Ами… да представим официално и опозицията :)

Струва ми се безсмислено да спорим във всички други теми със Salvador и Soprano за това коя строителна технология е най-подходяща за малки къщи, за това, както обещах, пускам специална тема, в която всички строителни специалисти и лаици са поканени да споделят мнението си за различните класически и космически технологии, да кръстосат шпаги, да разменят линкове и да се пробваме в крайна сметка чрез спорове да открием истината си. Всеки своята, естествено… не очаквайте чудеса 🙂

Нашата позиция

С Прасунсен сме фенове на дървените къщи, къщите от пресована пръст, от чувалчета пръст, от глина, слама и всякакви класически строителни материали, които са присъщи за местността, вписват се естествено в околната среда и при разрушаване не оставят неразградими строителни отпадъци. Стандартната класическа тухлена къща с бетонен фундамент е компромис с тези мечти, но пък е лесна откъм формалностите… 

Опозицията

предлага нещо много интересно като технология – патентованата строителна система IBT, което представлява сглобяеми олекотени (модулни) панели, изработени от експандирана полистиренова плоскост с подходяща плътност, между 2 пласта галванизирана и заварена мрежа, като след монтирането на панелите следва полагане на бетон (CLS) (източник на информацията от тук).

Е добре де… какво му е лошото?

Всъщност нищо кой знае колко лошо не виждам в тази технология. Като цена излиза от порядъка на сглобяемите дървени къщи, фирмата има сходни условия за клиентите: възможност за строеж на еднофамилна къща по типов проект, възможност за кредитиране (естествено преди да сключвате договор задължително проверете дали банките, с които работят точно на вас ще отпуснат кредит и при какви условия), в обявените приблизителни цени за готовите проекти влизат същите неща, които и при сглобяемите дървени къщи и са изключени специфичните (като фундамент, покривно покритие и т.н.), но поне изрично пише, че тези неща не влизат, за това не е подвеждащо.

Твърди се, че в тази технология се използва по-малко желязо и бетон. Това е добре, защото се твърди, че железобетонът разболява…  Да, но в сравнение с какво е по-малко? По тази технология не се прави фундамента, значи той отпада от сравнението… в къщите от дървени трупи, сглобяемите дървени къщи или примерно глинените коб-ове няма изобщо желязо и бетон – носещите конструкции са от други материали. Единствено при сравнение с класическите тухлени къщи и с панелните жилища може да е вярно това твърдение.

Моите резерви по отношение на IBT са точно това, което е и гръбнака на технологията – гъстата метална мрежа, бетонът и полистиренът (или казано по народному – стиропор). Да, знам, че полистиренът (полистирол) е материал във почти всички топлоизолации, но докато една изолация със стиропор може да се смени след време, то стените на сградата ти остават. Ще ми се да знам малко повече за влиянието на този материал… може би след 2 поколения в тези японски куполни къщи ще е ясно 🙂

Спори се доколко е вредно да се живее във фарадеев кафез (тоест човешкото биополе да не може да си взаимодейства с магнитното поле на земята). От друга страна се твърди, че и електромагнитния смог е вреден за здравето и съветите са точно в обратната посока – да се екранира жилището (е да де, но с какво точно? Защото “дупките” в решетката трябва да съответстват на дължините на вълните, от които ще се спасяваме). Доколкото се зачетох в pdf-ите в сайта на IBT, разстоянието между нишките стоманена тел е от 8 до 25 см. (Честно казано не успях да намеря надеждна информация по тези въпроси – т.е. нещо различно от “един екстрасенс каза” и “така пише в учебника, по който е учил дядо ми”, но не съм и имала време да търся и чета. Ще се радвам на повечко просветление по темата.)

Последно – за бетона по принцип. В по-големите градове няма как да се избегне, така че системата с полистиренбетон е много добра алтернатива. Ако строя къща в София, със сигурност ще разгледам много сериозно готовите им проекти, има доста модерно изглеждащи и удобни варианти. Но някак си не ми се връзва да се ползва за малка селска къща, вила или изобщо място, където отиваш да си почиваш от града.

Като инженер съм заклет фен на всякакви нови и интересни технологии. Предпочитам електронната си книжка пред печатното издание и рядко имам повече от 3-4 дни годишно далеч от компютър. Като човек съм доста уморена от тях и ми се ще следващата част от живота си да прекарам в зона, свободна от излишен технически шум. 

(Прасунсен няма чак толкова много резерви, ако му гарантират, че излиза 2 или 3 пъти по-евтино от класическа тухлена къща със същата квадратура, вярвам ще успее да намери подход и да ме убеди 😀 )

 

62 thoughts on “Ами… да представим официално и опозицията :)”

  1. Нещата стоят и просто,и сложно.Железобетонът,колкото и лоши свойства да има (а не е като да няма) има едно голямо предимство-простота на технологията.Арматура,кофраж и леене.Здравината не се коментира-тя е ясна.Всъщност преди 100 години така е стоял въпроса с керпичените къщи.Керпичът е много по-сложен като технология от бетона,а няма и половината от неговата здравина.Т.нар. “екокъщи” са евтини главно заради евтините материали.Но технологията им е безумие и това безумие започва още от подбора на дървесината.То е подбор,пък после обработка,автокалви,химии 10 вида…Идеята,че тази къща е по-ЕКО от простия железобетон не се поддава на никаква обосновка.Просто производственият цикъл е пъти..ама пъти по-дълъг.В БГ никой не строи с трупи.Строи се с най-обикновени греди и OSB плоскости.Да…този материал е мааалко по-екологичен от талашита и доста по-здрав заради ориентацията на частиците.Но си остава направен от отпадъци.Всичко,което не е станало на трупи и дъски,става на OSB.В цимента също се влагат отпадъци,между другото.Леенето на бетон обаче е технологичен процес,много по-лесно контролируем от обработката на дървото.В бетоновия възел всичко е компютъризирано и Б20 си е Б20 както в София,така и във Виена.С дървесината не е така.И точно това ми е основния довод срещу този вид строителство.Да…не оставя следи върху природата,лесно се модифицира,разширява и т.н.Но качеството на материалите е трудно за гарантиране,особено в БГ.Няма стандарт за дървесина,докато бетона и тухлите са общо взето стандартни материали,еднакви от Ванкувър до Владивосток.

  2. Пак ти се извинявам за модерацията, но ако пусна .ру домейните, темите ще се напълнят с руските спамери, които си трия упорито от известно време насам 🙂

    Това, което казваш си е така… само едно възражение – къщи от трупи вече се строят и тук – Ерато мисля се занимаваха с това, цените са прилични, но като изпълнение не знам как са. Но и при трупите си има химия, дървото задължително трябва да се обработи срещу гниене, гризачи, кълвачи и т.н. 🙂 или поне това ни обясняваха от фирмата на едно Стройки миналата година… дали наистина го правят, не знам.

    Иначе тези, които съм споменала… от линковете в началото на темата (и в тях не включвам сглобяемите от панели с талашит, осб и т.н.) – те са си наистина ЕКО и излизат доста евтино като строителство. Нооо… при условие, че използваш личен труд и приятели и си го приел като строителната ти ваканция и авантюра, а не като опит да спестиш от надници. Защото е адски трудоемко, това всички опитали го признават и по почти никакъв начин не може да се механизира този труд. Ако плащаш на бригада, да ти направи такава къща, ще ти излезе доста скъпичка, ако изобщо някой се навие.
    Узаконяването на такъв строеж (примерно на коб къща) предполагам е цяло приключение.

    Еко-то като строителство явно или е скъпо, или е сложно и губи-време у нас… мен повече като начин на живот ме интересува. Че имам кофти 4 годишен опит от работа в офис с ламаринени стени на стаите… 🙂

  3. Модерация нямаше като писах предишния път….веднага излезе съобщението.Както и да е…Мисълта и беше,че ЕКО…следва да се разбира в по-широк мащаб.Преди време в нета го бяха смятали така за някакви коли.Колко ЕКО били,ама не по това колко газове отделят,а като се обхване целия цикъл на производство.От добива на рудата,обработка,транаспорт,заготовки,производство на самата кола,пак транспорт,после рецилкиране…И в един момент първите три “най-екологични” автомобила се оказаха нейде по средата на таблицата.Рудата-добита на майната си,от цяла армия нископлатени миньори,които зимата се греят предимно с въглища и в живота си не са чували за разделно събиране на каквото и да е.От там транспорт с някакви кораби,дето изразходват не знам си колко ТОНА гориво за час…а пътуват някъде около седмица.Следва производство на колата-яко пластмаса и електроника.Пластмасата е частично рециклируема.Електрониката-супер слабо.Светът е зарит със стотици хиляди тона електронна скрап,която никой няма и нямерение да рециклира,понеже е икономическо самоубисийство.
    И така тая кола стига до гаража на средния германец или англичанин,който ще кара “екологична” кола с ниски вредни емисии,без да знае какво е било отделено в атмосферата до момента в който тази кола е стигнала до него.
    Каква е връзката с къщите?Ами силна и многопосочна..
    Химикалите,с които се обработва дървесината изобщо не са ЕКО.Особено тези,забавящи горенето.Химическите заводи са колосален замърсител.Това,разбира се,ако оставим настрана варианта дървесината да е внос-щото тогава е още по-жестоко.Айде…ако се кара с влакове…бива…горе-долу.Ама ако се транспортира с камиони,екологията ни отиде по дяволите още преди да сме започнали.
    После имаме разход на електричество(доста сериозен),пак транспорт,factory обработка на крайните елементи и т.н.

    Ок…и за бетона трябва.Арматурното желязо се прави в места като “Кремиковци”..макарр,че не всичките такива места изглеждат като него.Циментовите заводи хабят и те енергия…

    Но нещата като цяло си остават на кантар.ЕКО къщите нямат никакво ЕКО предимство.Другаде са им предимствата и другаде са им недостатъците.Заради това си мисля,че у нас ще си останат или краен компромис или експеримент за непоправими авантюристи.Просто сега ЕКО-то е модерно.Което го превръща в поредното шарено етикетче без никакво реално съдържание.Ако разбираме ЕКО като здравословно…да,може би дървените къщи да са по-здравословни от монолитните.Но пък тук възниква друг въпрос-какво щеше да и е ЕКО-то на твоята къща,ако беше в Модерно предградие,а не в Своге…Ми май нищо.”Модерното” е пълно с 30-годишнии дървени кимизарници и си изглеждат точно толкова гадно,колкото и блоковете отатък през улицата.
    ЕКО-то трябва да го разбираме в мааалко по-широки граници.И да го гледаме като потребители-от към онази комбинация от фактори,която определя качеството на съдържанието,а не етикета върху черупката.Щото това там..качеството на средата,в края на краищата определя качеството ни на живот,колкото и да се опитваме да избягаме от действителноста.

  4. Хм, трудно мога да си представя да строим нова дървена къща в Модерното :))
    Не, че не сме го оглеждали преди като квартал с постижими за нас цени, ама… ставаше въпрос за спалня, покрив, не за дом.

    Много ми се искаше да съм ти опозиция до дупка, но с последния ти коментар не мога да си кривя душата да споря. За качеството на живот говоря и аз. Просто не съм сигурна дали и останалите хора влагат същото съдържание в думата, което и аз.

  5. Влагат..поне повечето пъти.Ама много лесно стават жертва на модата.Голям сеир ще падне с глинените къщи.Една идея още реклама трябва и ще избухне манията по тях.И много скоро всикчи ще забравят защо е била изоставена тая технология преди години.Никой няма и да им припомни де…защото това ще е поредната кокошка със златни яйца.

  6. Е заради какво според теб е изоставена?
    Пак заради модата.

  7. Нищо общо с модата.В технологията е проблема.
    Виж в нета статистиките за земетресението в Съчуан.Това е една от най-бедните провинции на Китай и район,в който глинените къщи са традиционно строителство.

  8. Ми то в този ред на мисли… снощният вятър съвсем не беше нещо особено, пък успя да събори покрива на новопостроеното ни “ултра хай последни технологии” летище 😀

  9. Надценяваш летището.Доста евтинко е.То за нашия стандарт какво ли пък повече трябва.
    Интересно ми е друго…какви цени ви обявиха от Ерато…това е твърде далеч от масовия тип дървени къщи и ме съмнява,че цената му сериозно надвишава цената на монолитна къща със същата квадратура.

  10. Доколкото си спомням, пролетта на 2008-ма ни бяха казали ориентировъчно 380 евро на квадрат – на тапа, без фаянса в банята, без подови покрития и без керемидите на покрива (иначе с изграден покрив). Цената беше с дограма (дървена естествено, изглеждаше доста прилично). Не си спомням влизаше ли лакирането на къщата в цената…

  11. 390 евро казаха последният път, септември 2008. В цената влиза:

    – Изграждане на постройката;

    – Байцване, лакиране и шлаифане на постройката;

    – Стени – кръгли греди 22 см.диаметър;

    – Покривна конструкция с обшивка;

    – Дограма – дървена евродограма със стъклопакет;

    – Врати;

    – Под – дюшеме 2,8 см (с 5 см изолация от минерална вата);

    – Таван – ламперия 8х1,5 см (с 10 см изолация от минерална вата);

    – Стрехи – ламперия;

    – Челни дъски;

    – Вата между гредите;

    – Первази за под, ламперия и стрехи;

    – Подготовка Ел. и ВиК инсталации;

    – Импрегнация на дървения материал, предпазващ го от дървояди и гниене;

    – Метални шпилки;

    – Кит за запълване на фугите;

    Между другото какво ти е мнението за тоя тип дървени къщи?

  12. В Русия са традиционни.Говорим за райони,където дървото е единственият достъпен строителен материал.Там бетон просто няма,защото най-близкият циментов завод е на нещо от порядъка на 1000 км,а най-близката пясъчна кариера (която позволява някакъв добив 2 месеца в годината когато не всичко е замръзнало)-примерно на 500.Но пък там дървесината е от характерни видове-примерно сибирската лиственица…материал който с това си качество се среща само там и никъде другаде по света.Така,че…колкото и да е традиционно строителство там,няма как да го приемем за стандарт.
    На запад от Калотина това го има почти само като луксозно вилно строителство.Символизира нещо като…кастова принадлежност.Среща се рядко,струва скъпо и трудно може да се види извън планинските курорти от висок клас.Твърде далеч е от low-end зоната.

  13. Здравейте на всички. На път сме да строим сглобяема дървена къща.Като гледам колко е чудничка чак ми става драго. Само дето има една подробност 112кв. РЗП на 1 ет. без ограда цената е 100хил.лв. Верно е че са ми калкулирали качествени материали, но цената сроред мен е много висока. Смятам да я успоря пред изпълнителя, но не мога да формулирам обосновката си, защото не съм специлист в тази област.Моля ви дайте ми съвет как да постъпя, много искам тази къща, но в същото време искам и да платя реална цена. Приемам всякакви съвети. Имам и договор, който още не съм подписала, но според нещата които чета тук е изряден. Искренно се надявам да ме посъветвате нещо.

  14. Здравей, Невена.
    Не знам за останалите, но ние се отказахме от сглобяемите (дървена, от трупи и с някои технологии) основно заради цената.

    Колкото и перфектно да е написан договора, няма да те спаси от немарливо отношение, ако изпълнителя е недоволен от печалбата си. Обратното не важи – това, че си коректен платец също не те спасява 🙂

  15. Невена, в тази цена доколко завършена къща влиза? Ако е до ключ, не е чак толкова висока. За съжаление разходите по довършителните работи се оказват доста големи, има един куп неща, за които човек не се сеща, докато му се наложи да ги прави. Може да поискаш разбивка на цената, за да видиш какво точно влиза и откъде излиза толкова висока. Евентуално може да оспориш някакъв разход, ако е завишен, или да смениш някой от материалите.

    Ако гледам нашия опит, единственото, от което не трябва да се пести, са изолациите 🙂 Всичко друго може да се премисли.

  16. Къщата е до ключ, от нас се иска да платим стр. надзор и оградата. Основни греди – 411 лв., външни панели – 6502лв., гредоред – 2700лв., вътрешни панели – 5700лв., покривна конструкция – 6000лв., монтаж покривно фолио, керемиди и аксесоари – 6700лв., външна топлоизолация – 3000лв., облицовка стени и тавани – 5500лв., За фундамента : изкоп-480 лв., кофраж – 1800лв., арматура-1800лв.бетон -5500лв. Проект-2280лв. Това са най скъпите пера за 112 кв. къща.
    По отделни пера офертата е следната: Фундамент – 15180 лв. пътеки около къщата – 2580лв., септична яма – 3670лв, водопровод до къщата – 900лв., производство, транспорт, монтаж и довършителни работи – 72700лв., врати и прозорци – 3600лв. всичко с ДДС.
    Моля, давайте съвети, трябва да преговарям цената, но не знам как и къде да акцентувам. Неуверена съм в материята, ако може някой да ме насочи, целувам му ръка.

  17. Цената ми се вижда горе-долу нормална, не съм сигурен откъде можеш да поотрежеш. Ще е добре да се консултираш със строител, който да погледне разписаните материали и да види дали има нещо завишено като цени или количества. Но като цяло цената е в рамките на нормалното, около 900 лева на квадрат. При нас излезе една идея по-малко, но с някои компромиси.

  18. Ок, ако с поотрязване оттук-оттам се спестят примерно 5000 лв, голяма полза няма да има. По-сериозно намаление на цената може да дойде само от намаляване на квадратурата (особено при довършителните работи).

    Мислила ли си за по-малка квадратура? Ние тази зима съжалихме, че сме направили 87кв.м. РЗП, като видяхме колко трудно се отоплява къща. А колкото по-голяма е, толкова по-скъпо ще идва отоплението. При къща отоплителния сезон отива на половин година.

    Нас ни убеждаваха и, че 2 етажа ще излезе по-изгодно от едноетажна със същата площ точно заради най-скъпите пера: фундамент и покрив. Обаче предвид, че при двуетажната имаш повече външни стени и трябва да се наблегне по-сериозно на изолацията – спестяването на пари по този начин е съмнително.

  19. Освен отоплението, при по-голяма квадратура ти излиза по-скъпо и всеки ремонт и поддръжка. Наистина намаляването на квадратурата е един от най-ефективните начини. Освен това при къщата винаги може да достроиш нещо, ако по-нататък се окаже тясно.

  20. Здравейте, пак съм аз построихме си къщичката и стана като малък замък. С веранда и кула на покрива. Остана само да налепим камъка на цокъла и пътеките, изравняваме двора и сме готови. Целия масраф без цената на парцела, санитарията в баните, врати, дограма, ламинат и мебели ни излезе 120хил.лв.
    С всички умерени глезотии без барбекю и фонтанче ще ни стигне 150хил.лв. Все още не мога да споделя как се живее в нея, но живот и здраве като се преместим пак ще пиша. Мисля, че сполучихме на майстори и фирма и нямам забележки относно строежа и изпълнението. Успех на всички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *