Как да се сдобием с градинска люлка


Снимка от smellyknee.

В повечето обикновени български дворове пространството е заето от зеленчуци, овошки и цветя. Рядко може да се види постройка или мебел различна от градинска барака или пейка. Фонтаните, беседките, алпинеумите и люлките сякаш все още са запазени за собствениците на огромни дворове и скъпи къщи. Вероятно причината е липсата на информация, защото сдобиването със симпатична градинска люлка всъщност никак не е трудно.

Градинските люлки са много подходящи за семейства с деца, но не само. Има люлки, специално предназначени за възрастни, а и какво лошо има да се залюлееш на детската люлка дори и да си минал тази възраст?

Видове люлки

Повечето градински люлки у нас са с метална конструкция и дървена пейка. Детските люлки обикновено също са метални, но при тях има една или две по-малки седалки вместо пейка. Основното предимство на металните люлки е, че са евтини и здрави.

Ако човек се поразрови из чуждите сайтове, може види доста интересни дървени люлки – някои от тях имат и допълнителни съоръжения като пързалки и катерушки (естествено, става въпрос за деца). Дървените люлки като цяло са по-интересни, по-шарени, а и по-добре се вписват в двора, но това си има цена. При поръчка от Амазон или друг чуждестранен сайт цената може да стигне и задмине четири цифри в долари. У нас за съжаление дървени люлки трудно се намират, освен някои модели с канапе (за възрастни).

По света отдавна използват и пластмасови люлки, които като качество и цена са някъде между дървените и металните. Пластмасовите обаче могат да се ползват и вкъщи, стига да имаш място за това. При опитите си да намеря пластмасови люлки в българския интернет попаднах само на бебешки. Все пак е нещо.

Как да се сдобием с люлка

Вече стана ясно, че на родна земя изборът от градински люлки не е много голям. Но няма място за отчаяние, Amazon.com, Ebay.com и подобни сайтове са на клик разстояние ако човек преодолее притеснението да купи такъв тип продукт по интернет. Разбира се, при досатъчно упоритост може да се намери и български вносител (а може би и производител), който да достави люлката, която търсиш.

По-интересна ми се струва обаче една друга опция – да си направиш люлка сам. Оказва се това не е толкова трудно. Брошури и планове могат да се намерят лесно (виж например тук – но брошурата не е безплатна – или потърси в любимата си търсачка за “swing set plans”), а изработването на една проста дървена люлка отнема не повече от няколко дни.

Разбира се винаги е възможен и средният вариант – да се сглоби люлка от комплект, по подобие на “китовете” за сглобяване на бараки. Така или иначе голяма част от люлките, които човек може да поръча онлайн, пристигат именно в кит форма. Комплектите за сглобяване обикновено са малко по-евтини от сглобените градински люлки, а и разходите за транспорт са по-ниски. Сглобяването от комплект отнема само няколко часа.

А ето и два линка към по-подробни ръководства за изработване на градинска люлка: едно и две. (И двете ръководства са на английски)

Разбира се, винаги може да се действа без планове, ръководства или комплекти, и да се сглоби съвсем проста люлка от дъска и здраво въже. Необходимо е само наличието на дърво с дебели клони (не за да се отрязват, а за да се завърже люлката за тях). Такава люлка се прави за час и мисля всички сме виждали (и използвали) като малки.

Прочети още за градинските люлки.

3 thoughts on “Как да се сдобием с градинска люлка”

  1. Аз съм виждала такива люлки по разните мосю практикери, а иначе си мечтая да си имам къща – люлката все някак ще я измисля 🙂

  2. А, да, за практикер не се сетих, там може би има и комплекти за сглобяване. Благодаря за подсещането 🙂 А относно къщата има разни идеи из другите материали в блога 🙂

  3. I can’t express how much I value the effort the author has put into writing this exceptional piece of content. The clarity of the writing, the depth of analysis, and the plethora of information provided are simply impressive. Her passion for the subject is apparent, and it has definitely made an impact with me. Thank you, author, for offering your insights and enriching our lives with this extraordinary article!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *