с. Кътина

 katina1.jpg

Така се случи, че в Кътина ходихме 3 пъти. Първия – защото решихме да видим става ли за живеене едно съвсем непознато за нас село веднага след Нови Искър, който все пак се води квартал на София, втория – на оглед за конкретен парцел и третия – защото от първите 2 пъти нямам никакви снимки, а мястото е хубаво и никак не е зле да се има предвид.

Селото е чаровно и не може да не ти се стори такова след Курило и Гниляне. Имам чувството, че колкото по-близо до София е едно място, толкова вероятността да е попило от всепроникващия “столичен” дух е по-голяма. Тоест да изглежда като сметище.

Кътина беше първото място, в което се почувствахме наистина добре, без уговорки. Дали защото денят беше един от първите слънчеви февруарски и някак си можехме да си представим, че се разлагаме на сянка на пейките в градинката в летните жеги, на една ръка растояние от борова гора в едната посока и студена бира в другата… дали защото селото беше много чисто и подредено, а на площадчето имаше и кофи за разделно събиране на боклук или може би заради чудесната кухня на заведението в центъра, но някак си ми легна на сърцето – дотолкова, че да потърсим оферти за парцели в Кътина и да прозвъним някои от тях.

И до тук с хубавите неща – оказа се, че доста сме позакъснели. Близостта до София и удобния редовен градски транспорт, както и прослувутото Кътина Голф Ризорт вдигнаха и тук цените на имотите доста над нормалното за извънградски район. На цени под 40 евро на квадратен метър за парцели с ток, вода и регулация имаше само 2-3, а след като единственото място с подходящи размери да пасне на джоба ни се оказа дере с 60 градусов наклон и едва не “паркирахме” в една пропаст, докато го търсихме, се насочихме към други дестинации и доста време ми ставаше чоглаво, щом се сещах за Кътина. Едва след едномесечната обиколка по Искърското дефиле се върнахме отново тук – не да търсим имот, а за да видим селцето с новопридобитото си “зрение”  и някак си да се помирим с него.

Село Кътина е добър избор, ако близостта до София е от значение, не отстъпва по природа на някои прехвалени и доста по-скъпи дестинации в полите на Витоша, в селото живеят около 1000 души, има интернет, хубави къщи (всъщност от едната страна на реката направо си беше строителна площадка), няколко магазинчета и заведения. Най-известните природни забележителности там са Кътинските пирамиди, селото има и богата история.

В Кътина трябва да се внимава при избора на парцел – ако е в ниското и близо до реката ще е равен, но има опасност от наводнения, а хълмовете наоколо са доста стръмни и задължително парцелите там трябва да се погледнат от специалист, освен ако борбата с гравитацията не ви е цел в живота 🙂 .  Впрочем това важи за всички селца по Искърското дефиле, но ако следвате нашата логика (първо оглеждаме местата по-близо до София, ако не харесаме нищо се преместваме 5-10 км или няколко завоя нататък) Кътина ще е първото по-планинско селце в тази посока и със сигурност ще се зачудите може ли да се строи изобщо къща при такъв стръмен терен. Може – в Реброво и Владо Тричков са виртуози на скатните къщи – просто се искат повече средства, добри строители и доста кураж.

До Кътина може да се стигне по 2 начина: с градски автобус 27, който се хваща от Илиенци и с маршрутка 18, чиято друга крайна спирка е ж.к. Дружба. И автобуса, и маршрутката имат спирки в Нови Искър, могат да се ползват и за ходене до там и са на цената на съответните градски превози в София.

Галерия

katina8.jpg Площада в центъра на Кътина.
katina7.jpg Кофи за разделно събиране на боклук в центъра на Кътина.
katina2.jpg В градинката в центъра на селото има и детска площадка.
katina6.jpg В този снек-бар готвят вкусно домашни манджи и цените са народни. В центъра има и един ресторант, но него не сме го тествали.
katina5.jpg Дворовете на къщите са чисти и подредени. Впрочем по уличките и на площада също беше чисто.
katina4.jpg Булевард “Сливница” е главната пътна артерия в селото :).
katina3.jpg Стари къщи от плет, кал и камък в Кътина.

42 thoughts on “с. Кътина”

  1. azsum ot kutina i mn mi xaresva da jiveq tuk,sega ve4e si imame i nova mn xubava mexana v na4aloto na seloto-restorant mexana sv.georgi,struva si da doidete

  2. A ima li nqkade edno mqsto kadeto da se skriq ot sveta:) Interesuvam se ot malka kashta moje i da e ednoetajna, no gledkata trqbva da mi grabva sarceto:)!

  3. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your blog posts.

    Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal
    with the same subjects? Thanks a lot!

  4. Tremendous things here. I’m very happy to peer your article.

    Thanks a lot and I am looking ahead to contact you.
    Will you please drop me a e-mail?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *