Роботски истории

Преди няколко месеца дълго се оплаквах, как заради Технополис не успяхме да си купим почистващ робот. Е, iRobot Roomba 520 е от 2 седмици в къщи и вече мога да споделя и първите си впечатления 🙂

Покупка и доставка

Послушахме съвета на Петко в коментарите от предната тема и си поръчахме робота от electron.bg. Оказа се много удачен вариант: доставката за София и големите градове е безплатна, но при заявката може да се укаже и по-точен час на доставка (срещу допълнително заплащане) за хора, които нямат възможност да киснат дълго на посочения адрес. Ние се отказахме от тази опция и ни донесоха робота на следващия ден, като въпреки това ни казаха ориентировъчно по кое време да очакваме куриера. В сайта има достатъчно опции за плащане, има и вариант за кредит от TBI Credit. Ние избрахме наложен платеж и цялата процедура по поръчката (предния ден) и получаването на стоката отне около 10 мин.

Една препоръка към electron.bg: в сайта пише, че комплекта включва и 1 бр. допълнителен филтър, само че в кутията такова чудо нямаше. Да, дреболия е, вероятно са преписвали наизуст промоциите от сайта на вносителя, но… създадоха ми лек дискомфорт  докато разглеждах отворената кутия и се чудех какво липсва.

Уточнявайте какво точно влиза в комплектовката. Роботът не може да работи без този филтър, значи или не се води допълнителен (както и четките), или трябва да има още един, който го няма (поне при нас).

Тест на робота в тежки полеви условия 🙂

Първоначално планирахме да купим робота едва след като се пренесем в новата къща, но нещата с нея се закучиха, а мен ме загризка любопитството. Квартирата, в която живеем от 7 години е лошо изпълнена панелка от 80-те, в която никога не е правен сериозен ремонт, а само козметични, от поредните наематели. Настилките във всички стаи са лошо поставен балатум, на места по снадките отлепен и подгънат, а на други доста разръфан. Кабелите за нета и кабелната сме подпъхнали където може под настилките и създават забавни издутини. Мебелите са сбирщайн от наши и на хазяина (който след един ремонт на своето жилище направо донесе част от старото си обзавеждане и трябваше да му търсим място) и трудно могат да се подредят рационално в 2 стаи и кухня.

С две думи – условията за достатъчно тежки и за естествен интелект и са добър полигон за тестване на възможностите на робота.

Резултати:

  • Роботчето  се справи перфектно с краката на столовете и масите (обиколи ги старателно няколко пъти), успя да разбере, че дневната е разделена на две от секции и откри втората част, която ползваме за спалня. Навря се и на места, за които не се сещам, когато хвана метлата. Поради формата си не успя, естествено, да се навре в дълги и тесни процепи между мебелите, но при едно добре проектирано обзавеждане в новата къща просто няма да има такива. При отворени врати на всички стаи, успява да си намери сам следващата за чистене, а при приключване се насочва към базата за зареждане и се намърдва върху нея.
  • В спецификацията пише, че моделът е за 60 кв.м, а нашата квартира е 65. Мислех си, че едно почистване ще изтощава до край батерията му, ама тц. Имайте предвид и мебелите, те доста намаляват квадратурата за почистване. Като извадим банята и балконите… този модел би бил подходящ и за 100 кв. м. обзаведена жилищна площ – логично, но на човек не му хрумва, като купува.
  • Не очаквах, че ще се справя толкова добре с прахосмученето. Гадният балатум придоби един лъскав вид и по него вече може да се ходи и бос. При цялото ми старание със старата прахосмукачка, метлата и последвалото измиване на пода, такъв резултат не съм успявала да постигна, признавам 🙂
  • Все още не ми се е случвало да видя индикация, че батерията е напълно разредена. До сега приключване на работа поради нисък заряд не ми се е случвало при нашите размери жилище (и нова батерия, разбира се).
  • Все още не съм го виждала да се заклещи някъде така, че да не може сам да се измъкне. Оказа се, че по-сериозното забавяне под някои мебели се дължи на това, че се е задействал индикатора за мръсен участък, а не че роботчето не може да се измъкне и се лута 🙂
  • Шумен е колкото нормална прахосмукачка, така че се налага да се съобразявам кога го пускам. Прасунсен вече има няколко рецепти за робот със зеле и робот с доматен сос.
  • В квартирата нямаме стълби, така че тествахме защитата му, като го пуснахме на масата. Не падна.

Извод: все още съм на мнение, че покупката определено си струва. В една човешки обзаведена къща ще се справя повече от чудесно, щом и в квартирата ни няма проблем.

Някои съвети за бъдещи потребители

Батерията

Има един леко неизяснен момент с прослувутото 16 часово зареждане на батерията преди първото ползване. В краткото ръководство, което е преведено на български език, не се споменава, че това е наложително, нито как да задействаме този режим. В дебелата книжка на много езици (но не и български) се споменава, че това е желателно, но също не се описва как става. Аз примерно реших, че това зареждане може да стане и като се сложи робота на базата (като за нормално зареждане) при първото включване и бях много учудена, когато след доста кратко време светлинната му индикация замига, че е зареден.

В българският сайт има доста разбираемо написанa FAQ секция, където има и доста полезни съвети, но по този въпрос отново нищо не се казва. След доста ровене в официалния сайт на производителя успях да разбера, че това пълно зареждане става, когато се ресетне робота и се включи адаптора директно в него, а не през базата за зареждане.

Малко видео с Бил и Тони.
(Доста полезни видео туториали, не знам защо са забити така на… )

Пак в официалния сайт и пак след доста ровичкане става ясно, че не винаги при нов робот е необходимо това 16 часово зареждане и че ръчно този режим не можел да се предизвика. Е… аз ще се доверя на Бил и Тони, изглеждат пичове, които си разбират от работата.
И все пак – включете новия си робот при първото зареждане директно към адаптера – нищо няма да загубите от това.

Гаранцията

Гаранцията, давана от вносителите е 2 години, но… за да важи гаранцията, на 6-тия месец робота трябва да се занесе в сервиза за преглед и ъпдейт на фърмуера. Това ще ви струва 20 лв, а ако занесете робота непочистен – още 20 лв. Гаранцията на батерията е само 6 месеца, така че е желателно да спазвате съветите за поддръжката й – скъпа е.

Филтрите и четките

Имайте предвид, че филтъра за фин прах се сменя на 2 месеца, а комплект от 3 филтъра струва 20 лв. В този ред на мисли – не правете като мен, искайте си допълнителния филтър, който уж предлагат в комплекта. Аз съм от “вечно съмняващите се дали нещо не са объркали и дали вината не е в тях”, така че пропуснах да се разправям за едни 6-7 лв – робота е достатъчно скъп.
Добре е да си поръчате и комплект допълнителни филтри заедно с робота, 2 месеца минават много бързо. Впрочем самият филтър е една проста пластмаса с филтърна хартия, защипана на нея и съвсем недоумявам как са успели да докарат такава цена. Дано до няколко години братята китайци се обзаведат с такива роботи и започнат да произвеждат и евтини филтри.

Четките се почистват бързо и лесно и няма никакъв смисъл да се спестява този труд. Почистването на контейнера за боклук и четките отнема няколко минути. В робота всичко се разглобява лесно, като лего е.

Виртуална стена или препречване на пътя с кашон

Моделите с виртуални стени са по-скъпи и понеже разбрахме, че винаги може да се купи стена допълнително – решихме първоначално да си спестим този разход. Реално при един апартамент с врати винаги можеш да затвориш вратата на стаята, в която не искаш да влиза робота. Ако си в къщи, докато чисти – можеш да му отваряш и затваряш вратите на стаите по твой кеф. Виртуалните стени са задължителни при моделите, които могат да се програмират да започнат да чистят сами в определен ден и час, но при Roomba 520, който няма такива възможности  и специално в нашия случай – минавам и без тази екстра за момента и ограничавам местата, където не искам да ходи робота с подръчни средства.

Някои съвети за по-бързо и успешно обхождане на стаите:

  • Не вдигайте и не пренасяйте робота на друго място, докато чисти, ако изрично не се налага. При първоначалното обхождане на помещението той си е маркирал габаритите на стаята и е започнал алгоритъма по обхождането й. Повдигането и преместването му прекъсват този процес и му се налага да се ориентира наново, което увеличава времето за почистване.
  • Преместете пречещите предмети предварително. Разместването на по-едри неща като столове докато чисти стаята също успява да го пообърка, макар и не като вдигането му от пода.
  • Внимавайте за разлети течности по пода, особено в кухнята. Ако робота нагълта вода, следвайте съветите за подсушаването му.
  • Оставете робота спокойно да си работи, без да му се месите и си гледайте собствената работа. Така изобщо няма да усетите кога е приключил.

Колко ток харчи?

Това със сигурност ще разберем след следващата сметка за ток. По принцип тези роботи се водят доста икономични и не би трябвало да товарят много сметката за ток. Калкулациите в този сайт са правени за по-новия модел и при разчет 10 цента за киловатчас и не ми се струва кой знае каква сума.