с. Реброво

Разходката ни из Искърското дефиле започна от Реброво – село на 9 км от Своге и на около 25 км от София (някъде го водят 30 км… може би зависи от къде и как се мери). Пътувахме с влак и както можеше да се очаква, по-досадната, прашна и грозна част от пътя беше докато се доберем до Централна гара и успеем да се измъкнем от София.

Докато ахкахме и охкахме на невероятните гледки (много е красиво, наистина!), влакът пристигна и се изсипахме на гарата в чуденка накъде точно да поемем. А си е за чудене, защото селото се оказа пръснато по няколко склона – поради силно начупения планински терен местните са “усвоили” всяка педя земя, която гравитацията не е свлякла в реката. А река Искър дели селото на 2 части, свързани помежду си чрез мостове (имаше и въжен).

Никога досега не бях виждала толкова упорито и рационално усвояване на “въздуха” в парцела. Силно денивелираните терени с множество чупки и тераси са принудили местните да натворят такива причудливи строителни решения, че като че ли в Реброво най-често градината и гаража са на едно ниво с покрива, а до основата на триетажната къща се стига през поредица от стълби и тераси, изглеждащи от улицата направо висящи във въздуха.

rebrovo1.jpg

Навярно по тези склонове се образуват и свлачища, но срутила се къща по време на двучасовата ни разходка там не видях. В замяна на това навсякъде на опасните места имаше укрепителни каменни зидове или направо бетонни блокове, а къщите, опасани с подобни “крепостни стени” изглеждат малко странно, но пък няма опасност да се приземят на пътя.

rebrovo2.jpg

В Реброво открихме няколко кафенета, един клуб и ресторант, но нищо от тези много прилично изглеждащи заведения не работеше в събота. Отворени бяха магазина за хранителни стоки и кафето на гарата.

Селото е чисто (видяхме хора, които премитаха улицата пред оградата си), хората са дружелюбни и приятни, а природата наоколо е страхотна, но малко по-сурова към мераклиите да живеят там. Проблем е да намериш равен парцел в регулация в рамките на селото, за това пък има интернет.

Как се стига до Реброво?

  • С влак: от София до Реброво пътува 9 пъти дневно, като първата машина е в 5:58, а последната в 22:30 часа. Времето за пътуване е около 50 минути с пътнически влак.

  • С автобус: Няма директна линия, автобусите пътуват до Своге и спират в Реброво. Има доста повече коли, но всички тръгват от Автогара Север.

  • С кола – пътят е добър и добре поддържан, но има доста завои. От табела до табела е около 40 мин.

Малко факти:

  • Разстояние до столицата: 22.881 km от София
  • Геогр.ширина (Latitude): 42.883N
  • Геогр.дължина (Longitude): 23.383E
  • Надморско равнище: 500 – 699m
  • Област: София
  • Община: Своге
  • Площ на Село Реброво: 15.534km2 (НСИ)
  • Население на Село Реброво: 1061 жители (към 01/01/2007 – НСИ)
  • Пощенски код на Село Реброво: 2294
  • Телефонен код на Село Реброво: 07164 от България, 003597164 от чужбина

(източник: Справочник България)

Галерия

rebrovo3.jpg Гарата в Реброво
rebrovo4.jpg Улица “Търговска” зад гарата – симпатични заведения и магазинчета
rebrovo5.jpg Центъра на селото – изглед от площада към училището

48 thoughts on “с. Реброво”

  1. Георги, видяхме суичове по стълбовете, питахме и някакви младежи покрай училището… казаха, че имало интернет в селото.
    Но наблюденията ни важат за центъра, вилите по баирите едва ли са окабелили.

  2. СвогеЛан или СвегоНет. Конкретно до Вашата вила дали има кабел – трябва да се попита. Отделно – Виваком върви прилично, МТел и Глобул са трагедия в района

Comments are closed.