Шпакловки, боя и стълбище

Определено варианта “гипсокартон на кюфте” вместо мазилка по стените беше голяма минавка. Не, че много бях ентусиазирана за гипсокартон, но някак си се бяхме настроили за местене още миналата есен, искахме да не чакаме къщата да съхне, а и… някак си успяха да ни убедят, че ще излезе малко по-евтино. Защото можело да си шпакловаме стените сами.

То, че можем… можем. Изчетохме известно количество туториали, гледахме някакво видео в “Мисия моят дом” и като че ли му хванахме цаката. От куче месар с гледане може и да не става, но колкото да запушиш няколко фуги – може човек да се научи и от видео. Само дето при нас не бяха няколко, а няколко хиляди – толкова широки, че можеш и отверката си да загубиш в тях. Просто самият гипсокартон беше сложен кофти – нещо, което забелязахме още при предаването от предния майстор, но тогава бързахме да приключим и махнахме с ръка под надслова “това ще го мислим после”.

Е… мислихме, струвахме, смятахме и преценихме, че ако тръгнем сами да шпакловаме, ще отиде цялото лято и няма да спестим почти никакви пари от това. 4 часа дневно в път (в Своге още не може да се спи), 6 часа работа (в най-оптимистичния вариант), минус 20 лв минимум за двамата за транспорт и най-евтиното хапване… и минус дневните надници на двама ни, ако решим да форсираме нещата и започнем да ходим и през седмицата. Отделно катеренето на материалите до къщата, за което щеше да се наложи да ползваме такси или да плащаме за превоз от някой магазин. И докато се колебаехме, мен ме хвана един доста упорит летен вирус, заради който цял месец редувах бухането като магаре с болки в гърлото.  И това окончателно наклони везните. Обадихме се на нашият технически, за да задействаме акт 16, той спомена, че има под ръка бригада гипсокартонаджии, които можели да оправят поразиите по стените… ние казахме “Давай ги насам” и се започна 🙂

Първоначално се разбрахме за една стая – спалнята.  Да има къде да отсядаме на чисто, докато сами се борим със следващите стаи. После казахме “Абе ако имат време и желание, да вземат и останалите да направят”… Уговорихме се да спретнат възможно най-тънък като цена и приличен като изпълнение таван в голямата стая долу. По някое време се заговори и за боядисване (и това мислехме сами да правим, ама идеята някой друг да разкара мръсотията и прахоляка беше доста привлекателна, а и аз продължавам да си кашлям…). Накрая започнахме да обсъждаме стълбището, кандисахме да не е облечено с дърво (не можем да си го позволим, ако ще го прави добър майстор с хубав материал, а на калпави изпълнения се нагледахме)… и се разбрахме да сложат някакъв гранитогрес. Черен или графит, защото стените са бели и ще е минимализъм от всякъде :).  Така де – на черно и бяло мога да наместя всичко, без да прилича на цигански катун къщата.

В интерес на истината, изпълнението на шпакловката и боядисването се оказа перфектно. Какво здраво фугиране се е наложило да правят, видяхме още предния път… това са двете стаи на горния етаж със скосените тавани. Вече са боядисани в бяло.

Относно тавана в дневната на долния етаж имахме леки словестни битки с нашия технически… ние искахме възможно най-евтините и лесни за слагане таванки (стиропорени квадрати, които се лепят директно на плочата и после евентуално се боядисват с латекс). Той твърдеше, че ще стане неравно и грозно. В резултат се оказа, че имаме окачен таван, което всъщност си има предимствата (ще ми създава работна атмосфера, все едно съм в офиса, а и ще можем в него да прекараме кабелите за нета и кабелната), но пък ще трябва да внимавам повече с обзавеждането.

Стълбите също се оказаха лека изненада. Няма да са чисто черни, а черни с бяло чело. Изненада се оказа, че и коридорчето горе е предвидено за облицоване с гранитогрес… даже беше почти готово. И то не е чисто черено, а като шахматна дъска. Адски се изкушавам да нарисувам накрая по една черна шахматна фигура на двете бели врати… 🙂

Всъщност дребните дизайнерски своеволия на майстора не ме ядосаха – знам, че каквото и да измисля и да настоявам изрично да е изпълнено, след месец – два вече ще ми е писнало да го гледам и ще искам нещо друго. Знам и аз колко се нервирам, когато на мен клиент се опитва да ми дава акъл относно дизайна. Иначе човекът си работи много чисто и си изпипва нещата… няма смисъл да му разваляме удоволствието от работата с мрънкане “ама защо си ги подредил така, а не иначе”. Подозирам, че ще ми е доста по-забавно накрая да добавям нещо от себе си, за да разклатя клишето 🙂 .
Крайно време е и някой да изобрети препрограмируемите подови настилки – такива като мен сигурно през ден ще променят шарката на пода.

Мотахме се около 20-тина минути в къщата и тръгнахме надолу с идеята да хванем пътническия влак от Лъкатник в 14 часа – единствения с винаги работещ климатик. Толкова горещина бяхме поели, че в София не ни се слизаше от влака.

Някак си си мечтая всички влакове по линията да са от този тип – широк, удобен и чист. При това състояние на БДЖ – май ще си остане мечта.

30 thoughts on “Шпакловки, боя и стълбище”

  1. Не се кахъри за бялото чело на черните стълби – много е удобно да не се пребие човек в лек полумрак на здрачаване. А за програмируемите като цвят и шарки плочки – втората след теб съм за купуването им 🙂 Аз едни мебели не изтрайвам половин година без да преместя нещо, та плочки ли… 😉

    С шахматни фигури долу на вратите ще стане много готино, но те съветвам да ги отпечаташ на фолио на най-близкия до теб плотер – хем лесно ще си ги залепиш, хем като ти омръзнат, по-лесно ще ги махнеш да сложиш следващи 😉 Готови картинки с шах.фигури няма – преровила съм всичко налично в Бриколаж, Практикер, Баумакс и Джъмбо. Аз залепих цветя и резулзтатът е по-приятен от очакваното. Ето: http://picasaweb.google.com/bsokurova/2010#5496737679206752962

  2. Мдам… с белите чела и на мен ми хрумна, че в тъмното като че ли по-лесно ще виждам колко да си вдигна крака по стълбите 🙂

    С фолио на плотер ще го правя, не се наемам да плескам вратата :))
    В Редпойнт на 7 км печатах едни надписи преди и излязоха евтини и доста хубави. А готови фигури по магазините няма и да търся – замислила съм цар и царица на възглавница (само силуети) за вратата на спалнята – такова нещо готово няма :)))

  3. btw Бил… на Насо морската закачалка е много сладка 🙂

  4. И аз за стикерите да добавя. Твоята идея си е уникална и едва ли ще я намериш готова, но в ибей има доста интересни предложения на добри цени, можеш да разгледаш, ако имаш желание 🙂
    Пожелавам ви от сърце да се пренесете възможно най-скоро. Ние вече от две седмици официално живеем в нашия си апартамент и усещането е просто страхотно. Вчера дори направихме първото “гости” на семействата и нещо като освещаване.

  5. Проблема с картона не е в технологията, а в изпълнението. Изобщо картон се договаря с шпакловка и бодисване, иначе шпакловчика псува картонаджията, а бояджията шпакловчика и накрая получаваш… каквото се е получило.
    “препрограмируемите подови настилки” са измислени отдавна – напиши “повдигнат под” в google. По- скъпо е, но можеш да си прекараш инсталациите отдолу и да си местиш розетките когато поискаш. Можеш и да пренареждаш плочите, както и да замениш част от тях когато се захабят.

  6. @Елена
    10х 🙂 Честито ви ново жилище и щастлив живот в него 🙂

    @gezatop
    Принципно си прав. Само дето миналата година, когато платихме за гипсокартона, нямахме пари и за шпакловката му… та за това планирахме ние да шпакловаме и ние да боядисваме. Или да го правим, когато съберем средства за този етап. Когато правиш нещата на парче, според това с какви средства можеш да разполагаш, получават се такива издънки 🙂
    По-добре така, отколкото да поръчаш всички красоти и чудеса, които ти се искат на душата и после да накараш сума ти хора да те чакат с години да им платиш.

    За “препрограмируемите” подови настилки… аз по-хай-тек си ги представям… нещо на подобен принцип: http://dbs-books.net/?p=736 😀
    Иначе точно на повдигнатия под попаднах, когато търсех за шпакловки (и това го има на сайта на мисия моят дом), но в случая при нас съвсем не си струва – ще трябва да режем или местим нагоре вратите.

  7. Оооо, нямам идея как ги оставяте да си правят каквото искат. Не се сърди, но тая шахматната история е просто кошмарна! Това трябваше да са едни тъмни плочи със светла фуга, щеше да е страхотно, да изпъкне детайла. Сега в момента е като в дърта поликлиника, все едно мозайка виждам. Слагай някаква цветна пътека, това направо не се гледа.

    Извинявай за острата ми реакция, не съм си позволявал такава досега, но много ме е яд на такива майстори, а и изобщо не ми харесва как е станало.

  8. Титинчо, що се ядосваш за глупости :))

    То за нас голямата изненада беше, че е направено коридорчето… за него не бяхме говорили изобщо. Най-вероятно щяхме да му сложим парчета останал от стаите балатум уж временно, докато намерим излишни пари да го направим както трябва и щеше да стои така с години.
    Никакви пътеки, няма да се превръщам в чистачка 🙂

    Пиксели като 8 битова игра по стената или шахматна графика по вратите… но за цвета си прав, мога да добавя нещо… червено 🙂 Че да стане хептен класическо клише :)))

  9. Титинчо, това, което ти е убягнало от поста, е че на нас просто не ни се занимава 🙂 Две години се занимаваме тая къща, искаме вече да се приключва без значение как – само да е по-бързо и по-евтино. На мене специално и розови плочки с нарисувани кози барабонки по тях да беше сложил, все ми е едно. Нито имаме време, нито желание да ходим и да се обясняваме за всяка дреболия. На мене таванът долу не ми харесва например (много ми е офисен), но след като не сме му казвали нищо конкретно, не мога да му се сърдя, важното е, че отметна и това. МКС да бяхме строили щяхме да сме приключили вече, аман 😀

  10. Каквото и да кажа аз или който и да било, най най най важното е вас да ви устройва. Щом е така – значи всичко е наред 🙂

  11. Абе коридора е наред, това че с покрива ще имаме проблем не е наред :))))

  12. Ами… докато момчетата са шпакловали гипсокартона в големия дъжд, са забелязали, че при комина стената нещо има влажни петна.

    Нещо са си оставили ръцете при комина строителите…

  13. @Павел Танков
    Нали… разни хардуерни бъгове почват да се показват, ние за дизайна се къхарим :)))

    Можело да се оправи, само още едни пари ще хвръкнат… Накрая и глави ще почнат да хвърчат 🙂

  14. Аааа, ето къде могат да се поръчат стикери за стена:
    http://stickme.eu/dekoracii-za-vkyshti

    Има и вариант по собствен дизайн, мисля от това да се възползвам. 10х на този, който ми го прати (той си знае :)))

  15. Whats up very cool site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also?I am happy to find numerous useful info right here in the submit, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *