Как отново не си купихме робот

От хората, които коментират в този блог сме научили много интересни и полезни неща. Титинчо например е виновен за манията ни по роботизираните почистващи машини на iRobot и за окончателното ни решение да си купим домашна хлебопекарна. И докато с покупката на машината за хляб събитията протекоха леко и безаварийно, то с робота за втори път удряме на камък. В “Технополис”.

“Технополис” в Бизнес парка е най-близкия магазин за техника до нас. На кратко пешеходно разстояние по не особено натоварени улици из квартала. И това като че ли е единствената причина, поради която все още наминаваме там. Отбихме се миналата събота, докато оглеждахме за нов телевизор и видяхме, че там се продават и прахосмукачките на iRobot, при това на доста прилична цена в сравнение с това, което бяхме гледали по сайтовете преди година, когато Титинчо ни запали по тях. Чудесно е, че техниката поевтинява, докато заделиш сумата, която ще ти трябва за нея (възторжени последователи сме на добрите практики в “На ти с парите”), но все пак през това време бяхме позабравили моделите на устройствата и параметрите им и имахме нужда от консултант. И точно това е проблемът в “Технополис” – на всяка крачка те спират, спъват и досаждат усмихнати девойки, предлагащи кредити… и усмихнати продавачи, които не знаят нищо за стоките.

Е… след като миналата събота на опитите ни за диалог единствените отговори бяха “О, точно за ТЕЗИ прахосмукачки нищо не знам”, тази седмица си бяхме научили добре урока, преди да влезем отново в Техниполис. Въоръжени с подробна информация за текущите модели, които се продават в България, нахълтахме отново в магазина и след бърз слалом между момичетата с кредитите (не знам защо ни налазват така) се насочихме направо към щанда с прахосмукачките със следния план:

  • При модел Roomba 520 или 530 за цена до 610 лв веднага купуваме.
  • При модел Roomba 505 се отказваме и оставаме да премислим, освен ако не са намалили цената с повече от 50 лв.
  • По-скъпите модели не ни интересуват, но бихме се зарадвали на по-нов модел на същата цена.

Планът беше чудесен, само че се провали. На щанда имаше модел 520, но с параметри като на 530, т.е. с включена виртуална стена. Още по-чудесно, само че… от кофти опит знаем, че има ли промяна спрямо предварително обявения модел в положителна посока, много вероятно е да има и някаква компенсация в обратната. Отново имахме нужда от консултант, а този път имахме и достатъчно време да чакаме. Жената, обслужваща прахосмукачките тази събота беше много учтива и обеща да извика един младеж, който разбирал от тези работи… Отиде да му съобщи за нас. Чакахме. Отиде още веднъж. Пак чакахме… Някъде след половин час се появи от някъде един изтерзан и задъхан човек с червената риза на “Технополис”. Не беше особено усмихнат, но в замяна на това имаше отговор на всичките ми въпроси. Оказа се, че моделът си е точно 520, без виртуални стени, а табелката е сгрешена.

– Чудесно, купуваме го.

Младежът изтърча някъде в посока към склада, за да ни донесе кашончето, а ние с Прасунсен се погледнахме щастливо и се замечтахме за момента, в който ще се приберем, ще си налеем по биричка и ще пуснем Роботчо да щъка из стаята да събира прахоляк, докато му се изхарчи фабричния заряд и се прибере сам в базата си за зареждане…

– Извинявайте, но е останал един единствен робот от този модел – този на рафта, който гледате. Искате ли да го купите? – момчето ни погледна смутено,  а ние се спогледахме още веднъж…

– Ами всъщност… работил ли е някога? Правили ли сте демонстрации с него? Притеснявам се само някой да не го е пипал и да е строшил нещо по него… – повод за притеснение винаги има в магазин, в който стоките седят на открити рафтове, а досадни дечурлига с разсеяни родители ровичкат навсякъде.

– Не, защитните му лепенки още си седят. Но ако искате, ще го изпробваме.

Лицето на младежа грейна за пръв път едва когато кимнахме утвърдително и ни поведе към една маса, за да тестваме уреда. Издърпа защитната лента, включи го и се засмя, когато робота зачурулика и се насочи към ръба на масата.

– Винаги се стряскам, но той всъщност няма да падне – има сензори за стълби и защита.

Погледахме малко щъкащия по тясната масичка робот – видимо изглеждаше съвсем наред. Пък и нали има гаранция, какво толкова…

– Добре, ще го вземем, опаковайте го.

Продавачът се захвана да прибира робота в кашона и да провери всички дали аксесоари и документация са налице и прати един от безцелно шляещите се свои колеги да донесе гаранционната карта. Вторият явно не можа да я открие, за това нашият човек, вече видимо раздразнен, изпрати още един, за да му помогне. Накрая промърмори нещо за организацията и отиде сам да търси. Звъня и на някакви телефони, после се приближи пак до нас:

– Съжалявам, гаранцията се е загубила някъде. Искате ли все пак да вземете робота? До седмица ще сме уредили нова гаранционна карта и ще можете да минете да си я вземете.

Тук вече ние дадохме отбой. Чакали сме достатъчно дълго време и можем да потърпим още мъничко.  Доброто отношение на един служител не е гаранция, че магазина ще изпълни ангажиментите, които той е поел… а да дадем 609 лв за робота и да се притесняваме цяла седмица да го включим, защото имаме само устни обещания… не, благодаря. Разбрахме се да ни го запазят за 1 седмица, докато открият гаранцията, оставихме име и телефон с уговорката някой да ни се обади, в случай, че я намерят по-рано и си тръгнахме. Ако не намерят гаранцията, винаги можем да си поръчаме джаджата от сайта на вносителите, просто… момчето наистина се опита да си свърши работата добре, а това заслужава уважение.

За утешение отидохме в “Зора” при метростанцията и си взехме хлебопекарната :). Там организацията е много по-добра, предлагащите кредити не досаждат, а консултантите са наясно като че ли с всичко, което касае работата им. За съжаление в “Зора” не продават роботи.

Един съвет: ако ще пазарувате в “Технополис” и имате нужда от информация, търсете най-намръщените, задъхани и изтерзани на вид продавач-консултанти. Те са хората, които си разбират от работата, за това вечно имат много работа. Останалите само се мотаят и се усмихват.

А аз ще се захващам с чистене. След като пак нямам робот… 😀

71 thoughts on “Как отново не си купихме робот”

  1. Хахах, много е сладко комиксчето… твоите корекции към него също :))
    И определено няма да ни спестява кой знае колко време робота, защото сигурно ще ходим след него да се забавляваме с гледката ;)) Поне първата година.

    Обаче… умирам за роботи и просто беше задължително станат ли цените относително равни на сумата, която сме склонни да платим за нещо излишно, но забавно – да си го купим 🙂

    Хъм, интересно… какъв ли е модела на Антония?

  2. Ами Антония може да ти каже своя модел… Аз не съм го виждал, само съм чувал за него 🙂

    А комиксчето беще заигравка… Нямаше как да не избъзикам автора на оригинала! 🙂

  3. Много павилно сте постъпили. Преди време си купих телевизор от Технополис и после ги гоних 2 месеца, докато си взема гаранцията. Накрая отидох на информацията, помолих да повикат дежурния мениджър, направих скандал на висок тон (аз, дето съм кротък човек 😉 и, виж ти!, намери се една гаранционна карта.
    Много некомпетентни и немотивирани хора работят там.
    Но пък в Практикер миналата седмица един младеж ми помогна много, вкл. да намеря нещо, за което дори не подозирах, че съществува! Всичко е въпрос на хора. Е, може би – не всичко 🙂

  4. Хех, знаех си, че има такава опасност, ако го вземем без гаранционната карта 🙂
    За съжаление в Практикер не продават роботи 🙂

  5. Това е направо супер машинка! Започвам и аз да ги проучвам и да търся къде ги продават тук. Аз не знам дали ще тичам след него да го гледам какво прави, но децата със сигурност – така че двойно приложение – хем ще им събира трохите, хем ще ги забавлява:)
    Честита ви хлебопекарна! Това е друга наистина полезна машинка за дома. Като я изпробвате – пишете какъв модел е какви са ви впечатленията.
    Поздрави!

  6. @Cyber/SAS
    Лозенец ни е далеч и е малко вероятно фирмата да работи в събота или неделя, или пък след 20 часа вечерта, когато пък ние имаме малко време, за да излезем на покупки.
    Това е единствената причина да не си го купим директно от вносителя… защото цената е същата 🙂

    Но ако се закучи работата с Технополис, ще ги питаме може ли да ни го пратят по куриер с наложен платеж.

  7. @Деница
    Абе и аз си мислех, че съм голяма вече за играчки, но като защъка из масичката Роботчо и започна да се спира по краищата и да се върти объркано… заплеснах се като хлапе 🙂

    btw за хлебопекарната… беше много евтин китайски модел, с основен кусур, че няма книжка с рецепти. Само инструкциите за употреба. Продавачката ни предупреди за това, но решихме, че се оправим някак си…
    Та така – някой да ми метне някаква рецепта за половин кило обикновен хляб, плззз 🙂 Просто да тестваме :))

  8. @Кот

    Да съм на вас – направо си го купувам оттам. Технополис са ме разочаровали толкова пъти (особено с гаранционни проблеми), че повече от тях и батерии няма да си купя. Лично мнение, разбира се.

    А за тоя номер – само това на рафта е – има го дискутирано десетки пъти – все им е последно – от касетофон – до пералня?! Мързи ги да търсят в склада или си е “фирмена политика” да се подменят мострите с нови – не зная. На една приятелка взехме “последната” прахосмукачка от рафта – пак “демо”, но нещеш ли – забравила си фактурата момичето. Връщаме се след 15 минути и – о, чудо – нова прахосмукачка на мястото на нейната 🙂 Звучи като виц, ама не е.

  9. Ние купихме миещият модел от електрон http://www.electron.bg/index.php?cPath=22_153_224
    тука хубавото е че можеш да го смениш до 7 дена без да се обяснаваш много ако нещо му има. И общо взето си оправят бакиите ако се оплескат. Защото купихме и имиялна преди време на която бяха забравили гаранцията, но бързо я донесоха след като им се обадих.

  10. @Cyber/SAS, @Petko
    10х за инфото и на двамата… особено за линка 🙂
    Безплатна доставка за цялата страна звучи добре, а цената пак е същата 🙂

    Тъпо ми е да се отметна, защото обещахме на пича от Технополис да минем следващата събота… случайно ако са намерили гаранцията. Пък мразя да се отмятам от думите си.
    Но искрено започвам да се надявам да не я намерат де :))

  11. А специално за Технополис – имаме много кофти спомени от тях от преди 2 години, когато си купувах монитора… харесахме модел, наредихме се на една грандиозна опашка и зачакахме. И така повече от 20 минути, а опашката изобщо не мръдваше.

    Накрая по трасето от хората отпред изтече инфото, че нещо софтуера им на касите блокирал и не можели да го оправят… добре де, нормално е нещо да се срине, но в този случай е редно да предупредиш хората, че не можеш да ги обслужиш. Не да ги гледаш как влачат колички с тежка техника и се редят на опашка пред касите.

    Нервирахме се много, оставихме монитора на средата на пътеката и си тръгнахме.

  12. Абе аз тогава хубаво се бях заканил да не стъпвам повече в тоя магазин, май трябваше да си спазя заканата 😀

  13. Брей роботизация, харесва ми чистача. Трябва да го видя в действие ще отида до офиса им. Рецепта давам за около 700 гр. хляб:
    240 гр. – вода или мляко
    Може да се сложат 2 яйца, но тогава млякото става около 170 гр.
    1 с.л. – зехтин или олио
    По-малко от с.л. или 3/4 голямата мерилка захар
    1 ч.л. или 1 пълна малка мерилка сол
    380 гр. бяло брашно или грахам
    1.5 ч.л. или 4 1/4 от малката мерилка мая
    Маята се слага последна. Програмата е 2 или за нормален или бял хляб. Тестото като се меси не трябва да е много втечнено, но пък да може да се върти перката без да се затруднява мотора. Може да го прегледате в началото след 10-тата мин. и да добавите каквото е необходимо. Цвета на коричката е на най-малкото възможно при нас. Хлебопекарната е Alaska, Medion има абсолютно същия модел. Успех.

  14. Дечо, благодаря за рецептата… мисля да пробвам довечера или утре сутринта 🙂
    Всъщност когато си купя мая, че това е единственото от продуктите, което ни липсва.

  15. Ентусиазирахте ни с машината за хляб и си харесахме ей този сладур http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09075823
    Като за разнообразие, има някакво намаление през Амазон.ком, което идва много готино и в най-скоро време ще се обзаведем.
    Успех ви с покупката на вашата. 🙂

  16. @Eneya
    Нашата е Midea AHS15 (http://zora.bg/main.php?p=products&s_p=product_details&product_id=11701&hotels=) – беше намалена на 85 лв.
    И след първия опит снощи (по рецептата на Дечо Илиев по-горе, на отложен старт и с няколко грешки от моя страна) – справи се перфектно :). От хляба останаха 2 филийки, та дори няма да успеем да проверим тезата на Апостол.

    Моделчето, което сте си харесали изглежда доста сериозно и щом нашата евтина китайка се справя толкова добре, значи вашата и совалки ще може да пуска :))

    Във мамешките форуми бъка от рецепти и съвети на тема хлебопекарни… в това отношение ги признавам. Хвърлете един поглед, преди първия опит за хляб :))

  17. Каквито и въпроси да имате за роботчетата според мен е най-добре да звъните във варненския офис, тук е централата на вносителите и, поне преди година, в магазина седеше собственичката, която е абсолютно наясно с всичко до последното болтче. Дотолкова ми направи впечатление че срам не срам я попитах откъде това отношение към стока и клиент – каза ми че е живяла години в САЩ и тя друг начин ан работа не знае. Така че – звънете във Варна.

    Аз не бих пазарил това от Технополис. Отивам си при доставчика, да ми го демонстрира – взимам.

    За счупването няма какво да се притеснявате, роботчето е направено така че всичко е на модулчета, които се сменят с едно дърпане. Е, не са по 2лв но…поне откъм батерия нашите роботчета засега нямат проблеми, държи.

    Като недостатък мога да кажа нуждата от чистене на машинката след работа. Отделението за боклука е малко (макар чух че в новите модели се е уголемило). В един момент като трябва да почистиш примерно три стаи наведнъж и три чистения на роботчето идват досадни. Другото е че чистенето става бавно. Една стая се чисти около 30 минути. Има моменти в които си казваш ‘Вземам прахосмукачката и за 5 минути съм опукал цялата стая’. Но пък с прахосмукачката не може да се мине добре като с робота, защото реално робота минава десетки пъти на едно и също място всеки път идвайки от различна посока. Много е трудно да се завре до такава степен че да не успее да се измъкне. На масата в кухнята има 5 стола, можете да си представите каква бърканица от крака е – никакъв проблем. Замотава се малко но в един момент си излиза.

    Честита хлебопекарна :-). Нашата е Мулинекс, имам някъде на пдф книжката с рецептите, ще гледам да ви я изровя довечера. Съмнявам се да тръгнете да правите конкретни рецепти от нея, но ще ви даде доста материал за импровизиране, а също и съвети. Хляба от нашата пекарна може да се яде поне 3 дни, толкова е оцелявал. Поне при нас отложения старт настройва не кога да започне да прави хляба – а кога да е готов. Френска им работа, кой да се сети че всъщност така е по-удобно. 🙂 Ще питам жената да каже рецепта за тесто за пица ако искате, облизваме си пръстите, аз откак сме взели пекарната съм качил 12 кила :-(.

    Ние сме на вълна Тефал Актифрай :-). Онова дето пържи с една лъжица мазнина, до десетина дни ще си вземем. 🙂

  18. @Титинчо 🙂
    10х за включването… за книжката не знам дали има смисъл да търсиш, аз открих една в нета на пдф, точно на Мулинекс. Ама вече бях заредила по онази рецепта, а и доколкото хванах, количествата бяха все за големи машини… 1 – 1.5кг и ме мързеше да преизчислявам 🙂

    Доколкото разбрах, китайците са крали яко от Мулинекс, така че не очаквам кой знае какви разлики в рецептурите и начина на работа за сходен по параметри модел… и при нашата отложения старт беше за часа, в който искаш готовия хляб.

    Рецепта за тесто за пица искаме :))

    А за робота… в къщата определено ще гледаме да няма много препятствия по земята, но квартирата ни е кошмар за всеки изкуствен интелект :). Честно казано любопитно ми е как/дали ще се справи с толкова прегради и кабели по пода… ще го видим 🙂

  19. Преградите по пода не са проблем – но кабелите определено са! Робота НЕ СЕ справя добре с кабели. Намотава, насуква, дърпа…стават проблеми. Около кабелите ползвам или виртуална стена, или някак ги блокирам да няма достъп до тях румбата.

    Рецепта за тесто за пица:
    200мл вода
    1 чаена лъжица сол
    1.5 супена лъжица зехтин
    400гр брашно
    1.25 чаена лъжичка мая (точно толкова мая!)

    Пуска се на програма за тесто

    Мая винаги се слага най-отгоре върху брашното, не трябва да се смесва с водата. Това важи за всичко което се прави в машината – първо течните съставки, после брашното, накрая маята върху брашното.

    Нашата програма за хляб

    360мл вода
    1ч.л. сол
    1ч.л. захар
    2с.л. олио
    520гр. брашно
    1ч.л. мая
    програма за бял хляб

  20. Аз се чудих какъв може да й е недостатъка на машинката и той изплува в коментарите (поне за мен, де) – малкия обем на отделението за боклука. С три деца явно много чистене на машинка ще трябва да падне. И ако работи по 30 мин всяка стая, у дома няма да може да се спира въобще – докато обиколи стаите и първата пак ще е готова за чистене… Но ако наистина чисти по-добре още ме привлича идеята.

    А това че китайците са докарали отложения старт на хлебопекарната е супер – на нашата точно тази функция не й работи като хората и много ми липсва.

  21. Абе те китайците отложения старт са го докарали, обаче надписите за програмите върху машината след 1 нататък не съответстват на тези в книжката :))

    Явно им е все тая кекс или конфитюр бъркат :))

  22. хахаха:) ами разбира се, че им те все тая – те нито едното, нито другото употребяват. А и превода няма да се учудя, ако е правен с автоматичен преводач в нета. Дори и тук (Нова Зеландия) по китайските магазини и ресторанти има тонове бисери. Онзи ден бяхме в един ресторант, който имаше табелка “Were open” – съвсем по китайски с една “чертичка” са успели да обърнат смисъла, което като се замисли човек си е постижение:) Темата направо е безкрайна и крайно забавна (ако не опира до менюто на някой уред, който ти трябва в момента, обаче!)

  23. Ми то и нашето е 80… паунда. 🙂
    Ние отнчало си бяхме харесали едно за 120, а аз от някакво извратено любопитство погледнах и останалите.
    И то просто… изпъкваше, като летяща чиния.
    Впрочем, така и му казваме – “летящата чиния”. Определено ще разказваме как се е справило, благодарим за идеята и стискаме палци и вашият мъник да се държи прилично, да ви храни вкусно и да му се радвате. 🙂

  24. Между другото, момичета… с програмата за конфитюр (на хлебопекарната де, не на робота) можело да се прави лютеница 😀
    Аз мисля да тествам, щом открия на кой номер ми отговаря конфитюра.

  25. Внимателно с течните неща, чувал съм че не е много удачно, загоряло, пръски, мръсотия отдолу при мотора на врътките и реотаните. Пък ако е сладко и се опече – няма миене, то и без това се бърка трудно там.

  26. Включвам се не съвсем по темата.
    От близо година следя блога ви с огромен интерес. И аз като вас мечтая да живея вън от София, дано да го осъществя. Поздравявам ви за решението. Убедена съм, че е правилно.
    Реших се обаче да се включа сега, заради препратката ви към сайта на Деница. От 2 дена го чета и искам да ви изкажа благодарности, че ме насочихте към него.
    Поздрави:)

  27. @Inga
    Блогът на Деница е наистина много полезен и интересен (поне за хора като нас, които се опитват и да мислят).
    Много се радвам, че сме успели да сме полезни с нещо, дори на пръв поглед не съвсем по темата 🙂

  28. За робота: от Технополис все пак се обадиха в събота. Момчето беше достатъчно учтиво да ни уведими, че са открили гаранционната карта.

    От друга страна ние нямахме никаква възможност да се разкарваме отново до там този уикенд… а като гледам – до края на седмицата също.
    Така че покупката от Технополис отпада.

Comments are closed.