Роботски истории

Преди няколко месеца дълго се оплаквах, как заради Технополис не успяхме да си купим почистващ робот. Е, iRobot Roomba 520 е от 2 седмици в къщи и вече мога да споделя и първите си впечатления 🙂

Покупка и доставка

Послушахме съвета на Петко в коментарите от предната тема и си поръчахме робота от electron.bg. Оказа се много удачен вариант: доставката за София и големите градове е безплатна, но при заявката може да се укаже и по-точен час на доставка (срещу допълнително заплащане) за хора, които нямат възможност да киснат дълго на посочения адрес. Ние се отказахме от тази опция и ни донесоха робота на следващия ден, като въпреки това ни казаха ориентировъчно по кое време да очакваме куриера. В сайта има достатъчно опции за плащане, има и вариант за кредит от TBI Credit. Ние избрахме наложен платеж и цялата процедура по поръчката (предния ден) и получаването на стоката отне около 10 мин.

Една препоръка към electron.bg: в сайта пише, че комплекта включва и 1 бр. допълнителен филтър, само че в кутията такова чудо нямаше. Да, дреболия е, вероятно са преписвали наизуст промоциите от сайта на вносителя, но… създадоха ми лек дискомфорт  докато разглеждах отворената кутия и се чудех какво липсва.

Уточнявайте какво точно влиза в комплектовката. Роботът не може да работи без този филтър, значи или не се води допълнителен (както и четките), или трябва да има още един, който го няма (поне при нас).

Тест на робота в тежки полеви условия 🙂

Първоначално планирахме да купим робота едва след като се пренесем в новата къща, но нещата с нея се закучиха, а мен ме загризка любопитството. Квартирата, в която живеем от 7 години е лошо изпълнена панелка от 80-те, в която никога не е правен сериозен ремонт, а само козметични, от поредните наематели. Настилките във всички стаи са лошо поставен балатум, на места по снадките отлепен и подгънат, а на други доста разръфан. Кабелите за нета и кабелната сме подпъхнали където може под настилките и създават забавни издутини. Мебелите са сбирщайн от наши и на хазяина (който след един ремонт на своето жилище направо донесе част от старото си обзавеждане и трябваше да му търсим място) и трудно могат да се подредят рационално в 2 стаи и кухня.

С две думи – условията за достатъчно тежки и за естествен интелект и са добър полигон за тестване на възможностите на робота.

Резултати:

  • Роботчето  се справи перфектно с краката на столовете и масите (обиколи ги старателно няколко пъти), успя да разбере, че дневната е разделена на две от секции и откри втората част, която ползваме за спалня. Навря се и на места, за които не се сещам, когато хвана метлата. Поради формата си не успя, естествено, да се навре в дълги и тесни процепи между мебелите, но при едно добре проектирано обзавеждане в новата къща просто няма да има такива. При отворени врати на всички стаи, успява да си намери сам следващата за чистене, а при приключване се насочва към базата за зареждане и се намърдва върху нея.
  • В спецификацията пише, че моделът е за 60 кв.м, а нашата квартира е 65. Мислех си, че едно почистване ще изтощава до край батерията му, ама тц. Имайте предвид и мебелите, те доста намаляват квадратурата за почистване. Като извадим банята и балконите… този модел би бил подходящ и за 100 кв. м. обзаведена жилищна площ – логично, но на човек не му хрумва, като купува.
  • Не очаквах, че ще се справя толкова добре с прахосмученето. Гадният балатум придоби един лъскав вид и по него вече може да се ходи и бос. При цялото ми старание със старата прахосмукачка, метлата и последвалото измиване на пода, такъв резултат не съм успявала да постигна, признавам 🙂
  • Все още не ми се е случвало да видя индикация, че батерията е напълно разредена. До сега приключване на работа поради нисък заряд не ми се е случвало при нашите размери жилище (и нова батерия, разбира се).
  • Все още не съм го виждала да се заклещи някъде така, че да не може сам да се измъкне. Оказа се, че по-сериозното забавяне под някои мебели се дължи на това, че се е задействал индикатора за мръсен участък, а не че роботчето не може да се измъкне и се лута 🙂
  • Шумен е колкото нормална прахосмукачка, така че се налага да се съобразявам кога го пускам. Прасунсен вече има няколко рецепти за робот със зеле и робот с доматен сос.
  • В квартирата нямаме стълби, така че тествахме защитата му, като го пуснахме на масата. Не падна.

Извод: все още съм на мнение, че покупката определено си струва. В една човешки обзаведена къща ще се справя повече от чудесно, щом и в квартирата ни няма проблем.

Някои съвети за бъдещи потребители

Батерията

Има един леко неизяснен момент с прослувутото 16 часово зареждане на батерията преди първото ползване. В краткото ръководство, което е преведено на български език, не се споменава, че това е наложително, нито как да задействаме този режим. В дебелата книжка на много езици (но не и български) се споменава, че това е желателно, но също не се описва как става. Аз примерно реших, че това зареждане може да стане и като се сложи робота на базата (като за нормално зареждане) при първото включване и бях много учудена, когато след доста кратко време светлинната му индикация замига, че е зареден.

В българският сайт има доста разбираемо написанa FAQ секция, където има и доста полезни съвети, но по този въпрос отново нищо не се казва. След доста ровене в официалния сайт на производителя успях да разбера, че това пълно зареждане става, когато се ресетне робота и се включи адаптора директно в него, а не през базата за зареждане.

Малко видео с Бил и Тони.
(Доста полезни видео туториали, не знам защо са забити така на… )

Пак в официалния сайт и пак след доста ровичкане става ясно, че не винаги при нов робот е необходимо това 16 часово зареждане и че ръчно този режим не можел да се предизвика. Е… аз ще се доверя на Бил и Тони, изглеждат пичове, които си разбират от работата.
И все пак – включете новия си робот при първото зареждане директно към адаптера – нищо няма да загубите от това.

Гаранцията

Гаранцията, давана от вносителите е 2 години, но… за да важи гаранцията, на 6-тия месец робота трябва да се занесе в сервиза за преглед и ъпдейт на фърмуера. Това ще ви струва 20 лв, а ако занесете робота непочистен – още 20 лв. Гаранцията на батерията е само 6 месеца, така че е желателно да спазвате съветите за поддръжката й – скъпа е.

Филтрите и четките

Имайте предвид, че филтъра за фин прах се сменя на 2 месеца, а комплект от 3 филтъра струва 20 лв. В този ред на мисли – не правете като мен, искайте си допълнителния филтър, който уж предлагат в комплекта. Аз съм от “вечно съмняващите се дали нещо не са объркали и дали вината не е в тях”, така че пропуснах да се разправям за едни 6-7 лв – робота е достатъчно скъп.
Добре е да си поръчате и комплект допълнителни филтри заедно с робота, 2 месеца минават много бързо. Впрочем самият филтър е една проста пластмаса с филтърна хартия, защипана на нея и съвсем недоумявам как са успели да докарат такава цена. Дано до няколко години братята китайци се обзаведат с такива роботи и започнат да произвеждат и евтини филтри.

Четките се почистват бързо и лесно и няма никакъв смисъл да се спестява този труд. Почистването на контейнера за боклук и четките отнема няколко минути. В робота всичко се разглобява лесно, като лего е.

Виртуална стена или препречване на пътя с кашон

Моделите с виртуални стени са по-скъпи и понеже разбрахме, че винаги може да се купи стена допълнително – решихме първоначално да си спестим този разход. Реално при един апартамент с врати винаги можеш да затвориш вратата на стаята, в която не искаш да влиза робота. Ако си в къщи, докато чисти – можеш да му отваряш и затваряш вратите на стаите по твой кеф. Виртуалните стени са задължителни при моделите, които могат да се програмират да започнат да чистят сами в определен ден и час, но при Roomba 520, който няма такива възможности  и специално в нашия случай – минавам и без тази екстра за момента и ограничавам местата, където не искам да ходи робота с подръчни средства.

Някои съвети за по-бързо и успешно обхождане на стаите:

  • Не вдигайте и не пренасяйте робота на друго място, докато чисти, ако изрично не се налага. При първоначалното обхождане на помещението той си е маркирал габаритите на стаята и е започнал алгоритъма по обхождането й. Повдигането и преместването му прекъсват този процес и му се налага да се ориентира наново, което увеличава времето за почистване.
  • Преместете пречещите предмети предварително. Разместването на по-едри неща като столове докато чисти стаята също успява да го пообърка, макар и не като вдигането му от пода.
  • Внимавайте за разлети течности по пода, особено в кухнята. Ако робота нагълта вода, следвайте съветите за подсушаването му.
  • Оставете робота спокойно да си работи, без да му се месите и си гледайте собствената работа. Така изобщо няма да усетите кога е приключил.

Колко ток харчи?

Това със сигурност ще разберем след следващата сметка за ток. По принцип тези роботи се водят доста икономични и не би трябвало да товарят много сметката за ток. Калкулациите в този сайт са правени за по-новия модел и при разчет 10 цента за киловатчас и не ми се струва кой знае каква сума.

43 thoughts on “Роботски истории”

  1. Честито 🙂

    Срам не срам ще си призная, ползваме филтъра за фин прах вече две години, резервния седи. Просто чат пат го опрахосмучвам с конвенционалната прахосмукачка. Нали не очакваш тоя филтър да прави някакво филтриране на бактерии и подобни :-). Като го опрахосмуча става като нов.

    Това с ходенето на 6-ия месец за да важи гаранцията не го знаех, според мен е и противозаконно. Един уред си има две години гаранция, точка. Но да не забравяме къде живеем, тук всичко е възможно.

    Много се радвам че робота ви върши работа. Честно казано мен шума ми се струва по-слаб от този на обикновена прахосмукачка, даже доста по-слаб. При почистването внимавай с металните оси в края на валяците. С времето почват да лопат и като почнеш да ги почистваш падат, отскачат и иди ги намери после.

    Па тоя балатум ако му метнете и една скуба как ще светне…:-)

  2. 10х 🙂
    Това за филтъра много ме зарадва… аз се чудех дали не мога да сменям само филтърната хартия. Не очаквам чудеса от него, просто в съветите пишеше, че ако е задръстен, може да влезе фин прах при мотора.

    За гаранцията – пишеше го в гаранционната карта, аз имам навика да ги изчитам тези документи и така…

    А шума е на порядъци по-слаб от старата ми прахосмукачка, но тя е 20 годишен Тайфун и шуми като името си 🙂

    Скубата ще чака къщата :)) И без това мъкненето на кофи вода по вити стълби не е от любимите ми спортове.

  3. Относно батерията.

    Аз много се зачудих като ми казаха, че трябва постоянно да седи включено роботчето на зарядка. Но така се завъртяха нещата че баш така стана, включих румбата и скубата и ги забравих, изключвах ги само като ги ползвах.

    Преди месец, месец и половина ни дойде една космическа сметка за тока и почнах да ‘обирам’ всички ел. течове из къщата. Реших румбата и скубата да ги пускам да се зареждат само през нощта. Резултата – седмица след това батерията на румбата умря. Рекох си – дошло и е времето. Е, днес и батерията на скубата умря. Може и да е съвпадение и батериите наистина да са направени да държат година и половина, но си спомням как продавачката наблегна на това да не се изключват. Даде пример как една жена дошла на 6-ия месец с умряла батерия, тя не била държала роботчето постоянно включено. Това е моя опит, пък натам всеки си знае.

    Според мен ти е малко грешна теорията че колкото повече мебели – толкова по-малко квадрати. Ако са разпределени по стените може би да, но всичко което е в средата, на пътя на румбата и се налага да бъде заобикаляно, блъсвано и т.н. взема ток. Едно е да минеш от край до край в празна стая, друго е да лавираш между препятствия.

  4. Титично, пробва ли с този режим на 16 часово зареждане?
    Дават го като съвет, когато батерията почва да сдава багажа, а и профилактично през 3-4 месеца.

    За квадратурата сигурно да си прав… повечето “тигели” при пръснати мебели не ги отчетох… все пак масивните мебели като легло (ако под него не се пъха), гардероби и т.н. смъкват квадратурата.

    За сметката ще видим… аз пускам добитъка през 2-3 дена да чисти (то по-често при нас просто няма нужда), катери се на базата, като свърши и си седи там. Чистото зареждане рядко надхвърля 15 мин, веднъж седях в същата стая и ми направи впечатление, че за толкова време спря да мига и мина на зелено.

    На батериите иначе им дават живот около 2 години, просто на мен ми е мерак да видя с добри грижи дали ще успея да удължа този живот. Стига да не бърка прекалено много в сметката за ток де :))

  5. Имай предвид нова батерия от България е 176лв, от ибей.ком е $50 с доставката (за митото не знам). Ще поръчвам батерии тея дни, даже с комбиниране на шипинга ще смъкна общата цена.

  6. Като ги получиш, докладвай каква е излязла сметката накрая 🙂

  7. http://www.robotreviews.com/chat/viewtopic.php?f=4&t=231

    Ей в тая тема (доста дълга) обсъждат смяна на акумулаторчетата вътре в самата батерия, излизало даже още по-евтино, а работи повече. Аз няма да си правя сега експерименти, щото бебонката всеки момент я чакам да проходи и ми трябва чист под, обаче като сменя батериите ще си запазя старата да видим след година две дали няма да мога да изчопля старите акумулатори и да сложа нови.

    Доколкото чета от нова година насам моделите на румба са с различен контейнер за боклука, който събира повече и пречи на насукване на косми около четките. Я кажи, навиват ли се косми по краищата на четката на вашата румба? Казвало се AeroVac, пише ли го някъде по вашата кутия?

  8. По лагерите се насукват косми, по самата четка няма почти нищо… аз даже инструмента за почистване рядко ползвам.
    Ама ще погледна довечера кутията какво пише, съмнявам се тук да продават по-новите модификации.

  9. Така… проверих – нашият модел не е с AeroVac. На irobotbg.com даже не го предлагат като аксесоар за допълнително закупуване… пак сме с 1-2 години назад 🙂

    Иначе новия контейнер е съвместим със серия 500, обаче 35$ за AeroVac и още 20$ за филтри (че неговите са различни) точно в момента не ми се дават 🙂

  10. Аз доколкото го разгледах моето контейнерче вентилатора който фактически засмуква се намира в него. Ако в Аеровака са сложили по-мощно такова хич няма да е зле. Но и аз засега мисля да спестя.

  11. Имам въпрос към собствениците на китайски роботи- имам такъв, ползвах го 2 седмици нормално и ми светна 9999- т.е.проблем със зареждащата станция- не мога да го изчистя от дисплея,не иска и да тръгне.Някой има ли идея какво да правя- подсуших го, почиствах го – нищо.

  12. Опита ли да извадиш батерията за известно време?

  13. Това ще е следващото, което ще направя, винтчетата са много сстегнати, утре ще ги нося в работата-мъжка ръка да ги бори, аз не мога, надявам се след това да се ре-сетне и да тръгне.
    Ако имате други идеи- ще съм благодарна да ги чуя.Има ли сервиз тук, който да може да помогне, ако се наложи?!

  14. Thanks for every other great post. The place else may anyone get that type of information in such an ideal manner of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such info.

  15. Thank you, I’ve recently been looking for information about this topic for a long time and yours is the greatest I have discovered so far. But, what concerning the bottom line? Are you sure about the supply?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *