Куполни къщи

Докато се забавлявах със SEO на сайт на фирма, занимаваща се с контрол на достъп и паркинг системи, попаднах на нов играч в бранша, на който не бях обръщала внимание досега. Признавам си, когато видях паркинг системи до фигурални чорапогащници ме напуши смях, но определено вниманието ми бе привлечено от доста интригуващите модулни къщи и куполни бунгала, които Лидека България предлага на нашия пазар.

3854107041_9fb414f3ed

Снимка от Jonathon_V

Основни характеристики на куполните къщи

  • Ниски цени за материали: Структурата на купола изисква приблизително 30% по-малко материали в сравнение с конвенционалната структура със същия обем.
  • По-малки разходи за труд: Всъщност фирмите предлагат китове за сглобяване, за това и цените са добри.  Конструкцията на  куполната къща позволява да извършите сглобяването самостоятелно и да направите икономия от разходите за строителство.
  • Енергийна ефективност: Куполът изисква около 25% по-малко енергия за затопляне или охлаждане в сравнение с конвенционалните сгради. Тъй като няма ъгли, въздушните потоци са постоянни – няма горещи или студени места.
  • Гъвкавост на дизайна: Тъй като няма носещи стени във вътрешността на купола, можете да проявите свобода при дизайна и интериора, които напълно отговарят на вашите желания.
  • Голяма устойчивост на земетресения и природни бедствия (тайфуни, циклони).
  • Готови за 3-4 седмици след изграждане на фундамента.
Куполните къщи могат да се ползват и на места със студен климат и обилни снеговалежи, могат да се съединяват една с друга за получаването на по-обширни и интересни конфигурации, както и да ги поставите върху класически бетонов фундамент с възможност за мазе.
(Малко преди публикуване на материала видяхме, че тези къщи се предлагат на нашия пазар и от ДОМ ТЕХ БГ ООД, въпреки че и в техния сайт нямаше цени.)

/ * update – 03.10.2009 */
По молба на ДОМ ТЕХ БГ ООД – ексклузивен дистрибутор на куполни къщи за България, статията е редактирана и са премахнати някои линкове и снимки.

34 thoughts on “Куполни къщи”

  1. Видял ли си това:
    (линкът е премахнат след много учтивата молба на фирмата – официален представител за България, Русия, Монголия и Балканите.)
    МАНИЯ!

    От цензурата:
    Силвия, извинявай, че ти редактирам коментара, но имам тежката задача да разкарам от интернет всички линкове към злополучния сайт на онази фирма, чието име не бива да се споменава. Не ми се мисли каква работа ме чака, ако на някой му хрумне да търси с “dome home kits” 😛

  2. Ахам, малко на пиратски кораб мяза отвътре :))
    маниашко е!

  3. Уважаеми сънародници,
    Предвид зачестилите в последно време опити от страна на фирми-самозванци Ви предупреждаваме :
    ВНИМАВАЙТЕ за патентни права и ексклузивна дистрибуция за внос , търговия и изграждане на КУПОЛНИ / кръгли/ къщи, произвеждани от японски , австралийски, американски и други производители ! Тези права са предоставени с договор за ексклузивна дистрибуция за Южна ЕВРОПА / Балканският полуостров, Руската федерация и Монголия, на БЪЛГАРО-ЯПОНСКАТА фирма ДомТех БГ ООД,.
    Всички неоторизирани опити за маркетинг , внос и бизнес с подобен вид строителство, подлежи на юридическа защита на дейност, вече предоставена на по-горе упоменатата фирма.
    За повече подробности и Дилър-Партньорство, моля обръщайте се до БЪЛГАРО-Японската фирма ДомТех БГ ООД на адресите, указани :
    http://www.dome-tech-bg.com

  4. Абе не знам доколко крайния клиент ще го вълнува чии са правата върху модела къща, който ще си гради. За него е важно да получи разрешение за строеж и цената и качеството да го устройват.
    Ако имам достатъчно пари и си намеря архитект без предразсъдъци, мога да реша да си направя копие на тази къща и едва ли някой ще ме гони за авторски права.

    Кой е по-по-най-истинския дистрибутор е въпрос, който трябва да решите помежду си с останалите фирми… за мен, като краен потребител, това не е съществен въпрос. Ако получа Акт 16 за къщата съм неин законен собственик и толкова.

    Изобщо, разбирам проблема ви с незаконната дистрибуция, но копирането с леки промени е един от основните стълбове на архитектурата откакто дюлгерството съществува като занаят 🙂
    Ще ви е трудно да се преборите с всеки, на който идеята му е харесала и решава да си я приложи самосиндикално за вилата.

    А с конкурентните фирми / незаконни дистрибутори по-успешно ще се преборите не с опровержения в личните блогове, а с по-читаво онлайн присъствие (сайта ви е точно толкова безполезен, колкото и на лидека, въпреки че е по-красив) и с привлекателни цени и бонуси за клиентите (отстъпки, лизинг, подаръци и т.н.)
    В криза е целия строителен бранш, не само класическото строителство.

  5. Явно в този сайт е пълно с некомпетентни хора в областта на пасивните къщи и енергийната ефективност. Много ми е интересно като си я копирате като архитектура, каква енергийна ефективност ще имате и за каква устойчивост на природни бедствия ще говорим въобще. Като сте некомпетентни, моля не коментирайте.

  6. @Петя – коментирахме проблема с авторските права върху идеята… а това, че въпросните куполни къщи се водят сглобяеми къщи и идеята е да ги поръчаш и да ти ги сглобят и тропосат на мястото какво общо има с пасивните и аз не разбрах.

    Сигурно е важно бараката за инструментите ни в двора или гаража да са енергийно ефективни, но не ми е първа грижа, признавам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *