Направи си сам барака в двора

Човек може да види разнообразни бараки в почти всеки двор из селата и вилните зони. Някои са тенекиени (подарени, купени евтино или откраднати от някой строеж), други са от тухли или кирпич (вероятно зидани от собственика на мястото), а някои са от набързо сковани дъски. По изключение понякога се забелязват и красиви поддържани барачки, които служат за нещо повече от склад за непотребни вещи и земеделски инструменти.

Градинска барака
Снимка на Voetmann от Flickr

За какво всъщност служи една градинска барака?

Най-често точно за споменатото държане на рядко употребявани вещи. Но ако човек си направи хубава постройка, тя може да се превърне в чудесно допълнение към къщата, което качва цената на целия имот. Ето за какво може да послужи една просторна барака:

  • Работилница. Ако все още не се увличаш от “направи сам”, след като завършиш собствената барачка, най-вероятно ще започнеш. В една постройка от 10-12 квадрата може да се организира отлична работилница за дърводелство, работа с метали и тн.
  • Ателие. Разлика между ателие и работилница е само във вида на дейностите, извършвани вътре. Градинската постройка е идеално решение за хора, които искат да рисуват, правят скулптури или други дейности от сферата на “труд и творчество”-то
  • Летен офис. Хубаво е човек да отделя работата от почивката, а това невинаги е възможно за тези, които работят вкъщи. Една уютна градинска барака може да реши проблема.
  • Гараж за велосипеди. Дори и 4-5 квадрата са достатъчни за целта.

С малко въображение могат да се измислят доста добри приложения на бараката. Но каква всъщност трябва да бъде тя?

Видове бараки

Стандартните градински бараки се правят от дърво или метал, а напоследък често и от пластмаса или фибростъкло. Разбира се има и зидани, но зидането на “паянтова постройка” рядко е добро решение.
Дървените постройки са устойчиви и уютни, подходящи са не само за складиране на неща, но и за обитаване (работилница, офис, къщичка за гости и тн). Обикновено изработката им с качествени материали излиза по-скъпо в сравнение с металните и пластмасовите.
Металните бараки са много здрави и евтини, но ръждясват и са с много добра топлопроводимост. Затова през зимата в тях е студено, а през лятото много горещо, особено ако се напичат от слънцето. По тази причина често са неподходящи за складиране на неустойчиви предмети.
Бараката от пластмаса е евтина и здрава, издържа дълги години без да се уврежда от времето и изолира от външната среда сравнително добре. Ако обаче бараката ще се използва и за работилница, ателие или летен офис, трябва да се има предвид, че обстановката в нея не може да се конкурира с дървената.

Планове за градински постройки

Човек може да проектира и сам барака за своя двор, но ако няма инженерни познания, трудно ще постигне нещо повече от прост правоъгълник, при това с рискове да сгреши в размерите. Затова в интернет се предлагат готови планове за построяване на градински бараки. Цените на плановете започват от 5-6 долара и стигат до 20 – 30, като с някои от тях могат да се построят дори големи и доста красиви дървени вили.

Комплекти за сглобяване

Съграждането на паянтова постройка със собствени сили не е трудно, но все пак изисква умения за работа с дърво, разкрояване, измерване, рязане, пробиване, лепене и др. Необходими са инструменти и добре премерени качествени материали. За хора които обичат предизвикателните “направи сам” проекти, няма нищо по-добро от това, но много искат просто да построят функционална и красива барака без много труд и разходи.

Комплектите за сглобяване могат да бъдат намерени онлайн и струват от няколко стотин до няколко хиляди долара в зависимост от големината и сложността на бараката. За съжаление у нас все още такива комплекти не се предлагат (може би скоро?), затова трябва да се предвидят доста транспортни разходи при поръчка от чужбина.

Сглобяването на градинска постройка от комплект не би трябвало да отнеме повече от 3-4 дни, но разбира се точното време зависи от сложността на проекта и сръчността на “строителя”.

54 thoughts on “Направи си сам барака в двора”

  1. Hello my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all significant infos. I would like to peer extra posts like this .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *