Към уважаемите сънародници (от строителния бранш)

Понеже леко ни писна от всички молби и претенции да редактираме старите си  постове, както и от заплахите какво ще ни се случи, ако не го направим… ето няколко съвета как да използвате блоговете в своя полза:

Грижете се за онлайн присъствието си и рекламата си

  • Ако вашият сайт е в челните позиции при определени ключови думи, просто няма начин да го пропуснем. Потенциалните ви клиенти също няма да го пропуснат, повярвайте. Да имате сайт е необходимо, но не е достатъчно условие…
  • Ако ви е трудно да се класирате в челните позиции при определена ключова дума, това не е чак такава болка за умиране. Можете да рекламирате примерно чрез Google Adwords. Не е трудно (има българска версия на сайта), не е и скъпо (можете да определите сами бюджета си) и не ви ангажира с нищо (ако видите, че няма ефект, тоест продажби, винаги можете да стопирате рекламната си кампания).
  • Ползвайте активно вариантите за безплатни обяви. В “Живот отвъд Околомръсното” например има такъв вариант.
  • Ползвайте всички легални начини да промотирате линка си – смислени коментари в блогове и форуми, собствен блог с полезни за читателите статии е добро начало. Потребителите не се интересуват вие какво искате… те търсят нещо полезно за себе си.  Дайте им го.  Дори и да не станат ваши клиенти, доброто им отношение към марката ви може да ви донесе дивиденти – примерно под формата на линкове и статии в техните блогове.

Грижете се за тези, които биха искали да напишат нещо за вас

  • Не е задължително рекламата да ви струва пари. Доволните потребители с удоволствие ще ви препоръчат на познатите си или дори на тези, които не познават, но минават през блога им (фейсбук, туитър, най-различни форуми, не задължително на строителна тематика).
  • Добра идея е да имате галерия със снимки, които “медиите” имат право да ползват, както и статии с полезна информация, които могат да се цитират или директно да се ползват под някакъв лиценз. Ако някой иска да напише публикация за услугите, които и вие предлагате и не може да се ориентира каква информация от сайта ви да използва легално, най-вероятно ще има недоволни. Вие или конкуренцията ви, за нас няма значение. От вашите усилия зависи кого ще цитират и линкват.

Забрани и рестрикции

  • Не можете да забраните на недоволните потребители да мрънкат и да се оплакват. Дори не е задължително да са прави… просто и анти-рекламата от уста на уста работи. От блог на блог също. Но онлайн човек често е много по-умерен, отколкото би бил в частен разговор или на лична бележка – тези 2 варианта не подлежат на цензура. Твърди се, че няма лоша реклама… във всички случаи е добре да са ви забелязали.
  • Не можете да забраните и на доволните потребители да споменават конкуренцията ви.
  • Всички останали забрани и права за ползване (цитиране и линкване) би трябвало да се намират на съответната секция в сайта ви. Ако не се намират там (и не се откриват лесно), значи пропускът е у вас. Погрижете се. Нямате сайт? Е… погрижете се де. Годината е 2009-та, вие в кой век живеете?

Какво можете или не можете да очаквате от нас (Прасунсен и Кот)

  • Не можете да очаквате да следим всички подробности от бизнеса ви. Ако преди година са ни интересували сглобяемите къщи, дървените къщи или куполните къщи, това не значи, че сме длъжни да пишем за тях днес. Няма гаранция, че ще отбягваме темата и за в бъдеще… просто в момента си имаме други мечти и проблеми.
  • Можем да отговаряме на коментарите на стари постове и когато имаме време или има необходимост, го правим. Виждаме всеки нов коментар, независимо колко назад във времето е поста и това е достатъчно. Коментирайте и по стари постове – това също е напълно достатъчно.
  • Не сме длъжни да препрочитаме старите си постове с цел да търсим и редактираме несъответствия, възникнали след публикуването на поста. Ако в някое списание за строителство през 2001-ва година са написали статия, че фирма Х е дистрибутор на марката Y, а през 2009-та това вече не е вярно, не бихте искали опровержение от списанието, нали?
  • Ако все пак много държите на подобно опровержение и варианта да коментирате под стария пост не ви задоволява, предложете ни нещо в замяна все пак. Примерно… добро отношение. Или линк към нас (примерно към статия в нашия блог, която сте ни пратили и ние сме одобрили и публикували от ваше име). Не всичко се купува с пари, но дори и нашето свободно време струва нещо.
  • Не можете да очаквате да не линкваме сайт, който ни се е сторил интересен. Честно казано, за пръв път днес чух за собственик на сайт, който не иска линкове към себе си. Обикновено проблемът с наплива за желаещи да станат дистрибутори или потребители, желаещи директна поръчка от фирмата-майка се решава със списък на дистрибуторите за отделните държави в сайта на фирмата-майка.
  • Нямаме вина, ако за определени ключови думи в даден период от време излизаме на челни позиции в търсачките. Повярвайте ни, не правим нищо по-специално за това. Нито имаме време, нито някой ни плаща, за да ви изместваме. И ние искаме други наши, по-комерсиални сайтове, да излизат на челни позиции, но не обвиняваме никой, ако това не стане.
  • Можем да дадем едно рамо (тоест линк към вас), ако повода или тематиката са уместни. Или ако сте ни станали симпатични. Или ако често наминаваме през сайта ви, за да откриваме полезна за нас информация. Или ако считаме, че ще е полезно за читателите ни. Имаме страница за връзки и колкото и да ни мързи – периодично я обновяваме.

В заключение

Има много съвети как да популяризирате сайта си или да рекламирате фирмата си, далеч съм от мисълта да ви обучавам в нещо, в което не се чувствам компетентна. Това тук бяха само няколко забележки за проблеми, които ми се набиват на очи още откакто направихме този блог и се сдобихме с достатъчно желаещи да наминават насам…

Обаче ще ви издам една малка тайна, при това съм сигурна, че Огнян няма да ми се разсърди за този непожелан линк 🙂

35 thoughts on “Към уважаемите сънародници (от строителния бранш)”

  1. Ей, това строителите, не стига, че са неуки, ами и нагли.
    Още се чудя как пък ще дойде някой в блога ти и ще има претенции да си променяш постовете, щото той вече се бил развил. Че и да заплашва. Тц, тц! То верно, че строителният бранш е пълен с разни мутри, ама пък и на уеб поведение почнаха да учат хората със силовите си методи.

    P.S. Не спирайте да пишете. Страшно полезни сте на много хора. А някой път може и да споделите имената на наглеците, дръзнали да се бъркат в блога ви /може и на лични/, защото това е доста показателно и за начина по който си вършат работата.

  2. Абе мина ми… просто вече в кой да е бранш се напълни с “професионалисти”, които само гледат как да ти приберат парите и ако може с 300% печалба. Като контрапункт на онези клиенти, от които с години не можеш да си прибереш парите. Синджир марка е цялата ни икономика, уеб бранша не изостава и той.

    Просто се нервирах. Нищо ново не казвам, но нямам време да го обяснявам на всеки поотделно… като ще е безплатно, да го четат накуп.

    Благодаря ти, мишленце 🙂

  3. Аз продължавам да твърдя че криза в строителния бранш в България НЯМА. Това че печалбата ти е паднала от 300% на 30% аз не му викам криза. Обаче трудно се пада от високо и разбира се преди да потърсят вината в себе си – аааа, ей там оня блог, те са виновни.

    Ти си върши перфектно работата, па ако ще 500 блога да те плюят – няма да има значение.

  4. “Обикновено проблемът с наплива за желаещи да станат дистрибутори или потребители, желаещи директна поръчка от фирмата-майка се решава със списък на дистрибуторите за отделните държави в сайта на фирмата-майка.”

    В моята работа имаме нещо като “черен списък”.Попълваме го методично вече 6-7 години и е станал доста дълъг.Състои се от хора и фирми,които са се самообявили за нечий “представител” или “дистрибутор”.Имам изключително брутални попадения във връзка с внос на стоки от Япония и щатите.Производителя ми отговаря,че на нашия пазар той нито има представител,нито е имал някога,нито смята да има.А едни японци бяха много изненадани,че машините им се продават изобщо в Европа…при това рециклирани,с осигурен “оторизиран сервиз” и някой издаваше гаранции от тяхно име.

  5. Салвадоре, ами то точно заради това всяка сериозна фирма, която има представители/дистрибутори в други страни, си има страничка на сайта си, в която е листнала имената на фирмите и координатите им. За да няма неясноти, заблуди и конфликти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *