектор или пазител на черния дроб един вид.

  5. Захарта и изобщо всички съставки Прасунсен имаше грижата да преизчисли и ги отмери много педантично до прашинка… 🙂
    Аз трябваше да сложа само маята… така де, поемам вината и оцета 😀
    При нас, заради климата ли, не знам, ама всичко ферментира много бавно и трудно – киселото зеле стана 1 месец по-късно, на сайдера добавях екстра захар и пак стана само 2% алкохол… дори и отпадъците в кофата за компост не миришат, въпреки горещината.

    Ама щом глухарчето е толкова полезно за черния дроб, ще си допия оцета… то така или иначе остана съвсем малко в шишето. С газирана вода в жегите страшно върви 🙂

  6. Thanks for helping me to obtain new strategies about pc’s. I also have the belief that one of the best ways to maintain your mobile computer in best condition is by using a hard plastic-type material case, and also shell, that will fit over the top of the computer. A majority of these protective gear usually are model specific since they are made to fit perfectly in the natural casing. You can buy all of them directly from owner, or through third party sources if they are intended for your notebook computer, however not all laptop may have a shell on the market. Once more, thanks for your recommendations.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *