Костинброд

Единственото, което знаехме за Костинброд, преди да ни хрумне да разгледаме града е, че е родното място на Азис. Нищо против самия Азис, но понеже органически не понасям чалгата и чалга мисленето, това за мен беше сериозен минус. Някак си се бях настроила, че нито мястото, нито хората там ще ми харесат. Все пак когато човек си избира място, където да живее, го избира по свой образ и подобие.

Всъщност градчето е симпатично. Прави асфалтирани улици, къщи на по 2-3 етажа, малки семейни магазинчета директно в дворовете. Така и не успяхме да разгледаме добре циганския съд (мярнахме го от автобуса само), но като че ли това е някаква местна забележителност, защото всеки ни споменаваше за него. За това пък регионалният кич беше на ниво – къщи, облицовани в мрамор (различен на цвят… явно на принципа “от където падне нещо на далавера, дай да го лепим по къщата”), къщи – облицовани с венецианска мозайка и няколко цвята мазилка (фул шарения от всякъде да е!)… е, в интерес на истината имаше и доста стилни и приятни къщи. Всъщност в града сме снимали основно къщи – Костинброд е създаден като град от обединението на няколко села и няма нищо впечатляващо като природа или история. Все пак за няколко часа пешеходна разходка и един оглед на парцели едва ли сме успели да разгледаме всичките му забележителности.

И сигурно щяхме в крайна сметка да се навием да се заселим там, ако не бяха цените на имотите. Ех, цените… Местните определено доста са се поизхвърлили. Квадратен метър за парцел в регулация с ток и вода през март 2008-ма в Костинброд беше над 45 евро, при това в по-крайни квартали, на места и без асфалтов път. Малкото по-евтини парцели, които успяхме да открием, просто не ставаха за живеене.

Иначе предимството на града е близостта до София, приличен интернет и изобщо комуникации, равни терени, без свлачища и опасни водоеми.

Малко факти

  • Разстояние до столицата: 16.99 km от София
  • Геогр.ширина (Latitude): 42.817N
  • Геогр.дължина (Longitude): 23.217E
  • Надморско равнище: 500 – 699m
  • Област: София
  • Община: Костинброд
  • Площ на Град Костинброд: 41.405km2 (НСИ)
  • Население на Град Костинброд: 12014 жители (към 01/01/2007 – НСИ)
  • Пощенски код на Град Костинброд: 2230
  • Телефонен код на Град Костинброд: 0721 от България, 00359721 от чужбина

(източник Справочник България )

Връзки

 Галерия

Мрамор, кич и зло куче пазач – класика в жанра
Въпрос на вкус… отново.
Панелки в Костинброд. Е нямаше как да не минем и без това… то и по селата има.
Църквата в Маслово. Доста приятен квартал, за малко да му станем жители 🙂
Района около общината.
Чудех се каква е странната украса по тази къща…
…а то се оказа занаятчийска работилница 🙂

Благодарим на Марги от агенция “Ела-Дрил” за това, че отдели от времето си, за да ни покаже доста парцели в Костинброд, сподели информацията си с нас, взе присърце нашите капризи и ни спаси от кофти сделка. 

34 thoughts on “Костинброд”

  1. Още една интересна страница открих!
    Продължавайте да търсите и не забравяйте да поствате история+снимки 😉

    успех.

  2. Благодаря 🙂

    То търсенето приключи (т.е. намерихме мечтаното парче земя) и скоро ще напиша нещо и за него, но понеже вече сме необратимо деформирани и навсякъде, където отидем, гледаме архитектурата и питаме за цените… май постовете с градове/села ще продължават.

    Иначе следващите теми ще са основно за строителство на сглобяеми къщи 🙂

  3. Ne si mnogo mila v razkazite si za moq grad ,tuk imai predvid , jiveqt mnogo dobri i rabotlivi grajdani…ne mislq ,4e zaslujavame da ni opisvat grada kato nqkakvo mqsto pylno s ki4 ,skuka i kradlivi hora nalepili mramori i t.n. ……….dano si namerila priqtno mqsto za svoq dom ,za6toto moqt e mnogo-mnogo -priqten i ujten…..blagodarq ,4e mi otdeli vnimanie lek den…………….

  4. Вероятно вече сте се нанесли, където и да сте избрали, но ето един коментар от човек, израснал в София и живеещ в Костинброд.

    Кича са циганските къщи на една печално известна фамилия, която не знам защо все още не е на топло. Разстоянието е около 17км, но ако мериш център София център Костинброд, от метростанция Бели Дунав до центъра му са 12км. Табела до табела – около 6км. Цените на имотите са твърде високи според мен. Около 80% от живущите в градчето са аграри и се държат като такива, един вид, не си личи много близостта до София, но има и доста свестни хора. Последните години има някаква миграционна вълна на хора, продали апартамента си в София и желаещи да живеят в къща. Града има всичко необходимо – Била, Т-Маркет, два СБА, Метро е наблизо, общо взето всички банки имат клонове там, но служителите им не са особено ефективни. Града е газифициран, което е голямо предимство. Недостатъците са, пак, 80%-те процента, пътната настилка е доста занемарена, ако човек иска да трещи из клубовете в столицата – таксито е към 20-ка, но повечето возят до там. Друг проблем е, че газопреносната мрежа е със съмнителна надеждност, което е предпоставка за опасност. Транспорта не е много читав – автобусите са пълни с хора, дето не се къпят, но влакът е бърз и удобен (15 мин до Централна гара). Общо взето за предпочитане е притежаването на автомобил.

  5. Благодаря за актуалното инфо, със сигурност ще е полезно за някой, който тепърва търси мястото си за живеене 🙂

    Иначе ние купихме парцел (и строихме къща) в Своге и за 7г, откакто сме тук също видяхме и предимствата, и недостатъците на мястото 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *