Почистване на предно колело на iRobot Roomba 5xx

Техниката работи по-дълго, ако се експлоатира грамотно – стига да знаеш как. На предишното пускане на робота-прахосмукачка Roomba 520 преди няколко дена забелязах, че предното колело се приплъзва по пода, вместо да се върти и шума, който издава машинката е различен. Около лагерите на колелото се бяха намотали конци и косми, здраво фиксирани с почти втвърдил се прахоляк. Очевидно колелцето трябваше да се свали за почистване.

И понеже в краткото ръководство на български и във FAQ секцията на вносителя  не се споменава за този проблем, реших, че точно това сигурно трябва да е сложно и почти разглобих робота. Така де… на кой му се размотава до сервиз на другия край на София. Махнах почти всичко, фиксирано с винтчета и когато въпреки това не намерих достъп до това колело, се предадох и затърсих информация в сайта на производителя.

Видеото по-долу е поздрав за всички като мен, които първо се хващат за отверката и чак след това четат user manual-а*.


* В тлъстата бяла книжка на няколко езика (без български) наистина се споменава как се вади това колело за почистване, като са изброени и всички сменяеми модули. И въпреки че прегледах старателно тлъстата бяла книжка веднага след покупката на робота… за половин година човек забравя всичко, което не му е потрябвало веднага. Забравя и къде е заврял тлъстата бяла книжка.

9 thoughts on “Почистване на предно колело на iRobot Roomba 5xx”

 1. Ми то да чета, ама като не са благоволили да споменат за това колелце във версията на български :))

  И аз ще се оправя някак и на немски, ако се наложи. Ама баща ми примерно (който има същия модел) – не.
  А виж едно видео как те ориентира тутакси, дори и да не разбираш какво ти приказва момата 🙂

 2. Уфф, сестра ми, не си ли се научила досега в този живот да четеш първо инструкциите на английски и всякакви други читаеми езици и в краен случай на български. Освен неграмотни и неверни преводи масово просто се спестяват абзаци и детайли.
  Аз така навремето се научих да си ползвам грамотно миялната машина, сглобявайки английски и македонски мануали (щото нямаше руски примерно). В българския лежерно бяха пропуснали да напишат да се слага редовно сол и как…, и още куп неща.
  А вносителя ще сложи такава инструкция, когато 15-на кахърни потребителя му загреят телефоните и мейла 😉 Иначе откъде ще заподозре фирмата за този проблем :)))

 3. @Петър Йорданов
  Аз познавам 5-ма, които ползват тази марка и серия. В статистиките гледам, че го търсят като ключова дума тук – значи някой се интересува.

  То всъщност заради коментар на потребител в тоя блог и аз разбрах за iRobot 🙂

 4. И става ли за нещо? Аз се отказах по едно време – прекалено много негативни отзиви чух за тях, в това число именно че не са космоустойчиви и как експлоатационния им живот е нещо като 1 година.

 5. За космоустойчиви точно нашия модел не са – има специална версия за собственици на домашни любимци, естествено струва повече. 520 няма да се справи с нещо по-космопускащо от женска глава 🙂

  Експлоатационния живот на четките със сигурност е максимум 1 година. Нашия робот е от юни и вече планирам да сменям четките след няколко месеца. Комплект от всички четки и 3 филтъра е към 60-тина лв… не е евтино, не но е и като да сменяш целия робот.

  Батерията ще изкара и повече, при правилна експлоатация. За сега не съм забелязала да не успява да се справи с целия апартамент на 1 зареждане.

  В общи линии всичко по робота се подменя, освен основния модул с електрониката, на мен това ми хареса.

  Иначе – да, определено върши работа. Аз съм доволна (спестява ми време), а баща ми май е още по-доволен от неговата Румба – взе си я малко след нас, а родителите ми са възрастни хора и вече се движат трудно… чистенето на пода на целия апартамент определено не им е любим спорт.

  За млади хора без финансови проблеми и за възрастни с добра техническа грамотност е решение. За останалите може и да е излишно усложняване на бита 🙂

 6. Айдееее, пуснаха нов модел румба и скуба…особено скубата е много интересна.

 7. Мдам… все пак ще изчакам да направят скубата да чисти и самата тоалетна 🙂
  Иначе новия модел изглежда сладък 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *