ЧЕЗ неволи

Освен ако не си фен на изцяло алтернативните източници на енергия, при строеж на нова къща със сигурност ще ти се наложи да подадеш едно искане за проучване на условията за присъединяване към електрическата мрежа, както и в последствие да сключиш договор за присъединяване на обект към електрическата мрежа.

Ненавиждам висенето по опашки, разправията с разни институции и нервната обстановка в чакалните, но не може да им се отрече на ЧЕЗ, че са се опитали да вкарат малко ред в центровете си за работа с клиенти. В този на “Сливница” 213 имаше машина за издаване на номерца за ред, както и голямо електронно табло за “викане” на номерата. И понеже в петък опашката от чакащи се виеше доста извън офиса… може би още едно табло на фасадата на сградата също не би било излишно – поне според лелката, която си пропусна реда, докато се усети да се добере до гишетата.

Като се знам каква блейка съм и аз… взех си 2 номера, през 10 и заседнах в едно кафене наблизо с книжка, чай и много търпение. Три часа по-късно вече съжалявах, че вместо книга не съм си взела учебник по електротехника за един бърз опреснителен курс. Оказа се, че за да ми приемат молбата за искане за проучване, трябва да знам каква мощност ще искам да ми предоставят (т.е. трябва да имам проект за електрическата част). И тъй като проекта ни е типов и ще се префасонира допълнително след като сключим договор с фирмата-изпълнител и платим капаро… единственото, което знаех на този етап беше, че трябва да избера опцията до 15 kW. Наивното “Ами напишете нещо подходящо за маломерна еднофамилна къща, до 15 kW” не мина, служителката на гишето ме изгледа строго, връчи ми една празна бланка и ме върна на поправителен.

Три дена по-късно: на същото място, по същото време, със старателно попълнена бланка и след консултация с изровен от някъде проект за къща, тръпнейки от притеснение като на изпит и отново с 2 номерца. На въпроса за мощността изстрелях автентично звучащото 10,28 kW, служителката се усмихна одобрително, закръгли го на 11 и ми прие документите. Още една малка крачка напред към нашата къщичка…

Как да станем абонати на ЧЕЗ – ръководство за пълни профани, част 1

  1. Приготвяте копие на нотариалния си акт и копие на визата за проектиране.
  2. Дърпате (от тук), разпечатвате и попълвате предварително бланката “Искане за проучване на условията за присъединяване”. При строеж на нова еднофамилна къща в контекста на документа вие сте “възложител”, а не “собственик” (пише го като обяснение, даже е болднато, но да си кажа…). Не забравяйте да отметнете и т.7, а именно, че искате временно електроснабдяване на строителни обекти – важи докато важи и разрешението за строеж, а цената на електроенергията е по други тарифи (подозирам, че ако не го заявите на една бланка и в последствие ви потрябва, ще трябва да минете отново по същия път, да платите отново таксата за разглеждане на документи, както и да чакате отново 1 месец).
  3. За еднофазен ток ограничението за предоставена мощност е 12 kW (моята служителка го спомена, но не успях да го открия като изискване).
  4. Това, което сте заявили, че искате да ви се предостави като мощност, после при сключването на договора трябва да съвпадне с изчисленото по проект, иначе повтаряте процедурата (на съседното гише една служителка обясняваше на клиента си този тънък момент).
  5. Таксата за искането за проучване на условията за присъединяване е 47.33 лв за мощност до 15 kW, а сумата, която ще платите при сключване на договора към днешна дата е:
  • до 6 kW – 444 лв
  • от 7 до 15 kW – 696 лв

Успешно абониране!

33 thoughts on “ЧЕЗ неволи”

  1. 18 часа без ток кв.Миленков ,гара Искър ,София – от 18 00 часа на 4.12 .2008 до 12 00 часа на 5.12

  2. Това е наистина голямо безобразие от страна на ЧЕЗ ,но ситуацията става още по-безнадеждна в момента , в който за едно и също нещо ви върнат няколко пъти ,просто защото: “Ами колежката е забравила да го спомене”!Служителите на ЧЕЗ ,които работят на гишетата с клиенти в доста от случаите не са компетентни за тази длъжност , и може да се окаже ,че ви искат документи ,които всъщност не са нужни!!!!
    По повод таксите за присъединяване на нови клиенти също има уловка – вие заплащате 12 kW , и така давате възможност на ЧЕЗ да постави на електромерното табло предпазител 40 мах 50 А!В повечето от случаите проектите биват нагодявани за номинална мощност до 15 kW,заради по-ниската такса мощност,но когато ЧЕЗ ви ограничи с подобен предпазител с такъв ампераж ,може да се окаже ,че къщата ви ,чиято реална мощност е 20-24 kW може да се окаже без електрозахранване ,просто защото този предпазител ще изключи при по-голямо натоварване ,а достъп до него и електромерното табло ,вие нямате – това е правилегия само на ЧЕЗ!!!!
    И така идва момента , в който или трябва да намерите служител на ЧЕЗ , на когото не съвсем законно да платите ,за да ви постави предпазител с по-голям ампераж ,или да си платите реалнота мощност ,която ви е необходима !!!!!
    Поздравления – и в двата случая плащате -законно или незаконно – но си плащате!!!
    Ето това представлява монополистът на пазара – за момента ЧЕЗ!!!!!

  3. Чудесна статия, само които не се е сблъсквал с ЧЕЗ не може дори да предположи за какво става дума. От 2 г. ме размотават за просто съгласуване на проект за ИПРЗ, като забележете такста да разгледат документите е 140 лв. Много добре само, че Вие не предполагате че ще платите няколко пъти по толкова а именно 1 молба – и получен отговор които задължително те праща в “пета глуха” и подавай пак наново не се знае до кога за да получиш един сравнително елементарен документ. Ако не знаете ЧЕЗ са напълно в услуга на клиента, но имат официлани бланки с телефони които не са актуални, и се оакзва, че имат дори само 1 тел. за контакт за цяла България, както и един e-mail, на които получавате шаблонни отговори от видно добре обучени служители които имат за цел да те пратят отново в пета глуха. ЧЕЗ може да се стравни с Великата Китайска стена- не можеш да я заобиколиш, камо ли да прескочиш, и като Берлиснкста ако я прескочиш направо те отстрелват с любезни слогани НИЕ СМЕ ТУК ЗА КЛИЕНТА. Като заключение , мога само да добавя-Парите които крадат от хората с тази система да ги похарчат за доктори и погребения.

  4. Само една поправка, сега идвам от Центъра за клиенти на ЧЕЗ – Козлодуй. Таксата за искане за проучване вече не е както пише Дани 47,33 до 15 kw, а 98,08 лв до 15 kw. Какво да се прави, трябва да плащаме тока и на тези, които не си го плащат + новите шкоди на ЧЕЗ.

  5. Тим… а провери ли колко ще ти струва самото присъединяване? Сигурно и тези такси са вдигнати.

  6. Имам стар абонатен номер, но служителите на ЧЕЗ не са поставили техен електромер и не са свързали имота ми в мрежата. Доста години никой не ходеше там, затова не ми се налагаше да искам свързване. До днес нямахме проблеми. Но миналата седмица получих сметка за ток?! Сега не мога да изясня случая, защото сървъра на ЧЕЗ е повреден и служителят, с който общувам по телефона, не може да провери какво е станало… Мислех да се отката от абонамента си с тях до края на зимата и през пролетта да подам документи за нов абонамент, но като прочетох мненията тук, почвам да се отказвам…

  7. @МИГ-21
    не си струва да се плаща още веднъж тази такса за присъединяване… по-добре проучете възможностите да ви сложат електромер и да ви закачат физически за мрежата.

    Доколкото чух по медиите, вече и при нулева консумация ще се плаща такса (за това, че има свързаност)… не знам дали вече е в сила и дали нещо няма да го отмени, но може и с това да е станало някакво объркване.

  8. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *