Ограда

Оградата на къщата ни е почти паднала. Не сме я броили никога за нещо свястно… просто парцелът минаваше за “ограден”, когато го купихме. За 2 години коловете се разклатиха и полегнаха, мрежата се допрокъса, а врата така или иначе нямаше.

Крайно време е да спретнем нова ограда, но каква?

Излишни пари за високи каменни (бетонни) дувари нямаме. А и от едната страна, където е лицето на къщата и на където гледат прозорците ни има хубава гледка и не си струва сами да си я скриваме. Обаче от другата страна улицата е около половин метър по-високо от основите и подозираме, че в дъждовно време ще си имаме проблеми.

Това е снимка на северната страна на къщата от миналата година, но оградата и в момента е също толкова или дори по-полегнала. Ясно си личи денивелацията и проблемите след дъжд. Нагоре от нас улицата не е асфалтирана и няма ВиК шахти, канавки и прочие цивилизационни екстри. Няма и много къщи, но все пак има гора, на която разчитаме да пази от сериозни порои.

Естествено, ще потърсим съвета на майсторите, дето ще я правят тази ограда, но докато ги открием… да спретнем едно запитване и тук, нали за това е този блог все пак 😉

Вариант 1: нисък бетонен праг

Нищо нечувано и невиждано по нашите земи – телена ограда с нисък бетонен праг (20-30 см) – колкото да спира водата от улицата в дъждовно време да не нахлува в двора и да не слиза в основите на къщата. Мазе нямаме, основите са стабилни, кота 0 е достатъчно високо… и все пак се притеснявам. Ако височината се окаже недостатъчна, ще си хвърлим парите на вятъра.

Докато се разхождахме с колелетата из с. Лозен, видяхме точно този тип ограда, която си представяме. Нищо сложно, нито пък кой знае колко привлекателно, но би трябвало да свърши работа.

Проблемът с този вид ограда е, че при лицето, което има парцела ни на тази улица и при денивелацията, бетоновият праг ще глътне доста средства и ще ни попречи да довършим всичко до края на есента. Защото освен този праг, ще трябват и нови колове, мрежа и за другата страна… както и порта. Предимството е, че ако оградата е добре направена, забравяме за този проблем в следващите 10-тина години.

Вариант 2: Гъсти храсти покрай телената ограда и отводнителна канавка

Ако сумата, която ни поискат за бетоновия праг е прекалено висока, можем първоначално да стегнем само една по-стабилна телена ограда… и да насадим по-гъсти храсти, които да са нещо като естествена преграда срещу водата… и срещу желаещите да прескочат оградата, ако са по-бодливи 😉

Допълнителна защита от наводнения може да се направи с един канал, който ще обира водите в горната (и по-висока) част на парцела и ще ги отвежда директно в дерето, без изобщо да ги пуска да минават през по-ниската част, където е къщата.

Предимството на този вариант е, че може да се направи веднага и с по-малко средства, без да ни яде от ресурсите за довършителните работи вътре в къщата. Недостатъци има много: майсторите ще гледат скептично, а скептично гледащия майстор никога не влага всичко от себе си… лошото планиране на отводнителния канал ще го превърне в декоративен, а храстите растат бавно.

Това са идеите, които ни се въртят в главите… ако някой има мнение, съвет, забележка, гениална идея, тъпа идея, банална идея или просто идея, която желае да сподели – с удоволствие ще го изслушаме 🙂

А, да… и всякаква актуална информация за цените, строителите и доставчиците на материали за Своге и околностите също ще ни е много полезна.

63 thoughts on “Ограда”

  1. Съмнявам се, че Вариант 1 ще ви спре водите. Все пак оградата трябва да е по границите на имота. Като гледам снимката улицата е на равно, но в имота започва да се вижда наклон. Водата която би слизала от улицата, ще започне да се задържа в бетоновия борд и да го руши. Имайте предвид, че все пак улицата извършва дренажна функция. Освен това ако имотът ви е добре затревен ще попива добре водата.

    Вариант 2 според мен е по-екологичен и ако се направи читава канавка (или дренаж) ще свърши работа.

  2. @Марин
    улицата също е с лек наклон, но е по-високо от поляната ни… само уточнявам, иначе има много логика в това, което казваш.

    Честно казано, ще се радвам да има повече аргументи против първия вариант, че определено ще излезе скъпо (освен, че е неекологично). За тези 30-тина см над улицата ще има поне още метър надолу, за да стигне до твърда земя. Ако при зидовете за ограда логиката е като при ивичните основи, ще струва едно малко състояние и ще натрупаме бетон колкото за противобомбен бункер в този малък парцел 🙁

  3. Мда, и мен ме кефи повече втория вариант и точно за дренаж си мислех (доколкото знам можете и сами да го направите 😉 )
    За храсталаците сме питали в Ботаническата градина – нали на паметника Левски с такова са се оградили – “жив плет” му се викало и го продават, само че горе, на околовръстното. Растяло доста бързо и като го гледам – доволно гъсто. Може да наминете и да питате за инфо (в цветарницата на Ботаническата) кач пара, разредка, поддръжка и такива ми ти.

  4. Аз отдавна мрънкам за жив плет, даже ако може и тук-там по него да растат разни неща за хапване 😀

  5. Айде и моя скромен опит 🙂

    Както е споменато в мнение №1, бетонен борд без дренаж не помага за водата. Уви, храсталаците не помагат също. Напротив. Не стига, че трябва да ги подкастряш поне 2 пъти на година – който не е рязал жив плет, той не знае; Но и имат гадния навик да “уредяват” баш където искаш да не се вижда…

    Моя съвет, макар и по-скъп, е съвета на прадедите ни 🙂 Дувар. 40 см бетон (60 под земята) + тухли на височина – по желание; може и с дупки и метал – да се вижда нещо + завършващ бетонен пояс + керемидки.

    Ето я ограда Номер 3 при мен (части от нея). Номер 1 беше храсти – махнах ч; Номер 2 беше с борд и телена ограда – махнах я; Това е номер 3 – незвършена 🙂

    http://angel.stoitsov.com/Katina/23.10.2009/img132.jpg

    Мястото е в Кътина.

    Цената на линеен метър е около 100 лева при 2,80 м височина (Алкатрас) – изкоп с Бобкат; кофраж; бетон; тухли; зидане; измазване; керемиди.

  6. Ако е бетон – накъде ще се оттича водата? Няма ли да стават локви, които да се заледяват зимата?
    Помислете за терасиране!
    Изобщо цялата работа изглежда недомислена – това трябваше да сте го решили преди да почнете строежа, но така става като се строи набързо… Защо къщата е в по-ниската част? Защо просто не си укрепите оградата докато решите какво да правите?

    И какъв е този комин на снимката и защо не е в средата на къщата, където да топлоотдава къв всички помещения? Какви са тези чупки и ъгли по цялата къща? С какво ще се отоплявате?

    Знам че е трудно да се мисли за бъдещите условия, но резултатите от необмислени проекти могат да се видят навсякъде…

  7. @Gligi

    Когато се прави изкопа за оградата се полага и дренаж – най-обикновена “дупчена” PVC тръба – тя поема водата и я отвежда по естествения наклон към края на парцела – оттам – тайга болшая:) За комина ще ти кажат собствениците, но и при мен не са “в средата”, а където искам да имам камини, отдушници, абсорбатори и т.н. Защо комина да е в средата? Фен шуй? Фън шуй 🙂 Хе хе

  8. Глиги, няма по-висока част на терена, просто наклона на целия квартал е натам 🙂 По-високо е само на улицата. И съседа е на по-високо, ама в неговия парцел не можем да строим.
    За терасиране сме мислили в началото, но при положение, че имаме един триъгълник, 1/3 от който е зает от къща… то почти не остана какво да терасираме от използваемата част. На живо този половин декар изглежда доста по-малко.

    Ако бяхме започнали с оградата, щяха вече да са я съборили. Тази също не беше полегнала, когато започнахме строежа. Просто, когато местното ВиК копае, за да ни свърже… копае здраво и срива всичко по пътя си 🙂

    За комина и отопляването не бери грижа… с по 40 кв.м. на етаж все ще се справим.
    Проектът е правен, за да сместим къща с определена квадратура и брой стаи между жиците на стълбовете, защото е малко вероятно да се преборим да ги преместят, без това да ни струва колкото цялата къща.

    И проекта е мислен, обмислян и предъвкван тук преди 2 години още. Има си бол кусури, но точно чупките за вътрешното стълбище и комина на северната стена не са сред тях.

    Строим, за да има къде да живеем, а не за да печелим конкурси, ама… не знам защо на хората им е много трудно да го разберат това. Дилемата ни е ограда ли ще имаме или баня до края на лятото и изобщо ще можем ли да се преместим до края на годината или още една пролет ще караме под наем. А ти ми предлагаш да плащаме и за терасиране…

    Впрочем улицата, по която ще върви оградата е неасфалтирана все още, така че по-скоро кал ще се набива в бетона, а не вода.

  9. @Cyber/SAS
    Логиката на комина в средата е да не се губи топлина навън… според инструкциите в учебниците “как да си построим сами пасивна къща”.

    Само че при нас в средата възможност няма, за това най-удачно беше да е на северната стена, където се предполага, че ще е по-студено… където е “голямата” и по-трудна за отопляване дневна и където е спалнята горе.
    Като си помисля, че изобщо се чудехме да слагаме ли комин… 🙂

    Кажи сега за оградата – тази цена от 100 лв на линеен метър ти включва и труда, така ли? Не само материалите?

    За висок дувар не знам… ако духат лоши ветрове зимата от север, може би ще има смисъл, но във всички случаи трябва първо да поживеем поне 2 зими там, за да преценим. Не искаме да се крием зад оградата, а просто да има лека защитна функция – дори и срещу пияни шофьори, които трудно вземат завоя, без да кацнат в двора ни.

  10. @Кот

    За комина – глупост е, че ще се топлиш на този комин, коментара ми беше в тази връзка. В днешно време комините се ползват за по-различни неща.

    Относно оградата – да, цената включваше при мен всичко. Правиш го веднъж. Знам, че е цифра, знам за “кое по-напред”. Може и на етапи – бетона + лека мрежа – по-късно, ако решите – тухлички и керемиди. При мен да си призная не е проблема вятъра, ами някакви… крави 🙂 в задния двор. Уууу чи мирише 🙂 Хем е забранено, ама това е БГ. И аз се принудих да избирам между ограда и друго и избрах.. ограда. Търся хубава дървена порта между другото 🙂 Ако някой знае…

    Ако искате, имам доверена бригада от Лозен за оградата – не се притеснявайте, че е далече, то и Кътина не е близо до Лозен, но не чарджват за транспорт. Имат си мини багерче и всичко – много съм доволен от тях.

    Успех и спокойствие – всичко се нарежда… Рано или късно.

  11. @Cyber/SAS

    Това с кравите… вярно, основателна причина си е ;D
    При нас подозирам, че не точно вятъра, ами дечурлигата с мотопеди, дето вдигат пушилка до небесата могат да се окажат повода да сменим концепцията. Едни 10-12 годишни, пърпорят с пълна скорост по наклона… ама родителите им са за бой. Дано мирясат, преди някое да се е пребило.

    Благодаря ти за инфото… ако нашия технически не успее да ни намери местни, ще ти досаждам за координатите на бригадата 🙂 Случайно стара желязна порта за телена ограда да имаш и да се чудиш как да се отървеш от нея срещу някаква сума? 🙂
    Ще питам за дървена, като се мернем в Своге…

  12. @Кот Абе толкова побеснях преди няколко месеца, че всичко от старата ограда изхвърлих – лошо изпълнение, лоши хора… знаеш…

    По принцип имам… идеи 🙂 Като вас. Ако искате – виждате мейла – да не правим циркове по нета, но вече при мен автоматизацията на осветлението работи 🙂 Говорихме преди време. Може да дойдете на гости да погледнете – то ви е по път – само и аз да съм там – ще ви зарибя 🙂 Нали пътя е през Нови Искър? Или бъркам?

  13. А, да, разбира се, няма да размятваме координати публично 🙂

    Помня аз онзи стартов кит, с който ме зариби… лошото е, че и IP камери си харесах в твоя линк :))

    През Нови Искър е пътят. То и ние от Кътина тръгнахме с търсенето на парцел, обаче там парцелите бяха сериозна цифра през 2008-ма и продължихме по дефилето.

  14. @Кот

    IP камерите са кофти цифра. Хем аз ги продавам. В моя случй слагам аналогови + IP сървър и гледкам от разстояние – по-евтино и по-разумно 🙂

    Честно, много е скъпо в Кътина. Аз ударих джакпота с ипотекирана къща. Иначе иам БЕЗУМНИ ОФЕРТИ – ето ти пример:

    http://www.bulgarian-offers.com/property/real_estate/bg/cached_page.php?language=bg&page_id=1717397

    1,615.00 EUR / m2 хе хе – абе – луди са.

    Има и някакви къщи с басейни с изглед към гьола – вие сте го виждали, щом сте били в Кътина – пак 150,000 EUR за некво нищо.

    Абе няма какво да си чешем езиците – и вие и аз строим къщи и обменяме мнения. Офертата да дойдете на гости, а и аз на вас – в сила.

  15. Кот, тоест в Кътина пропастите бяха сериозна цифра, защото парцел така и не ни показаха 😀

    Cyber/SAS, мерси за инфото 🙂

  16. Споко, не се заяждам.
    Ще ти обясня в подробности когато дойдете на гости.
    Или когато поканите на откриване 🙂

  17. Знам, че не се заяждаш 🙂
    Просто миналата година преживях едно 20-тина странично форумно обсъждане как не ни трябвали 2 работни кабинета, как задължително трябвало да имаме детска стая и че непременно трябвало да сложим кухненски бокс в дневната, а от кухнята да направим голяма баня… все едно няма ние да живеем там, а някой друг :))
    Тогава и за чупките, и за комина… и за покрива и подпорните греди… и за всички компромиси, дето ни се наложи да направим поне 10 човека ни обясняваха съображенията си против, но винаги може и още нещо да научим 🙂

    Ще се наложи да полеем, като приключим, няма как :))
    Няма да дразним боговете на виното и бирата я!

  18. Дали не може при отвеждането на водата да я събирате в някакъв резервоар, после ако ползвате денивелацията може да поливате доматките като ползвате естествения наклон на терена.

  19. Титинчо, принципно и на мен нещо такова ми се въртеше в главата, въпреки че с вода от улицата бих се притеснявала да поливам доматките… 🙂

    Ама ще видим, чакаме оферта…

  20. Имам практична идея. Аз най добре познавам райна зещото това изобрете ние е наше дело никакви дренажи нетрябват на оградата.впредната част кадето ще евхода може да се направи малак тратоарен участак и вариянт №1 може да се реализера като по наклона бетона се из лива на стапаловидни участаци.много поздрави от майстора!!!!

  21. не можах да изчета всичко, само да вметна за живия плет: оказа се че има два вида такъв /от уж обикновения/ сезонен и вечнозелен аз лично предпочитам втория. относно идеята нещо да се похапва от него- отвън живплет отвътре- малини
    по принцип по контура на улицата трябва ди има канавка която да отвежда водата, ако няма, нищо не пречи да направите независимо дали ще има бетонен пояс или не.
    за идеята за канавката над мястото: предполагам ще трябва да сте там ида понаблюдавате откъде водата си е направила път до вашата къща и тогава да решите накъде да я насочвате. което ще етрудно докато не се населите там, затова аз лично бих изчакала
    и най последно най тъпия въпрос, има ли наистена сериозен проблем с водата, което налага дасе разправяте с нея сега?
    не може ли да опънете старата мрежа колкото да я има докато порасне живия плет? всъщност не расте толкова бавно ако си е обикновения жив плет а не чимширен такъв.

  22. Поръчахме я вече оградата… нисък пояс от бетонни блокчета (доколкото разбрах) и мрежа нагоре.

    Чак сериозен проблем не е, но е много дъждовно тази пролет и понеже от ВиК като са копали за водата, после не са зарили както трябва – текло е доста вода към основите. Там, където тръбата влиза в двора също трябва да се направи нещо от бетон, доколкото вдянах.
    Отделно нямаме врата, оградата е доста паднала… като ще се прави, да го направим веднъж и да не го пипаме следващите 10-тина години поне от тази страна 🙂

    Иначе жив плет ще направим от страната на дерето, там ограда няма да слагаме, но е хубаво да има нещо, за да не се претрепе някой в тъмното 🙂 И малинаци и къпинаци ще засадим, но покрай оградата – може би ще трябва да пооправим малко наклона… ще видим, като свършат там майсторите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *