Обзавеждане на миниатюрна спалня

Винаги ми е било интересно как архитектите успяват да набутат толкова много мебели в скиците на малогабаритните апартаментчета съвременно строителство. Колкото и да меря и да размествам, никога не успявам да постигна резултат с толкова много въздух…

(тежка въздишка)

И така, задачката ми е следната: имам стая за спалня с размери 3х2,90 м (или 8,7 кв.м.), на която знам къде приблизително ще се намират прозореца и вратата. Трябва да успея да сместя в нея една функционална и удобна спалня (или както обичаме да си я наричаме – Кочинката), която да отговаря на типично наши си (скромни) нужди и изисквания:

  • В Кочинката, разбира се, спим. Не заемаме много място, но обичаме да ни е нормално широко. Никакво персон и половина легло – ние сме цялостни личности 🙂 Под 2 метра h сме и двамата, но при 2,90 м стена с врата… задължително вратата ще трябва да се отваря навън, иначе ще трябва да влизаме в спалнята с чупка в кръста и лек подскок (да не забравя да я обърна!).
  • Главите ни трябва да са на север или поне на изток. Не помня къде го бях чела това, но от 20 години го спазвам и още съм жива 🙂 В нашия случай има възможност на север, значи идеално.
  • В Кочинката обичаме да четем книги и списания. Знам, че четенето в легнало положение е вредно, но пък така ни е удобно. Значи… някакви полици за месечната преса и за няколко книги поне ще трябва да има. За да не правя кулата в Пиза, както е в момента върху нощното ми шкафче.
  • В Кочинката се гледа и телевизия, когато гледаме такава. Място за телевизор, не много голям и dvd.
  • Обикновено в спалните на нормалните хора има гардероб… в нашия случай освен, че няма място, това ще е и груба грешка. Прасунсен обича сутрешния си сън, аз обичам да тряскам вратите на гардеробите, чекмеджетата на скрина редовно тръгват да се затварят накриво, а сутрин съм толкова неадекватна и сърдита на света, че се обличам шумно, продължително и успявам да се спъна в почти всичко по пътя си. Подозирам, че ще е добре за връзката ни да го правя в друга стая.
  • В Кочинката ще трябва да има място за спално бельо. Все някъде трябва да го слагаме, а и другите стаи също не са разтегателни.
  • Естествено Кочинката трябва да е удобна за всички останали дейности, които обикновено се свързват с размножаването. Т.е. здраво, широко легло и достатъчно разстояние до тавана, за да няма разбити глави.
  • Тъй като излишни пари за мебели няма да имаме, конструкцията ще трябва да е такава, че да успеем да си ги направим сами в най-лошия случай. В добрия чертежът ще е прост и майсторът няма да има много възможности да сбърка.

Решението

Избрах Google SketchUp за работна среда, първо защото това е безплатен софтуер, с добра библиотека готови модули, добра функционалност и логичен за начинаещи начин за работа и второ… защото това е безплатен софтуер и ми се ще да го разуча. И аз, както повечето българи чета хелпа едва когато стане напечено, та за това някои прости неща ми отнеха малко повечко време. Не правете като мен – вижте видео уроците – ще спестите време.

Вдигането на стените беше лесно, но доста време ми отне да схвана как да направя прозорците и вратите така, че да “пробият” стената. Използвах готови модули за прозорци и врати от библиотеката (File -> 3D Warehouse -> Get Models), но когато ги поставих на стената, отвори нямаше. В крайна сметка разпробих стената по стандартната процедура (чертаеш контур с нужните размери върху стената и с инструмента Push/Pull избутваш навътре, докато се покаже надпис “On Face”. На така разпробития отвор монтираш вратата / прозореца. Изглежда естествено просто (къртиш и след това монтираш), но само ако нямаш навици за работа с друг софтуер 🙂

Цветове, материали

При такива размери на стените, задължително ще трябва да ги боядисам в бяло. Тясно е и се налага да използвам всеки начин да направя стаите да изглеждат по-малко клаустрофобични. Освен това бялото успокоява. Освен това се поддържа лесно и цветово се съчетава с всичко. Абе харесвам бялото, трябва ли да си търся оправдания? Подова настилка – някакъв ламинат (лесно за чистене и приятно за стъпване с боси крака). Знам, че дървен паркет или дюшеме ще е много по-яко, но е по-скъпо и на цялата ни концепция “нещо удобно и прилично за жълти стотинки” ще е като на свинче звънче.

Хрумна ми, че една лека конструкция от гипскартон в стил “зидана библиотека”, боядисана с цвета на стената (бяло) би била добра идея. Висока до тавана, с 2 затворени шкафа горе и колони с полици от двете страни на леглото. Не е революционно като дизайн, има го под някаква форма във всяко списание за обзавеждане, но перфектно пасва на целите ни, а и няма да “затрупва” стаята с присъствието си. На 2 или 3 места “полици” от конструкцията, по средата дървени полици, боядисани в тъмно кафяво (почти черно). Тъмни ще са и сандъците за нощни шкафчета. Ако открия и подходящи по размер плетени правоъгълни кошове, могат да се сложат на няколко места по полиците за съхраняване на дребни насипни вещи (козметика, лекарства и всякакви дребни и изискващи място дреболийки). В горните шкафове може да се слага спално бельо, а вратичките им ще бъдат от някакви плоскости с бял фурнир (или по-точно от някаква част на стария ни бял полуразпаднал се гардероб).

Не съм много наясно със този вид сухо строителство – гледах един видео урок в сайта на “Мисия моят дом” и май точно на място съм попаднала. Не ми изглежда по-сложно от работа с дърво, надявам се да не е прекалено скъпо.

Работата с прави ъгли в Google SketchUp е проста, но селектирането на всички части на една плоскост примерно, за да се премести, си е цяло изпитание. Все пак успях да хвана начин, по който това може да става лесно: правите си “плоскостите” и ги конвертирате като компонент (иконата за компонент, Edit -> Make component или с бърз бутон G), като след това можете да си ги копирате, местите или копирате огледално. Можете и да групирате обектите (Make Group от същото меню).

Огледалното извъртане/копиране (или mirror за кад-аджиите) тук е достъпно, като се селектрира обекта и с десния бутон на мишката се избере Flip Along. След това избирате Components red/green/blue в зависимост на това по коя ос на координатната система искате да го обръщате.

Леглото

представлява проста дървена конструкция от 2 части, всяка от които може да е самостоятелна. Вътрешните стени на “сандъците” са по-ниски, а конструкцията така оразмерена, че матраците да се допират плътно един до друг, без пропаст между тях. Другите 3 стени, в които е “хлътнал” матрака гарантират, че той няма да тръгне да се “разхожда” из леглото. Повече за конструкцията и чертежи на леглото някой друг път. Дървената част е боядисана в същия тъмно кафяв, почти черен цвят.

Почти през целия си живот съм спала на матрак директно на земята, върху дървена плоскост на земята или върху нисък дървен “сандък” и винаги съм имала много здрав сън. Не бих си усложнявала живота с правенето на легло, ако не се налагаше да оползотворим мъртвото пространство под нас – в сандъците под матраците може да се съхраняват завивки и възглавници. От друга страна една по-сложна конструкция с чекмеджета отпред или отстрани в случая е нерационална – няма почти никакво пространство, където да се изтеглят.

Скрин с телевизор отгоре или масичка за телевизор?

Скрин си имаме – това е единствената нова мебел, която сме купували за квартирата. Не е някаква ценна вещ – обикновен евтин чамов скрин… но е още нов и здрав и задължително ще влезе в употреба. По габарити се събира на стената срещу леглото, но все още не съм го начертала, за да “усетя” стаята с него (използвах готов модел отново от библиотеката и коригирах размерите му, така че да съвпаднат с тези на нашия). Подозирам, че ще ми изглежда тясно и ще се блъскаме в него при влизане. Цветово също не знам как ще пасне на концепцията… като я видя на живо, ще му правя корекции с четката, ако се наложи 🙂

Масичка за телевизор може да се направи от остатъците профили и гипскартон (ако останат) или от дърво (ако ми останат “части” от старите мебели, които не се поберат в другите стаи). Може и да се купи, разбира се, но така няма да е толкова интересно 🙂 Концепция и чертежи на масичката – отново друг път, когато ми е малко по-ясно на какво разстояние от стената ще е вратата.

37 thoughts on “Обзавеждане на миниатюрна спалня”

  1. Здравей,
    първо браво за самоинициативата. Все пак една проста сметка:
    – етажерка=50cm
    – легло=200cm
    – тв масичка=50
    Това прави 300cm и следователно нямаш място към вратата, освен ако не минеш през леглото.
    Същата сметка за широчината на леглото
    – 2 матрака по 90см е 180см, остават ти 60см от двете страни, което е много малко, т.е. тясно, минимумът е 75, както и всички мерки по-горе са минимум, айде стандартни 🙂

    Мислил ли си да обърнеш леглото на 90 градуса обратно на часовниковата стрелка и да е плътно до стената/ляво/. Ще имаш етажерка срещу теб и тв, вграден и място около 120см отдясно за придвижване до вратата. Мисля, че е лоша идея в такава малка стаичка да пускаш място и от двете страни на леглото както си направил 🙂
    Успех!

  2. Здравей 🙂
    Благодаря ти за критиката, отварям чертежа и се хващам да си проверя всички размери 🙂

    Етажерката е 50 см, но леглото е вкопано в нея, така че общо заемат 200 см. Остават 90 см до стената… ако сложа скрина, който е 45 см, наистина ще трябва през леглото да се минава. Точно това ми беше голямото колебание – то и сега си минаваме през “леглото”, но то представлява матраци директно на земята и не е проблем.

    Не искам да въртя леглото, защото тогава единия от нас ще е винаги между вратата и прозореца (не знам точно къде се намира, но има опасност да дойде и почти в средата), а това не е добре. Губим и северната ориентация на главите. А другия няма да има никакво пространство за лични вещи.

    Разстоянието отстрани на леглото наистина е 60 см и в общи линии ще служи основно за примъкване на нощните шкафчета, които ще са на колелца и ще служат и за масички (кафе, вода, книгата за четене, дреболиите, които искам винаги да са до мен нощем).
    Колкото и да ми е мъчно, скринът май ще отиде в друга стая 🙂

    В общи линии сме 2-ма 65 килограмови и за по-дългия от нас разстоянието за минаване не е проблем (в момента живеем в стая, която съвместява хол, спалня и офис с 2 бюра и слалома между мебелите ни е любим спорт), но ще пробвам и с друг вариант на твоята идея – без да въртя леглото, ще го доближа до стената с прозореца и ще редуцирам едното крило на етажерката. Между стената с прозореца и леглото ще има дървен преход – подиум, с ширина 20 см примерно и дължина на половината на леглото (за слагане на разни вещи, а и за да не спим до стената). Тогава печеля 40 см от другата страна и “Г”-образният коридор ще е достатъчно широк, за да можем да ползваме спалнята и когато се позакръглим повечко 🙂
    Измъкването на прецакания да спи до прозореца ще е само отпред.

    Ще го начертая тези дни и ще се радвам пак да го изкритикуваш 🙂

  3. Един познат чрез замервания и изчисления е открил, че по скиците архитектите използват мебели с размери, около 80% по-малки от реалните.
    Задължително е, след като си получиш скицата да си направиш собствена “разстановка” – в 3Д, 2Д, с колчета и канап на полето, както можеш – с реални размери на (конкретни) мебели.
    Което вие и правите, де. Но не се кахъри, че не можеш да вкараш трикрилия гардероб в тоалетната, както архитекта 😉

  4. vens, предполагам, че това прави новото строителство продаваемо 🙂 Иначе кой би си купил апартамент, в чиято спалня при наличието на двойно легло да не може да се отваря вратата 😀

    В нашия случай щях да съм по-благодарна, ако не ме бяха карали да мисля, че има шанс да намеря евтин кухненски шкаф с мивка на 35 см, ама…

    Предполага се, че сглобяема къща 46 кв.м. си купуват хора с малко пари и достатъчно мозък, за да измислят как да се сместят вътре, та този scale на мебелите беше излишен 🙂

  5. Пак много простраство имаш. Ако имаш и два прави ъгъл в тая стая си направо патрон.

  6. Ремонтирай сам | Направи си сам
    Ако искате да поправите или да направите нещо тук е мястото. Статии и Видео за строителство, ремонти.Независимо дали имате или не талант.Ремонта на жилището или къщата и двора е едно от първите неща, с които поне първоначално бихте могли и сами да се заемете.https://dimitrovi133.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *