Покрив и изолации – с половин скеле

В криза сме и разходите трябва да се следят. Най-накрая използваме само 1 дума, с която кратко да обясняваме защо непрекъснато търсим някакви пресечени точки между предварително дефинирания бюджет и желанията си. КРИЗА. Приключихме с фундамента, конструкцията и изобщо всички неща, които после е почти невъзможно да се подменят, за това трябва да се направят както трябва от самото начало и стигнахме до момента, в който може да се пести… т.е. в стихията си сме 🙂

с половин скеле - половин къща :)

Строителите ни разполагат с по-малко квадратура скеле, за това първо се прави половината част от покрива и изолацията на стените. После скелето ще се премести и ще се направи другата част. Пести се от времето и труда по сглобяване и разглобяване на скелето няколко пъти, но всичко, което сме пропуснали,  трябва да се решава бързо и в движение. А бяхме пропуснали да уточним доста неща.

хидроизолация на основата

Полага се изолация на плочата на основата. Това черното мазило (със смешното име мастика) е хидроизолация, която се маже и по покрива под битумните керемиди.

топлоизолация на основата

Зеленото е фибран (т.е. екструдиран пенополистирол) и представлява термоизолацията. Над плочата, където е тухления зид, изолацията е стиропор (или експандиран пенополистирен). Защо да не е фибран догоре? Ами просто е по-скъп, а пак не е най-доброто, което може да се измисли по въпроса.

медитация на покрива :)

Битумните ни керемидки са зелени. Всички къщи наоколо са с червеникави керемиди, а ние просто няма как да не сме на контра… иде ни отвътре 🙂

покрив

Аз не посмях да си покажа носа на покрива (някак си ми се виждаше прекалено гладко и крехко), но Прасунсен се показа през отвора и снима един от майсторите.

08

Едно от нещата, които бяхме пропуснали да уточним е какъв “сачак” ще слагаме на покрива. Идея нямах какво означава сачак, но от седмица насам (по-голямата част от снимките са от миналата неделя) съм получила някакви странни деформации… мина ли покрай къща, гледам под стрехите й. Най-простия сачак е от типа, който може да се види на тази снимка, но дори и в този вариант ще струва около 25 лв на кв.м. Чесахме се няколко дни по главите и накрая решихме да спестим този разход сега. Ще си направим сачак, когато можем да си позволим да отделим средства за “красота”. За момента само ще лакираме дъските и OSB-то.

Да, съгласна съм, че е грозно така, но ще го преживеем някак си следващите година… две… три… 🙂 На Прасунсен не му пречи, значи инициативата и разправията ще е моя 😉

зелен покрив :)

А това е къщата с половин готино-зелен покрив, половин готова изолация и шпакловка. Другата половина – следващата седмица.

95 thoughts on “Покрив и изолации – с половин скеле”

  1. То и да нямаше криза, Прасунсен (известен още като Прасчо Скруч) щеше да иска да пропуснем козметичните неща. Нали знаеш, че проявява точно толкова интерес към тях, колкото и към козметичните щандове в хит-а 😀

  2. Ъъъъ… към козметичните щандове проявява интерес, когато там се навъртат дългокраки голобути човки.

    Дали да не спретна една бригада от руси девойки по къси полички… за козметичните неща по къщичката 🙂

  3. Не е истина как ви се кефя и ви завиждам. Забелязах този блог още като обикаляхте да търсите място, а сега вече виждам почти готова къща.

  4. Грег, уверявам те, емоцията е невероятна 🙂
    Съвсем различно е от купуването на готов апартамент или дори къща.

  5. …попрекалили сте малко с евтинията (osb на покрива) ама като за първи път…става.Нищо де…следете го като започне да гние…да не тръгнат и гредите отдолу.Като загние след 3-4 години,просто го разкарайте навреме,не го чакай те да се разпадне.

  6. А, ще го следим, ама с това черното, с което го намазаха… съмнявам се, че ще започне гниене отгоре. Яка химия е, никакъв живот не може да се задържи по него :))
    За отдолу се притеснявам – аз бих го наплескала цялото и отвътре.
    Но пък покрива от вътрешната страна едва ли ще ни е чак толкова недостъпен и при нужда след няколко години може и да заиграе баданарката.

    Покривът беше един от най-скъпите етапи. По-добре osb покрив, отколкото никакъв… след 2 дена проливни дъждове и кални басейни и на 2-та етажа… честно казано, откакто окапачиха къщата, спя по-спокойно 🙂

  7. И ние не знаем още, предвидения бюджет ще свърши, като се разплатим със строителите, а има още доста неща да се правят. Може би наесен, може би догодина.

  8. аз малко като черна станция ще се проявя този път,

  9. ама да си кажа: свекърва ми като дете са се нанесли в пресна пресна къща наесен и … оттогава от същата зима, е с ревматизъм.
    Вероятно много влага е имало в тази новопостроена къща, а през зимата тази влага е нямало много къде да отиде като се затворят хората вътре. Става дума за градеж от 60-те години, едва ли има кой знае каква разлика в методите. Даже сега с поставянето на външна изолация и практически херметически затваряща се дограма може и по-зле да е в това отношение положението.
    Може би е по-добре /не убивайте вестоносеца/ да е догодина нанасянето, не само по финансови съображения.

  10. Ми ние правихме планове през лятото влагата да си отиде, ама то ако направим и мазилка, едва ли ще стане и без това. Така че вестоносеца да не се притеснява 😀

  11. по въпроса със сачака – след като ви е зелено покривчето, можете да лакирате ОСВ-то с лас съсъ зелен пигмент и гледано от земята много добре даже ще стои. сега е момента да помислите за някакави “съоражения” за озеленяване на вилата, ако идеята ви харесва /така де докато е от тази страна скелето/
    на нащия “чардак” съм си закачила 1 макаричка /като няма скеле само на 1 от гредите имах достъп/ и съм решила да накачуля една под друга 2 саксии с петунии нависоко. работата на макаричката е да се снижават за да ги поливам. смятам по нататък като слагаме изолация да сложа и на другите греди.

  12. Прясната мазилка си иска една година съхнене, нищо че сега е лято, не стига.

  13. Влагоуловител от този сорт: http://www.otoplenie-bg.com/productdetails.aspx?id=30 няма ли да свърши работа?

    Не че ми се дават 400 лв (хич даже), но ако може с цената на 1 месечен наем да спестим половин годишен… може би си струва, не знам.

  14. А иначе аз си имам ревматизъм от ученичка… вярно, че за тези години в София почти не съм го усещала, ама… Прасун да не прихване все пак 🙂

  15. Като ви слушам, почвам да харесвам още повече идеята за гипскартон 🙂

  16. Той гипсокартона няма да добави допълнителна строителна влага, това е ясно, но пък няма да отнеме и съществуващата от другите бетоново-мазилкови неща… та и за неговото слагане ще трябва да почакаме май.

  17. Тоя обезвлажнител трябва да го оставяш ден и нощ, да не говорим че трябва да имаш по един на всеки етаж поне. А като гледам че е 250 вата…не звучи много, но умножено по две и по 24 часа – вече става фактор. А и въобще не подценявай мебелировката – едно е празна къща да съхне друго е пълна.

  18. Е на мен идеята ми беше в празната къща да го включвам за известно време, ама… как пък ще го оставим да бачка без надзор цяла седмица… :-/

  19. Не може без надзор, трябва някой да му излива водата. Иначе аз вкъщи ползвам от тези влагоуловители на Церезит, много съм доволен. Не е на ток, само една таблетка се слага на всеки месец и това е. Имам в почти всички стаи, също и в кемпера.

  20. В hardwarebg.com се зачетох в една дебела тема за влагоуловителите и мернах инфо за някакво стенно покритие – термомакс
    http://thermomaxx.dir.bg/_wm/library/?df=8

    Явно проблема с влагата е много дебел, щом 2 години я дъвчат тази тема вече 🙂

  21. ами ако ще се топлите на дърва, и си ходите всяка събота и неделя, цялата зима, май това ще е оптималното на тема съхнене.
    Всъщност може би е било по-добре да оставите къщата по тухли до догодина, за да дишат стените отвън, особено предвид дограмата, която ще задържа влагата вътре ама е късно май… поне за половината къща със сигурност.
    Защо не се преместите под наем в Своге? хем ще е по-евтино, хем ще може да си движите довършителните работи “направи си сам” по-ефективно? през август наемите падат, сега е подходящ момент според мен.

  22. друго против влагата и ревматизма, което мога да ви предложа е лъчистото отопление. монтират се едни пана на тавана, казват че е много икономично, отделно не заема жизнено пространство.

  23. даже ако наемете къща с двор, ще може да използвате двора като разсадник за новата къща за догодина. аз съм малко като кот – тя къщата не е построена, чертае вътрешен дизаин, аз същото, плюс че си правя колекция от разни растения, храстчета, семена, изпросвам си коренчета и разсад от познати и непознати с дворове и балкона и си разсаждам. така де 1 коречне което мога да си поискам доникъде не е но за цяла година се надявам да докарам прилично количество и разнообразие от разсад поне за около къщата. Много скъпи се оказаха тези неща да отидеш и да си ги накупиш, а и вноса от холандия като не е еаклиматизиран често пъти дава фира. Друго си е да си развъдиш от вече аклиматизирано растение, което не е хибрид, че и това вече се оказва трудно да се намери.
    абе ставам си за смях на общо основание, ама ще видим догодина кой ще се смее последен

  24. @oceanid
    Опитахме се да намерим прилично жилище под наем за строителите ни (под прилично разбирай с баня) в Своге и не успяхме. Има стаи под наем в къща-хотел, но цените са разоряващи.
    Оказа се, че “под наем в Своге” не само не е по-евтино, но и е почти невъзможно.

  25. в имоти нет пуснах едно търсене къща своге и излязоха 2 резултата от които 1 много прилична къща но е в томпсън. има и интернет даже за 300лв над 100м2
    ако имате кола, мисля че е на около 10-15 км от своге

  26. по втората обява къщата била в близост до влак и маршрутка, така че и кола няма да е наложителна, виж ги ако искаш

  27. Ъ… случайно минаваме покрай Томпсън всяка неделя от 1 година насам 🙂
    Единия от нас двамата даже е слизал на тази гара 😀
    http://hindukush.blogspot.com/2006/10/blog-post.html

    Благодаря за усилията иначе, ама познаваме вече добре района, а 300 лв наем никак не е малко, ако ще пътувам всеки ден до София за работа (както се очертава поне още година).

    Местенето в Своге под наем има смисъл, само ако намерим жилище близо до къщата ни или в центъра на града (където е и гарата) и сбора от наема и сумата за транспорт е по-малък от текущите ни разходи за същите неща.
    Трудно постижимо, като се има предвид, че се движим основно с колелета и градски транспорт из София, а наема ни в момента е 400 лв.

    А, да… нямаме кола.

  28. еми.. извинявай… от наличната информация съм предположила нещо различно, останах с впечатление че планът е да си работите основно от вкъщи… както досега.

    много хубаво виртуално местенце сте заформили.
    дали ще се намери една тема място и за нашата бъдеща вила при вас?

  29. А, няма за какво да се извиняваш 🙂
    Прасунсен работи от къщи, а аз работя от къщи, когато се прибера вечер от работа… за сега. Обаче местенето под наем в друг град не е като живот в собствена къща в друг град и се налага да правим някакви сметки за парите.

  30. Ако направите и външната изолация със стиропор,цялото про-еко интернетстващо общество,мечтаещо си за глинена еко къща в гората,ще ви презре и ще ви прати трите най-страшни еко-проклятия (това е нещо като трите древни китайски проклятия,ама ъпдейтвано на всеки хиляда години-до тук са 3 гигабайта ъпдейти). 🙂

  31. Не знам за лесен и евтин начин да ръгнеш сламено-глинена изолация на тухлена къща с конструкция от бетон, а и ефекта ми се струва съмнителен. Знаеш какво ни отказа от сламената – трябва ние да се занимаваме лично със строежа, а нямаме време и опит. И… понеже не сме в гората (така де, до гората сме, ама се води градски квартал) – съмнявам се, че щяхме да получим разрешение за строеж на такава къща, въпреки че архитекти, които да я проектират открихме.

    Дървеният сайдинг щеше да е подходящата еко изолация за тази къща, ако не беше толкова безумно скъп.

  32. няма такъв начин.За това и не ги правят така.
    Сайдинга ще го оставите за нататък така или иначе.Въпреки,че не вярвам да поевтинее кой знае колко в бъдеще.

  33. Ще го оставим за следващия голям ремонт… евентуално. Те нещата са синджир марка, не върви да наръгаш дървен сайдинг до бяла PVC дограма.

    А еко съвестта ще си я успокоявам, докато трамбовам с колелото. Една година всекидневно ползване на велосипеден транспорт би трябвало да е еквивалентно на поне няколко стиропорени изолации за къщи, т.е. ако логиката ми е вярна, вече мога да раздавам въглеродни емисии и на приятели 😀

  34. Коте, както и да ги въртиш изтънелите финанси, намерете с Прасунсен начин да си инсталирате една камина с водна риза и радиатори. Така решавате няколко проблема – влага, отопление, икономия на ток (за който зимата не знам дали 300 лв месечно ще ви оправят – или ще зъзнете яко), оставяте си опция да вържете към бойлера слънчеви колектори един ден… Да, знам, еколозите ще ме разпнат заради дървата за отопление, обаче има и алтернативи – екобрикети, отпадък от дърводелски цехове… Иначе в тази наистина херметическа къща ще имате непрекъснат конденз. За сравнение прилагам статистиката от първата ни зима на село – вярно температурите не са така ниски както в Своге, но : 5 куб.м дърва нарязани и нацепени х 75 лв = 375 лв за 5 месеца + половин тон въглища наследство от продавача ни. Ток от 50 до 120 лв в най-големия студ, когато работеха и климатиците, и бойлера на нощна тарифа. Лятото токът ни е около 40 лв. Къщата все още няма топлоизолация, измазана е отвътре и отвън и е с дървена еднокатна дограма, допълнително уплътнена от нас. Обаче нямаме нито влага, нито мухъл. Ако правите вътрешната мазилка, първата, дори и втората година не шпакловайте и не боядисвайте. Оставете я хубаво да изсъхне и да диша. За дезинфекция варосване – евтино, екологично и сигурно.
    Като се замисля, наистина засега строителната влага ви е най-неотложния за решаване проблем.

  35. Харесали сме си печка с дърва (и брикети стават с нея) – една черничка, със стъклена врата, малко ретро дизайн… перфектно ще се върже с гаровия ни часовник :))
    Майтап, просто е към 300 лв и е реалистично да успеем да си я купим и с поизтънял джоб. Има и такива с водна риза, съвсем малко по-скъпи са… но се съмнявам, че ще успеем и радиатори да сложим още първата година.

    Комина продължава и в спалнята, няма ли да върши работа поне нея да отоплява?

  36. Подозирам, че няма да сколасаме с мазилката следващите 1-2 месеца… което означава, че губим лятото.

    Чудя се може ли да се живее в къща, неизмазана отвътре навсякъде или не си струва местене на багаж зимата и цапане отново на пролет.

  37. Старите хора са казали, че за една къща отиват един мъж и два вола, а гледам тука един “прасун” и една “кот” се забавляват строейки. Понеже знам колко нерви и притеснения има, когато се строи в срок и с малък бюджет искам само да ви кажа, че си заслужава и колкото по трудно сте постигнали всичко, толкова по сладко ще ви е после. Интересно ми беше да погледам малко снимки, а и историята ви е интересна и увлекателна за четене, затова реших и аз малко да позасера броадкаста. Ако обстоятелствата не ви притискат бързайте-бавно, защото това е вашият дом, междувременно съберете малко пари и ги инвестирайте в някои подобрения от първа необходимост. Аз лично бих сложил изолация на къщата (вата) термична,хидро и шумоизолация на едно, не гори, не гние и не мухлясва. Слънчеви колектори на покрива, бих проверил за вода в двора – едно хидрофорче и салатите, доматите… камина с печка и водна риза също е импруувмънт. С риск да се повторя бързайте бавно и правете нещата, както трябва. Евтиното излиза винаги по скъпо. При всички случаи ви пожелавам успех и се обадете като сте готови, BBQ от нас бирата от Вас!

  38. @IBSEP
    Принципно логиката ти е вярна, ако къщата е единственото и най-важно нещо, което сме планирали да правим. Обаче имаме и други идеи, мечти и планове и за момента къщата е спирачка за тях – нито време, нито финанси излишни остават покрай нея. Къщата е важна, даже много, но тя е само един етап. Светът е пълен с хора, на които целия живот е минал в построяването (и изплащането) на една къща и това е единственото, което са оставили след себе си.

    Виж с това, че евтиното абсолютно винаги излиза по-скъпо не съм съгласна. Никога не си купувам най-новия модел от дадена техника и до сега не ми се е случвало да загубя от това 🙂
    Трябва да се обмисля всяка инвестиция.

    Ватата е ок, но изолацията е нещо, което може да се подмени и след години. Има значение кога ще си дадеш парите – дали в момент на криза, когато следващите приходи не са сигурни и има още много недовършени неща, или в избран от теб момент, когато си планирал този разход и нямаш конкуретни разходи за момента.

    Слънчеви колектори не сме се отказвали да слагаме, но тази инвестиция се изплаща с години. Вярно, една идея по-независим си от енергото, но не ми се струва разумно точно в този момент да се изхвърляме… а и ще е добре първо да поживеем поне година и да преценим достатъчно ли е слънчевото греене точно на нашия склон и дали покрива е най-удачното място. Лек е и без допълнителни сметки за конструкцията ми се струва опасно.

    Дворчето не е чак толкова голямо, че да въртим мощно земеделие, но в дерето под нас със сигурност има вода. Всъщност повече ме влече пречиствателна станцийка на отпадните води или нещо за събиране на дъждовни води и с тях да се полива… но и това е инвестиция с неизвестна вращаемост, така че може да се остави за по-добър момент.

    Ще черпим, като приключим ;))))

  39. Много сте се разписали пак 🙂 Относно влагата, аз се надявах някой да сподели опит/мнение за суха мазилка като вариант да се избегне това (а май и по-евтино може да излезе). Някой да има идеи?

  40. @КОТ: Разбира се, че вие най-добре си знаете как да разпределите ресурсите (пари, време, нерви и т.н.т). Не разбирайте моите писаници по темата, като вмешателство. Просто и аз, като другите ви се радвам и реших да дам моите 2ст по темата. Иначе къщата е едно от 10-те неща, които човек трябва да направи преди да си отиде 🙂 само това с чешмата не ми е ясно как става, но това е една друга тема.

    @Прасунсен: Най-евтино ще ти излезе един (няколко) обезвлажнители на въздуха, за сметка на малко ток – така ще пиеш дестилирана вода от влагата в къщата 🙂 После си купи една кутия истински пури за завършването на къщата – така ще си спестиш и уреда за измерване на влажността. Аз лично имах проблем с влагата в един приземен етаж, в който се помещаваше звукозаписно студио, а там влагата е най-големия враг за техника струваща много пари, с един такъв малък уред държах нещата под контрол. Чувал съм за някакви бои, но не вярвам много. Гледах по телевизията сега в Събота/Неделя “Мисия:Моят дом” или нещо такова беше за някакви нови смеси, нови панели БГ дето едва ли не правели чудеса с влагата, но съм скептично настроен.

  41. сега видях че сте разисквали темата за обезвлажнителите, хмм еми тогава някаква запечатваща боя на церезит дето я хвалят или нещо по нета има егати строителните форуми питай там – ние Българите най-умеем акъл да даваме 😉

  42. @IBSEP
    Извинявай, ако така съм прозвучала, ние също ви се радваме 🙂
    Просто нали уж в споровете се раждала истината, та винаги се пробвам да подхвана спор, за да изясня и на себе си какво точно мисля, щото аз като пиша мисля по-добре :))

    Иначе одеве се подсетих, че в тази дискусия ( http://whata.org/blog/ikonomicheski-efektivno-stroitelstvo-spored-spisanie-detail) някой беше споменал за полиуретанови панели и се подсетих да проверя до къде са стигнали с коментарите 🙂

    Намерих ценова листа за полиуретанови панели на едно място, ама при цена от около 30-40 лв на кв.м. без ДДС… доста скъпа вътрешна “мазилка” ще стане с това.

  43. здравейте, открих един форум, в който буквално се почевствах като дете в магазин за играчки, по темата къщи и ремонти и който искам да споделя с вас:
    http://www.napravisam.bg
    по темата със сухата мазилка, май гипсокартона /залепен директно на стената, без “арматура”/ си остава основен вариант, стига да са ви относително “правилни” стените.
    ако сложите обикновен а не влагоустойчив, предполагам че ще могат да дишат стените и през него, нали е само гипс и хартия все пак.

  44. @oceanid, 10х за линка 🙂

    За гипсокартона единственото ми притеснение е да не се появи мухъл от тази влага, която ще се отделя в началото.

    Обаче сутринта се събудих с едно революционно решение в главата – панели от бамбукови стъбла или сайдинг от бамбуково лико (пресовано и формовано).
    Имам бамбукова дъска за рязане – кухненска и малко бамбукови съдове… това чудо се понася много добре с водата, не гние и не мухлясва.
    Естествено идеята е чисто теоретична, не съм чувала да се продават такива.

  45. Банда…забравете това със съхненето.Къща съхне бавно.Бетона си остава мокър дълго след като е набрал якост.
    Първия недостатък на влажната къща-тя е перманентно студена,а отопляването допълнително влошава нещата.Изпарението е ендотермичен процес-при изпарение се поглъща топлина от околната среда.Количеството топлина,което доставя слънцето дори в най-мрачните дни е десетки пъти над това,което може да отдели каквато и да е стандартна отоплителна инсталация.Така,че за съхненето с камина просто забравете.Това е брутална самозаблуда.В една нова къща има десетки литри вода.За това я оставете да си изсъхне естествено през лятото и докато има топли есенни дни.Влажноста за щастие е нещо,което подлежи на 99% точно физическо измерване.

  46. Мдам, нещо подобно казаха и майсторите.
    Май този път ще те послушаме 🙂

  47. Привет и поздрави + поздравления и от мен. Случайно попаднах тук, но ми е интересно и искам да споделя с вас…
    Както сама каза – не е необходимо да вземеш уред последен модел – в Габрово например има медни колектори по 250лв. + помпа, тръби и диференциален термостат няма да ви излезе повече от 500лв, които вервай ми ще се изплатят бързо.
    За влагата е много важна вентилацията. Тази дограма херметизира. Предлагат се различни проветрители, но най добре пробвайте с междинно положение на ръчката (45-80 градуса) да направите затвореното положение с луфт 0.5-1 милиметър. Така ще осъществите действието на “проветрителите”. Същото важи и за конденза по студеното…
    Айде със здраве, Евгений

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *