Роботи в кухнята

Две неща ме дразнеха изключително много при всяко влизане в кухнята – вечно изплесканата (въпреки непрекъснатото търкане с белина) бяла стена под прозореца и двете кофи за боклук пред нея. Защо две и защо в кухнята? Ами тераса няма към нея, а освен общия боклук и остатъците от кухнята за компоста, всъщност събираме и разделно пластмаса, хартия и стъкло. Кофите за разделно са в коридора, но да… при всички опити да използваме повторно каквото може, пак сме се заринали в боклук, а контейнерите за далеч от нас и рядко имаме път натам по-често от веднъж седмично.

За стената измислихме решение: пана от шперплат, на които нарисувах смешни роботчета, готвещи супа от електрически крушки. Наложи се паната да са 2, а не едно цяло, защото имахме само парчета и оттам дойде идеята да са в 2-та цвята на кухнята: оранжево и сиво. При един цвят за фон снадките щяха да дразнят, а така са част от идеята. Използвах водоразтворима боя за дърво и метал “Сократес”, заради подходящите тоналности цветове.

Преместихме и един контакт, към който включвам пералнята, защото кабелът се опъваше прекалено много в стария вариант.

При рязането на отворите за контактите инструментът се строши в движение… ние не пострадахме, но оранжевото роботче беше съсипано. Наложи се да запълвам надраните повърхности с кит за дърво, след което леко изшкурках и боядисах отново.

И понеже се получи добре, кофите изчезват от кухнята. Тази за компост ще замине на площадката пред входната врата, а за общ боклук – в коридора. За разделно събиране се каня да поръчам от “Екокомпост” евтини сглобяеми контейнери по 80л и да ги извадя и тях навън. В някакъв момент ще измислим по-добро решение, но засега е еднакво неудобно дали да излизаш за всяка изхвърлена опаковка навън, или да се препъваш в кофи в и без това тясното пространство вкъщи.

15 thoughts on “Роботи в кухнята”

  1. Чудничко се е получило, браво! Наистина – респект – зная колко усилия трябват дори з такова на пръв поглед леко подобрение, повярвайте… Но пералнята в кухнята?! Нали вие си я строихте тая къща – защо по дяволите е там?! Хе хе. Педеразума ми не поема пералня в кухнята на къща – за панелка е ОК – ама за къща?!

  2. Строихме я, но с наличните спестявания – демек важното беше да имаме покрив над главата и да стигнат парите за годно за живот жилище 🙂
    Къщата е много малка и няма сервизни помещения, освен едно малко килерче (втората баня), където с малко зор може да влезе пералня, ама още е на бетон и сме го запълнили инструменти и зимнина.
    Нататък може и да я изместим, но за момента ми е удобно така. Далеч е от спалнята и мога да пускам спокойно пералня нощем, без да ни пречи шума.

    Нали затова правихме барака още първата година… че в началото и лопатите държахме в това килерче 🙂

  3. Роботите са супер! Само не разбрах защо имало две кофи в кухнята на първо място? Нали разделените са в коридора?

    On slightly unrelated note, ние събираме в една кофа пластмаса/метал, стъкло не хвърляме, в другата е органика и хартия за компост.

  4. Боби, в кухнята са общия боклук и кофата за компостния боклук. Компостът ни е в единия край на двора и след всяко готвене е неудобно да се ходи дотам. А казан за общ боклук пред къщата нямаме, ходим до един контейнер наблизо – т.е. малко като в апартамент се получава.

    Стъклото какво го правите? Ние бурканите ги запазваме, ама разни бутилки от зехтин, вино и подобни ги хвърляме. Просто няма какво да ги правим.

    Хартия генерираме прекалено много покрай куриерските пратки и ако я хвърляме в компоста, ще го задръстим само с нея :). А пластмасата е отчайващо много – перилните и почистващите препарати, течния сапун и по някоя бутилка от вода/олио/оцет успяват да напълнят коша за отрицателно време, въпреки мачкането.

    Впрочем поръчах вече контейнерите за разделен, като дойдат и ги сглобим, ще докладвам 🙂

  5. 🙂 готина картинка, но ми прави впечатление, че единят робот вари носове от роботи 🙂

  6. Хахах, може и така да се каже 🙂
    Не ми достигна въображение да измисля други носове 🙂

  7. Дани страхотно решение !!! Роботите са уникални ! Направо ме вдъхнови да променя нещо в къщи като се прибера 🙂

    Поздравявам ви 🙂

  8. Ама много се радвам, когато успея да вдъхновя някой за къщопромени 😀

    Иначе първоначалната идея беше с падаща помощна масичка, след нея имаше друга – ръката на робота да е от отделен шперплат, да се вдига нагоре и с нея да застопорявам прозореца (няма 2-рия вид отваряне), после мъдрих комикс с роботи… изобщо идеи да искаш 🙂
    Времето и силите не стигнаха.

    Поздрави! 🙂

  9. Thanks for this glorious article. Yet another thing to mention is that nearly all digital cameras can come equipped with the zoom lens that enables more or less of that scene for being included by ‘zooming’ in and out. All these changes in {focus|focusing|concentration|target|the a**** length are usually reflected inside viewfinder and on massive display screen right at the back of the specific camera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *