Нов блог за земна архитектура и еко строителство

Или по-скоро глог… И тъй като услугата на dir.bg е в състояние да откаже по-нетърпеливите, а информацията в glinata.dir.bg е много интересна, иска ми се някак си да я споделя с кратък анонс…

  • Непечената глина като строителен материал: мръщете се колкото искате – Великата китайска стена е построена от камъни и трамбована глина и е просъществувала… 2300 години?! Колко сгради от прехвалените съвременни материали ще изкарат толкова? Жилищата от непечена глина са топли през зимата и прохладни през лятото, а относителната влажност в тях е най-подходяща за човешкия организъм.
  • Английският коб: защо си мислиш, че хобитските къщи са само в книгите на Толкин? Всъщност  къщите от глина и слама са характерни за Англия и Уелс от XI до XIX век, като само в Югозападна Англия са запазени около 20 000 такива къщи, честно неремонтирани от векове.  Този тип къщи изживява своето възраждане в Англия и има фенове на много други места. Искате да си построите хобитска къща? Инструкции и рецепти има тук.
  • Старата къща: За архитектурата на старите къщи има издадени много книги и учебници, но строителните им конструкции и рецептите на старите майстори все още не са добре проучени. По нашите земи в миналото са се строели дървени, каменни и кирпичени къщи…
  • Екоселищата – между мечтата и реалността: “Нашето общество е обременено от разочарования. Много проблеми са резултат от отчуждението на човека от природата, от другите хора и… от самият себе си. Ние експлоатираме природните ресурси, ние експлоатираме болшинството от световното население, и все още усещаме неудовлетворение и страдаме от стрес…” Интересни факти за съществуващите по света екоселища, с техните културни, социални и екологични аспекти.
  • Ренесансът на трамбованата глина: Знаехте ли, че Антонио Гауди и Франк Лойд Райт са правили проекти за сгради от трамбована глина? Аз не. И ми беше интересно да прочета за това.
Благодаря на арх. Георги Георгиев за интересната информация, илюстрациите и видео информацията в неговия блог

15 thoughts on “Нов блог за земна архитектура и еко строителство”

  1. Глината според мен е доста труден за намиране материал. Трябва да се намира близо до мястото, където ще се прави къщата. Иначе ще излезе много скъпо пренасянето му на големи разстояния.

  2. В България отскоро се заговори за еко строителство и този стандарт все още сякаш не е напълно ясен тук. Чел съм много дефиниции. Понякога под еко строителство се има предвид пасивните къщи с нулеви или минимални разходи за енергопотребление. Друг път се визира строителството чрез биологично чисти материали и сгради, които не отдават замърсяване в природата. Има и термин като екологично строителство, който се употребява за процеса на строителството и липсата на отрицателно въздействие върху природата. А съм го срещал и като термин, чрез който се упоменава че построените сгради са за еко нужди като водопречиствателни станции, ВиК трасета, канализационни мрежи.

  3. За сежаление, не смятам, че в БГ сме узрели за еко строителството. Много от хората дори си нямат и дея какво точно представлява – колко струва, какви компоненти включва, материали и т.н.

  4. Hello There. I discovered your blog the use of msn. That is an extremely smartly written article. I?ll be sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful info. Thank you for the post. I will definitely comeback.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *