Ограда – малък финиш

Преди месец пуснахме тема, в която търсехме съвет каква да бъде бъдещата ни ограда. Коментарите на всички включили се ни бяха много полезни – прочетохме, спорихме, обмисляхме, пресмятахме, поискахме и мнението на съседите, живеещи на улицата ни. Признаваме си, варианта с вечнозелени храсти много ни изкушаваше… но в крайна сметка заложихме на малко по-сигурния вариант, който няма да зависи от свободното ни време и личен труд, т.е. направихме си класическа селска телена ограда с нисък бетонов праг.

Резултатът

Е, готовата ни ограда няма никакъв шанс да спечели конкурс за оригинална идея, но всеки, който е хвърлил поглед на снимката “преди” в миналия пост ще оцени спретнатия и солиден външен вид на готовото изделие 😀

  • След покупката на парцела се оказа, че бившите собственици са иззели част от “тротоара” и са оградили с по 50-тина см повече в горната част (от какъв зор – идея нямам… като пространство не се печели нищо смислено). Новата ни ограда е на законното място малко по-навътре в границите на имота, с което си осигуряваме спокойствие пред общината и благоразположението на съседите.
  • 35 метра ограда с врата (втора употреба, но здрава и добре рециклирана), с нова мрежа и колчета, нисък бетонов праг, бетонена площадка пред вратата и мини стълбище ни струваше 3600 лв, което включи всички материали, труда, подготвянето на терена и разчистването след работата, което трябва да стане днес. В неделя на едното стъпало и на участъка до вратата все още не бяха махнали кофража, но нямаме възможност да пътуваме пак през седмицата до Своге. Ще хвърлим отново поглед следващата неделя.
  • Срокът на работа беше 10 дена за оградата и едната баня (за нея ще пиша друг път, че там е по-дълго и сложно), като дадохме аванс за материалите и доплатихме при приключването.

Процесът

Теренът откъм тази улица е доста шантав… при 30-тина см височина откъм улицата, бетоновия праг откъм страната на парцела ни е почти метър.

Честно казано, не можах да разбера каква е защитната функция на тази “шапка” върху бетона и не може ли да е без чупки, но оставихме хората да работят, както знаят. Предполагам, че ако слагаме облицовка острани на зида, ще има някаква завършваща функция. Малко вероятно е да ни хрумне нещо такова в следващите 10-тина години. Видяхме, че са предвидили някакви скобички в зида, за допълнително захващане на мрежата (освен за колчетата) и това ми направи добро впечатление.

Приключваме “инспекцията” на обекта и се изнасяме към центъра да ударим по една бира за чудесно свършената работа, а майсторите се връщат на работа (след като няма вече навлеци, които да им се моткат наоколо и да щракат с фотоапарата).

Половин час след това над града се излива такъв порой, че се чудим дали недостегнатия бетон ще издържи на водната струя. И докато наблюдаваме как в любимото ни заведение “Солей” персоналът отводнява приземния етаж, започваме да разбираме смисъла от направената инвестиция в по-стабилна ограда. И започваме да слушаме с по-голямо внимание съветите на техническия ни за този бетонен пояс около къщата, за който ни мрънка от миналата година и който щял да предпази основите на къщата.

Оградата е до тук, това е положението 🙂 Следващите 35 метра, които ограждат двора откъм асфалтираната улица ще ги правим по-нататък. Там също има някаква окъсана ограда, но поне терена е сравнително равен, можем да спестим бетоновия праг и няма да има нужда да местим колчетата навътре, защото в тази си част оградата е на мястото си.

Този път дори не научихме имената на майсторите (бригадата нае и ръководи нашия технически), но в замяна на това останахме доста доволни от работата им. Сега… винаги ще се намерят хора, които ще кажат, че може и по-добре или по-евтино, но… задължително след НО-то има условие, което обикновено ние не можем или не искаме да изпълним. Примерно да си вземем седмица/месец/сезон отпуск и да виснем на хотел в Своге, за да следим през деня кой какво работи по обекта. Или пък да обикаляме с кола София и околностите, за да открием малко по-евтини строителни материали. Или пък да изкараме един курс “строителен работник за начинаещи” и да се захванем сами да правим всичко онова, от което не разбираме.

А и не съм убедена, че по този начин ще стане по-евтино или по-хубаво.

59 thoughts on “Ограда – малък финиш”

  1. 100 лева. метъра излиза. Хмм.
    Заключението е правилно накрая. Имали – дали, също е правилно.
    Но за 100 лева на метър не трябваше ли бетона да е 2 метра и на височина? Първоначално ми се стори нормално и приемливо, докато не видях, че ви остават още 35 метра. Тогава се замислих, ако продадете сега къщата, ще си възвърнете ли инвестицията? Рационално погледнато.

    Браво за бързо свършената работа!

  2. Жоро, обикновено хората не смятат транспортните разходи (отишъл с колата да напазарува материалите), както и строителния надзор и разправията с разните кетапи.

    Подготовката на терена включваше разкарването на едни двуметрови треви и бодливи храсти, смъкването на старата ръждясала ограда, махането (в случая рязането, че явно не са успели да ги изтръгнат) на старите железни колове. Не сме се разбирали да терасират и да изравняват ската, но са пооправили доста терена покрай оградата… това също си е труд, който някой трябва да направи. След като няма да сме ние, редно е да се плати.

    Да, на нас също ни се стори много, точно от гледна точка на това, че имаме още толкова да правим от другата страна.
    Обаче, като си представихме как за да спестим някой лев, вместо да си седим на прохладно пред компа, ще въртим косата и лопатите в жегата и прахоляка, за да подготвим терена или как ще обикаляме 2 дена, за да намерим мрежа с 2 лв на метър по-евтина… в крайна сметка парите са за това – да ти осигурят свободата да живееш както ти харесва.

    Отделно офертата да стане оградата заедно с банята наведнъж, а не да търсим отделно човек и за нея, да пътуваме още 2-3 пъти до Своге с едни пари и едно уговаряне къде какво да се прави… Едно ходене до там (билети за влака в 2-те посоки и скромно хапване в града) за 1 човек е около 10-15 лв. Отделно е неработния ден, защото отиване и връщане, половин час на обекта, с моткането и по софийските улици е около 5 часа. Един работен ден, кажи-речи.
    Бетонът е най-евтиното нещо в цялата работа.

    “Тогава се замислих, ако продадете сега къщата, ще си възвърнете ли инвестицията?”
    Хммм… ако намерим някой, който да хареса мястото, да го устройва разпределението на стаите, да няма друга идея за довършителните работи, да си е мислил да прави точно такава ограда… вероятно можем да си върнем вложенията 🙂
    Ако искахме да продаваме къщата (с печалба), щяхме да я оставим на груб строеж и със старата ограда. Рационално погледнато, тогава нямаше да ни вълнува въпроса слиза ли вода в основите при всеки дъжд.

  3. 🙂 Браво. Не е висока цената щом сте доволни 🙂 Остава да облепите бетона с камъчета за 40 лв/м2 🙂 Хе хе

    Честито още веднъж – много добре се е получило.

  4. Аааа, забравих да кажа за “краденето” от тротоара – навсякъде по села и паланки е така – и при мен е +1,2 метра навън?! Явно е пратика… Е, какво пък – ще сме като в LA – без тротоари 🙂

  5. А, ние цената от теб я гледахме, не се хили :))
    Бяхме си наумили: “Каквото и да ни кажат, не трябва да е по-скъпо, отколкото при Cyber/SAS, щото неговата ограда е тухлена!” :))
    Като я заковаха на 100 и нещо с вратата и стълбите, навихме се 🙂

  6. @Кот За мен всяка цена платена и донесла удовлетворение е добра цена 🙂 И не се хиля хе хе – радвам се на ентусиазма – да не съм сам де 😉

  7. Абе то е ясно, че ще оспамя тоя пост, ама да кажа за “Честно казано, не можах да разбера каква е защитната функция на тази “шапка” върху бетона и не може ли да е без чупки”

    Значи, ако си представиш как вали дъжд и както каза моя майстор “къде отива капката”, ще разбереш защо е шапката. Като завали, дъжда не мокри целия фундамент, а само челото. Това е причината на всеки балкон, подпрозоречен перваз и т.н. да има издатина. Заради капката хе хе… Номера е, че като завали, водата капе от ръба на “шапката” и не мокри фундамента. Един вид – примитивен улук 🙂 А водата е велика сила – за 2-3 години разрушава пояс като вашия без проблем. Но вие имате “шапка” 🙂 Значи – 30 години 😉 Хе хе. Сериозно – така ми обясниха 🙂

  8. @Cyber/SAS
    Честно казано, това е първото нещо по къщата от есента насам, което ни зарадва. Просто няма как да не кипим от ентусиазъм – за сефте през двора ни няма пътека за минаване напряко (ура, имаме порта) и не ни се наложи да си търсим кръчма с прилична тоалетна 😀

    10х за обяснението – значи тази шапка наистина си е технологично необходима, а не е излишно усложняване на конструкцията (и скапване на дизайна от моя гледна точка де :))). За разлика от 10 пъти в живота на оградата си струва допълнителния кофраж, който правиха 🙂

  9. @Кот Намерили сте наистина добра бригада, която си разбира от работата. Много по-лесно е да скипнеш шапката и след 2-4 години – пак си ти. И защо да е грозно?! Дизайна си е ОК? Виж си балкона, прозорците, козирките – навсяъде стърчи – загледай се. Явно си е така… То да не е уеб сайт 🙂 Е, не мога да съм сериозен по това време 🙂

  10. Ами защото не е достатъчно минималистично с тази шапка :)))
    Ох, и мен ме удря лигнята по това време на денонощието, особено ако вися още в офиса.

    Доволни сме от хората, защото можеше да поискат същите пари и без да направят такива неща (като тази шапка примерно), на които ние не знаем функциите и нямаше и да ни хрумне да ги поискаме. Надявам се и майсторите да са доволни от нас като клиенти, защото определено имаме още доста неща да правим отвън и сигурно пак ще опрем до тях.

  11. “Минималистично” – въпрос на околното пространство, което може спокойно да “подтисне” тази несправедливост. Примерно – засаждаш на 0.8 (хе хе) метра чимширче и хоп – няма я шапката 🙂 Но че е необходима, и че добре е направено – факт. Аз си казах, че ще оспамя темата, ама като никой не ме трие 🙂

    Айде, като имам поле за изява: Моята идея за моята ограда:

    1. Засаждам въпросните храсти – чимшир – или каквото ми харесва близо до нея (отвътре, де)

    2. Следва пояс от камъчета – продават ги много – аз съм се спрял на белите. Идеята е да се отделят храстите от тревичката, нали за дизайн говорим 🙂 Много скъпо ги продават, та смятам да направя излет с децата по Искър и да си съберем известно количество…

    3. После – тревичка – може би – тук – там – роза – или палма?! Може и от изродските гномчета на Mr Bricoladge хе хе

    4. Бордюрче, плочки и пътечка около къщата – нали трябва да си я обикаляме – и that it’s. Може би и едно барбекю хех

    Така. Спирам спама и бягам към къщи, че много се размечтах 🙂

    Успех пожелавам.

  12. Мерси за включването, Cyber/SAS 😀 Това със зеленичкото и аз съм го намислил, ама ще видим кога ще стигнем дотам 🙂

  13. Сложете облицовка на оградата, така е много грозна. Примерно с гнайс…

  14. Що, бе Жорка, скивай какви яки хоризонтални райенца са се получили? Това нарочно да го искахме, нямаше да се получи така :))
    Очаквам Прасунсен да се развихри с баката боя и да спретне едни африкански краски по райетата :))

    Майтапа настрана, но излишни пари за красота няма в момента. Само укрепване на терена и функционалност ще финансираме тази година.

  15. Много хубаво е станало, спретнато, харесва ми. Харесва ми и подхода ви към това да платите да ви се свърши работата като хората. Ясно че сме бедни в тая държава, но ми е писнало всеки да се прави на майстор. Разбира се това важи само и единствено ако си намерил верния човек да ти свърши работата.

    Чудя се само дали под тежеста на пътя няма да се лашне тоя бетон в посока двора. Дали не може да се сложат някакви диагонални подпори, както е подпрян кофража например на третата снимка.

    Поздрави, много ви се радвам че осъществявате моята мечта, наесен може и да минем с караваната да одобрим добре свършената работа :-).

  16. Надявам се тази година да удържи 🙂
    Като се нанесем там, ще терасираме малко и ще спретнем някаква по-висока алея с растителност покрай оградата… това би трябвало да спаси положението.

    Иначе диагоналните подпори ще ги направим при нужда. Надявам се да няма такава, че ми писна от бетон :))

    За наесен си е чист оптимизъм, обаче баня вече има и в хола може да се опъне палатка :)))

  17. Телената ограда е лошо решение.Оградите не са като едно време.Това като нищо ще е за смяна още преди да сте се нанесли.Много народ се подведе край мен последните години с телени огради и няма някой,дето да не е загризал дървото максимум на третата година.Решението е или да се ползва ограда от много дебела тел или напрво оградни пана.Разликата цената на добрата мрежа и паната не е съществена.

  18. Така обичам някой като се появи като е свършена работата и посочи с пръст да каже ‘ааааа, това не е добре така, еди как трябва’. А де мълча цял месец като питаха хората за съвет?!

  19. За окончателното дооформяне на оградата предлагам всички, довлекли се на гости по някакъв повод в Своге или в Младост, да носят освен по една бира и някое коренче – я чимширче, я друга зеленинка тип “жива ограда”. От мен имате някой и друг корен малини 😉 Че обичам да ги ям, не за друго :))))))))

  20. В Своге викам аз… че да не търся роднини с коли за превоз :))

    А за малините нямаш грижа, избираш си някоя стена от триъгълника и забоцкваш всичко, каквото обичаш да ядеш :))
    Ще те викам да си обираш реколтата поне веднъж годишно :))))

  21. Одрали са ви местните шопски катили,гледам и стара порта окраднали отнякъде един съвет никога не наемайте местни и да ви дават идеи какво ще строят,как ще ви доставят материали ще ви излезе дявол на магаре,сега де що има неизтрезнял безработен в района ще мине да се запознае да даде акъл и по случайност по тоя акъл точно него ще трябва да го вземат да върши работата иначе поздравления браво на вас

  22. @ндеи
    Вратата ние помолихме да е втора употреба. Така струваше 50 лв с пребоядисването и постягането, а не 300лв, колкото вървяха в околността.

    Иначе… ако наемем някой от другия край на страната (така де, да сме сигурни, че не е шоп) и му платим командировъчните, едва ли ще излезе по-евтино.
    В Своге хотелите са скъпи, а стаи под наем никой не дава… особено за строители. Проверявали сме, за това споделям 🙂

  23. Prestoi mi kupuvane na mreja za ogradata.A sam ot provinsiata.Kolko vi izleze metara y ot kade moje da se kupi na dobra sena?
    Pozdravi.Aneta Mincheva

  24. Честно казано, нямам идея колко струва отделно тази мрежа.

    Не сме купували ние материалите, защото за момента живеем на 40 км от строежа и нямаме много свободно време. Оставихме на майсторите да пазаруват, от местните складове. Договаряли сме се за крайна цена.

    Проверете в строителните хипермаркети или складове във вашия район – не си струва да се пренася такова нещо отдалеч, транспорта ще струва повече от мрежата сигурно.

  25. Thanks for your advice on this blog. 1 thing I would like to say is that purchasing electronics items through the Internet is certainly not new. In truth, in the past few years alone, the market for online electronic devices has grown a great deal. Today, you’ll find practically any specific electronic tool and product on the Internet, including cameras in addition to camcorders to computer elements and game playing consoles.

  26. I will immediately grab your rss feed as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I could subscribe. Thanks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *