с. Владо Тричков

Нацвъкано по умопомрачителни хълмове по протежението на р.Искър, Владо Тричков е първото наистина чисто и спокойно място по пътя София – Своге и първото по Искърското дефиле, което принадлежи на община Своге.

Идеята да си търсим там парцел дойде след разочарованието ни от Нови Искър (като визия, цени и наличните имоти на пазара) и след като ударихме на камък в Кътина (а там не е като да липсват камъни де 🙂 ). Владо Тричков се оказа на същото разстояние от Курило, на каквото е и Кътина, с единствен недостатък, че автобусния транспорт до там не е софийски градски, т.е. ще струва малко по-скъпо.

И така, въоръжени с 1 свободен ден, раници с карти, разписание на транспорта, нещо за четене и вода атакувахме пътническия влак за Своге с бойната задача да обходим селцата по Искърското дефиле на разстояние до 30 км от София, започвайки от Реброво, през Луково, оставяйки най-близкото до София – Владо Тричков за десерт.

В интерес на истината, след слизането от влака се почувствахме леко разочаровани – района около гарата с нищо не подсказва колко симпатично и приятно селце е това. Гарата се намира в ниското, до реката. От едната страна на линиите виждаш хълм и малко накацали къщи… от другата също хълм с малко накацали къщи… и това е. На пръв поглед – село, по-малко дори от Луково, чак се зачудихме къде се побира това население от над 1000 души.  Докато не се качихме по стълбите на единия хълм, от където изведнъж ни станаха ясни 2 неща:

  1. За половин час разходка нищо още не сме видяли от селото, защото сме се разхождали във вилна зона.
  2. При избор на парцел там местоположението е много важно, защото селото е пръснато на голяма площ, с много махали и вилни зони, а както може да се предположи “градски” транспорт между тях няма.

Точно тук за пръв път ни хрумна идеята да снимаме табелките с имената/номерата на улиците преди да тръгнем по тях – така и не успяхме да открием карта на това село, а при разговор с брокерите по телефона уточнения от сорта на “ами да, близо е до линиите, значи и до гарата” и “само на километър от центъра на селото е парцела” са доста подвеждащи и не носят никаква полезна информация. Ако въпросният километър е по единствения път за София, еднолентов, без тротоар, минаващ през няколко моста с ниски парапети и с доста завои – забравете идеята да вървите това пеша всеки ден (както беше нашата идея). Със същото “удоволствие” можете да се разхождате и по Околовръстното.

И така, същинската ни разходка започна по улица 3, на която стъпихме веднага след като изкатерихме досадните стъпала от гарата (не пуша от 1 година и въпреки всичко усетих, че все още имам фасове “за изкарване” 🙂 ). Това е приятна панорамна уличка, която минава покрай училището и стига директно до центъра на селото, от където минава и пътя за София. Асфалтирана, с хубави къщи и чудесна гледка, това е една от улиците (заедно с пресечките й) във Владо Тричков , на които си струва човек да има къща, а фитнеса по стълбите е само ако ще пътувате често с влак. Улицата свършва в нещо като административно-търговски център (т.е. общинска сграда, поща, книжарница, някакви магазинчета) и доста приятна кръчма, в която се подкрепихме, преди да продължим разходката 🙂

От шосето за София (което във всички села в района се нарича “булевард нещо си” и играе ролята на главна улица) в централната част на селото тръгват много пресечки, някои асфалтирани (като улица 20, улица 30, улица 8 и 9…) или на черен път (като улица 19), на които също си струва човек да живее, защото са сравнително равни, близо до всякакви “екстри” на пъпа на селото :). За съжаление това, че вече знаем имената на улиците изобщо не ни помогна, защото повечето от брокерите не ги знаеха.

Оказа се, че в централната част на селото има и няколко магазинчета за хранителни и други стоки, дрогерия (аптека, ама не съвсем),  супермаркет “Аро”, детска градина с чудесен просторен двор и кът за игра, доста прилично футболно игрище, няколко кафета, хлебопекарна и кантора на агенция за недвижими имоти. И сигурно нещо сме пропуснали, но просто не можахме да обходим всичко, въпреки че във Владо Тричков ходихме общо 3 пъти до сега (2 разходки и 1 оглед).

От вилните зони обходихме по-сериозно само Клисура, защото повечето парцели в нашия ценови обхват и изисквания (ток, вода, регулация) бяха основно там. Но за Клисура – в следващия пост.

В общи линии от всички села по дефилето до Своге, като че ли Владо Тричков е най-добрия избор за постоянно живеене. Близо е до София, още по-близо е до Нови Искър, където може да се разчита на банков клон, банкомат, по-добре заредени аптеки и поликлиника.

Само едно не успяхме да разберем: кой е този Владо Тричков, на когото е кръстено селото?

Как се стига до Владо Тричков?

  • С влак: от София до Владо Тричков пътува 9 пъти дневно, като първата машина е в 5:58, а последната в 22:30 часа. Времето за пътуване е около 37 минути с пътнически влак, а цената е 1.00 лв.

  • С автобус: Няма директна линия, автобусите пътуват до Своге и спират във Владо Тричков. Има доста повече коли, но всички тръгват от Автогара Север.

  • С кола – пътят е добър и добре поддържан, но има доста завои. От табела до табела е около 25 мин.

 Някои факти

  • Местоположение: Юго-Западен регион
  • Разстояние до столицата: 20.862 km от София
  • Геогр.ширина (Latitude): 42.867N
  • Геогр.дължина (Longitude): 23.367E
  • Надморско равнище: 500 – 699m
  • Област: София
  • Община: Своге
  • Площ: 18.969km2 (НСИ)
  • Население: 1454 жители (към 01/01/2007 – НСИ)
  • Пощенски код: 2299
  • Телефонен код: 07166 от България, 003597166 от чужбина

(информацията е от Справочник България)

Галерия

vt7.jpg Пейзажът около гарата е малко в стил “Дивият запад” и с нищо не подсказва симпатичното селце, скрито зад хълмовете наоколо.
vt1.jpg Улица 3 се простира успоредно на р. Искър и от нея се открива страхотна панорама към другия бряг.
vt6.jpg Улица 19 прилича повече на алея в парк, но всъщност е на 2 мин пеша от центъра на селото. Зад храсталаците се крият симпатични къщички.
vt4.jpg Някои от магазинчетата се крият в дворовете на къщите.
vt8.jpg Едното от двете заведения, които забелязахме в центъра на селото. Това не сме го тествали, но другото има добра кухня 🙂
vt3.jpg Детската градина има просторен двор с доста прилична детска площадка.
vt5.jpg Улица 20 е къса, асфалтирана и в центъра. За съжаление по нея не се продават евтини парцели.
vt2.jpg Футболно игрище в село Владо Тричков

98 thoughts on “с. Владо Тричков”

  1. Иван, ако парцелът, който харесаш е в ниското, близо до реката и решиш да правиш сглобяема къща, вдигни едни малко по-високи основи (платформа), че да не береш ядове с влагата.

    Ние се отказахме от варианта сглобяема заради цената (по това време излизаше по-скъпо от масивното строителство), но сега може и да е станало изгодно вече.

  2. Кот, благодаря за съвета, това наистина е важно.Непрекъснато ми изникват въпроси относно Владо Тричков, които ще задам със сигурност тук в даден момент, но искам да ги систематизирам, за да не досаждам постоянно.

  3. Здравейте и от мен 🙂 Кот, поздравления за хубавия блог и за това, което сте направили до тук, сигурен съм, че занапред ще става все по хубаво.
    Първо да кажа, че от скоро и ние (аз и годеницата ми) се сдобихме с така мечтаната къща, на това прекрасно място, сред тази невероятна природа. Дълго търсихме преди това и каде ли не обикаляхме. Пребродихме почти всички села около София. Във Владо Тричков отидохме накрая, но след като отидохме там на оглед други места вече не погледнахме! Страшно ни хареса и след като видяхме повечето заслужаващи си оферти, попаднахме и на нашата къща. Надявам се по-скоро да прекл,чим с ремонтите и да се нанесем по-скоро. Има много млади семейства , а доста са и от София дошли, с които тепърва ще се запознаваме. Нито за момент не съжалявам за това, че избрахме къща именно там. Просто е различен свят и усещането за нас е страхотно. Пожелавам на всички, които са се насочили към този район по-скоро да намерят къщата за себе си и да не се колебаят или боят. Няма нищо страшно! 🙂

  4. Честита нова къща, Цецо и щастлив живот там!
    Много е важно да се почувстваш на своето място и се радвам, че при вас се е получило 🙂

    И не се отчайвайте покрай ремонтите… нещо като се закучи, може да е страшно обезокуражаващо, да ти писне и да се чудиш защо ти е трябвало… но после нещата се оправят 🙂

  5. Благодаря:) Действаме по етапно, тъй като са много неща и почваме следващото след като сме приключили с предишното. Общо взето сега силите са ни съсредоточени в това да можем да се нанесем вътре за постоянно. Надявам се до зимата да стане. Ако пък не, когато стане 🙂

  6. А има ли интернет и ТВ оператори в селото че и аз съм тръгнал към Владо Тричков да живея?

  7. Интернет имаше и през 2008-ма, когато търсихме парцели… иначе за ТВ една антена на Булсатком ще свърши работа дори и да няма други опции.

    Най-добре една разходка до там и разговор с някой от местните. По-младите ще знаят със сигурност.

  8. Здравей момче, случайно попаднах на поста ти и бях удивен – толкоз точно и обширно представяне на този район не бях чел още от описанията на Ив.Вазов за красотите на Искърското дефиле.Живея тук от 1989 г.и съм щастлив,че излезнах извън околомръсното?.Ще се радвам да се запознаем и да те посрещтна тук в нашия прекрасен дом .- тел.0893330281 Чорбаджи Иван

  9. There are some fascinating points in time on this article however I don?t know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *