Истории с балатум

Всичко започна от това, че вратите на 2 от стаите са сложени така, все едно се каним да живеем на рогозки в тази къща. И понеже парите за довършителни работи отдавна привършиха, а предложението да режем врати отдолу или да къртим гипсокартона и да повдигаме касите, за да сложим евтин ламинат ни се струва доста безсмислено в момента… бодро прегърнахме идеята за различните видове винилови подови настилки на рула, по-известни с народното наименование “балатум”. И за да спестим максимално пари и усилия – решихме да е един модел балатум за цялата къща, с една доставка от София до Своге.

Сметките

Когато се каниш да настелеш цяла къща с нещо, 5 кв.м. в повече са излишно хвърлени пари, а ако са дори и с 1 по-малко – сериозен проблем. Не знам защо бяхме останали с впечатлението, че рулоните балатум с 3 метра ширина са по-разпространени и от тях има по-голям избор на разцветки, но първоначално напълно бяхме игнорирали другите варианти. Начертах си всички стаи с прясно смъкнати размери на вътрешните стени след шпакловане и боядисване на стените, с по-важните чупки и завои… и се опитах да ги разположа върху 2 парчета балатум с 3 метра ширина и дължина колкото дойде.

Получи се нещо такова:

Това разпределение си има сериозен недостатък – налага се съединяване на парчетата балатум в 2 от стаите, което за начинаещи като нас си е сериозно предизвикателство. Не знам дали трябва да съжаляваме или да се радваме, че модела 3-метров балатум, който си бяхме харесали преди месец в CarpetMax беше свършил и нито там, нито в съседния магазин на Домко на Околовръстното нямаше нищо с тази ширина, което да е до около 10 лв/кв.м. и да е с приемлив за мен десен, но… решихме да не купуваме каквото и да е, а да се приберем в къщи и да потърсим в интернет инфо за още удобни за нас магазини.

А аз, между другото, направих разкрой и за 4 метра ширина. И се халосах по тъпата кратуна, защото в нашия случай този вариант се оказа доста по-удачен:

Естествено, пак се налага съединяването на парчета балатум в 2-те големи стаи. Но в този случай “шевовете” се падат не в средата на стаята, а точно по тези краища, където се каним да слагаме мебели – в спалнята на стената, където ще има гардероб, а в дневната – под стълбището, където също се предвижда гардероб. При този разкрой не ми остава цяло парче балатум за коридора, но квадратурата му е достатъчно нищожна и ако не решим нещо друго – толкова малко парче може да се вземе и от преоценените и да превози с лек автомобил.

Сайтовете

Повечето са пълна скръб – тотална липса на актуална информация за модели, наличност и технически характеристики.

  • Практикер, Бриколаж и Баумакс ги зарязахме като опция – в тях обикновено се мъдрят 3-4 модела балатум, а какво точно ще намериш е въпрос на късмет, защото нямат и явно нямат намерение да проимат онлайн каталог.
  • Карпет Макс – хубави модели на сайта, но ги няма в магазина. Готин модел в магазина, който го нямаше на сайта и изчезна и като наличност, щом отидохме с парите да пазаруваме. Пратихме запитваме чрез формуляра за обратна връзка и чакаме отговор.
  • Домко – за сега с най-удобен сайт от българските, имат и електронен магазин. Има някакво по-подробно инфо за моделите, даже и това дали модела го има в наличност. Доставка и извън София. Не са се сетили да пишат какво е ориентировъчното тегло на кв. м. от избрания тип балатум, а иначе цената за доставката се определя точно на базата на килограм тегло.
  • Разни известни само на гугъл и на бг-мама търговци от сорта на balatumi.com, Ars Trading, Geramix, Подови настилки ООД и т.н. Полезното при тях е, че можеш да добиеш някаква обща информация какви марки могат да се открият в България и да си търсиш сайта на производителя за по-читава информация.

Каква е моята представа за сайт на магазин за подови настилки ли? Нищо кой знае колко по-сложно от този Room Designer на Tarkett. Прекарах в този сайт няколко часа във визуализации на различни стаи с близки до моите параметри, за да преценя какво би подхождало на цялата къща. Красивите картинки в следващия раздел са правени в него.

Разцветките

Честно казано, не разбирам логиката на дизайнерите на балатуми. Разликата в цената между различните настилки идва от параметри като износоустойчивост, дебелина на материала и т.н. и не би трябвало да има нищо общо с картинката, която щамповат отгоре. Идеята, че евтиния балатум трябва да е непременно некадърна имитация на някаква скъпа натурална настилка ми е малко странна.

В общи линии, търся нещо такова:

  • Вариант 1: По-убити цветове, ненатрапчивост, достатъчно убедителна имитация на семпъл дъсчен под.
  • Вариант 2: Оригинален десен или някакъв готин цвят, който не може да се постигне с друг тип настилка. Пробвах и с DJ червено, и с имитация на дъно на басейн, и с оригинални флорални мотиви, но… само за да се позабавлявам 🙂

Всекидневна

Мебелите, естествено, са условни… в сайта нямаше кой знае какво разнообразие от типови стаи. Имаш вариант да си избереш само цвета на стените и примерна визия и това стига, за да се ориентираш как ще стои и настилката.

Спалня

Като се абстрахирам от цвета на мебелите и тип прозорци, това е горе-долу нашата спалня – скосен таван и легло точно на тази стена, до прозореца.

Най-белият под тутакси отпадна – дори и за робота ще е трудно да го поддържа толкова чист, колкото е на картинката. Точно такова черно на добра цена също ще ни е трудно да открием. Сивото ми харесва най-много, а бежавия нюанс е най-широко разпространен по нашите магазини и има по-голям шанс да купим нещо такова. Пробвах и с едно тъмно наситено кафяво, но резултата в спалнята не ми хареса… много мрачно става. Записала съм си каталожните номера и моделите на Tarkett и ако нашите търговци, които предлагат тази марка, случайно са запазили и същата номенклатура – има шанс да се ориентирам и на живо кое какво е 🙂

Дебелината на настилката трябва да е минимум 2мм (по-тънко от това си е чиста мушама и става само за лепене върху стар балатум) и ако е възможно да е под 10 лв/кв.м. Фирмата трябва да предлага доставка извън София, на нормални цени. Мисия почти невъзможна 🙂

(Покрай търсенето на подходяща подова настилка попаднахме на полезна информация и за линолеуми, бамбукови паркети, различни видове винилови, pvc настилки и индустриални настилки, но… това ще го обобщя друг път, че доста дълъг пост се получи).

40 thoughts on “Истории с балатум”

  1. Систъре, в градината на дребния ще слагат под точно “Подови настилки” ООД, избрани след сериозен сърч от няколко татковци, амбицирани за най-доброто на децата си. Може би не е зле да им хвърлиш и ти по-сериозен поглед. Направо им пусни запитване, с татковците бяха доста експедитивни и кооперативни.

  2. За по-сериозен поглед (разбирай каталог с цени) трябва да се регистрирам в сайта им. А линка за регистрация води до липсваща страница…

    Иначе имат линолеуми – на мен ми беше мерак, но линолеумите са скъпи… не можем да си го позволим в момента. За детска градина е много подходящ, наистина – естествен материал, бактерицидни свойства, обаче… 🙂

    /* Edit */
    Нацелих работещо урл за логина, даже се регистрирах успешно… 🙂
    Обаче цени – тц. Разделчето за ценова листа е празно. И да, не пречи да пиша някакъв мейл с въпроси, ама защо трябва да губя и моето, и тяхното време само за да разбера, че цените им започват от 15 лв/кв.м. Примерно.

  3. здравейте,
    отдавна не съм наминава оттук но не съм ви забравила

    наскоро попаднах на нещо което ми напомни за вас и затова специално наминах да го споделя
    успех с къщичкато и скоро да се нанесете!

    ето линкчето:
    http://vbox7.com/play:e6543ca2

  4. @oceanid
    Знаеш ли… родителите ми наскоро си купиха маса, която е почти като показаната на видеото – започва от малка и ниска холна масичка и завършва на висока и широка маса за трапезария :)) Пробвахме я по Коледа, доста удобна е.
    Експериментален модел, българско производство. Явно се опитват да правят подобни неща и тук 🙂

  5. Не сме купили още, но от Пловдив до Своге ще ни излезе златен :-/
    Иначе белия изглежда доста добре… 10х за линка все пак 🙂

  6. Белият е продаден, доколкото разбрах.
    Иначе за транспорта – имам спомени за доста прилични цени за транспорт, ако се изпрати по влака като багаж. Пак по подобен повод бях проверявала. Ако ти се занимава…

  7. Те цените за транспорт по влака май са прилични, но си струва за прилични количества. А навития на руло балатум е доста тежък… е, в случая тези около 40 кв.м. са към 60 кг… това 2 км на гръб по баира ще е бая зор 🙂

    Т.е. пак някакво бусче или малък камион ще трябва – от продавачите до гарата и после от гарата до къщата. Кола нямаме, а и 4м дълго руло в кола не знам дали е възможно да се пренесе.

    Така или иначе трябва да изчакаме още малко да се стопли 🙂

  8. оф и вашата не е лесна ама хич… добре че й се вижда края 🙂

  9. мани, психични деформации получих вече… смятам наум кое колко тежи, още преди да го купим 😀

  10. ХМ…
    започвам да разбирам защо на купа с отпадъците в двора на вилата има поне 3 броя счупени самоделни колички.. приличат на двуколки с дръжка за дърпане, коша е паралелелпипед с размери средно около 40/70/80см
    едната даже е била с гуми за колело… другата вместо дръжка има някакавъ остатъци от механизъм за закачване- на колело или мотор предполагам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *