Ура! Имаме разрешение за строеж :)

Е… стигнахме най-сетне и до тук. С Прасунсен вече сме горди инвеститори. Почти 1 година след хрумването ни да имаме къща и 4 месеца след като поръчахме да ни изготвят проект, в петък се сдобихме със заветното листче хартия, което ни дава правото да строим двуетажна жилищна сграда V-та категория, РЗП=87 кв.м. или иначе казано – къщурката ни.

Благодарим на всички служители в община Своге, които бяха търпеливи, дружелюбни и услужливи спрямо нас. Не бях срещала такова чудо до сега 🙂

Проектът

не е нещо особено… по визия и разпределение – типичната вила за района. Най-вероятно по подобен на този проект са се строили стотици на конвейр. Но отговаря перфектно на нашите нужди като разпределение на жилищната площ, не надвишава с много квадратурата, която бяхме определили, а и предварителните проучвания сочат, че имаме шанс да се вместим в определените за строежа пари. Мисля, че ще се получи доста симпатично… нищо, че няма шанс да спечели някой архитектурна награда 😀

Къщата не е завъртяна на юг, както беше моето първоначално желание по 2 причини:

  1. Гледката. Фантастична е! Освен ако не построят 5 етажен блок на отсрещната улица, скоро няма да има какво да я запуши, а в тази част на квартала е разрешено само ниско строителство. В общи линии повечето прозорци и терасите са ориентирани към по-красивата част на двора и по-хубавата от улиците.
  2. Двата електрически стълба (единия в парцела, другия на границата му) не позволяват широк покрив на двуетажна сграда. Така завъртяна, сградата е на най-голямо разстояние от жиците… О, да, казаха ни, че можем да пуснем молба и да преместят и другия стълб извън парцела. Прекалено сложно ми се струва, по-лесно ми е да завъртим къщата преди да е построена 🙂
Етаж 1

Дневна (19,5 кв.м.), кухня, мини баня, антренценце и голяма тераса. Стълбище към горния етаж.

Все още нямам идея какво ще е разпределението в дневната… знам само, че там трябва да сместя своя кабинет, трапезария и някакъв кът за разплуване по дивани за четене /гледане на телевизия / слушане на музика и т.н. Стаята не е много голяма, така че ще се наложи да се откажа от конфекцията и да си проектирам мебелите 🙂

Етаж 2

Голяма спалня (15.5 кв.м.) и кабинет за Прасунсен (8.2 кв.м.). Втора мини баня и тераса.

Спалнята е прилична по размер, така че обзавеждането ще ми е по-лесно, отколкото в предишния вариант. Все пак скосените тавани задължават… пак ще чертая 🙂

Фасади

О, дървената облицовка на 2-ри етаж определено ще я изпълним 🙂 Поне нещо от мечтаната дървена къща да остане… а и ми се струва добра топлоизолация.

Какво съдържа един проект

  • Архитектурна
  • Конструкции
  • Трасировъчен план и вертикална планировка
  • ВиК
  • Ел инсталации
  • План за безопасност и здраве
  • Още нещо, според изискването на общината, главния архитект или просто според спецификата на проекта – примерно проект за топлоизолация.

Етапите

Хм, не знам доколко е полезна тази информация, но ако на някой му е за пръв път да строи къща (като на нас), особено извън населеното място, в което живее, може би ще е добре да знае, че нищо не става толкова бързо, колкото му се струва в началото.

Разбивката по време и пари е следната:

  • Срещи с човека, който ни движи проекта (и който надявам се ще ни стане технически ръководител на обекта) – 2 пъти, първо с мен, после и с двама ни с Прасун… обяснихме си какво искаме един на друг, платихме капаро на втората среща (малко повече от половината сума за проекта) – общо 10 дни.
  • Технологично време за изработване на проекта – месец и половина. На 19 ноември си получихме папките. Можеше и по-бързо, но ние също работим… 2 седмици ту ние отлагахме среща, ту проектанта, докато успеем да си стиковаме програмите.
  • Среща да си получим проекта и да доплатим остатъка.
  • Ходене за подаване на документи в общината (проект, копие от нотариален акт, оригиналната виза за проектиране, копие от предварителния договор с енергото и ВиК). Такса за разглеждане на документи – 50 лв.
  • Ходене да оставим и другите 2 комплекта папки в общината (понеже не знаехме, че трябва и не ги носихме с нас първия път), както и да се разписваме на сума ти места по тях, както и да платим следващите такси (Проекти за ПУП и изменения за ПУП – 100 лв + одобряване на инвестиционни проекти – 174 лв).
  • Технологично време за разглеждане на проекта на съвет. Това сигурно зависи от общината, в нашата съвет има на всеки 2-ри петък в месеца.
  • Получаване на известие и 2 седмици срок за обжалване. Там също се разписвахме двамата.
  • Получаване на разрешението за строеж след тези 2 седмици.
Та значи – започнахме на 3 октомври и получихме документа на 23 януари. Естествено успяхме да хванем и голямата почивка около коледните и новогодишни празници, но и без това не се канехме да строим през зимата. Всеко ходене от София до Своге във връзка с проекта ни изяжда по половин работен ден и на двамата, така че се стараехме да ги редуцираме до санитарен минимум.

Следващ етап

Е… това вече е ясно.
Търсим си строители.
Да са опитни, съвестни, да си обичат работата, да се радват на майсторлъка си, да не попиляват материалите, да ценят труда и на другите. Ние с Прасунсен гарантираме, че ще сме коректни, както сме били с всички преди тях. Обещаваме, че няма да сме капризни 🙂 Това, на което държим е, проектът да се изпълни точно, да получим оферта по етапи и точен разчет за изразходваните материали и труд.

66 thoughts on “Ура! Имаме разрешение за строеж :)”

  1. Горките :), сега е времето да изгледате всички епизоди на Баш Майстора, да си купите хапчета и мнооогоо спокойствие.

  2. А, наизустихме вече малко литература по въпроса 😉
    Покрай кризата има по-голям шанс за свободно шляеща се читава работна ръка… а по форумите хората не се притесняват да се оплачат от кофти майстор и да го назоват поименно. 😛

    Мисля, че ситуацията не е като преди 1-2 години.

  3. Ъъъъ…кви са ти ПУП-ове??? Извън регулация ли бяхте?

    Чисто практически съвет-всички настоящи показатели сочат,че цените на строителството падат и ще падат с месеци напред.Исках да правя изолация на вилата и да сменя дограми…миналата седмица ми пратиха оферта точно на 50% от това,дето ми пратиха септември месец…

  4. Много полезна информация. Направи ми впечатление и това: и вие сте се подразнили от нашенсктата леност. Тя направо вбесява енергични бързаци като мен. Затова аз постоянно се успокоявам сам с думите: “В Ориента всичко става бавно.”

  5. @Salvador
    в регулация беше парцела. За таксите – каквото поискаха в общината, това платихме… точните наименования на таксите ми се губят, гледам от някаква квитанция, а там може просто да са написани формално наименованията, знам ли.

    Иначе за цените – забавянето определено е в наша полза за сега 🙂 Но все пак за следващата нова година много искам да празнуваме у дома. В новия дом 🙂

  6. Здравейте,
    харесвам блога ви и го следя, макар и не редовно.
    И ние се замисляме за строеж на къща, но още сме съвсемммм ранен етап. Искам да ви попитам какъв тип къща ще строите – монолитно, традиционно строителство шили нещо друго. За сглобяеми къщи мислили ли сте?

  7. @Elena
    Здравей… предполагам е доста объркано за всеки, който не е чел тук от самото създаване на блога, но минахме последователно през:
    – идеята за дървена къща от трупи (излиза доста скъпо за качествено изпълнение, годно за целогодишно живеене),
    – супер нетрадиционни и революционни идеи от сорта на къща от слама, от трамбована пръст и глина (трябва да минеш през курс и да си я строиш сам, но вероятността да получиш разрешение за строеж на парцел с регулация в град е почти нулева)
    – и сглобяема къща (това почти го бяхме направили, просто се оказа, че цената в крайна сметка излезе около 1000 лв на квадрат без довършителните работи – доста нерентабилно, а го водехме бюджетно решение)

    Това разрешение за строеж е за монолитна, тухлена къща. По груби сметки ще излезе колкото сглобяемата, но за двойно по-голяма квадратура. Просто от лятото до сега цените на конвенционалните строителни материали (и труд) паднаха доста и за момента монолитното излиза повече на сметка.

    Ще се радваме, ако можем да помогнем с още някакво инфо, но все пак това, което пишем тук са наши наблюдения и анализи… понякога е възможно да бъркаме, друг път – ситуацията се променя след няколко месеца и инфото е неактуално.
    Както се казва “не е препоръка за купуване на акции” :D. Проверявайте и засичайте информацията от повече независими източника и винаги имайте едно наум.

  8. Кот, благодаря за разясненията.
    Изненадва ме информацията ти за цените на сглобяемите къщи. Ние се замисляме за вариант с панели (http://www.ibt.bg/index.php). Цените изглеждат по-ниски от традицонното строителство, а и срокът е доста по-кратък.
    Основният ни аргумент против традиционния строеж е именно срокът – най-малко две години, а на мен ми се струва прекалено дълго. От друга страна, тухлената къща си е тухлена …
    Продължаваме да събираме мнения, пък ще видим какво ще стане на края 🙂

  9. Е… че то това на IBT май не се води сглобяема къща, или поне не е това, което тук се разбира под сглобяема (тип американска, панели от дървесни частици и изолация, дървена конструкция, всичко се произвежда в завод и на място само се монтира).

    Тези на IBT доколкото схванах от обясненията в сайта им се изливат на място, на обекта, в арматурната мрежа.

    За цената:
    Сравнение мога да правя само с първата и втората от списъка с готовите им проекти, нашата по квадратура е по средата…
    http://www.ibt.bg/pages/ready_projects_bg.php?p=1
    – в цената не влиза основата, значи още между 12000 и 15000 лв… зависи от хидро, топло и т.н. изолации, които се слагат.
    – не влизат електро и ВиК… тук не знам още, ама е поне 2-3000 лв – като много “тънък” вариант.
    – Финишно покривно покритие, т.е. керемидите също не влизат. Много груба сметка – още 2000 лв.
    – не можах да разбера цената с ДДС ли е, но това е важно да се пита, защото и ние си мислихме, че ще имаме почти завършена дървена къща за 25000 лв + още 10000 за основата, но се оказа, че това било цената без ДДС.
    – спестявате част от сумата за проекта и разправиите около него, ако изберете готово решение (1500 лв за целия проект при нас), но имате ли някакви промени, те се плащат.
    – спестявате от изолацията.

    Това е, което се сещам за парите… колкото до сроковете: за 2 години могат да ви построят МОЛ. Всички строители, с които сме говорили, са на мнение, че къща с РЗП 87 кв.м. се вдига до груб строеж за максимум 2 месеца, ако синоптиците и чиновниците позволят. За довършителните работи системата на IBT не помага особено, т.е. те ще си фигурират и като допълнителни пари, и като допълнителен срок.

    Тази система наистина спестява пари и време, но при малко по-големи и сложни проекти… при еднофамилни къщички с размерите на стандартен апартамент май няма голям ефект. Не искам да ви отказвам, просто проверете всички тези подробности с нещата, които не влизат в цената… поискайте поне ориентировъчно да ви кажат колко би излязла цялата къща с основи и завършен покрив.

  10. Здравейте, ние също може да изготвим подробна оферта, но за целта ще ни трябват архитектурен, кофражен и арматурен план.Ако имате интерес моля да ми пишете на office@radistroi.com

  11. @Мартин Тодоров – всъщност поста е от преди 2 години и къщата вече е готова… иначе благодаря за предложението 🙂

  12. привет
    предполагам към момента в който ти пиша си в напреднала фаза на строителство или дори завършено и вече обитаваш построената къща след многото ходения по мъките. понеже и аз съм във фаза на строеж бих искал да те попитам за дървената облицовка която смяташ да направиш

  13. @Сашо
    Отказахме се от дървената облицовка и минахме на варианта изолация със стиропор и мазилка отгоре.
    Причини: финансови, а и заради поддръжката… доста от околните къщи са с дървени облицовки и изглеждат много занемарени, а не са стари. Решихме, че щом няма да можем да я направим с качествени материали, да не си набутваме допълнителни проблеми.

  14. Zdraveite na vsi4ki!!!
    Iskam da popitam ne6to no nezanam dali nyakoi 6te moje da mi otgovori na vaprosa…?
    i niye si mislim ot mn vreme da stroim etaj i polovina no nemojah da nau4a s to4nost ot kolko do kolko vreme 6te 4akame za razre6enieto?
    posledno byah 4ula 4e dosta vreme sa e 4akalo za razre6enieto…nqkoi ako moje da mi otgovori mn 6te se radvam…
    Blagodarq vi mn mn ot sega 🙂
    i uspehh na vsi4kii koito mislqt da stroqtt :))

  15. @galya
    ние чакахме 3-4 месеца… но зависи от конкретния проект, архитекта на общината, множеството странични фактори и късмета 🙂

  16. nie iskahme na 2-3 etaja no nyama da se stroi tolkova a samo etaj i polovina,no barzahme mn zna4i moje da se kaje 4e e ne vazmojno da izlezne razre6enie za 4-5 mesecha 🙁
    Blagodarya vi mn za vnimanieto i otgovorite vi )(

  17. Здравейте, какво е мнението ви за строителите и дали бихте могли да ги препоръчате. Вече сте поживяли в къщата и имате по-пълни впечатления. Интересувам се също и от свестни проектанти за бюджетна къща.

  18. @Стоян

    О, доста кусури намираме, но проблемите идват основно от проекта. При самото строителство – битумните керемиди на покрива не са сложени добре (улуците са по-скоро декоративни) и дограмите (врати и прозорци). Поправимо е, ама…
    С ВиК инсталациите традиционно имаме проблем, щях да се учудя, ако тук всичко беше идеално.

    Иначе за една голяма част от нещата, които ни нервират в момента, сме си виновни сами. За доста неща майсторите споменаха, че няма да е добре… ама когато не разбираме добре материята и се притесняваме, че не можем да поемем финансово (и документно) промените, отговорът ни беше “Абе карайте по проекта”… и така 🙂

    Все още не сме преживели земетресение, наводнение, ураганен вятър и пожар (и не държа да минаваме през това!), за да обсъдим по-важните подробности… но при добър проект и читав надзор, мога да препоръчам строителите.

    Замислили сме серия постове за проблемите вече в експлоатационния етап на къщата, но все пак трябва да мине поне половин година активно ползване, за да сме по-обективни… 🙂

    “Свестни проектанти за бюджетна къща” – ако имахме желанието и финансите за втори опит, бих се обърнала към хората от transformatori.net или whata.org за съвет.
    Всъщност въртеше ни се такава мисъл още преди 4 години, но тогава архитектите бяха още студенти, а ние нямахме къде да живеем 🙂

  19. Здравейте на всички, ние със съпруга ми се спряхме на сглобяема къща и вече подписахме договора със строителната фирма. Ще ви нахвърля на кратко актуални цени. Едноетажна, 111 кв. Дневен тракт, 3 спални, 2 бани, коридор,веранда,котелно и килер. Проект, фундамент и терасиране на терена, строежа на къщата без компромис на качеството на материала т.е. изолация, дограма, покрив. Ел и ВиК системите,септична яма. Обща цена 102 хил.лв.От нас искат само да си купим теракота, гранитогреса и обурудването за баните по наш избор и вкус. Оградата също не е включена в цената. Срок на изпълнение до ключ 4 месеца, плащане на 3 транша.

  20. @nevena
    Ще е интересно да споделиш след няколко месеца, след като се нанесете, какви са ви впечатленията. Успех!

  21. nevena, какви са тези космически цени???
    Ние също искаме да строим сглобяема къща.Насочихме се към такава, защото като проучвахме една монолитна къща от около 100 квадрата излиза за 100 000лв.

  22. nevena, може ли само да ми уточните септимна или изгребна яма, предполагам, че е второто.Не е ли по-добре самостоятелна пречиствателна станция?Ние, ако строим също ще сме с яма.За съжаление не сме започнали с издаването на никакви документи, за сега идеята ни е само в главите ни, защото се стресирахме от сумите, които трябват.А само единствено може банката да ги отпусне. 🙁

  23. Thanks , I have recently been looking for info approximately this topic for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what in regards to the bottom line? Are you sure about the supply?

  24. Thanks for making me to acquire new strategies about personal computers. I also contain the belief that certain of the best ways to maintain your laptop computer in primary condition is a hard plastic-type case, or maybe shell, that suits over the top of the computer. Most of these protective gear are generally model targeted since they are made to fit perfectly across the natural outer shell. You can buy all of them directly from the seller, or via third party sources if they are intended for your notebook, however its not all laptop can have a shell on the market. Once again, thanks for your ideas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *