с. Стефаново, Добруджа

В Стефаново попаднахме не точно с идеята да гледаме имоти, но кой би опитал да спре страховитата Кот с нейния фотоапарат? Пък и оказа се, че и в равнината има чар, който донякъде ми бе убягнал в няколкото летни месеца, които съм прекарал там като юноша бледен.

Първата голяма разлика в сравнение с почти всички места, които обиколихме в търсене на място за живеене, е че в Добруджа е равно – горе долу докъдето ти стига погледа, ако изключим редовете дървета, посяти да разграничават нивите. Парцелите са равни и квадратни – няма борба за всяка педя земя, както по Искърското дефиле и особено в с Реброво.

Стефаново се намира на 7 км от град Добрич в посока към курорта Албена, на хубав, добре поддържан път. На местно ниво разстоянието може би изглежда значително, но от гледна точка на софийски жител, това си е по-близо до центъра от Люлин или Младост. Общественият транспорт е уреден с автобуси, които преминават няколко пъти на ден. С кола пътят е не повече от 5-10 минути.

Селото като цяло е доста цивилизовано и има 4-5 магазина и заведения, училище и детска градина. Водопровод има навсякъде, но отходните води засега отиват в септични ями. Докато се разхождахме с Кот видяхме и суичовете на два интернет доставчика, както и антени на Булсатком. Май основният проблем за хора като нас в такова място биха предизвикали честите спирания на тока.

За разлика от планинските села, които обикаляхме досега, Стефаново, а и много други равнинни села, е концентрирано около пътя – дълго може би 2 километра, но широко едва 500 метра, ако не и по-малко (има 3-4 реда дворове от всяка страна на улицата).

Повечето къщи в Стефаново са добре поддържани.

Като във всяко уважаващо се село, има и животни

.

Пътят е прав и равен, както и всичко останало.

Някой май е използвал жп елементи, за да изгради пристройка.

Може и да не са модерни, но на нас градинските джуджета ни харесаха (А в новата къща специално за Кот ще инсталирам зловещи клоуни).

Ето и едно от по-забележителните заведения.

31 thoughts on “с. Стефаново, Добруджа”

 1. Елате в П. Иваново.
  То е на 22 км но в противоположна посока. http://vlado.gradina.net/?p=121 тук има няколко снимки, някъде по средата на поста.
  Пътят е гаден, селото запада, но пък ще сте в средата на НАТУРА 2000. 🙂

  Ако и вие искате глинена къща, можем да си помагаме 🙂

 2. Ааа, мястото изглежда много красиво!

  Ние се “обзаведохме” вече с парцел в другия край на България (в Стефаново бяхме на гости само), но ще ни е любопитно да обменяме инфо 🙂

  За къщата… за момента се опитваме да спретнем дървена. На глинените (слама, пръст и всякакви такива по-натурални технологии) съм фен, но само като си помисля каква разправия ще е да се направи проект и да се издейства разрешение за строеж и ми се изправя косата… :-/

 3. Нещо като… Google Cob?
  Ще чакам и аз с нетърпение 😀

  edit: Открих го линка: http://provocad.com/?p=44
  Интересно ми е какъв ще фундамента и дали ще се реализира, защото наистина изглежда много яко!

 4. Тя глината си е хубав материал.Има на някои места по света хората строят с недопечени глинени блокчета..ама такова нещо…ако няма солиден носещ скелет от добрия стар железобетон и една стабилна подсилена плоча отдолу…просто не го виждам.

 5. Селото ве4е се подържа има крушки всичко красиво село зеленина супер село идвайте да живеете в това село хайде.

 6. na6to selo e mn gadno iskame dase opravi p1ti6tata nqmame kru6ki ulicite sa mn gadni za kolite u4ili6teto ni e gadno nikoi neni u4i na ni6to iskame da se opravi tova

 7. Да за 4 минути го оправиха проблеми имаш ли? Щото ако имаш, да знаеш че аз съм много прост.

 8. Селото ни и Красиво и Чисто и е едно от най-големите сила в общино Добрич има жители около 1000 души.
  Между другото, аз съм много прост.

 9. Жоре, кротни се малко. Не че не ми беше забавно да ти редактирам коментарите де 😀

 10. Истривай колкото изтриваш толкова ще пиша за това, че съм смешен гей! 😀

 11. село Стефаново е едно от най-хубавите села в окръга като изключим село дончево 😀 Супер яко си е нашето село 🙂

 12. Иво Не мисля така вашето село е много шумно пак нашето не е така тихо красиво голямо обширно с многото нивя и зеленина!

 13. иво знаеш ли ,че директорката на вашето село преди преподаваше Български език в нашето “Основно Училище Пейо К.Яворов” попитай я и ще видиш.

 14. Много ви Благодаря г-н Прасунсен за снемките коментарите и всичко друго как бих искал да ни снимате и другити забележителности напр. Кладенеца или Училището мого ви со моля чакам отговор от ВаС. Предварително ви Благодаря!

 15. искам Да ви попитам нещо каде живеете и ще можете ли да идвате пак да снимате ще ви разкарвам из селото кадето има хубави неща чакам отговор от вас!

 16. Денислав знам познавам я госпожата казжа се Мария Атанасова тя ми беше класен ръководител и аз съм завършил 8 клас в стефаново аз и там си живея но кои си ти че не те познавам тя сега е директорка в село Дончево 🙂

 17. ako niakoi poznava v selo stefanovo( Diana) vasileva mihailova da mi se obadi mnogo e vajno

 18. DENICLAV iskasche da ti napicha moite imena az sam ti izpratila email-katioikonomidou@yahoo.de az ne ziveia v balgaria a v germania i tarsia tova momice Diana Vasileva Mihailova tia e rodena na1 11.03 1981 g.v Varna i e osinovena tam az se kazvam Katia Kiriakova tia ima sestra tia se kazva DIANA OIKONOMIDOU mojes da e nameri ako samo zapise imeto i v interneta .Tia e tarsi tia e rodea na 30.08 1988 v garzia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *