с. Луково

На около 5 минути път с влак или няколко завоя разстояние от Владо Тричков се намира село Луково. Напомнящо повече на парк, селцето в по-голямата си част е вилна зона с постоянно живеещи около 300 души.

За разлика от Владо Тричков и Реброво, с. Луково е сравнително равно в по-голямата си част. В района около центъра на селото и гарата има доста приятни къщички, добре зареден смесен магазин, кръчма, кафе и чудесна детска площадка. В селото има и атракция от сорта на “басейн, джакузи и 2 бара”, която не успяхме да тестваме, защото работеше само през лятото.

Хората… малкото, които срещнахме там бяха приятни, любезни, поздравиха ни без да любопитстват кои сме, какво снимаме и оглеждаме около къщите им, отговориха търпеливо на всичките ни въпроси и ни пожелаха приятен път. В рамките на селото има асфалтов път, ток, вода и интернет, като цените на парцелите там са около 20 евро/кв. м. Във вилните зони по баирите се мяркат доста прилични къщи, но “екстрите”, осигуряващи нормален живот са проблем. В замяна на това може да се намери над декър парцел с ток и вода за около 5000 евро.

Как се стига до Луково?

  • С влак: от София до Луково пътува 9 пъти дневно, като първата машина е в 5:58, а последната в 22:30 часа. Времето за пътуване е около 45 минути с пътнически влак, а цената е 1.80 лв.

  • С автобус: Няма директна линия, автобусите пътуват до Своге и спират в Луково. Има доста повече коли, но всички тръгват от Автогара Север.

  • С кола – пътят е добър и добре поддържан, но има доста завои. От табела до табела е около 35 мин.

Галерия

lukovo1.jpg Смесен магазин и хоремаг в центъра на Луково. Работеха и в неделя.
lukovo1.jpg Детска площадка с градинка, пейки и кладенец. Не знам в селото има ли малки деца, но условия за тях има.
lukovo1.jpg Не седнахме в това кафе, просто отбелязахме, че го има.
lukovo1.jpg Дворовете на къщите в Луково са чисти и добре поддържани – като този тук. Склуптурата “Мухоморки сред поляна” определено ме впечатли 🙂
lukovo1.jpg Вилна зона зад гарата, на 5 минути пеша от центъра. Не бих имала нищо против да живея на място, приличащо на парк… и в такава къща. Пътят е черен около километър оттук нататък. Малко преди къщата свършва асфалтовия път.

23 thoughts on “с. Луково”

  1. Имам вила там – баш в Балкана и се чувствам много гот под съпровода на барбекюто. Разходката до селото е екстра – и двата магазина на Валя и Ачо са приветливи и предразполагащи !

  2. И аз имам къща там невероятно е лятото там супер хладно и много чист въздух. Къщата се продава някой ако се интересува да пише на скайп godev92 😉

  3. ooooo da selcheto si e extra i az imam vila samo kadeto mladite tuka burzo bqgat inache e mn.hubavo i spokoino samo da ima s koi da se izlezne po kruchmite….no za relakx e ok…6 ca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *